Reisblog Nieuw Zeeland: pech en geluk in Nieuw-Zeeland

Gepubliceerd: 18 feb 2015 | Foto: Nieuw-Zeeland

Stagelopen in het buitenland, het kwam nooit in mij op en toch zat ik ineens in Nieuw-Zeeland. Niet geheel ineens natuurlijk, maar het is wel snel gegaan. Ik liep stage in Napier op het Noordereiland. Ik heb hier 5 maanden stagelopen bij Hohepa, een woongemeenschap voor verstandelijk beperkten, als muziektherapeut.

In deze 5 maanden leerde ik de mensen goed kennen en de andere mentaliteit van de Nieuw-Zeelanders. Voor hen zijn Nederlanders erg direct en open, dit is voor hen niet altijd prettig. Zelfs wanneer ik bijvoorbeeld niet al te direct was! Toch zijn het hele vriendelijke en vooral gastvrije mensen, helpen je met welke hulp je ook nodig hebt. Later in dit reisverslag lees je hier meer over!  

Tijdens mijn verblijf in Nieuw-Zeeland heb ik een klein busje gekocht, waarmee ik na de 5 maanden samen met mijn man een maand in zou slapen en in zou rondreizen door Nieuw-Zeeland, met name het Zuidereiland. Het kopen van een auto kan in Nieuw-Zeeland soms goedkoper zijn dan een auto/camper huren, vooral als je hem vervolgens voor je vertrek kunt verkopen of iemand ander hem voor je kunt laten verkopen. Pas wel op, in Nieuw-Zeeland rijden ze namelijk links!

De nissan serena
De nissan serena
Lekker rijden in ons busje
Lekker rijden in ons busje

In de tijd daar ben ik naar een folkfestival geweest, cape kidnappers (bijzonder gebied aan de zee) en daarnaast heb ik flink genoten van de omgeving en mooie wandelingen gemaakt.

Na mijn stage goed volbracht te hebben en mijn man, toen nog mijn vriend, was aangekomen in Nieuw-Zeeland gingen we op weg. Onze eerste stop was Wellington.

Wellington

Wellington is een grote havenstad in Nieuw-Zeeland, vanwaar een van de Lord of the Rings tours gaat en de overtocht naar het Zuidereiland. Ook wij waren onder andere hiervoor naar Wellington gegaan en daar een dag gebleven. De Lord of the Rings tour viel ons een beetje tegen, wel was het gaaf om bepaalde gebieden te zien die ook in de film voorkomen. De dag erna, op eerste kerstdag, zijn wij overgevaren in alle vroegte van de dag. Wat een mooie overtocht en een heerlijk kerstontbijt op de boot.

Wellington
Wellington
Pijlstaartrog aan de kade in Wellington
Pijlstaartrog aan de kade in Wellington
Verkleed als een elf tijdens de Lord of the Rings tour - Reisblog Nieuw Zeeland
Verkleed als een elf tijdens de Lord of the Rings tour

Aankomst Zuidereiland

Wanneer we van de boot afrijden wordt het al duidelijk, ook het Zuidereiland is prachtig en wordt gekenmerkt door de mooie groene heuvels en de blauwe zee. Tijdens de rit zetten we de muziek van The Lord of the Rings op, je bevind je dan even in de fantasie van die film.

Alles lijkt super te verlopen totdat de hitte meter van de auto omhoog schiet en in het rood komt… Gelukkig flessen water aan boord en in de motorkap ergens in een vaatje water gieten, dit was iets dat ik al eerder had geleerd om altijd water bij je te hebben mocht je motor gaan overkoken… oké, we dachten we kunnen weer verder want het waterpeil was erg laag en dit leek dus het probleem te zijn.

Helaas stonden we later weer stil met hetzelfde probleem… en dat op eerste kerstdag! Gelukkig waren er een hoop vriendelijke mensen die ons wel naar een garage toe wilden helpen. Eenmaal daar aangekomen hebben ze het probleem tijdelijk kunnen oplossen en we konden weer op weg!

Overtocht naar het Zuidereiland
Overtocht naar het Zuidereiland
De weg van de boot landinwaarts
De weg van de boot landinwaarts
De zeeleeuwen liggen heerlijk in de zon langs de kant van de weg!
De zeeleeuwen liggen heerlijk in de zon langs de kant van de weg!

Kaikoura – Whale watch

Het eerste wat we hebben gedaan na een overnachting in ons busje op een camping aan het strand, is de walvissentocht in Kaikoura. Dit is een tour die per boot naar de walvissen gaat. Dit had ik al een keer eerder meegemaakt op een piepklein bootje in Noorwegen, toen waren we een hele op zee om walvissen op te speuren. Met deze ervaring in mijn hoofd had ik er dus zin in!

Eenmaal daar aangekomen kregen we natuurlijk de veiligheidsinstructies en gingen we vervolgens naar de boot… Helaas voor mij was dit een supersnelle boot met technieken zodat ze precies weten waar de walvissen zich bevinden.

Ook tijdens de boottocht mocht je niet buiten op het dek staan, alleen wanneer we bij de walvissen arriveerden… Dit vond ik erg jammer en ik had het idee dat ik naar een VVV walvis stond te kijken. Al met al blijven het bijzondere beesten en heb ik er toch nog wel van kunnen genieten. Maar ik zou, wanneer je ooit al eens walvissen hebt gespot, hier niet je stop maken.

De walvisstaart
De walvisstaart
Albatros
Albatros – reisblog Nieuw-Zeeland

Abel Tasman

We vervolgen onze weg naar de Abel Tasman, een van de, naar mijn mening, mooiste gebieden in Nieuw-Zeeland. We hadden die dag toevallig ook erg mooi weer en dat schijnt een hoop goed te maken. We hebben hier een kayaktocht gemaakt met een gids. Erg mooi en vooral erg bijzonder wanneer de zeeleeuwen voor je kayak uitzwemmen!

Tussendoor een lunch op een strandje, even voelt het alsof ik op een tropisch eiland zit. We kijken uit naar de pijlstaartroggen die daar rondzwemmen, welke we in Wellington al hadden gezien! Mocht je bij de Abel Tasman zijn, dan is het ook aan te raden om te voet het gebied te verkennen. Let wel dat je dit soort dingen moet boeken! Je wordt namelijk met een watertaxi op je beginpunt gezet, zo ook voor het kayakken.

Abel Tasman, kayak
Abel Tasman, kayak
Abel Tasman - zeekayak
Abel Tasman – zeekayak
Uitzicht Abel Tasman
Uitzicht Abel Tasman – reisblog Nieuw-Zeeland

National Park Punaikaiki – The Pancakerocks

Na een verschrikkelijke nacht met muggen en zonder ontbijt zijn we gereden naar onze volgende bestemming: The Pancakerocks. Deze rotsen zijn opgebouwd uit platte stukken steen en worden daarom pannenkoekenrotsen genoemd. Wanneer hier het getij bezig is dan zijn de blow holes ook spectaculair. Dan schijnt het water omhoog te schieten, helaas hebben wij dit niet gezien.

Na de toeristische pancakerocks zijn we een stukje gaan wandelen. Dit gebied lijkt meer op een tropisch regenwoud. Het is groen en vochtig en bovenal erg stil. Wanneer je van stilte houdt dan moet je dit echt beleven. Een prachtige wandeling, de regen die we die dag hadden kon ons echt niet deren!

The Pancakerocks
The Pancakerocks – reisblog Nieuw-Zeeland
Wandeling omgeving Pancakerocks -  reisblog Nieuw-Zeeland
Wandeling omgeving Pancakerocks
Wandeling omgeving Pancakerocks -  reisblog Nieuw-Zeeland
Wandeling omgeving Pancakerocks – reisblog Nieuw-Zeeland

Franz Joseph- Franz Joseph Glacier

Een grote glacier in Nieuw-Zeeland, de Franz Joseph Glacier. We hebben de glacier beklommen op oudejaarsdag onder leiding van een gids. Bijzonder om gedaan te hebben, dit was een nieuwe ervaring voor mij. Wat mooi dat blauwe ijs en wat gaaf om door gangen en wanden van ijs te lopen! Ik denk dat in dit geval de foto’s meer zeggen dan mijn woorden.

De ijswanden van de Franz Joseph glacier -  reisblog Nieuw-Zeeland
De ijswanden van de Franz Joseph glacier
Met de pikhamer op de Franz Joseph glacier
Met de pikhamer op de Franz Joseph glacier
De ijswanden van de Franz Joseph glacier - reisblog Nieuw Zeeland
De ijswanden van de Franz Joseph glacier
De Franz Joseph glacier - reisblog Nieuw Zeeland
De Franz Joseph glacier – reisblog Nieuw-Zeeland

Ook hier was onze ontmoeting met de ‘Kea’ een soort papegaai die als lastig dier wordt gezien in Nieuw-Zeeland. Deze vogel sloopt daadwerkelijk alles wat hij slopen kan, ook rubber e.d. Er wordt dan ook flink geadviseerd om vooral niet de Kea te voeren.

Het lastdier van Nieuw-Zeeland: de Kea -  reisblog Nieuw-Zeeland
Het lastige dier van Nieuw-Zeeland: de Kea

’s Avonds zijn we in een klein café / kroeg iets wezen drinken en hebben we ons het nieuw jaar ingeluid. Ook een bijzondere ervaring, niks geen knallers en enorm vuurwerk in het plaatsje Franz-Joseph… ik denk dat we een iemand hebben gezien die een klein potje siervuurwerk had. Het was dus aftellen 5..4…3…2…1… uhm gelukkig nieuwjaar? Is het al? Ja? Oké ! Gelukkig nieuwjaar!

De westkust

De westkust van Nieuw-Zeeland is volgens de inwoners van Nieuw-Zeeland het mooiste van het land. Ik moet zeggen, dit is inderdaad waar! een mooie blauwe zee met een wonderschone kust.

De Westkust van Nieuw-Zeeland - reisblog Nieuw Zeeland
De Westkust van Nieuw-Zeeland – reisblog Nieuw-Zeeland

Queenstown

Oké, dit was best grappig. Wij dachten na dagen geen stadje of dorpje echt gezien te hebben met winkels, we trekken een dagje uit voor Queenstown. Eenmaal aangekomen in Queenstown en de auto geparkeerd te hebben viel dit erg tegen! Ik denk dat we er hooguit een uur zijn geweest om even iets te drinken en een rondje te maken… maar is hier echt iets te beleven? Nee, daar hadden wij ons flink in vergist! We hebben dus sneller dan we dachten onze tocht weer voortgezet.

Milford Sound

Na weer een nacht jeuk van de muggenbeten/’sandflies’ en in die nacht onder een koude douche gestaan te hebben tegen de jeuk gaan we door. We komen uiteindelijk aan bij de Milford Sound. Een prachtig fjordengebied in Nieuw-Zeeland, ook iets wat je gezien moet hebben. Wat blijft de natuurlijk mooi schoon en zo puur! Dat is echt niet te omschrijven! ook hier zeggen foto’s meer dan mijn woorden! Ook de weg hier naartoe is adembenemend…

De Milford Sound, waanzinnig uitzicht! -  reisblog Nieuw-Zeeland
De Milford Sound, waanzinnig uitzicht!

The Catlins

Een ander bijzonder gebied in Nieuw-Zeeland zijn de Catlins, het deed mij een beetje denken aan onze waddeneilanden. Een vlak gebied met het meest Zuidelijke puntje van het Zuidereiland met zee en vuurtorens en jawel ook pinguïns… die vind je dan weer niet op onze waddeneilanden! Na lang gewacht te hebben in een uitkijkpunt voor de pinguïns hebben ook wij pinguïns mogen spotten! Geweldig mooi!

Het meest Zuidelijke puntje op the Catlins - reisblog Nieuw Zeeland
Het meest Zuidelijke puntje op the Catlins
The Catlins
The Catlins – reisblog Nieuw-Zeeland
McLean Falls in the Catlins – reisblog Nieuw-Zeeland

Moeraki Boulders

De Moeraki Boulders zijn grote stenen die gelegen zijn in de zee. Hoe deze daar gekomen zijn is een groot raadsel en daar gaan verschillende legendes over. Zo zouden het ooit aardappels geweest zijn die tot een steen zijn geworden op de kust…

De Moeraki Boulders -  reisblog Nieuw-Zeeland
De Moeraki Boulders – reisblog Nieuw-Zeeland

Autopech

We wilden onze weg met ons busje vervolgen over de Arthur’s Pass, een bekende pass in Nieuw-Zeeland. Helaas, na een check van onze auto wordt ons afgeraden deze pass te doen met het busje… We moeten ons plan aanpassen… We gaan nu eerst naar Christchurch om een auto te huren voor 2 a 3 dagen en leggen daarmee onze weg naar de pass af. We zullen dan helaas ook een tent voor die paar dagen moeten aanschaffen.

En Jawel... autopech! - reisblog Nieuw Zeeland
En Jawel… autopech!

Omgeving van Mount Cook

We besluiten om een wandeling te maken in de omgeving van Mount Cook. Dit was een enorm mooie wandeling de berg op, het pad is steil, maar het uitzicht is weer alles waard! Wat een mooie omgeving en wat een rust! Erg bijzonder! We hebben er ongeveer 4 uur over gedaan en hebben onszelf daarna getrakteerd met een heerlijk maal in een restaurant! Dit is een  erg mooie dag geweest!

Wandeling in de omgeving van Mount Cook, wat een waanzinnig uitzicht!
Wandeling in de omgeving van Mount Cook, wat een waanzinnig uitzicht!

