Zuidwest-Amerika: wat is een cliff dwelling?

Gepubliceerd: 18 mei 2020 | Foto: Dit is een cliff dwelling

Rotswoningen (cliff dwelling) of grotwoningen (cave dwelling) van primitieve bevolkingen die op deze manier een redelijk veilig onderkomen creëerden in rots overhangingen of grotten c.q. alcoves (half open grotten).

In Europa en andere delen van de wereld kennen we dit fenomeen ook, in Zuid-Limburg zijn grotwoningen en ook in Turkije (Cappadocië) zijn er te zien. Deze zijn tot in de jaren 50 van de vorige eeuw nog bewoond geweest.

Cave Dwelling

Maar de cliff of Cave Dwelling waar ik het nu over heb bevinden zich in het zuid westen van Amerika. Deze stammen uit de jaren 1300 en 1400.

Deze bevonden zich in de canyons (niet in slot canyons overigens) of in de vele rotsformaties die het gebied rijk is en was.

Omdat er meer Alcoves dan Caves waren is hier het meest gebruik van gemaakt. De halve grot werd aan de voorzijde dicht gebouwd (rotsblokken met leem) en zo ontstond een ruimte die veilig was. Door binnen muren te maken ontstonden er dus ook net als tegenwoordig kamers. 

Moon house
Moon house

Maar om nog veiliger te wonen werden de half-grotten die hogerop lagen gekozen om te gebruiken want dan hadden ze overzicht over de kloof of de vallei en konden eventueel onraad tijdig ontwaren.

Bij voorkeur werd er naar gezocht naar een plek waar ook een rivier was zodat de was en drinken mogelijk was. Ook de visvangst was dan mogelijk en dat was weer goed voor de voeding die tot dan alleen maar uit wild bestond.

Tower house, ligt verscholen rondom Bluff
Tower house, ligt verscholen rondom Bluff

Al gelang de grootte van de alcove werd bepaald hoeveel personen er onderdak zouden gaan vinden. 

De kleinste waren voor een enkel gezin. Andere waren voor meer familieleden of zelfs voor hele stammen met een gezamelijke ruimte waar onder het genot van wie weet wat overleg gepleegd werd of gewoon wat gebabbeld werd.

Walnut Canyon nabij Flagstaff
Walnut Canyon nabij Flagstaff

Een andere manier van het maken van een “huis” was door een gat te graven en die dan met balken en takken af te dekken. Een voorbeeld hiervan is te zien in Bandelier NM in New Mexico.

Naast de woningen werden er ook opslagplaatsen gebouwd, de Granery. Deze kleine bouwwerken werden meestal wat verderop gebouwd waar ook nog een alcove was. Of een overstek was in dit geval ook goed genoeg.

Moonhouse
Moonhouse

Hoe kwamen ze binnen zal je je afvragen. Met touwen en ladders. Ladders werden gebruikt bij de Cliff Dwelling omdat de ingang naar de “woning” altijd aan de bovenkant, dus via het dak, gelegen was. 

Pictographs & Petroglyps

Op vele plaatsen nabij de “woningen” werden er ook schilderingen gemaakt, of met een soort verf of het werd uitgekrast. Dit noemen we dan Pictographs of Petroglyps.

Vaak tref je dit soort “kunst” nog aan terwijl er geen Cliff Dwelling meer is.

Er zijn hele panelen zoals onderstaande foto zien laat, maar ook zo hier en daar kom je ze wel tegen op een van je komende reizen naar het zuidwesten van USA.

The Great Panel in de Horseshoe Canyon nabij Hanksville.
The Great Panel in de Horseshoe Canyon nabij Hanksville.

Er zijn nog heel wat van deze cliff dwellings te ontdekken met name in de staat New Mexico. Meest bekend, en ook het grootste, is wellicht Mesa Verde in Colorado.

Om er te geraken is vaak redelijk eenvoudig maar soms ook na een lange rijafstanden en voettochten eventueel ook nog door onverharde zandpaden. Hier geld dan ook weer dat een AWD niet overbodig is.

Ik hoop dat ik je enig inzicht heb kunnen geven over hoe er door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gewoond en geleefd werd.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer hier over weten? Waar zijn ze, hoe kom ik er? Ga dan naar: www.2loversontour.jouwweb.nl

Deze leuke gastblog over cliff dwelling is geschreven door Jos Haffkamp

Reisinfo

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Verenigde Staten

De ultieme rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten

Altijd al de ultieme roadtrip door de VS willen maken? Dan is een rondreis door het noordwesten van de Verenigde...

Las Vegas: dé Amerikaanse stad waar verveling niet bestaat

Welcome to Fabulous Las Vegas! Midden in de Amerikaanse Mojave Desert schittert het bruisende Las Vegas. Een bezoek aan deze...

Ontdek Zion National Park in Amerika

Een nieuw (reis)jaar, nieuwe hoop! Ook hier bij Liefde voor Reizen. Laat ons hopen dat 2021 een écht reiscomebackjaar wordt....

West-Amerika: rondreis vol met wauw-effecten

Amerika, het land met ongekende mogelijkheden, het land van de geweldige natuur, het land van de wauw -effecten, het land...

New Mexico: mooie bezienswaardigheden om te bezoeken

De laatste blog over de bestemmingen in het zuidwesten van USA gaat over de staat met de meeste badlands: New...

Californië: onontdekte plekken om te bezoeken

Californië, de golden state wordt deze staat ook wel genoemd. In deze staat vind je diverse mooie nationale parken waaronder...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy