Zoek
Sluit dit zoekvak.

Virtuele reis door het centrum van Italië (fotoblog)

Virtuele reis door het centrum van Italië

Virtuele reis door het centrum van Italië (fotoblog)

Virtuele reis door het centrum van Italië

Inhoudsopgave

La bella Italia. Ik zei het jullie vorige keer al: Italië heeft me betoverd en betovert me nog steeds. Intussen kunnen we weer beginnen dromen over een tripje in die richting, want de laars van Europa zet haar grenzen weer open.

Virtuele reis door Italië

Ik neem jullie graag nog één keer virtueel mee, meer richting centrum en zuiden van het land. Net zoals de vorige keer, geef ik jullie graag een aantal highlights en tips mee voor een trip naar Italië. Hier gaan we!

Het gezellige centrum van Lucca - virtuele reis Italië
Het gezellige centrum van Lucca
Het schelpvormige hoofdplein in Siena
Het schelpvormige hoofdplein in Siena

Toscane en Umbrië zijn niet zomaar de meest gekende en door toeristen geliefde delen van Italië. De dorpjes en straatjes zijn er schilderachtig, het eten is er net zoals in de rest van het land overheerlijk en het klimaat is er zeer gunstig. Overgiet dat alles met een sausje van de rijke Toscaanse cultuur en het groen van Umbrië en je hebt de perfecte vakantie, niet eens zo ver van huis.

Prachtige gebouwen in Firenze
Prachtige gebouwen in Firenze
Het straatbeeld in Firenze
Het straatbeeld in Firenze
Het straatbeeld in Firenze, stad van Dante
Het straatbeeld in Firenze, stad van Dante
Zicht vanop het dak van de Uffizi op Firenze-stad - virtuele reis Italië
Zicht vanop het dak van de Uffizi op Firenze-stad
Ponte Vecchio, Firenze
Ponte Vecchio, Firenze
virtuele reis Italië - David van Michelangelo, Firenze
David van Michelangelo, Firenze
Duomo Firenze by night
Duomo Firenze by night
Duomo Firenze overdag
Duomo Firenze overdag
De toren van Pisa
De toren van Pisa

In sommige Toscaanse steden is er zó veel te zien en te doen qua kunst, cultuur en geschiedenis dat je wel eens overweldigd kan worden. Dat wordt het syndroom van Stendhal genoemd, en het overkwam ons in Firenze. Ook als je meerdere steden zoals Firenze en Pisa combineert tijdens dezelfde reis, kan het snel te veel worden omdat het aanbod bezienswaardigheden en de informatie die je te verwerken krijgt gewoon zó immens is.

Gebouwen op het hoofdplein van Arezzo - virtuele reis Italië
Gebouwen op het hoofdplein van Arezzo
Gastblogger Valerie bij Vita Bella in Arezzo
Gastblogger Valerie bij Vita Bella in Arezzo
Ponte del Diavolo, Borgo - virtuele reis Italië
Ponte del Diavolo, Borgo

Dé Toscaanse verrassing van formaat was voor ons de minder bekende stad Arezzo. Filmliefhebbers herkennen dit pareltje sowieso als het decor van de prachtige film La vita è bella. We waren er aangenaam verrast door de kleine intieme pleintjes, de prachtige bouwstijl, de fresco’s van Piero Della Francesca (reserveren is verplicht en kan via deze website) en de babbeltjes met de locals. Uiteraard pakken ze ook graag uit met die film die er werd gedraaid. Zo kan je er op het hoofdplein op verschillende bordjes meer over lezen zonder dat het allemaal té aanwezig is. Wat zo fijn is aan Arezzo, is dat het een stad is waar het toerisme niet de overhand heeft, maar waar toeristen wel welkom zijn. Locals en toeristen genieten er samen van alles wat de stad te bieden heeft.

Highlights: de Toscaanse hoofdstad Firenze en steden als Pisa en Siena. Kleinere steden als Lucca en Arezzo. Dorpjes als Vinci en Borgo.

Tips: 

 • Beperk je culturele bezoeken in Firenze tot die bezienswaardigheden die je écht niet wil missen en laat de rest voor een volgende keer. Je kan er onmogelijk alles zien en in je opnemen op een paar dagen tijd, zelfs niet op een paar weken tijd.
 • Ga een mocktail/cocktail drinken op een van de tientallen terrasjes van het beroemde schelpvormige hoofdplein van Siena.
 • Meer zin om naar een kleiner stadje te trekken? Ga dan naar Lucca. Dat is een veel kleinschaligere stad dan pakweg Siena, maar ze geeft je 100% hetzelfde gevoel. Ook qua bouwstijl lijkt Lucca het kleine broertje te zijn van Siena.
 • Buiten het majestueuze plein Piazza dei Miracoli lijkt Pisa een troosteloze stad, maar niets is minder waar. Laat de toren en de omgeving van het plein der wonderen achter je en maak een mooie wandeling langs de kleurrijke palazzo’s aan de oever van de Arno.
Tuin Villa Nella
Tuin Villa Nella
Zicht op het zwembad in Villa Nella
Zicht op het zwembad in Villa Nella
Zongedroogde groenten in de tuin van Villa Nella - virtuele reis Italië
Zongedroogde groenten in de tuin van Villa Nella
Jonge katjes in de tuin van Villa Nella
Jonge katjes in de tuin van Villa Nella
Het gigantische zwembad van Villa Nella - virtuele reis Italië
Het gigantische zwembad van Villa Nella
Idyllisch agriturismo in Villa Nella
Idyllisch agriturismo in Villa Nella
 • Zin om aan agriturismo te doen, in een villa in de natuur te logeren en tegelijk dicht bij de grote Toscaanse steden te verblijven? Boek dan je verblijf bij Villa Nella (http://www.villanella.it/index.php?lang=en) in Subbiano. Je mag er gebruikmaken van de idyllische moestuin van de eigenaar, kan er als het ware wandelingen maken in de tuin van het domein zelf en een duik nemen in het gigantische zwembad. De charmante eigenaar helpt je graag, maar blijft altijd discreet op de achtergrond.
 • Ga in Arezzo zeker eten bij Vita bella, hun mooie terras geeft uit op de Basilica di San Francesco.
 • In Vinci, geboorteplaats van dé Leonardo der Leonardo’s, kan je zijn geboortehuis en een aan zijn schilderkunst gewijd museum bezoeken. In het museum hangen enkel replica’s van zijn grootste werken, maar het is wel interessant omdat het kleinschaliger is en je dichterbij de werken kan komen om de details te bekijken dan bijvoorbeeld in de Uffizi in Firenze.
 • Slechts weinig toeristen vinden de weg naar Borgo, een klein dorpje in de buurt van Vinci. Maar ga er zeker eens naartoe voor de legende van de Ponte del Diavolo (Duivelsbrug) en haal je beste Italiaans boven 😉.
Agriturismo in Umbrië
Agriturismo in Umbrië
Agriturismo in Umbrië
Agriturismo in Umbrië
Zicht op Assisi
Zicht op Assisi
De straatjes in Assisi - virtuele reis Italië
De straatjes in Assisi – virtuele reis Italië
Assisi by night
Assisi by night – virtuele reis Italië
Hoofdplein in Perugia - virtuele reis Italië
Hoofdplein in Perugia – virtuele reis Italië

In het groene Umbrië kan je ook steden van formaat zoals Assisi, Perugia en Spoleto bezoeken. Maar naast de cultuur in de steden, kan je er ook andere dingen doen. De natuur van Umbrië leent zich perfect voor mooie wandelingen en fietstochtjes. Ook het agriturismo is hier niet weg te denken. Dankzij die vorm van duurzaam toerisme kan je op de mooiste plaatsjes in de stilte en de natuur logeren én ondersteun je een local.

Highlights: steden als Perugia, Assisi en Spoleto. Kleinere stadjes zoals Montefalco.

Tips:

 • Voorzie in steden als Assisi steeds een sjaaltje om blote schouders, armen of benen te bedekken. Zonder kom je echt niet in de heiligdommen! Dat is trouwens een tip die voor heel Italië geldt.
 • Eet in Perugia zeker een echt Italiaans ijsje. Italiaans ijs heeft sowieso al de beste reputatie, maar dat van Perugia is me altijd bijgebleven ;).
 • Bezoek Montefalco zeker ’s avonds, de verlichting werpt een magische gloed over de prachtige stad.

Dat was het dan weer voor deze fotoblog. Ook zin gekregen in Italië? Lees dan ook zeker deel 1 voor extra inspiratie.

Ciao, Valerie.

Plan je reis door Italië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Italië