Akaroa

We liepen voor op onze planning en besloten een uitstapje te maken naar Akaroa voor een dolphin cruise. Dit werd werkelijk waar een bijzonder tochtje zonder dolfijnen… Maar schrik niet, we werden veel meer verwend, we werden maar liefst verwend met een stuk of 10 orka’s met jong! Deze komen een keer in het jaar de baai in om vissen te vangen… vandaar dat er geen dolfijn te bekennen was!

Prachtig hoe deze beesten spelen in het water en spelen met de boot waar wij opzitten. Zelfs de kapitein geniet zo erg dat hij bijna vergeet om terug te varen! Iedereen was vol van de tocht en niemand was teleurgesteld dat er geen dolfijn te bekennen was. Wij blij dat we precies op dat moment daar waren! Ik krijg nu nog kippenvel als ik eraan terug denk. Ook was de nacht daar erg bijzonder, we hebben een aardbeving gevoeld! Heel de auto begon in de nacht te schudden, best spannend!

De orka's tijdens de dolphin watch Akaroa  - reisblog Nieuw Zeeland
De orka’s tijdens de dolphin watch Akaroa
De orka's tijdens de dolphin watch Akaroa
De orka’s tijdens de dolphin watch Akaroa

Christchurch

Na deze geweldige ervaring vervolgen we de weg naar Christchurch, een meer droevig geheel door de schade van de zware aardbevingen van die tijd. Ik heb hier ook geen foto’s van gemaakt, dit vond ik niet gepast. Vrijwel geen normale winkels meer, allemaal verwoest. De winkels waren te bezoeken in tijdelijke containers. Een triest geheel, maar we hebben wel een auto kunnen huren om onze tocht voort te zetten over de Arthur’s Pass.

Arthur’s Pass

De Arthur’s Pass is een mooie weg door een wederom prachtig gebied. Ook hier zeggen foto’s weer meer dan woorden. Een mooi gebied waar je zeker een wandeling moet maken! Hier lopen ook bijzondere dieren rond, de loopvogels genaamd de ‘Weka’. Deze vogels worden helaas vaak verward met de kiwi, die helaas zeer zeldzaam is om te spotten.

Arthur's Pass - reisblog Nieuw Zeeland
Arthur’s Pass – reisblog Nieuw-Zeeland
Arthur's Pass
Arthur’s Pass
De Weka - reisblog Nieuw Zeeland
De Weka
Arthur's Pass -  reisblog Nieuw-Zeeland
Arthur’s Pass

Marlborough Sound – Queen Charlotte track

Ons laatste punt op het Zuidereiland en van onze reis is de Queen Charlotte track. Een wandeling, die je wederom van te voren moet boeken en moet betalen, door de Marlborough Sound. Ook hier wordt je met een watertaxi gebracht en op je eindpunt na een aantal uur weer opgepikt. Echt treuzelen onderweg kan je dus niet. maar ook dit is prachtig, een wandeling over de kam van een fjord. Het was die dag erg winderig waardoor je soms windhozen kon zien op het water, bijzonder om te zien.

Marlborough Sound – Queen Charlotte track -  reisblog Nieuw-Zeeland
Marlborough Sound – Queen Charlotte track
Marlborough Sound – Queen Charlotte track
Marlborough Sound – Queen Charlotte track – reisblog Nieuw Zeeland

Picton – Wellington

En helaas zit onze trip er weer op, we zijn iets eerder teruggegaan door bepaalde omstandigheden. Het was een geweldig avontuur, waar ik nog elke dag aan terugdenk!

Auckland

Door bepaalde omstandigheden met mijn stagebegeleider, heb ik nog een tripje gemaakt naar Auckland. Vanuit Napier ging een bus die je in 6 uur in Auckland brengt. Een enorme stad en modern. Hier staan ook files, iets wat ik in mijn hele tijd in Nieuw-Zeeland niet meer gezien had.

Sfeervideo over Nieuw-Zeeland:

Ook Nieuw-Zeeland ontdekken?

Ervaar dit veelzijdige land ook zelf, bekijk de mogelijkheden.

Meer reistips over Nieuw Zeeland

10 must do’s in Nieuw Zeeland

Mooiste dagtrips vanuit Auckland

10x gratis activiteiten in Taupo, Nieuw Zeeland

Meest indrukwekkende plekken in Nieuw Zeeland

Backpacken door Nieuw-Zeeland: stranden, lichtgevende wormen en Maori

Reisblogger Marloes

Met liefde geschreven door:

Ik ben reporter Marloes, geboren in 1989. Als kleine meid met twee broers en lieve ouders was ik al veel buiten en kampeerden we al veel in de bossen en in het buitenland. Ik heb een enorme interesse in reizen en geniet van elke reis die ik maak!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy