Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reizen en fotografie: zo maak je de mooiste reisfoto’s!

Reizen en fotografie - zo maak je de mooiste reisfoto's!

Reizen en fotografie: zo maak je de mooiste reisfoto’s!

Reizen en fotografie - zo maak je de mooiste reisfoto's!

Inhoudsopgave

Fotografie en reizen gaan hand in hand. Het vastleggen van de prachtige momenten en adembenemende landschappen tijdens je rondreis is een geweldige manier om herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Zelfs met een goedkope telefoon kun je tegenwoordig de mooiste reisfoto’s maken. Maar hoe schiet je nou eigenlijk die perfecte plaatjes? In deze blog delen we de geheimen van reisfotografie om ervoor te zorgen dat je elke keer weer met verbluffende beelden thuiskomt. Of je nu een professionele camera of gewoon je telefoon gebruikt, deze tips zullen je helpen om de magie van het moment vast te leggen.

Gebruik de juiste lichtinval

Fotograferen met de juiste belichting is een van de belangrijkste punten waar je op moet letten. Spiegelreflex camera’s en compactcamera’s hebben al jaren veel functies om de lichtinval te verbeteren. Met je smartphone kan het soms lastiger zijn, maar de nieuwste telefoons hebben vaak al goede functies waarmee je een hoop kunt instellen. Is dit niet het geval, maak dan slim gebruik van natuurlijk licht. Zeker tijdens de ochtend of avond wanneer de zon opkomt en ondergaat kun je schitterende foto’s maken.

Mooie lichtinval door de zon op Bondi Beach

Ook kun je op je smartphone gebruik maken van de HDR-functie. Wanneer je besluit HDR te gebruiken, maak je geen enkele foto, maar een reeks foto’s waarbij elke foto een verschillende belichting krijgt. Na afloop worden de foto’s uit de reeks samengevoegd tot één enkele foto, waardoor zowel overbelichte als onderbelichte delen eenvoudig kunnen worden aangepast.

Kies voor de juiste positie

Naast de juiste belichting is het ook belangrijk dat je voor de juiste positie kiest. Ga je bijvoorbeeld een landschap fotograferen, zorg dan dat je de horizon op een rechte lijn hebt. Probeer ook eens bij het fotograferen niet alleen te kiezen voor het voorwerp zelf wat je wilt vastleggen, maar maak het beeld wat je wilt vastleggen groter. Neem bijvoorbeeld dat ene boompje of die ene mooie muur van dat andere gebouw mee op de foto, zodat je een totaal nieuw perspectief krijgt en uiteindelijk een zeer unieke foto. Speel hier wat mee, net zo lang tot de foto helemaal naar wens is. Een mooie reisfoto maak je vaak niet gehaast, daar neem je de tijd voor.

Kies voor de juiste positie

Ga voor spontaniteit

Als fotograaf moet je van je eigen kracht uitgaan. Voor het maken van een adembenemende reisfoto hoef je niet perse een heel script vooraf te bedenken. Ga voor spontane foto’s. Laat je verrassen en leiden door de natuur en wildlife wat je ziet. Het zijn vaak die onverwachtse momenten die je reisfoto zo extra bijzonder maken. Ga je poseren, blijf dan zoveel mogelijk bij jezelf. Ga geen rare poses doen die niet bij jouw karakter horen, maar laat je fotograferen zoals je bent.

Ga voor spontaniteit

Nabewerken

Met de juiste nabewerking kun je een reisfoto net even meer het wauw-effect geven. Het is vaak de kunst om zo minimalistisch mogelijk na te bewerken zodat de foto in stand blijft. Speel met het contrast, de schaduw-werking en de lichtinval. Teveel nabewerken kan je foto nep maken waardoor je de realiteit kwijtraakt en dat is zonde. Zelf raad ik ook af om filters of presets te gebruiken, omdat het dan een eenheidsworst wordt en je het unieke karakter van plek verliest. Voor de nabewerking kun je gebruik maken van programma’s zoals Photoshop, Lightroom of Snapseed.

Reizen en fotografie - zo maak je de mooiste reisfoto's!
Met de juiste nabewerking breng je de details van de hagedis nog beter in beeld

Meer tips voor fotograferen

  • Begrijp je camera: ken de basisinstellingen en leer omgaan met je camera.
  • Licht is cruciaal: maak slim gebruik van natuurlijk licht en vermijd harde schaduwen.
  • Focus op details: let bij het fotograferen op (kleine) details. Soms kan een focus op een voorwerp net even een foto extra bijzonder maken.
  • Heb geduld: soms moet je net even iets langer wachten, bijvoorbeeld om de lichtinval mooier te krijgen of een beest in het wild beter te kunnen fotograferen. Haast nooit, maar pak je tijd tijdens het fotograferen.

Creativiteit en vaardigheden van de fotograaf

Het maakt niet uit of je op reis gaat met een dure camera of een goedkope telefoon; de kwaliteit van de foto’s hangt af van de vaardigheid van de fotograaf. Met bovenstaande tips kun jij prachtige foto’s maken, zelfs met een simpele smartphone.

Dit artikel over fotografie tips is geschreven in samenwerking met BEN.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis