Wat te doen in Yucatán in Mexico

Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!


04 mrt 2020 | Mexico
Foto: Wat te doen in Yucatán in Mexico

Yucatán is een toeristische regio in het oosten van Mexico. In Yucatan bevinden zich veel bekende badplaatsen, zoals Cancun, Playa del Carmen en Tulum.

Het hele toeristische Cancun trekt mij niet zo, dus bij aankomst in Cancun ben ik meteen met de bus door naar Tulum gegaan. Tussen Tulum en Cancun bevindt zich ook nog Playa del Carmen. Hier ben ik ook niet geweest, maar ik hoor van heel veel mensen dat het erg mooi is.

Isla Holbox

Een stukje verder naar het noorden van Cancun ligt Isla Holbox, ook dit schijnt een hele mooie regio te zijn. Merida is de hoofdstad van Yucatán. Kortom, Yucatán heeft meer dan genoeg plaatsen om te bezoeken en ze zijn allemaal anders.

Tulum

In Tulum verbleef ik in een airbnb genaamd Vanilla. Een prima verblijf, niet super dicht bij het strand, maar met de fiets ben je zo bij het strand. In Tulum is het erg leuk om op de fiets te stad te verkennen. Het is in Tulum erg makkelijk om op plaatsen met de fiets te komen. Zelf vond ik het leuke aan het fietsen dat ik niet gewend was om op de fiets door Mexico te gaan en ik zo Mexico weer op een andere manier heb leren kennen.

Fietsen door Tulum
Fietsen door Tulum

Stranden

In Tulum zijn veel mogelijkheden om aan het strand te liggen. Het makkelijkste is om door een hotel/resort naar het strand te gaan en daar lekker te gaan liggen. Ik heb bij CoCo Tulum gelegen. Daar kan je liggen zolang je maar minimaal besteld. Voor de goedkope reizigers onder ons: gewoon een flesje water bestellen en je kan de hele dag lekker op het strand chillen!

Uitgaan

In Tulum zijn ook veel uitgaansgelegenheden. Helaas was ik maar een paar dagen in Tulum waarvan ik ook nog de helft van de tijd ziek was, dus heb ik daar geen gebruik van gemaakt. Het schijnt dat er bijna elke dag wel in een andere club/uitgaansgelegenheid iets te doen is.

Ruïnes

Heb je nog tijd over om de ruïnes in Tulum te bezoeken, dan zou ik dit ook zeker aanraden. De ruïnes in Tulum zijn blijkbaar de enige die zo kort aan de zee liggen!

Chichen Itza en cenote Suytun

Natuurlijk niet te vergeten bij een bezoek aan Yucatan is de Chichen Itza. De ruïnes van Chichen Itza vormen een van de zeven wereldwonderen. Ik ben met een dagtour vanuit Tulum naar Chichen Itza gegaan. Hiermee gecombineerd bezochten we in de ochtend ook nog de cenote Suytun en naderhand het stadje Valladolid.

Nadat we in de cenotes hadden gezwommen werd ons verteld dat de cenotes vroeger door de Maya’s werden gebruikt als een soort offerput. De beste baby’s die werden geboren werden geofferd aan de goden door ze in de cenotes te gooien met gewicht in hun buikjes. Ja, je leest het goed, het gewicht werd in de buikjes van de kindjes gestopt.

Piramide van Kukulcán
Piramide van Kukulcán – Yucatán in Mexico

Chichen Itza zelf is niet heel groot. Ik heb het idee dat de ruïnes van Palenque en Yaxchilan groter zijn, maar dan kan ook komen doordat Palenque en Yaxchilan in de jungle liggen en daardoor moeilijker begaanbaar zijn. Chichen Itza is niet meer begroeid in de jungle en is daardoor heel makkelijk te bezoeken.

Balspel

Wat ik heel interessant vond, is dat hier in een soort arena vroeger een spel werd gespeeld en de winnaar van het spel werd geofferd. Het was namelijk een eer om geofferd te worden. Spelers van het verliezende team zouden zich schamen als zij niet wonnen. Het spel dat de Maya’s toentertijd speelden was een balspel.

Ik heb zo’n soort bal waarmee de Maya’s speelden vastgehouden en het voelde heel raar: de bal was bedekt met een soort rubber. De bal kon ook al best wel hoog stuiteren. Heel indrukwekkend om te zien hoe er zolang geleden al zoveel innovatieve dingen werden bedacht.

Geschiedenis

Op muurtekeningen in de arena is te zien hoe de geschiedenis veranderde: eerst zijn de spelers van het spel afgebeeld, waarbij de captain van het winnende team onthoofd wordt, als een offer dus.

Een stuk verder op de muur, ongeveer 600 jaar na christus wordt het spel ineens anders afgebeeld: mensen met een tulband op, romeinen etc. Deze personen zouden als slaven voor de Maya’s het spel moeten spelen. Zou dit dan impliceren dat mensen al veel eerder overzee kwamen? Dat Amerika helemaal niet is ontdekt door Colombus in 1492?

In ieder geval zeker interessant om hier zelfs eens een kijkje te gaan nemen! Veel mensen zijn wat minder lovend over de Chichen Itza omdat er veel toeristen zijn en niet de ruïnes zijn als hoe sommige ruïnes in Mexico zijn, maar hier ben ik het niet per se mee eens. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de omgeving van Palenque en Yaxchilan in Chiapas mooier vind, maar Chichen Itza is op een geheel eigen wijze weer erg interessant.

Valladolid

Na het bezoek aan Chichen Itza werden we met de bus afgezet in Valladolid. Valladolid is een authentiek dorpje vlakbij de Chichen Itza, waardoor het bezoek aan het dorpje makkelijk te combineren is met een bezoek aan Chichen Itza. Van de politie mocht de bus maar een half uur parkeren, waardoor ik Valladolid niet heel goed heb kunnen bekijken, maar voor een lekkere lunch of diner na je bezoek aan Chichen Itza is het zeker een geschikt dorpje.

Bacalar

Vanaf Tulum is het iets minder dan 3 uur om met de bus naar Bacalar te komen. Bacalar is op het moment nog niet heel toeristisch, maar het begint wel wat meer op te komen. Bacalar is niet vergelijkbaar met Tulum of Playa del Carmen. Bacalar is meer een soort dorpje dan een stad.

Eigenlijk het enige wat toeristen naar Bacalar trekt is het heldere blauwe meer. Bacalar heeft een supermooi groot helderblauw meer, met allemaal verschillende kleuren blauw. Doordat het hier vooral om het meer draait, zou je er misschien voor kiezen om wat minder lang in Bacalar te verblijven, maar als je lekker tot rust wilt komen zou ik vooral wat langer in Bacalar blijven.

Yucatán in Mexico

Aljana house

Ik verbleef in Aljana house: hele chille kamers, grote hangmat op het dakterras, op loopafstand van het busstation en van de enige Oxxo in Bacalar. Het is wel een klein kwartiertje lopen naar het meer, maar van wat ik hoor is het hier (ook ’s avonds) gewoon veilig. Bacalar mag dan misschien niet heel veel voorzieningen hebben, maar om lekker tot rust te komen zit je hier perfect! Lees meer over Aljanna House Boutique Hotel

Pinnen

In deze enige Oxxo van Bacalar heb ik trouwens de nodige avonturen wel beleefd. Om te beginnen toen ik naar de pinautomaat moest, stonden er ineens 4 zwaarbewapende mannen omheen. Het duurde even een seconde voordat ik doorhad dat deze mannen politieagenten waren die de geldautomaat aan het bijvullen waren.

Nu wil in Mexico politie natuurlijk niet altijd iets positiefs betekenen. Een van deze agenten kwam mij met een vieze blik achternagelopen. Kijken mag natuurlijk altijd, maar op dit moment had ik liever dat de agent dat niet deed. Uiteindelijk bij het verlaten van de Oxxo werd wel heel vriendelijk de deur voor me opengehouden.

Mormonen

De volgende dag zag ik veel mormonen in de Oxxo. Mormonen zijn hele religieuze mensen die in Amerika en in het noorden van Mexico wonen. Nu is het in het noorden van Mexico conflict tussen de mormonen en drugskartels. Ik denk dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat de mormonen in Bacalar gevlucht zijn uit het noorden van Mexico vanwege dit conflict!

Lake Bacalar

Het meer is adembenemend mooi! Ik had mezelf hier zo langer kunnen vermaken, door alleen bij het meer (in de zon) te liggen en van het uitzicht te genieten. Bij het meer zit een tentje (la Playita) en hier zit ook een soort vlot aan vast waar je op kan lopen.

Ik heb hier een hele middag op gelegen en van de zon genoten: heerlijk! Ik moest wel even wennen toen ik hier het meer inliep: op de bodem ligt veel zand en het zand voelt ontzettend raar aan je voeten aan. Het zand voelt namelijk héél zacht aan je voeten aan. Aan de onderkant van het vlot zaten ontzettend veel visseneitjes vast, dit zag er ook heel gaaf uit!

De blauwe cenote

Een kleine 10 minuten rijden van het centrum van Bacalar ligt de blauwe cenote. De blauwe cenote is een soort groot, gesloten meer. Ik ben hier in de ochtend naartoe gegaan om vervolgens naar los cocalitos te lopen. Los cocalitos en de blauwe cenote liggen redelijk dicht bij elkaar, dus het is makkelijk om van de een naar de ander te lopen! Beide kosten ook maar 25-35 pesos entree, dus dat is prima te doen!

Los cocalitos

Los cocalitos is een heerlijke plek om je dag door te brengen. Er staan schommels en hangmatten in het water waar je heerlijk kunt chillen. Buiten dat is het een hele fijne plek om lekker in het gras te liggen. Buiten het chillen zijn er ook mogelijkheden om het meer op een iets actievere manier te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld zeilen of kajakken!

Chillen in de hangmat - Yucatán in Mexico
Chillen in de hangmat – Yucatán in Mexico

In de regio van Yucatán is dus meer dan genoeg te doen! Buiten de plekken waar ik uitgebreid over heb verteld zijn er nog veel meer leuke plekken om te bezoeken, zoals Playa del Carmen en Merida!

Ook rondreizen door Mexico?

Ontdek de mooiste plekken van Mexico. Bekijk de mogelijkheden

Meer leuk Mexico tips

Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer

Baja California Sur in Mexico: paradijs was nog nooit zo dichtbij

Mexico-Stad: een mooie metropool met veel Mexicaanse schoonheden


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *