Voetbal is oorlog en zeker in Buenos Aires

Gepubliceerd: 10 mei 2015 | Foto: Onverwachtse reismomenten: Voetbal is oorlog en zeker in Buenos Aires

Onverwachtse reismomenten: Voetbal is oorlog en zeker in Buenos Aires
Reisblog Liefde voor Reizen

Ik stap uit een bestelbusje in een grimmige achterbuurt van Buenos Aires. Voor mij loopt een schriel mannetje met onhandelbare haargroei. Hij is mijn gids. Zenuwachtiger als mezelf stel ik vast. Een dag eerder zag ik een advertentie in het Art Factory Hotel. Ze beloofde een “onvergetelijke” voetbalmatch tussen Boca Juniors en San Lorenzo de Almagro. “Onder leiding van een deskundige gids”, luidde het. Leuk, dacht ik. Hoog in het stadion bij de neutrale supporters.

Nu loop ik tussen rijen robocops met waterkanonnen, wapenstokken en rubberkogels. Hoe fout kunnen verwachtingen zijn? Het begrip neutrale supporter is in Argentinië onbekend. Ik ben verplicht deel van La Doce, de twaalfde man van Boca, de mafste hooligans ter wereld. Drie uur voor de aftrap banen we ons een weg door de mensenzee.

De fans springen en zingen uren voor de match. Door het springen symboliseren ze het kloppend hart van Boca. Het voelt claustrofobisch en broeierig. Een fanfare marcheert binnen, met trommels, tamboeren en blazers. Daarachter lopen mannen die spandoeken en vlaggen torsen. En daarachter trekken en duwen supporters. Sommigen worden wild tegen de betonnen muren gekatapulteerd, nog anderen onder de voet gelopen. Die razende meute loopt onder een erehaag van gebalde vuisten die op en neer gaan. “Boca, Boca, Boca”. Een eresaluut voor de barra brava, de ultra’s onder de Boca supporters. Tijdens matchen zorgen zij voor de gezellige “wij-zijn-Boca-en-de-rest-zijn-hoerenzonen” sfeer, maar ze durven ook al eens op elkaars gezicht timmeren.

Mijn hemd zuigt het zweet van de hooligans voor en naast mij op. Mijn haar is nat van het speeksel van mijn fulminerende achterbuur. Mijn haar waait omhoog wanneer een man brult als een Orc uit Lord of the Rings. Dit is één van de orkestmeesters van de barra brava. De jongeren kijken naar hen op. Het zijn culthelden met geld, imago en status. De barra brava recruteert jongeren in de sloppenwijken. Zij treden uit de vergetelheid van hun grauwe bestaan als stoere mannen van de barra brava. Aan de andere kant razen de San Lorenzo supporters hun hok binnen. Het stadion kraakt onder 80.000 stampende voeten. “Hijos nuestros, hijos nuestros” (onze kinderen, onze kinderen) stijgt uit duizenden kelen op.

Op een spandoek staat “als onze kinderen zijn jullie geboren en als onze kinderen zullen jullie sterven”. Door de vijandelijke hooligans “onze zonen” te noemen, duwt men ze in de rol van kinderen. De zoon onderwerpt zich aan het gezag van de vader. Tot de weinig fijnzinnige symboliek hoort ook “neuken”. Zo zingen de Boca fans: “Boca mijn leven is één en al vreugde, wij zijn de grootste van Argentinië, neuk racing en de kiekens, neuk de cuevos en de politie”. Waarbij gallinas en cuevos verwijzen naar de fans van River Plate en San Lorenzo. Zij zijn de mietjes en de homoseksuelen, de fans de echte mannen, zij die neuken. Vrouwen zijn weinig verrassend zeldzaam in dit milieu van neukende “übermannen”.

De spelers lopen het terrein op. Gebrul, Bengaals vuur, voetzoekers, rookgordijnen. Als een zee bij springtij rolt een enorme vlag over de ganse spionkop, met daarop: “Jugador N°12”. Vlak voor rust scoort Boca. GOOOOAAAAAL. De fans springen op elkaar. Anderen hangen als primaten op het traliewerk, oogbollen uit de kassen. Een kwartier ver in de 2de helft brengt de 1-1 door San Lorenzo rust in de kop. Een moment van stilte, ongeloof in de blikken.

Tranen staan in de ogen. San Lorenzo gaat op zoek naar de winnende goal. Voor een moment zijn de fans van San Lorenzo hoorbaar. “Hijos de puta, hijos de puta” scanderen ze. Plots weerklinkt een rauwe kreet. De orc maant ons schuimbekkend aan om achter de ploeg gaan te staan. Minuut 75. De keeper van Boca trapt uit, een boca speler pikt de bal mee, speelt die naar een ploegmaat links van de back. Die laatste legt mooi terug op een ploegmaat die de bal binnen pegelt. La Doce van de hel naar de hemel. Boca Campionata. Het feest kan beginnen. Voor bij is het bezoekuur aan dit gekkenhuis afgelopen. Ik ga slapen.

Auteur: Jan Fransen
Weblog: www.reizenginderachter.com
Facebook: www.facebook.com/reizenvoorbijdeverbeelding

Meer blogs over voetbal

De leukste voetbalreizen in Europa!

De mooiste voetbalstadions van Europa

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Wat te doen op Tasmanië

Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Tasmanië, door de locals ook wel Tassie genoemd, is een eiland in het zuidoosten van Australië wat bekend staat om haar unieke en kwetsbare ecosysteem. Het eiland is het thuis van de zeldzame Tasmaanse Duivel en is geliefd onder reizigers vanwege de wijngaarden, de schitterende wandelgebieden en de mooie skigebieden. Maar ook om te vissen Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Atlanta - Verenigde Staten

Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Atlanta. Wie heeft er nog niet gehoord van deze bruisende metropool in Georgia, in de Verenigde Staten? Bakermat van de al even bruisende Coca-Cola en nog belangrijker: van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King Jr. Ook de luchthaven van Atlanta is bekend als ware hub van waaruit je de hele VS kunt bereizen. Maar wist Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Kanovakantie in Noorwegen

Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Bergen, meren waar je eindeloos op kunt varen, uitgestrekte bossen.. je vindt het allemaal in Noorwegen. Er zijn genoeg manieren om die prachtige natuur te ervaren, maar door te kanoën en wildkamperen kun je het effect van de ruige omgeving pas echt goed merken. Meer weten? Lees dan gauw verder. Een kanotocht door Noorwegen met Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy