Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Wat te doen in Atlanta - Verenigde Staten

Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Wat te doen in Atlanta - Verenigde Staten

Inhoudsopgave

Atlanta. Wie heeft er nog niet gehoord van deze bruisende metropool in Georgia, in de Verenigde Staten? Bakermat van de al even bruisende Coca-Cola en nog belangrijker: van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King Jr. Ook de luchthaven van Atlanta is bekend als ware hub van waaruit je de hele VS kunt bereizen. Maar wist je ook dat Atlanta de hoofdstad is van Georgia? Dat Atlanta ook the Big Peach wordt genoemd? Valerie voyage ging in september 2022 op ontdekking in dat prachtige peachy Atlanta.

Spoiler alert: één dag is belachelijk kort om Atlanta te ontdekken. Want er is zoveel te zien. Musea, national parks en everything Coca-Cola. Ik zou zelfs durven zeggen dat stad Atlanta misschien wel de meest interessante musea van de Verenigde Staten op haar conto mag schrijven. Want ik zag er al heel wat in de VS. En dat is niet alles. Ook de tolerante, jonge vibe in de stad, de torenhoge gebouwen, de gigantische parken … In Atlanta mag je ten volle jezelf zijn.

Downtown Atlanta
Downtown Atlanta

Een bijenkorf van een hotel

Beginnen bij het begin: een fantastisch hotel dat je verblijf in Atlanta alle eer aandoet: de Marriot Marquis. Het gigantische ellipsvormige gebouw intrigeert menig voorbijganger in hartje Atlanta. De vallet service draait op elk uur van de dag overuren, de pompende bedrijvigheid eenmaal binnen in deze bijenkorf doet je oren suizen en toch verstilt alles als je naar boven kijkt. Dit hotel lijkt wel verder dan oneindig te gaan in verdiepingen. En wij hadden het geluk om ergens op de 90ste verdieping te verblijven. Als je dan van boven naar beneden kijkt, lijken de mensen beneden écht kleine, zoevende bijtjes.

Marriot Marquis - A room with a view
A room with a view
Valerie in het gigantische hotel Marriot Marquis in Atlanta
Valerie in het gigantische hotel Marriot Marquis

In dit hotel zijn gordijnen helemaal overbodig, want de plafondhoge ramen bieden je een prachtig uitzicht over downtown Atlanta. De kamers zijn eenvoudig, maar ruim. Ook de badkamer. Het was heerlijk om er tot in de late uurtjes naar buiten te kunnen kijken vanuit je luie … bed. Nog méér over dit hotel? Kijk dan in deze blog van Valerie voyage.

Marriot Marquis
De Marriot Marquis

Martin Luther King Jr. National Historical Park

Dit stond al lang op mijn to-dolijstje: de omgeving waar Martin Luther King Jr. woonde, leefde en predikte. De VS besloten dat dat meer dan genoeg was om er een heel national park van te maken. Anders dan de andere, waar het vaak om de natuur draait, maar daardoor nog meer bijzonder!

Martin Luther King national park in Atlanta
Martin Luther King national park
In het visitor center van het national park
In het visitor center van het national park

Het national park bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt enkele musea en behapbare tentoonstellingen. Het buitengedeelte met de begraafplaats van Dr. King en zijn vrouw, een eeuwig brandende vlam en trappen waarop zijn boodschap geschreven staat. Ook de kerk waar hij predikte en zijn geboortehuis zijn opgenomen in het park.

Het geboortehuis van Martin Luther King - Atlanta
Het geboortehuis van Martin Luther King
De kerk waar King predikant was
De kerk waar King predikant was

Je begint je bezoek best in het hoofdgebouw waar ook het bezoekerscentrum huist. Daar wacht je een aangrijpende tentoonstelling met audio- en beeldmateriaal, panelen met uitleg, maar ook bijzondere kunstwerken. Uiteraard kun je ook naar een film met de legendarische speech “I have a dream” gaan kijken voor meer inzicht in wat hij daar eigenlijk écht mee bedoelde. Het was moeilijk om het droog te houden. Een aanrader voor wie het ook écht wil voelen en voor wie ook zelf het werk wil doen.

I have a dream
I have a dream
The Dream Gallery
The Dream Gallery

In het gebouw met de giftshop kun je op de bovenverdieping nog naar persoonlijke voorwerpen van dominee King en zijn vrouw gaan kijken. Zijn Nobelprijs voor de Vrede, bijvoorbeeld. Of het pak dat hij droeg toen hij werd neergeschoten.

De lijkwagen van Martin Luther King
De lijkwagen van Martin Luther King
De begraafplaats van Martin Luther King en zijn vrouw - Atlanta
De begraafplaats van Martin Luther King en zijn vrouw

Zeer warm aanbevolen voor wie de #blacklivesmatter-beweging nog steeds niet volledig doorgrondt. Een bezoek aan dit national park zou verplicht moeten zijn 😉.

Het Centennial Olympic Park

Na die les in de geschiedenis is een wandeling in het uitgestrekte Centennial Olympic Park ideaal om even op adem te komen. Het park beslaat heel wat vierkante meters en het is er aangenaam vertoeven. Het park kwam er nadat Atlanta in 1996 host was voor, jawel, de Olympische Spelen. Het typisch Amerikaans perfect groene grasperk, de mooie fonteinen en de gigantische olympische ringen vormen een mooi contrast met de grijzige wolkenkrabbers op de achtergrond.

In Centennial Park
In Centennial Park

World of Coca‑Cola

Coca-cola, I love it. Niet zozeer het drankje (hoewel ik voor Cola Zero graag een uitzondering maak), maar wel het merk op zich, de kleuren, de retroaffiches, de bijhorende popart, de marketing … Kortom de branding. Maar ik wist helemaal niet dat het zwarte goud ooit ontstond in Atlanta! Je komt de hele geschiedenis over het drankje en het hele arsenaal aan andere drankjes van het merk te weten in dit ‘museum’.

World of Coca-Cola in Atlanta
World of Coca-Cola

Museum is niet de juiste term, want het heeft ook veel interactieve en speelse elementen. Zo is er een ruimte waar je neus op de proef wordt gesteld en je moet raden welk drankje je te ruiken krijgt. Er is ook een hele zaal gewijd aan proeverijen: daar kun je alle mogelijke versies van drankjes van Coca-Cola proeven en kom je te weten hoe cola smaakt in pakweg Japan. Ideaal voor een ontspannen namiddagje met het verstand op nul 😉.

In World of Coca-Cola
In World of Coca-Cola
Een van de zalen in World of Coca-Cola
Een van de zalen in World of Coca-Cola
Coca-Cola van weleer
Coca-Cola van weleer

Het allerleukste aan World of Coca-Cola? De gigantische giftshop. Trek hier zeker genoeg tijd voor uit, want het is eerder een gift supermarket dan een giftshop … Je kunt het zo gek niet bedenken of de naam en de prachtige kleuren van Coca-Cola staan erop. Denk T-shirts, kerstballen, keukenbenodigdheden, decoratie en zelfs juwelen en handtassen. Needless to say dat ik hier in een klap alle cadeautjes voor het thuisfront shopte. Lees meer over World of Coca-Cola

Marketing in alle talen
Marketing in alle talen

Dat er nog een vervolg komt aan mijn bezoek in Atlanta staat al een tijdje vast. Dan ga ik meer tijd en aandacht besteden aan downtown Atlanta. En misschien ook wel eens een bezoekje brengen aan CNN en proeven van het nachtleven. Ook het National Center for Civil and Human Rights staat hoog op mijn agenda.

En jij? Voel jij er ook wat voor om Atlanta te bezoeken?

To be continued!

Valerie

Atlanta bezoeken?

Auto huren

Met het huren van een auto zie je veel meer van de omgeving.

Bekijk hier alle mogelijkheden

Accommodaties

Vind eenvoudig de leukste en betaalbaarste hotels in Atlanta.

Bekijk hier alle hotels

Tours / excursies

Met een leuke tour ontdek je nóg meer van Atlanta.

Bekijk hier alle tours

Plan je reis door Verenigde Staten
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Verenigde Staten