Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cagliari: cultuur, natuur, geschiedenis en paradijselijke stranden

Cagliari: cultuur, natuur, geschiedenis en paradijselijke stranden

Cagliari: cultuur, natuur, geschiedenis en paradijselijke stranden

Cagliari: cultuur, natuur, geschiedenis en paradijselijke stranden

Inhoudsopgave

Liefde voor Sardinië. Al eerder schreef ik een uitgebreide blog over mijn bezoek aan Olbia, Sassari en Golfo Aranci op het prachtige Italiaanse Sardinië. Een eiland wat mij zeer positief verrast heeft. Ook onze gastblogger Jolanda was erg positief over Sardinië en schreef een enthousiaste blog over het noorden van Sardinië. En terwijl ik aan deze nieuwe blog over Cagliari begin, stappen mijn ouders in het vliegtuig richting Sardinië, om ook dit mooie Italiaanse eiland te ontdekken. Zoals je ziet is er ontzettend veel moois te ontdekken op Sardinië.

Cagliari

In deze blog wil ik je graag meenemen naar het zuid-oosten en kennis laten maken met het mooie Cagliari. Een stad die door de aanwezigheid van de internationale luchthaven Cagliari Airport goed bereikbaar is. Maak kennis met deze bruisende stad. Reis je met mij mee?

Bootjes in de haven van Cagliari
Bootjes in de haven van Cagliari – Credits © Alxpin-iStock

Schilderachtige stad

Het in het zuiden gelegen Cagliari (de hoofdstad van Sardinië) is net als Rome gebouwd op zeven heuvels en heeft veel steile straatjes. Een bezoek aan de stad vergt enige inspanning, maar is absoluut de moeite waard. Het oude gedeelte van Cagliari dat Castello (kasteel) heet, ligt op de top van een heuvel. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de Golf van Cagliari.

Wist je dat de stad rond de 160.000 inwoners heeft en meegeteld met buurgemeenten al snel aan de 500.000 inwoners komt. Kijkend vanaf zee doet Cagliari als een schilderachtige stad aan en door de palmbomen en gele kalksteen gebouwen is het een mengelmoes met een Afrikaans en Westers karakter. Dit maakt Cagliari een unieke en zeer diverse stad.

Het schilderachtige Cagliari op Sardinië
Het schilderachtige Cagliari op Sardinië – credits Sean Pavone, iStock

Stad vol geschiedenis

Wie van historie houdt, zit in Cagliari helemaal goed. Zo vind je in Cagliari verschillende historische wijken en is er een archeologisch gebied met zelfs nog overblijfselen uit de derde eeuw voor Christus. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Romeinse ruïnes en eeuwenoude kerken. Tip: bezoek de Bastion van de Heilige Remigius.

Bastion van de Heilige Remigius
Bastion van de Heilige Remigius – Credits © Alxpin-iStock

Via Roma

Maak een wandeling door de stad en begin bij ‘Via Roma’ wat gelegen is bij de haven. Bij de haven vind je naast veel plezierjachten ook de veerboot vanaf het vasteland van Italië naar Sardinië. De Via Roma (een echte flaneer boulevard) is verrijkt met statige gevels met daaronder een lange galerij met restaurants, bars en winkeltjes. Gezellige winkelstraten waar echte shoppers hun hart kunnen ophalen. Lees meer over Via Roma.

Sardijnse keuken

Net als andere gebieden in Italië, staat Sardinië ook bekend om het lekkere eten en drinken. Zo kun je ook in Cagliari genieten van typische Sardijnse specialiteiten. Zo staan de kuststeden op Sardinië en dus ook Cagliari vooral bekend om de verse vis en schaal- en schelpdieren. Lees meer over de keuken in Cagliari.

Op Sardinië spelen brood en pasta een grote rol. Zo is malloreddus, deegballetjes met saffraan, een typisch Sardijnse pastasoort. Ook wordt op Sardinië een van de beste kazen van Italië geproduceerd. Maar ook als zoetekauw zit je er helemaal goed. De inwoners van Sardinië zijn namelijk ook helemaal gek op zoetigheden.

Gevulde terrasjes in Olbia (Sardinië)
Gevulde terrasjes in Olbia (Sardinië) – credits: Roman Babakin, iStock

Wie op Sardinië is mag de limoncello natuurlijk niet vergeten, maar kan ook gerust een wijntje bestellen. Sardinië staat namelijk bekend om de krachtige rode wijnen en frisse witte citrus wijnen. Salute! 🙂

Natuur op Sardinië

De omgeving van Cagliari kent verschillende natuurgebieden, waarvan La Sella del Diavolo er eentje is. Deze prachtige kaap is vaak ook te vinden op de ansichtkaarten van Cagliari en was voorheen niet toegankelijk voor wandelaars omdat het een militaire zone was. Een deel van dit gebied is nu vrijgegeven om te wandelen, waardoor je kunt genieten van prachtige natuur en mooie vergezichten.

La Sella del Diavolo
La Sella del Diavolo – credits: Stefano Garau

Daarnaast bezoeken veel reizigers het Foresta Dei Sette Fratelli, een groot natuurgebied (van maar liefst 58.546 hectare) wat op ongeveer 40 km vanaf het centrum van Cagliari ligt. Dit gebied bestaat uit voornamelijk bergen en is vooral voor avonturiers een aanrader.

Paradijselijke stranden

Naast de culturele en historische bezienswaardigheden in de stad is het ook mogelijk om gewoon even lekker uit te rusten. Zo kent Cagliari verschillende mooie stranden waarvan Spiaggia del Poetto de bekendste is. Kilometers aan zandstrand en azuurblauw water, als dat niet genieten is.

Een ander mooi strand op Sardinië (wat je op je lijstje kunt zetten) is Cala luna. Dit strand wordt gezien als één van de mooiste stranden van Sardinië en is gelegen bij de Golf van Orosei.

Prachtige stranden op Sardinië
Prachtige stranden op Sardinië – credits: Slisalocci, iStock

Daarnaast is Spiaggia di Rena Bianca ook echt een aanrader. Een wat kleiner strand met helderblauw water en net zo paradijselijk als de eerdergenoemde stranden.

Spiaggia di Rena Bianca - Sardinië
Spiaggia di Rena Bianca – Credit: Sestovic-iStock

Cagliari bezoeken

Veel reizigers bezoeken Cagliari tijdens een rondreis door Sardinië. Maar het is ook absoluut een aanrader om langer in deze prachtige stad te blijven. Cagliari is zeer goed bereikbaar via Cagliari Airport en vormt de ideale toegangspoort tot Sardinië. Wist je trouwens dat je op dit vliegveld heel gemakkelijk een auto kunt huren, waarmee je het eiland op eigen tempo kunt verkennen.

Ben jij ook enthousiast geworden en zou je graag dit jaar Cagliari willen bezoeken? Wacht dan niet langer en ontdek het schitterende eiland Sardinië dit jaar nog. Met KLM vlieg je er al in 2,5 uur naartoe.

Staat Sardinië op jouw lijstje?

Laat je reactie achter.

Plan je reis door Italië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Italië