Zoek
Sluit dit zoekvak.

3 dingen die je in Kaapverdië alleen op Fogo kan vinden

3 dingen die je in Kaapverdië alleen op Fogo kan vinden

3 dingen die je in Kaapverdië alleen op Fogo kan vinden

3 dingen die je in Kaapverdië alleen op Fogo kan vinden

Inhoudsopgave

Kaapverdië is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden als strandbestemming. De grote hotels en resorts op de eilanden Sal en Boa Vista trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers die op zoek zijn naar ontspanning, zon, zee en all-inclusive formules.

Het mooie aan Kaapverdië als reisbestemming is de veelzijdigheid. De 9 bewoonde eilanden zijn bijna allemaal verschillend en hebben reizigers iets anders te bieden. Zo kan je op bepaalde eilanden inderdaad genieten van prachtige stranden, terwijl andere plaatsen bekend staan om de culturele aspecten.

Op een aantal eilanden van Kaapverdië kan je fantastisch wandelen. Het prachtige eiland Santo Antão wordt steeds populairder als wandelbestemming, wat mede te maken heeft met de combinatie met het eiland São Vicente. Fogo is een ander eiland wat zeer de moeite waard is voor wandelaars. Het beklimmen van de Pico de Fogo vulkaan is één van de mooiste dingen die je in het land kunt doen.

Fogo is mogelijk de meest unieke van alle Kaapverdische Eilanden, en om deze 3 redenen:

#1 – De Vulkaan

In november 2014 sloeg het noodlot opnieuw toe voor de bewoners van het dorpje Chã das Caldeiras. De Pico de Fogo vulkaan barstte uit, en de lava bedekte het dorpje volledig. Zo’n 1700 mensen moesten vluchten, en gelukkig maakte de Pico de Fogo deze keer geen slachtoffers.

Pico de Fogo
Pico de Fogo

Nog geen jaar na de uitbarsting trokken de eerste bewoners van het dorpje terug naar huis. Een kleine 5 jaar later is de wederopbouw van het dorp in volle gang, een ook het toerisme in de omgeving is weer hervat.

Er is geen plek in het land wat zo bijzonder is, zo mysterieus. De wijze waarop de inwoners van Chã das Caldeiras en de Pico de Fogo samenleven, is maar op een aantal plaatsen in de wereld te vinden.

#2 – São Filipe

De hoofdstad van het eiland Fogo, het prachtige São Filipe, wordt door velen gezien als de mooiste stad van Kaapverdië. De stad heeft schitterende oude gebouwen, met een eigen karakteristieke architectuur. Net even anders dan de gebouwen en huizen die aantreft in steden als Praia en Mindelo.

De mooie straten van São Felipe
De mooie straten van São Felipe

Daarnaast is de ligging van de stad ook zeer bijzonder. Vrijwel de gehele stad is gebouwd boven op een heuvel, waardoor je vanaf de meeste plekjes kunt genieten van een heerlijk uitzicht over de zee en het kleine eiland Brava.

Op verschillende plaasten in de stad kun je genieten van een spectaculaire zonsondergang. Zo kun je bijvoorbeeld op het lange zwarte zandstrand een heerlijke wandeling maken en ondertussen genieten van de ondergaande zon.

Genieten van een spectaculaire zonsondergang
Genieten van een spectaculaire zonsondergang

#3 – De gastronomie

Geen ander eiland heeft zo’n karakteristieke gastronomie als het eiland Fogo. Mede dankzij de Pico de Fogo vulkaan zijn de bewoners gezegend met druiven, appels, mango’s, perzikken, bananen en  koffie. Druiven worden op Fogo slechts één keer per jaar geoogst, maar de kwaliteit van de druiven zijn in binnen- en buitenland goed bekend.

De wijnen van Fogo, die veelal rond Chã das Caldeiras worden geproduceerd, gaan inmiddels de wereld over. Maar ook de Manecon is heerlijk om te drinken. Deze huiswijn tref je vrijwel overal op het eiland, terwijl deze bijvoorbeeld op het eiland São Vicente nauwelijks bekend is. Naast de smaak, is het bijzondere aan deze wijn natuurlijk ook vooral de oorsprong ervan.

De wijnen van Fogo gaan de hele wereld over
De wijnen van Fogo gaan de hele wereld over

In één van de tentjes in Chã das Caldeiras at ik bij het restaurantje van mevrouw Isabel kip op een manier zoals ik dat nog nooit in het land heb gegeten. De kip wordt namelijk bereid in een zelfgemaakt jam, van een fruitsoort die enkel op Fogo en Santiago groeit, waardoor deze een geweldige zoete smaak krijgt. Het gerecht wordt geservereerd met verse groenten zoals pompoen, wortel, pruimen en kool.

Wat je ook veel treft op Fogo, onder andere op de route van São Felipe naar Chã das Caldeiras, zijn geiten. Geitenkaas wordt veel bereid en gegeten op het eiland, en hier worden ook andere gerechten mee gemaakt. Eén voorbeeld hiervan is de pudding, die wordt gemaakt van de kaas, maar ook alleen van de melk.

Op Fogo eet én drink je zoals nergens anders op Kaapverdië. Het eiland is dan ook een uitstekend voorbeeld van waarom je verder zou moeten kijken dan alleen de bekende eilanden. Kaapverdië is een unieke reisbestemming, en Fogo is één van de eilanden waar je dat kunt ervaren.

Deze leuke gastblog over het Kaapverdische eiland Fogo is geschreven door Freddy Gomes.

Meer reistips over Kaapverdië

Kaapverdië: 4 van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão

Santo Antão: Het best bewaarde geheim van Kaapverdië

Plan je reis door Kaapverdië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Kaapverdië