Voetbal is oorlog en zeker in Buenos Aires

Gepubliceerd: 10 mei 2015 | Foto: Onverwachtse reismomenten: Voetbal is oorlog en zeker in Buenos Aires

Ik stap uit een bestelbusje in een grimmige achterbuurt van Buenos Aires. Voor mij loopt een schriel mannetje met onhandelbare haargroei. Hij is mijn gids. Zenuwachtiger als mezelf stel ik vast. Een dag eerder zag ik een advertentie in het Art Factory Hotel. Ze beloofde een “onvergetelijke” voetbalmatch tussen Boca Juniors en San Lorenzo de Almagro. “Onder leiding van een deskundige gids”, luidde het. Leuk, dacht ik. Hoog in het stadion bij de neutrale supporters.

Nu loop ik tussen rijen robocops met waterkanonnen, wapenstokken en rubberkogels. Hoe fout kunnen verwachtingen zijn? Het begrip neutrale supporter is in Argentinië onbekend. Ik ben verplicht deel van La Doce, de twaalfde man van Boca, de mafste hooligans ter wereld. Drie uur voor de aftrap banen we ons een weg door de mensenzee.

De fans springen en zingen uren voor de match. Door het springen symboliseren ze het kloppend hart van Boca. Het voelt claustrofobisch en broeierig. Een fanfare marcheert binnen, met trommels, tamboeren en blazers. Daarachter lopen mannen die spandoeken en vlaggen torsen. En daarachter trekken en duwen supporters. Sommigen worden wild tegen de betonnen muren gekatapulteerd, nog anderen onder de voet gelopen. Die razende meute loopt onder een erehaag van gebalde vuisten die op en neer gaan. “Boca, Boca, Boca”. Een eresaluut voor de barra brava, de ultra’s onder de Boca supporters. Tijdens matchen zorgen zij voor de gezellige “wij-zijn-Boca-en-de-rest-zijn-hoerenzonen” sfeer, maar ze durven ook al eens op elkaars gezicht timmeren.

Mijn hemd zuigt het zweet van de hooligans voor en naast mij op. Mijn haar is nat van het speeksel van mijn fulminerende achterbuur. Mijn haar waait omhoog wanneer een man brult als een Orc uit Lord of the Rings. Dit is één van de orkestmeesters van de barra brava. De jongeren kijken naar hen op. Het zijn culthelden met geld, imago en status. De barra brava recruteert jongeren in de sloppenwijken. Zij treden uit de vergetelheid van hun grauwe bestaan als stoere mannen van de barra brava. Aan de andere kant razen de San Lorenzo supporters hun hok binnen. Het stadion kraakt onder 80.000 stampende voeten. “Hijos nuestros, hijos nuestros” (onze kinderen, onze kinderen) stijgt uit duizenden kelen op.

Op een spandoek staat “als onze kinderen zijn jullie geboren en als onze kinderen zullen jullie sterven”. Door de vijandelijke hooligans “onze zonen” te noemen, duwt men ze in de rol van kinderen. De zoon onderwerpt zich aan het gezag van de vader. Tot de weinig fijnzinnige symboliek hoort ook “neuken”. Zo zingen de Boca fans: “Boca mijn leven is één en al vreugde, wij zijn de grootste van Argentinië, neuk racing en de kiekens, neuk de cuevos en de politie”. Waarbij gallinas en cuevos verwijzen naar de fans van River Plate en San Lorenzo. Zij zijn de mietjes en de homoseksuelen, de fans de echte mannen, zij die neuken. Vrouwen zijn weinig verrassend zeldzaam in dit milieu van neukende “übermannen”.

De spelers lopen het terrein op. Gebrul, Bengaals vuur, voetzoekers, rookgordijnen. Als een zee bij springtij rolt een enorme vlag over de ganse spionkop, met daarop: “Jugador N°12”. Vlak voor rust scoort Boca. GOOOOAAAAAL. De fans springen op elkaar. Anderen hangen als primaten op het traliewerk, oogbollen uit de kassen. Een kwartier ver in de 2de helft brengt de 1-1 door San Lorenzo rust in de kop. Een moment van stilte, ongeloof in de blikken.

Tranen staan in de ogen. San Lorenzo gaat op zoek naar de winnende goal. Voor een moment zijn de fans van San Lorenzo hoorbaar. “Hijos de puta, hijos de puta” scanderen ze. Plots weerklinkt een rauwe kreet. De orc maant ons schuimbekkend aan om achter de ploeg gaan te staan. Minuut 75. De keeper van Boca trapt uit, een boca speler pikt de bal mee, speelt die naar een ploegmaat links van de back. Die laatste legt mooi terug op een ploegmaat die de bal binnen pegelt. La Doce van de hel naar de hemel. Boca Campionata. Het feest kan beginnen. Voor bij is het bezoekuur aan dit gekkenhuis afgelopen. Ik ga slapen.

Auteur: Jan Fransen
Weblog: www.reizenginderachter.com
Facebook: www.facebook.com/reizenvoorbijdeverbeelding

Meer blogs over voetbal

De leukste voetbalreizen in Europa!

De mooiste voetbalstadions van Europa

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures...

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

Overland truck safari in Afrika: door Malawi, Zambia en Zimbabwe

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort...

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Sinds een paar jaar is het Markermeer een eilandengroep rijker. De Marker Wadden zorgen voor een rijkere biodiversiteit in het...

Villa huren op Bali: de mooiste privé villa’s met zwembad!

Een villa huren op Bali? Goed plan! Het fijne klimaat, de heerlijke Indonesische keuken, de gastvrije mensen en de prachtige...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy