Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amsterdam door de ogen van een Vlaming

Doen in Amsterdam - Amsterdam door de ogen van een Vlaming

Amsterdam door de ogen van een Vlaming

Doen in Amsterdam - Amsterdam door de ogen van een Vlaming

Inhoudsopgave

Amsterdam is een heerlijke stad. Ik weet zeker dat reizigers van over heel de wereld dat zullen beamen. En zeker mijn landgenoten 😉. Onze noorderburen komen in deze blog voor Liefde voor Reizen te weten hoe wij als Belgen en Vlamingen Amsterdam zien.

Prachtige grachten

Wie kent de Amsterdamse grachten nu niet? De stad bulkt ervan. In alle wijken vind je wel grachten, kanalen en bruggetjes. Ik genoot er alleszins van om dagelijks langs de vele grachten te wandelen, ook bij slecht weer! En dan vooral van de mooie gebouwen, kunstgalerijen, veelkleurige luikjes en bijzondere gevels aan die grachten. Al word je soms wel wat zeeziek van al die schuine gevels. Voor wie een algemeen beeld wil van de grachten en de huizen erlangs, is een boottochtje of ‘kanaalcruise’ de ideale manier.

Amsterdamse grachten
Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten
Amsterdamse gevels
Amsterdamse gevels
Rode luikjes aan de Amsterdamse grachten
Rode luikjes aan de Amsterdamse grachten

Tussen de kanalen door kom je langs allerlei gezellig drukke pleintjes of grotere varianten ervan zoals het Spui. Dat Amsterdam ook bij studenten enorm populair is, hoeft niet te verbazen als je de hoeveelheid cafeetjes, terrasjes en kroegen zoals Café Hoppe ziet.

Café Hoppe in Amsterdam
Café Hoppe

De drukte van de Dam

De Dam is natuurlijk het kloppende hart van Amsterdam. Van hieruit vertrekken ook de grote bekende winkelstraten. De Dam ligt vlakbij het centraal station, de Beurs van Berlage, de Bijenkorf, het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk … allemaal prachtig om te zien en te bezoeken, maar de Dam kan ook ontzettend druk en touristy zijn en het wemelt er van de … duiven. Als je even wil ontsnappen aan die drukte, glip je zo het Begijnhof binnen dat op wandelafstand van de Dam ligt. Ik beloof je plechtig een oase van rust te midden van een van de drukste plaatsen van de stad.

In het Begijnhof
In het Begijnhof
Op het Koninklijk Paleis in Amsterdam
Op het Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam
Het Koninklijk Paleis op de Dam
Het Begijnhof van Amsterdam
Het Begijnhof van Amsterdam

Het mooie aan het Begijnhof is dat de huizen rond de binnentuin ook in die typische bouwstijl zijn gebouwd die je alleen in Amsterdam lijkt aan te treffen. Er is ook een kapel en een kerk, maar die zijn niet altijd toegankelijk.

De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam
De Nieuwe Kerk op de Dam
In de Nieuwe Kerk
In de Nieuwe Kerk

Een andere optie om aan de grote Dam-drukte te ontsnappen, is om even de Nieuwe Kerk binnen te lopen. Het gebouw ziet er vanbinnen en vanbuiten nog steeds uit als een kerk, maar heeft al lang die functie niet meer. Dat zie je trouwens vaak in Amsterdam en bij uitbreiding in de rest van Nederland. Binnen kom je dus in een soort museum terecht waar je wisselende tentoonstellingen – tijdens ons bezoek was dat eentje over koningin Juliana – kunt bezoeken. Maar de blikvangers van de kerk, zoals de orgelkast, zijn uiteraard nog bewaard. Tentoonstelling én kerk ineen, check!

In de expo over koningin Juliana in Amsterdam
In de expo over koningin Juliana
Kinderwagens ten tijde van de oorlog - Tentoonstelling Juliana
Kinderwagens ten tijde van de oorlog – Tentoonstelling Juliana
Expo koningin Juliana

Ossenworst en bittergarnituur

Ben je wel in Amsterdam geweest als je geen bitterballen hebt gegeten? 😊 Je kan en wíl er gewoon niet aan ontsnappen, want het zijn echt de lekkerste. Wat ik nog niet kende, is de typische Amsterdamse specialiteit ossenworst. Dat is een worst van rauw vlees die je in plakjes geserveerd krijgt. Zoals de naam doet vermoeden, is de worst uitsluitend van rundsvlees gemaakt.

Bittergarnituur
Bittergarnituur
Een Amsterdamse specialiteit, de ossenworst
Een Amsterdamse specialiteit, de ossenworst

In Amsterdam kun je ook heel internationaal eten. En dat deden we ook. We focusten deze keer op de Indonesische keuken, die uiteraard goed vertegenwoordigd is in de Nederlandse hoofdstad. Zo aten we bij Sie Joe en ook in ons hotel konden we terecht in het Indonesische restaurant Café Jakarta.

Restaurant Sie Joe
Restaurant Sie Joe

Jakarta in Amsterdam

Ook ons hotel bracht ons in Indonesische sferen: hotel Jakarta op het Java-eiland in de rivier het IJ. Het hotel noemt zichzelf het kruispunt tussen Nederland en Indonesië en dat voel je ook echt. Het prachtige gebouw dat in een punt is gebouwd, is vanbinnen helemaal bekleed met bamboehout en heeft een subtropische binnentuin. De luxueuze kamers en het uitzicht zijn van de mooiste die ik al zag, lees meer over dit pareltje in deze blog met een room tour.

Hotel Jakarta
Hotel Jakarta
In Hotel Jakarta in Amsterdam
In Hotel Jakarta
In de jungle van hotel Jakarta
De binnentuin van hotel Jakarta
De binnentuin van hotel Jakarta

Het Rembrandtplein & het Tuschinski theater

Wie de beelden van de Nachtwacht van Rembrandt wil zien op het Rembrandtplein, is eraan voor de moeite. Een tijdje geleden werden ze namelijk weggehaald. Maar niet getreurd, want er valt nog genoeg te beleven op het charmante plein met alle winkeltjes, cafeetjes en terrasjes. Een beetje verderop kun je ook niet om het Tuschinski theater heen. Een prachtige oude cinema in art-decostijl. Er is geen betere manier om het Tuschinski theater te ontdekken dan er een film te gaan kijken. En dat deden we ook. De prachtige foyer alleen al met de sierlijke trappen en tapijten is een schouwspel op zich. Ook de cinemazaal zelf is elegant met de lampjes aan elke stoel.

Het Tuschinski Theater - Weekendje Amsterdam
Het Tuschinski Theater
In het Tuschinski Theater
In het Tuschinski Theater
In de cinemazaal
In de cinemazaal

Thuiskerken & rode ramen

In Amsterdam kun je er ook niet omheen: de Walletjes. Het Red Light District van de stad. Nog steeds op wandelafstand van de Dam merk je dat de straten plots een andere sfeer krijgen. De ene seksshop na de andere duikt op, het ene groezelige hotel volgt na het andere … En voor je het weet, sta je in de rode zone waar de al even rode gordijntjes van de ramen al dan niet dicht zijn. Het grappige is dat deze buurt vanop afstand er door de gebouwen, bruggetjes en grachten net hetzelfde uitziet als de andere grachten, maar dan hier mét rode neonverlichting. Je komt er eenzame zielen tegen, groepjes toeristen of locals, maar de buurt is best bewandelbaar.

De rosse buurt
De rosse buurt
In het Red Light District
In het Red Light District
Standbeeld ter ere van sekswerkers
Standbeeld ter ere van sekswerkers

In de rosse buurt vind je ook een aantal kerken, zoals de Oude Kerk en de Ons’ Lieve Heer op Solder, een voormalige schuilkerk. De kerk is gevestigd op de zolderverdieping van een statig herenhuis. De toenmalige eigenaar offerde er zelfs een aantal verdiepingen van zijn pand voor op om toch maar het geloof te kunnen belijden met zijn gemeenschap. Het is interessant om te bezoeken omdat je aan de buitenkant van het gebouw niet kunt vermoeden dat er een volledige kerk schuilgaat achter de façade.

In een schuilkerk in Amsterdam
In een schuilkerk

Meer van Vermeer

Van de Walletjes ging het naar Vermeer, want dit jaar is er een tijdelijke expo rond Vermeer met 27 van zijn 37 werken. Uiteraard in het Rijksmuseum. Wacht niet meer te lang, want de expo loopt maar tot 4 juni. Toen wij hem bezochten, hadden we het geluk dat het Meisje met de Parel er nog was. Dat werk moest begin april de tentoonstelling al verlaten, maar niet getreurd, want je kunt het nu bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag. Met je ticket krijg je ook toegang tot de vaste collectie van het museum. Je kunt dus ook naar de eregalerij spurten voor de Nachtwacht van Rembrandt. En over het Rijksmuseum kan ik enkel dit zeggen: het is écht rijk. Ook als schilderkunst niet je ding is, verdient het gebouw an sich een bezoekje.

Het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum
In het Rijksmuseum
In het Rijksmuseum
In de galerij in het Rijksmuseum - Weekendje Amsterdam
In de galerij in het Rijksmuseum
De eregalerij van het Rijksmuseum
De eregalerij van het Rijksmuseum
Voor wie haar niet heeft kunnen zien
Voor wie haar niet heeft kunnen zien
Het Amsterdamse Rijksmuseum
Het Amsterdamse Rijksmuseum

En er is nog zoveel meer Amsterdam. Ik zal helaas nog een aantal keer terug moeten keren om verslag uit te brengen bij Liefde voor Reizen 😉. Tot de volgende keer!

Valerie

Deze leuke gastblog over Amsterdam is geschreven door Valerie. Neem ook een kijkje op haar eigen reisblog of volg haar op Instagram.

Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Nederland