Zoek
Sluit dit zoekvak.

Treinen door Noord-Engeland: Muziek, uitgaan en leuke evenementen!

Treinreis door Noord-Engeland

Treinen door Noord-Engeland: Muziek, uitgaan en leuke evenementen!

Treinreis door Noord-Engeland

Inhoudsopgave

Engeland is een land met grote muzikale historie en heeft tevens een rijk industrieel verleden. Zo waren wij eerder al in het Verenigd Koninkrijk in Wales, Ierland en Schotland om te proeven van de industriële cultuur en de gezelligheid van de Britten. In deze blog nemen wij je mee naar Noord-Engeland, met steden zoals Hull, Leeds, Manchester, Liverpool en NewcastleGateshead, waar sinds kort een pakketreis te boeken is voor 6 dagen tussen deze 5 steden.

The North of Engeland City Experience

In het noorden van Engeland bevinden zich de bovengenoemde 5 steden, welke alle 5 met de trein te combineren zijn. Transpennine Express heeft hiervoor een treinticket combi bedacht, waarmee je binnen 8 dagen 4 keer met de trein kunt reizen. Dit combiticket is een stuk voordeliger dan wanneer je losse tickets koopt. Een ideale relaxte manier dus om deze 5 steden te gaan ontdekken en nog milieuvriendelijk ook.

Treinen door Noord-Engeland: een leuke en duurzame manier van reizen!
Treinen door Noord-Engeland: een leuke en duurzame manier van reizen!

Musea in Hull

In Hull zijn diverse musea te vinden, die zeer de moeite van het bezoeken waard zijn, zoals het Streetlife Museum, waar je oude vervoersmiddelen uit het industriële verleden gratis kunt bekijken, of de Ferens Art Gallery met een schitterende collectie van o.a. Europese meesters. Ook is de Old Town in Hull een bezoekje waard voor een gezellige pub en leuke straatjes. De Humber Bridge is ook een architectonisch staaltje werk van 2.200 meter lang, wat je gezien wilt hebben.

Humber Street, Hull
Humber Street / the Old Town, Hull

Shoppen in Leeds

In deze mooie Engelse stad kun je enorm goed shoppen met winkelcentra als o.a. Trinity Leeds, White Rose Centre en Victoria Leeds. De stad is in de 14e eeuw belangrijk geworden door Vlaamse wolwevers, die zich in Leeds vestigden, wat voor een textielindustrie heeft gezorgd. Het is dus niet raar dat je in Leeds goed kunt slagen als shop-a-holic.

Victoria Quarter in Leeds
Victoria Leeds / Quarter – Photo credits: Hannah Webster

Leeds is ook een universiteitsstad, net als Hull overigens. In Leeds zitten wel meer dan 5 universiteiten, waaronder de Leeds college of Music en de Leeds Art University. In Leeds zul je dus veel studenten treffen in de pubs en shops, wat altijd een gezellige sfeer geeft in een stad vinden wij.

Voetbal in Manchester

Manchester is van oudsher een echte arbeidersstad met een grote voorliefde voor voetbal en muziek. Manchester kent twee grote Premier League clubs met Manchester City en Manchester United. Een bezoekje aan één of beide stadions van deze clubs is zeker de moeite waard als je een voetballiefhebber bent. In Old Trafford of het Etihad Stadium zul je de voetbalhistorie kunnen proeven. Ook kun je in Manchester naar het National Football Museum.

Old Trafford stadion in Manchester
Old Trafford stadion in Manchester

Voor wie niet van voetbal houdt is er in Manchester natuurlijk ook genoeg te beleven, want muzikaal gezien heeft Manchester ook een rijke historie met artiesten als The Bee Gees, Oasis, Elbow en Take That, die allen uit Manchester afkomstig zijn. In de pubs zullen deze artiesten dan ook regelmatig te horen zijn, als nummers van hen door live muzikanten worden gespeeld.

Veel leuke eettentjes en pubs in Manchester
Veel leuke eettentjes en pubs in Manchester

Wie van theater houdt, kan bij The Lowry een mooie voorstelling meepakken. Het hele jaar door worden hier gave voorstellingen gehouden. Benieuwd wat er in 2019 te zien is? Neem dan een kijkje in de agenda van The Lowry.

Theater The Lowry
Theater The Lowry

Ook Manchester is een textielstad van vroeger uit, doordat Vlaamse Wevers zich ook hier vestigden, net als in Leeds. De stad was belangrijk bij de opkomst van de industriële revolutie, waarbij de rivier de Irwell, het Manchester Ship Canal, Het Rochdale Canal en het Bridgewater Canal een belangrijke rol speelden.

Muziek in Liverpool

Iets ten westen van Manchester ligt Liverpool aan de westkust van Engeland. De stad is vooral beroemd om zijn voetbalclub FC Liverpool, The Beatles en Albert Dock.

De voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen op Anfield Road en een wedstrijd bezoeken als Liverpool wellicht toevallig thuis speelt tijdens je bezoek en er nog kaartjes zijn.

Echte Beatles fans gaan natuurlijk mee op een Beatles tour door de stad, langs Penny Lane en de Cavern Club. De Cavern club is een legendarisch Beatles podium, wat inmiddels herbouwd is. Ook vind je in Liverpool The Beatles Story, een museum volledig gewijd aan het verhaal van The Beatles.

Penny Lane, The Beatles
Penny Lane, The Beatles

De derde trekker van Liverpool is Albert Dock, een uitgaanscentrum in een oude 19e-eeuwse haven. In de gerenoveerde rode bakstenen havengebouwen vind je o.a. musea, restaurants, cafés en pubs. Albert Dock is gevestigd op Liverpools UNESCO World Heritage Waterfront, dus in een prachtige beschermde omgeving.

Waterfront by night, Liverpool
Waterfront by night, Liverpool

De geheime feesthoofdstad NewcastleGateshead

NewcastleGateshead is een stadsregio, waarbij Newcastle (upon Tyne) ten noorden van de rivier de Tyne ligt en Gateshead ten zuiden. Beide steden zijn met zeven bruggen aan elkaar verbonden over een spectaculair rivierlandschap.

Newcastle is de stad aan de oostkust van Engeland waar veel Nederlanders naartoe reizen, wanneer ze met de boot naar Engeland, of Schotland gaan. Vaak wordt deze stad dan overgeslagen om naar de eindbestemming te reizen, echter zijn Newcastle en Gateshead ook zeer de moeite waard van het bezoeken. In beide steden is veel te vinden op het gebied van uitgaansleven, eten en drinken en cultuur en architectuur.

Baltic Centre for Contemporary Art
Baltic Centre for Contemporary Art

De diverse bruggen zijn stuk voor stuk prachtige ontwerpen qua architectuur. Een route langs de Tyne is dan ook een must als je in NewcastleGateshead verblijft.

Newcastle by night
Newcastle by night

Natuurlijk kun je ook hier weer naar een Premier League Club Newcastle United FC, of als je een keer rugby op hoog niveau wilt bekijken, kun je bijvoorbeeld naar Newcastle Thunder, die in het Gateshead International Stadium spelen. Beleef daarom een keer een wedstrijd tussen de Geordies(benaming van inwoners van Newcastle).

Newcastle is een heel oude stad, die door de Romeinse keizer Hadrianus werd gesticht en in de Industriële revolutie enorm gegroeid is. De stad was vooral bekend van de mijnbouw en industrie.

Mooie oude (Engelse) gebouwen in Newcastle
Mooie oude (Engelse) gebouwen in Newcastle

Tegenwoordig kun je erg goed shoppen en uitgaan in deze ‘moderne’ stad. Zo kun je ‘s avonds vanaf een uurtje of 10 de ‘Diamond Strip'(Collingwood Street) op, waar je zult merken waarom Newcastle de geheime feesthoofdstad van Engeland is, met zijn talloze clubs en cocktailbars.

Enthousiast geworden?

Heb je na het lezen van dit artikel over Noord-Engeland ook zin gekregen om deze steden te gaan ontdekken? Een 10-daagse treinreis van House of Britain boek je al vanaf 730 euro p.p. Een leuke en duurzame manier van reizen, waarbij je bovenstaande steden op je gemak kunt bekijken en ervaren. Deze reis is inclusief overnachtingen. Meer informatie over deze reis.

Plan je reis door Verenigd Koninkrijk
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Verenigd Koninkrijk