Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip oostkust Australië deel 3: Van Wollongong naar Melbourne

Roadtrip oostkust Australië deel 3: Van Wollongong naar Melbourne

Roadtrip oostkust Australië deel 3: Van Wollongong naar Melbourne

Roadtrip oostkust Australië deel 3: Van Wollongong naar Melbourne

Inhoudsopgave

Na een ontspannen tussenstop in Wollongong, wat in onze ogen niet de meest levendige stad was, hebben we onze koffers weer in de camper geladen en beginnen we aan één van de mooiste etappes van deze roadtrip!

Kangaroo Valley (tussenstop)

Als eerste tussenstop hebben we Kangaroo Valley op onze lijstje staan. Dit plaatsje is erg bekend vanwege zijn lieflijke huisjes en winkeltjes en dit willen we natuurlijk met eigen ogen zien. De route er naartoe is al mooi. We komen o.a. over een indrukwekkende brug en de natuur is erg mooi.

Onderweg naar Kangaroo Valley
Onderweg naar Kangaroo Valley

Wanneer we in Kangaroo Valley aankomen zien we dat de plaatjes op internet niet gelogen zijn. Het is een heel ‘schattig’ plaatsje en een mooie plek om een kop thee te drinken met natuurlijk wat lekker zoets erbij. Na even rondgekeken te hebben in het dorp en bij wat winkeltjes gaan we weer naar de auto om de roadtrip voort te zetten.

Restaurantje in Kangaroo Valley
Restaurantje in Kangaroo Valley
Gift shop in Kangaroo Valley
Gift shop in Kangaroo Valley

Pebbly Beach (tussenstop)

De weg gaat eerst een heel stuk door het groene oerwoud voor we weer langs de kust rijden. We zijn onderweg naar Pebbly Beach. Dit moet een heel mooi strandje zijn langs de kust onderweg richting Batemans Bay. Het strandje staat erom bekend dat de kangoeroes hier op het strand lopen.

Om op het strand te komen moeten we van de hoofdweg af en moeten we eerst een heel stuk dichtbegroeid bos door. Hier loopt een weg doorheen, die eigenlijk grotendeels geschikt is voor 1 auto en heel af en toe heb je een inham waar je kunt passeren.

De weg naar Pebbly Beach
De weg naar Pebbly Beach

Het is een schitterende weg qua natuurschoon, maar best wel spannend, omdat je niet echt goed zicht hebt, vanwege de vele bochten in de weg. Gelukkig is het heel erg rustig die dag en komen we dus bijna geen auto in tegen. Eenmaal bij de parkeerplaats aangekomen zien we dat er nog wel een paar mensen meer zijn, maar druk is het niet. Het is overigens wel betaald parkeren, ondanks de afgelegen locatie.

We lopen van de parkeerplaats richting het strand en kijken onze ogen uit. Wat een paradijsje op aarde! We genieten hier een uurtje van het strand en de zee om vervolgens nog een rondje te lopen in de omgeving.

Wandeling richting Pebbly Beach!
Wandeling richting Pebbly Beach!
Het paradijselijke Pebbly Beach in Australië!
Het paradijselijke Pebbly Beach in Australië!
Echt een paradijsje!

We hebben nog geen kangoeroes gezien, maar het is natuurlijk ook midden op de dag, dus misschien is het wel te warm voor ze. Als we bij een woning net achter het strand langslopen zien we een hele kangoeroe familie, die in de schaduw van het huis liggen. De mensen die er wonen aaien de kangoeroes terwijl ze langslopen, maar als een toerist dit ook probeert reageren ze toch wat schuwer. Het blijven natuurlijk wel wilde dieren.

Reporter Jesper op Pebbly Beach!
Jesper op Pebbly Beach!
Kangoeroes bij Pebbly Beach houden siesta!
Kangoeroes bij Pebbly Beach houden siesta!

Aan het eind van de middag is het tijd om door te gaan naar ons volgende verblijf en dat is in Batemans Bay in een hotel aan het water, Mariners at the Waterfront. Eerst moeten we de spannende weg nog weer terug rijden naar de hoofdweg, om vervolgens het laatste stukje naar Batemans Bay af te leggen.

Batemans Bay

Onderweg naar Batemans Bay passeren we nog weer een paar bijzondere bruggen en steken we wat water over. Ook zien we veel bijzondere vogels bij het water. Batemans Bay is een vissersplaatsje en er is dan ook veel Fish and Chips verkrijgbaar valt ons direct op. Het hotel ligt inderdaad aan het water en is netjes.

Vissersbootje, Batemans Bay
Vissersbootje, Batemans Bay

Er is een prettig restaurant met goed eten, waar je zoals in heel veel restaurants in Australië je je eten zelf moet bestellen en op moet halen bij een balie. Het plaatsje zelf is een heel gemoedelijk dorpje met een paar lokale kroegen en winkels en langs het water wat restaurants, hotels en Fish and Chips tentjes.

Batemans Bay
Batemans Bay

Naast Batemans Bay liggen plaatsen als Batehaven, Sunshine Bay en Surf Beach, waar ook mooie stranden en restaurantjes en uitgaansgelegenheden te vinden zijn.

Na een goede nacht slapen pakken we de koffers weer in en gaan we onderweg naar Eden.

Gekke chauffeurs, die Australiërs ;)
Gekke chauffeurs, die Australiërs 😉

Central Tilba (tussenstop)

Onderweg komen we een bordje tegen van een toeristische route langs Central Tilba en we besluiten om deze route te nemen, aangezien het bijna lunchtijd is en we toch een hapje moeten eten.

Wanneer we in Central Tilba aankomen blijkt dit ook een heel lief klein dorpje te zijn. We parkeren onze auto en vlakbij zien we een heuvel die we kunnen beklimmen, door een pad te volgen wat door een wei loopt.

Central Tilba
Central Tilba
Mooie vogel gespot!
Mooie vogel gespot!

Er lopen ook paarden in de wei, maar die zijn blijkbaar wel gewend dat er toeristen door de wei komen wandelen. Boven op de rotsen hebben we een mooi uitzicht over de omgeving en het dorpje. Hiermee hebben we genoeg inspanning geleverd om nu wel echt zin te hebben in een lekkere lunch.

Lopen door de wei
Lopen door de wei

We lopen het dorpje door en komen uit bij ABC Cheese Factory, een kaasboer/fabriek met een zuivelwinkel erbij waar we diverse kazen kunnen proeven. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, als echte kaasliefhebbers. Het was allemaal even lekker, maar we konden moeilijk de hele winkel leeg kopen, dus gaan we met een paar stukjes lekkere kaas en een fles melk de deur uit.

ABC Cheese Factory
ABC Cheese Factory
Kaasproeverij
Kaasproeverij

We vinden een picknicktafel langs de straat in het dorpje om onze broodjes met kaas heerlijk op te eten. Een hondje met drie pootjes komt ons gezelschap houden en een dame die een winkeltje iets verderop heeft maakt een gezellig praatje.

Na een heerlijke en relaxte lunch wandelen we nog even door het dorp en bezoeken een paar winkeltjes om daarna door te rijden naar Eden, waar we een huisje hebben op een bungalowpark, Eden Gateway Holiday Park.

Winkeltjes, Central Tilba
Winkeltjes, Central Tilba

Eden

Als we op het park aankomen parkeren we de camper bij ons huisje en zetten de koffers binnen. Aangezien we een huisje met een keukentje hebben besluiten we boodschappen te gaan doen en deze avond zelf te koken. Eerst dus naar de supermarkt met de camper om inkopen te doen. Boodschappen doen is op een of andere manier tijdens zo’n vakantie ook niet erg om te doen.

Onze accommodatie in Eden
Onze accommodatie in Eden

De supermarkten zijn groot en hebben een ander assortiment dan in Nederland, dus het is ook een beetje een ontdekkingstocht. We slagen dan ook prima en gaan met een goed gevulde camper weer terug naar het park. Op het park blijken de kangoeroes naast onze huisjes te grazen. Dat is wel heel cool om mee te maken, slapen tussen de kangoeroes.

Slapen tussen de kangoeroes in Eden!
Slapen tussen de kangoeroes in Eden!
Papegaaien bij onze veranda
Papegaaien bij onze veranda

We zitten aan het eind van de middag heerlijk op de veranda van ons huisje met een koud biertje en ‘s-avonds eten we lekker in ons huisje en leggen we gezellig een kaartje. Het vakantiegevoel is overduidelijk geland.

Nog even een kangoeroe selfie!
Nog even een kangoeroe selfie!

Bairnsdale

De volgende dag nemen we alweer afscheid van ons heerlijke verblijf in Eden en zetten we koers richting Bairnsdale.  Onderweg passeren we Gipsy Point en rijden we door Croalingojong National Park. Een schitterende route met mooie bergweggetjes door het oerwoud.

Mooie routes
Stukje over een grond weggetje. 

Na Lakes Entrance gepasseerd te zijn is het nog een stukje om het water heen rijden om in Bairnsdale aan te komen bij ons verblijf, hotel Bairnsdale International. Bairnsdale is een langgerekte plaats met een paar zijweggetjes in het centrum waar winkels en restaurants zitten. Wij hebben hier later die dag een gezellig avondje gehad bij een Mexicaans restaurant, waar veel jongelui uit het plaatsje een hapje kwamen eten en een biertje drinken.

Kerst in Bairnsdale
Kerst in Bairnsdale

Toen we op een gegeven moment een watertje overstaken schoot er iets weg in het water en één van ons dacht een krokodil gezien te hebben! Met twee mensen al aan de overkant en twee die niet meer over durven te steken, was het dus klaar met de wandeling en zijn we teruggegaan richting de auto.

Macleod Morass Wildlife Reserve
Macleod Morass Wildlife Reserve
Macleod Morass Wildlife Reserve
Macleod Morass Wildlife Reserve

Bij navraag bij ons hotel bleek dat er in Bairnsdale helemaal geen krokodillen zitten en dat het waarschijnlijk gewoon een grote karper was geweest. Ook al was het geen krokodil, het was wel spannend. 🙂

Phillip Island

Na het ontbijt in Bairnsdale International pakken we onze spullen weer op en gaan we richting Phillip Island.

Pinguin parade

Deze plek hadden we al een poos op ons verlanglijstje staan om te bezoeken vanwege de Penguin Parade, die daar plaatsvindt. Dit een parade van pinguins die ‘s-avonds de zee uit komen in grote groepen en dan het strand oversteken en de duinen in gaan.

YouTube video

Het is helaas echt een toeristische trekpleister, maar de tribunes en loopbruggen zijn wel zo gemaakt, dat de pinguins zo min mogelijk last hebben van de toeristen. Het is dan ook niet toegestaan om foto’s te maken, omdat de flitsers verstorend werkt voor de pinguins.

Met het geld wat al die toeristen betalen wordt overigens ook veel gedaan om de pinguins te beschermen. Wij hebben deze parade in de avond gezien en het was echt de moeite waard, al was het wel behoorlijk koud daar op de tribune, maar je moet er wat voor over hebben.

Pinguin parade: wachten tot het donker wordt
Pinguin parade: wachten tot het donker wordt

Cowes centrum

Overdag zijn we naar het centrum van Cowes geweest en hebben daar wat rond gewandeld en een drankje gedaan. Het is een gezellig plaatsje met veel winkeltjes, restaurants, kroegen en hotels. Er staan heel mooi naaldbomen langs de wegen en op de Esplanada heb je een prachtig uitzicht over zee en het strand, waar ook veel mooie bijzondere vogels in de bomen zitten

Enorme bomen en een prachtige strand
Enorme bomen en een prachtige strand
Één van mijn favoriete reisfoto's, gemaakt op Phillip Island
Één van mijn favoriete reisfoto’s, gemaakt op Phillip Island

Livemuziek

Na de Penguin Parade zijn we ook nog naar het stadje geweest om te genieten van een live muzikant die in een kroeg aan de Esplanada speelde. Erg gezellig die sfeer in Australië met live muziek.

Na de gezellige avond gingen we weer terug naar ons verblijf op Phillip Island, het Ramada Resort Phillip Island, wat een groot bungalowpark is, maar waarvan we de kaart van het park helaas in ons huisje hadden laten liggen.

Hoofdstraat die loopt naar kust, Phillip Island
Hoofdstraat die loopt naar de kust. 

Possums, kangoeroes en ander wildlife

In het donker is het toch wat lastig om de weg te vinden op zo’n park, want al die weggetjes en huisjes lijken ineens op elkaar. We hebben bijna een uur rondgereden op het park voordat we ons huisje weer hadden gevonden, maar het leverde ook bijzondere verrassingen op in de nacht met possums en andere nachtdieren, die door het park over de weggetjes lopen en ineens voor je auto verschijnen.

Phillip Island is meer dan alleen de Penguin Parade en Cowes, zo heb je er ook het Phillip Island Grand Prix circuit, waar o.a. de motorraces van Australië worden verreden. Ook is er een chocolade fabriek op Phillip Island en natuurlijk heb je ook hier weer natuurparken, zoals Phillip Island Nature Park. Ontdek meer plekken op Phillip Island!

Kerst in Melbourne

De kerstdagen staan voor de deur en na Phillip Island rijden we onze laatste etappe met de Juicy camper naar Melbourne, waar we kerst gaan vieren. Ons verblijf in Melbourne is een appartement dat District South Yarra Apartments heet. Het appartement ligt vlakbij station South Yarra en ook dichtbij de grote winkel/uitgaansstraat Chapel Street. De straat is 4,13km lang en daarmee waarschijnlijk de langste winkel/uitgaansstraat in Melbourne.

Uitzicht vanaf het balkon - District South Yarra
Uitzicht vanaf het balkon – District South Yarra
Prachtig appartement in South Yarra, Melbourne!
Prachtig appartement in South Yarra, Melbourne!

South Yarra

Er is van alles te vinden, van leuke koffietentjes, tot grote winkelcentra, van chique trouwjurken tot take away restaurants. De buurt South Yarra dankt zijn naam aan de ligging ten zuiden van de rivier de Yarra, die door Melbourne loopt.

Winkelstraten, South Yarra, Melbourne
Winkelstraten, South Yarra, Melbourne

Wanneer je vanaf het apartment naar de rivier loopt en dan richting het centrum van Melbourne gaat kom je langs de prachtige Botanical Gardens. Dit is een enorm, maar prachtig en goed onderhouden park, waar je echt de nodige uurtje kunt doorbrengen. 

Richting de Botanical Gardens, Melbourne

Toen wij er waren tijdens de kerst was er in dit park bij de Sidney Myer Music Bowl een grote kerst sing-a-long met grote Australische sterren, wat ‘s-avonds live op tv werd uitgezonden.

Botanical Gardens, Melbourne
Botanical Gardens, Melbourne
Mooie bloemen - Botanical Gardens, Melbourne
Mooie bloemen – Botanical Gardens, Melbourne

Aan de overkant van de rivier tegenover de Royal Botanical Gardens liggen de grote sportstadions van Melbourne, zoals de Rod Laver Arena(tennis), de Mellbourne Cricket Ground en de Melbourne Arena(stadion). Deze liggen allemaal op het Olympic Park van de Olympische spelen van 1956. In de tussentijd is er wel veel opnieuw gebouwd en bijgekomen.

Stadion in Melbourne
Stadion in Melbourne

Van het Olympic Park loop je eenvoudig richting de stad en daar is enorm veel te zien tijdens de kerst. Er zijn veel mooie versieringen door de hele stad en diverse winkels pakken uit met gigantische etalages waar van alles in beweegt en gebeurt.

Melbourne in kerstsfeer
Melbourne in kerstsfeer

Er zijn winkels waar mensen voor in de rij staan om de etalage te mogen bekijken. Ook zijn er diverse schitterende Arcades in Melbourne. Dit zijn overdekte winkelcentra, maar de een is nog mooier dan de andere.

Plein met de St Paul kerk op de achtergrond
Plein met de St Paul kerk op de achtergrond
Een mooi versierd winkelcentrum
Een mooi versierd winkelcentrum

Ook valt op dat ze uit veel verdiepingen bestaan en dat ze over verschillende blokken verdeeld zijn. Wanneer je aan de ene kant een winkelcentrum ingaat en er aan de andere kant uitgaat kun je een heel stuk van de stad gemist hebben, zo groot zijn ze.

Gog and Magog, Royal Arcade
Gog and Magog, Royal Arcade 

Flinders Street

Het station Flinders Street in Melbourne moet je natuurlijk ook gezien hebben. Het gebouw stamt uit 1910 en is een prachtig architectonisch hoogstandje.

Flinders Street Station
Flinders Street Station

Je kunt in het centrum van Melbourne trouwens gratis met het openbaar vervoer. Dit is erg handig, want Melbourne is best groot en dan kun je toch snel een stuk overbruggen met de tram. Benieuwd waar je gratis kunt reizen, kijk voor meer informatie op de website van Public Transport Victoria. Er rijden ook oude trams in Melbourne, wat altijd leuk is om een stukje in mee te rijden.

Pak gratis de City Circle Tram en verken Melbourne vanuit een oude tram
Pak gratis de City Circle Tram en verken Melbourne vanuit een oude tram

In Melbourne zitten enorm veel schattige koffietentjes, maar er zijn ook diverse goede patisserieën in Melbourne. Het is niet heel goedkoop, maar als je zin hebt in een lekker bakje koffie met een heerlijk gebakje, moet je het zeker niet achterwege laten. Ook hier zagen we weer mensen in de rij staan om bij sommige zaakjes naar binnen te mogen.

Melbourne in kerstsfeer
Melbourne in kerstsfeer

Great Ocean Road

Op eerste kerstdag is er traditioneel in Australië niet zoveel te beleven, omdat dit een echte familiedag is en dus heel dingen gesloten zijn. Wij hadden er dus voor gekozen om deze dag de Great Ocean Road tour te gaan doen.

Start van de Great Ocean Road tour!
Start van de Great Ocean Road tour!

We werden ‘s-ochtends opgehaald met een tien persoons busje en nadat de overige deelnemers aan de tour ook opgepikt waren in Melbourne, gingen we onderweg richting de Twaalf Apostelen(een groep van twaalf rotsen, die boven het water uitsteken, maar waarvan er inmiddels nog maar 8 overeind staan). Onderweg er naartoe maken we wat tussenstops met prachtige uitzichten.

Great Ocean Road touring map
Great Ocean Road touring map

Zo hangt er een enorme nevel over de zee en rond een berg, wat ook voor de tourleider een nieuw fenomeen was, wat hij nog niet eerder daar gezien had, en hij reed er toch al zo’n 20 jaar. Ook is er een stop op een plek waar diverse papegaaien zitten, die weten dat er toeristen komen, want ze komen rustig op je hand of schouder zitten als je dat wilt.

Start van de Great Ocean Road tour!
Prachtige uitzichten tijdens de Great Ocean Road tour
Adembenemende landschappen tijdens de Great Ocean Road
Adembenemende landschappen tijdens de Great Ocean Road

Op diezelfde plek is het ook mogelijk om koala’s te spotten in een van de vele eucalyptusbomen die daar staan. Het is niet gegarandeerd dat je ze spot, maar toen wij er waren zat er eentje heel mooi wakker te zijn in een boom en was hij toevallig net aan het eten.

Dat was wel een gelukje, want ze slapen gemiddeld zo’n 20 uur per dag. Onderweg maken we nog een stop bij een stuk oerwoud waar we een wandeling doorheen maken en de enorme woudreuzen bewonderen.

Een actieve koala gespot! Super cute!
Een actieve koala gespot! Super cute! 

Aan het eind van de rit komen we aan bij de Twaalf Apostelen, een mooie belevenis, ook al is dit natuurlijk ook weer heel toeristisch, het natuurschoon vergoedt dit volledig! We hebben hier een goed uur genoten van de uitzichten, het strand en het heerlijke weer.

De Twaalf Apostelen
De Twaalf Apostelen

Enige vervelende waren de vliegen, die er in nog veel grotere aantallen waren dan toeristen. Echt iedereen liep te wapperen om de vliegen van zich af te houden, wat ook wel weer heel grappig was. Achteraf bekeken we de foto’s en zagen we dat bijna op iedere foto wel ergens een vlieg op iemands gezicht zat. Nou ja, dat hebben we dan ook maar weer meegemaakt, want ook dat is iets wat Australië hoort.

Great Ocean Road: toeristisch, maar wel echt een aanrader!!
Mooi vergezicht over een van de strandjes. 

Sfeervideo – Great Ocean Road

YouTube video

De terugreis naar Melbourne zitten we met zijn allen in het busje nog na te genieten van al het moois dat we die dag gezien hebben en als we in Melbourne aankomen zijn we de tourbegeleider dankbaar voor de mooie dag.

We zullen goed slapen die avond, maar niet nadat we nog even van het avondleven in Melbourne hebben genoten. Melbourne, een heel mooie en grote stad, war het goed toeven is en het einde van onze roadtrip langs de oostkust van Australië.

Melbourne by night
Melbourne by night

Roadtrip Australië, andere blogs: 

Om een compleet beeld te kunnen krijgen van onze roadtrip langs de oostkust van Australië, raden wij het aan om deze reisblogs ook te lezen: 

Roadtrip deel 1: Van Cairns naar Airlie Beach
Roadtrip deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong

TIP: haal het maximale uit je reis door Australië met de Backpackgids Australië

Ons volgende doel is Hobart op Tasmanië, waar we met het vliegtuig vanuit Melbourne naartoe vliegen.

Klik hier voor meer leuke tips over Australië en om je nieuwe reis door Australië te plannen.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis