Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Gepubliceerd: 02 apr 2020 | Foto: Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Toen ik het weekend voor de dag van de doden in Mexico-stad was, was er al veel te doen rondom deze feestdag. De Mexicanen vieren de daadwerkelijke dag van origine op 2 november, maar eigenlijk is het de hele week ervoor en zelfs op sommige plekken een aantal dagen erna al feest. Zo wordt het door de Mexicanen namelijk ook gezien: een groot feest!

Het eren van de doden

Het draait allemaal om het vieren en eren van de doden. In Mexico-stad heb ik natuurlijk meegedaan met de lokale bevolking en mijn gezicht op straat laten schminken. Hier betaal je toch wel al snel 200 peso voor, vaak is het in hotels (die het aanbieden) wel goedkoper. Nóg goedkoper is natuurlijk om zelf in de winkel wat schmink te halen en elkaar te schminken.

Onze gezichten geschminkt
Onze gezichten geschminkt

Oaxaca

Vanaf 31 oktober tot en met 3 november ben ik in Oaxaca geweest. Een andere plek waar de dag van de doden ook heel traditioneel wordt gevierd is bijvoorbeeld Morelia. Op 31 oktober in de avond is er al super veel te doen. Het lijkt wel een combinatie van halloween en día de muertos.

Tijdens deze dagen is er veel te zien in de stad: parades, marktjes, versierde straten, huizen etc. Wat ik zelf ontzettend indrukwekkend vond, is dat bij veel restaurants of huizen een soort altaartje staat met foto’s van de overledenen erop zodat ze worden herinnerd. Ook zie je op heel veel plaatsen de oranje bloem (cempasúchil), die hoort bij het feest van día de muertos.

Versierde begraafplaatsen

Wat ook zeker een aanrader is, is om een begraafplaats te bezoeken. Alle graven zijn mooi versierd. Daarnaast is het bijzonder om te ervaren hoe het is om op een begraafplaats te lopen terwijl er meer een feestelijke sfeer dan een verdrietige sfeer hangt. Er stonden mensen om graven heen te zingen en te drinken, om te vieren dat de geesten van de overledenen en de levenden verenigd zijn.

Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos
Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos

Coco

Voor alle mensen die de film Coco hebben gezien: hoe de Mexicanen de dag van de doden vieren lijkt echt precies op de film. Voor alle mensen die deze film nog niet hebben gekeken, is het zeker een aanrader om je alvast warm te maken om Mexico in deze tijd te bezoeken!

Ik vond het zelf heel mooi hoe hier de dood meer wordt omarmd en hoe de mensen zich elk jaar weer een soort van “herenigd” voelen met de overledenen op deze dag. Ik had het er nog met vriendinnen over: in Westerse landen besteden wij toch eigenlijk relatief weinig aandacht aan de dood, terwijl het toch niet niks is.

Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos
Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos

In Mexico wordt de dood juist echt een soort van omarmd en gevierd: er hangt een compleet andere sfeer om de dood en dus ook om bijvoorbeeld begraafplaatsen. Persoonlijk vind ik dat wij wat dat betreft nog wel wat van de Mexicanen kunnen leren!

Versierde graven
Versierde graven

Monte Alban en Hierve al Agua

Wat verder nog leuk is aan Oaxaca, is dat Monte Alban en Hierve al Agua in de buurt zijn. Monte Alban zijn ruïnes en Hierve Al Agua zijn een soort natuurlijke waterbaden. Ik heb deze allebei niet bezocht, omdat ik het veel te gezellig en indrukwekkend vond om in de stad blijven. Het is natuurlijk wel leuk om deze bezienswaardigheden na Oaxaca te bekijken!

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een van de bovengenoemde steden te bezoeken met Día de Muertos: er zijn nog veel meer steden waar Día de Muertos heel uitgebreid en traditioneel gevierd wordt! Even aan de babbel met een aantal locals en je weet zo waar je het beste naartoe kunt gaan! Lees meer over Dag van de Doden

Deze gastblog over Día de Muertos in Mexico is geschreven door Reni van den Hurk.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Mexico

6x bijzondere plekken in Mexico

Mexico is een waanzinnig groot land, ruim 47 keer zo groot als Nederland, en heeft daardoor veel te bieden voor...

Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!

Yucatán is een toeristische regio in het oosten van Mexico. In Yucatan bevinden zich veel bekende badplaatsen, zoals Cancun, Playa...

Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer!

Chiapas in Zuid-Mexico - De regio van Chiapas is een regio in het zuiden van Mexico. Ik ben met vriendinnen...

Baja California Sur in Mexico: paradijs was nog nooit zo dichtbij

Baja California Sur, Mexico - Voordat mijn vriend en ik samen naar Baja California Sur vertrokken, had ik er al...

Huasteca Potosina – de ultieme plek voor de natuurliefhebber

Huasteca Potosina is misschien niet het eerste wat op je bucketlist staat als je naar Mexico komt. Het is geen...

Mexico-Stad: een mooie metropool met veel Mexicaanse schoonheden

Tijdens mijn tijd in Mexico, was Mexico-stad niet de eerste plek die me nou zo erg trok. Maar toch ben...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy