9 verschillende mannelijke reistypes – Welk type ben jij?

Gepubliceerd: 27 jun 2016 | Foto: Welk mannelijk reistype ben jij?

Minstens zo leuk als het reizen zelf zijn de ontmoetingen met reisgenoten. We hadden al een reeks vrouwelijke reistypes. Welke mannelijke reiziger zou je willen tegenkomen. Of welke ben je zelf? Hieronder negen types.

1. De Doler

Hij is onderzoeker, meestal antropoloog. Ken je de figuur Aragorn uit Lord of the Rings? Hij maakt zich niet kenbaar, wil opgaan in zijn omgeving en hij wil vooral niet opvallen. Intussen heeft hij een geheime missie. Die mag niet al te veel in het oog lopen, maar is wel zeer ambitieus. Ben jij ook iemand die highlights juist mijdt om de mensen in een land echt te leren kennen? Jij gaat niet naar Ibiza, maar naar Soedan. Een geslaagde vakantie is er voor jou een, waarin je beter leert begrijpen hoe mensen functioneren. Small talk is niet aan jou besteed, jij wilt alleen onderhoudende gesprekken. Dolers vind je urenlang discussiërend in koffiehuizen en op marktpleinen. Of urenlang alleen maar geduldig observerend.

De Doler

Foto: Bander.bramblegrub, Flickr

2. Een Gandalf.

Tovenaar Gandalf is een reddende engel. Een Gandalf is de probleemoplosser met het sociale hart. Reizigers van het type Gandalf vind je veel in sociale werkprojecten. Jij stort je midden tussen de vluchtelingen op Kos om onderdak voor ze te regelen, of doet mee met Artsen Zonder Grenzen. De wereld verder helpen, daar gaat het je om. Gedreven idealisten als jij worden steeds zeldzamer. Wees trots op je zelf, want je bent bijzonder. Je idealen zijn je meer waard dan je eigen comfort, in extreme gevallen zelfs meer dan je eigen veiligheid of je leven. Je grote charisma dwingt bewondering af. Voor jou telt slechts het grote plan dat de wereld naar een hoger peil gaat trekken.

Een gandalf

Foto: Bart Booms, Flickr

3. Een Hobbit.

Je bent bescheiden maar volhardend. Dolgraag wil je de reis maken waar je van droomt. Hobbits zijn levenskunstenaars, dus jij bent in de wereld van nu de rondreizende artiest. Geld heb je niet, dus je speelt gitaar, je maakt portretjes of je zorgt dat mensen je zo aardig vinden dat ze je thuis uitnodigen. Als je maar komt waar je wilt. Je lift van hot naar haar en al reizend ontwikkel je en word je groot. Je wilt lange tijd blijven rondreizen tot je de wilde haren kwijt bent. Dan wil je jezelf terugtrekken in de goede oude streek waar je geboren bent en opgegroeid, en waar alles nog steeds is zoals het moet zijn.

Een hobbit

Foto: Shrinkin’Violet, Flickr

4. De Handelaar. 

Jij ziet overal handeltjes en manieren om van je reis financieel wijzer te worden. Je bent een doener en een geboren netwerker. Een wakkere gast die investeert in mensen en goederen, waar hij maar zijn stappen neerzet. Je strooit met beloften, maar werkt ook keihard om die na te komen. Zo bouw je aan je reputatie. Reizen is voor jou geen doel maar een middel. Het enige middel, want zonder reizen zou je niet kunnen bestaan. Jou vind je in hotellobby’s, in het internationale zakenleven, op vliegvelden en in luxe resorts. Of op plekken waar je nooit een toerist zult tegenkomen, zoal een kantorenwijk of een industrieterrein.

De handelaar

Foto: Eric ERXXON, Flickr

5. Casanova.

Je verafgoodt vrouwen, maar beslist niet van een afstand. Leven is voor jou alleen de moeite waard in gezelschap van het schone geslacht. Overal waar je aankomt, check je eerst de omgeving, je overnachtingsplek en de bars vlakbij op de factor ‘vrouw’. Ben je daarvan verzekerd, dan maakt het jou niet uit of je ergens een dag of een maand bent. Als er maar feminiene reuring is. Zo lang er maar kwaliteit en kwantiteit is in jouw specialisme. Dat wil zeggen: vrouwen die zowel aantrekkelijk zijn als welbespraakt. Je bent geen hartenbreker uit gemeenheid; het is je vluchtigheid waar je niets aan kunt doen en die je eeuwig ongebonden houdt. Je oogt gezond en sportief, bent altijd elegant en tot in de puntjes verzorgd. Toch zou je als dandy je doel voorbij schieten: Je mannelijke aard is altijd direct herkenbaar voor het andere geslacht. Je zorgt het hele verleidersrepertoire paraat te hebben, met welluidende stem en intonatie, met fraaie binnenkomers en een superieur gevoel voor timing waarmee je elke grap op precies het goede moment plaatst.

De casanova

Foto: Leo Grübler, Flickr

6. De onbevangen genieter.

Jij bent de echte toerist. Het gaat je niet om sport, maar om het toeren zelf. Het voornaamste wat jij vraagt van het leven en vooral van je reizen is: afwisseling. Niet geplaagd door de behoefte overmatig diep op dingen in te gaan, volg jij je zintuigen en de grillen van je onverzadigbare nieuwsgierigheid. Als wandelaar, toerfietser of automobilist heb jij het naar je zin zo lang de zon schijnt. De meer ontwikkelde exemplaren van jouw type ontpoppen zich als dichter of zondagsschilder, maar ze schrijven en verven niet voor de eeuwigheid. Al ben je alle indrukken na drie maanden al weer vergeten, wat maakt het je uit? Zo lang de zon schijnt, mensen je toelachen en een gezellig onderkomen op je wacht, is het goed. Je bent een tevreden mens.

De onbevangen genieter

Foto: Robin Danehav, Flickr

7. De Avonturier.

Bungyjumpen, met mountainbike over ijzingwekkende hooggebergterichels, parachutespringen, het kan deze adrenalinejunk niet heftig genoeg zijn. Aan een strand slaap je in als je niet tenminste een surfplank, een waveboard voor op de boulevard hebt en waterski’s. Dynamiek is je toverwoord en natuurlijk ben je ambitieus: niet hij maar jij moet de records breken. Geen berg te hoog. Honger, dorst, kou en vermoeidheid zien anderen als ontberingen, voor jou zijn het tekenen dat je echt leeft. En uitrusten, ach, dat doen we wel als we oud zijn.

De avonturier

Foto: South Canterburynz, Flickr

8. Het Feestbeest.

Wat kunnen jou de monumentjes schelen, de culturele identiteit van het volk waar je vertoeft? Zelfs de culinaire bijzonderheden zullen je worst wezen, zo lang je maar feest kunt vieren, dansen en zuipen. Het liefst met een groep maten die net als jou achter de vrouwen aan willen, nachten doorhalen en daarna lekker je roes uitslapen op het strand. Van jou hoeft de zomer nooit te eindigen, en de ochtend nooit aan te breken. Een vakantie is voor jou niet compleet zonder een vakantievriendinnetje. Maar je houdt geen records bij zoals Casanova. Als het allemaal maar leuk, geinig en gezellig is, zonder gezeik. Jouw reisbestemming is het strand. Maar vooral de horeca eromheen.

Het feestbeest

Foto: Official GDC, Flickr

9. Classy traveller

Nog zo’n uitstervend reizigersras. Je bent afkomstig uit de elite van je land, van hooggeboren of goed gesitueerde familie. Je deftige taal en woordkeus brengt je haast vanzelf bij kringen van gelijkgestemden. Die hebben exclusieve vakantiebestemmingen waar anderen geen weet van hebben en dat hoeft ook niet. Je bedient je nog steeds van aanbevelingsbrieven en ons-kent- ons netwerken. De prachtige Old World hotels, zoals aan het Lido van Venetië, zijn er voor jou, net als de operahuizen, prestigieuze vernissages, eerste klas rijtuigen en exquise restaurant. Niemand weet het werkelijk goede in het leven zo te waarderen als jij, maak je jezelf graag wijs. Altijd uitstekend in het maatpak, waar de kenner de kwaliteit aan herkent: nooit luid, nooit opzichtig, altijd van een degelijke verfijning die alleen jij en de jouwen herkennen en op waarde weten te schatten, als een goede wijn.

Classy traveller

Foto: D McG, Flickr

 

Over de gastblogger

Ik ben gastblogger Frank, geboren in 1962. Van jongsaf ben ik dol op reizen, maar de grote klapper kwam in 1998, toen ik een vol jaar met mijn vriendin reisde door Latijns Amerika en Azië. Ik werk als schrijver en journalist en geef ook les in taal en in bloggen. Deze zomer gaan we voor de derde keer naar China. Ik raak nooit uitgekeken. Reisverhalen van mij vind je op www.zilvervis.net (Fundgrube voor kamerreizigers)

Gastblogger Frank

Gastblogger Frank

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs

Treinrondreizen door Europa: mooie treinreizen vanuit Nederland!

Treinrondreizen door Europa, een avontuurlijke én milieubewuste manier van reizen. Een rondreis maken met de trein door Europa is ook...

São Bento: een van de mooiste stations ter wereld!

Wie de mooie Portugese havenstad Porto bezoekt mag een bezoek aan São Bento, een van de mooiste treinstations ter wereld...

Is een camper iets voor mij? De voor- en nadelen van een camper!

Het huren van een camper is hot. Steeds meer mensen hebben de smaak te pakken en kiezen voor een camperreis...

City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Prachtige fjorden, indrukwekkende gletsjers en majestueuze bergen, de omgeving van Stavanger in Noorwegen weet menig reiziger enthousiast te maken. Zeker...

Rondreis door Afrika: Malawi, Zambia en Zimbabwe

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort...

De leukste bestemmingen om oud & nieuw te vieren

Ben jij even helemaal klaar met die geijkte tradities rond de jaarwisseling en zoek jij liever dit jaar met oudejaarsavond...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy