1 op de 5 Nederlanders smeert zich nooit in

Zonnebrand: 1 op de 5 Nederlanders smeert zich nooit in

Zonnebrand: 1 op de 5 Nederlanders smeert zich nooit in


We weten allemaal wel dat we ons moeten insmeren als de zon schijnt, maar doen we dat ook echt? Hoewel we ons steeds bewuster zijn van de gevaren van de zon, gebruikt 1 op de 5 Nederlanders nog steeds geen zonnebrand. Dat blijkt uit onderzoek dat Annadiva, in samenwerking met Novio Research, onder meer dan 1000 Nederlanders uit heeft laten voeren. Ruim 20% smeert zich nooit in, dat is een schrikbarend hoog percentage. Dermatologen zien nog altijd een toename van het aantal mensen met huidkanker. In 2015 werden maar liefst 14.700 nieuwe gevallen geregistreerd. Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar verdrievoudigd.

Opvallend is dat hoe ouder we worden, hoe minder we smeren. Waarschijnlijk is de generatie van nu beter voorgelicht over de gevaren van de zon. Op de vraag of we meer smeren dan 5 jaar geleden antwoord ruim een kwart van de respondenten dan ook ‘ja’. Bijna 70% is hetzelfde blijven smeren.

Niet in de zon? Toch smeren!

Wel zit bijna de helft van de respondenten, 44%, minder in de zon dan 5 jaar geleden. Slechts 6% is meer in de zon gaan zitten. Zeker tijdens het heetst van de dag zoekt meer dan 80% van de Nederlanders de schaduw op. Dat betekent echter niet dat je dan niet kunt verbranden. Een parasol bijvoorbeeld laat nog 40% van de straling door en zand weerkaatst 20% van de UV-straling. Je kunt in de schaduw dus nog steeds verbranden.

Smeer je in met factor 15 of hoger, liefst factor 30 of hoger

De meeste mensen, ruim een kwart van de respondenten, smeren zich in met factor 25-30. Dat is positief, want bij factor 30 is je huid beschermd tegen 97% van de zonnestralen. Een zonnebrandcrème met factor 10 of minder biedt weinig tot geen bescherming aan je huid. Verbrand je erg snel? Gebruik dan liever nog een hogere factor dan factor 30. Dat doet meer dan een kwart van de Nederlanders. Let er daarnaast op dat je niet te dun smeert, dat je om de 2 uur opnieuw smeert, dat je de zonnebrandcrème de kans geeft om in te trekken en dat je crème zowel UVA als UVB-bescherming geeft tegen huidveroudering en huidverbranding.

Smeer ook op zonnige dagen waarop je niet gaat zonnen

Ook wanneer de zon ’s zomers nauwelijks schijnt, en dat is in Nederland nogal eens, is het aan te bevelen je in te smeren met bijvoorbeeld factor 15 als je de deur uitgaat. Omdat huidkanker het meest voorkomt in het gezicht, zou je zeker dagelijks je gezicht in moeten smeren. Ook al ga je niet bewust zonnen of naar het strand, je huid komt als je naar buiten gaat nog steeds in aanraking met de zon. Je kunt al binnen een half uur huidschade oplopen. Smeren met een duur merk is niet per se beter, want de werking van zonnebrandcrème is afhankelijk van de factor, niet van het merk.

Dat je niet bruin wordt als je je insmeert, is de grootste fabel. Je wordt alleen minder snel bruin. Daartegenover staat dat je minder snel verbrandt en minder kans hebt op huidveroudering en pigmentvlekken. Elke keer dat je verbrandt, is er één te veel!

Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.