Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Inhoudsopgave

Toen ik het weekend voor de dag van de doden in Mexico-stad was, was er al veel te doen rondom deze feestdag. De Mexicanen vieren de daadwerkelijke dag van origine op 2 november, maar eigenlijk is het de hele week ervoor en zelfs op sommige plekken een aantal dagen erna al feest. Zo wordt het door de Mexicanen namelijk ook gezien: een groot feest!

Het eren van de doden

Het draait allemaal om het vieren en eren van de doden. In Mexico-stad heb ik natuurlijk meegedaan met de lokale bevolking en mijn gezicht op straat laten schminken. Hier betaal je toch wel al snel 200 peso voor, vaak is het in hotels (die het aanbieden) wel goedkoper. Nóg goedkoper is natuurlijk om zelf in de winkel wat schmink te halen en elkaar te schminken.

Onze gezichten geschminkt
Onze gezichten geschminkt

Oaxaca

Vanaf 31 oktober tot en met 3 november ben ik in Oaxaca geweest. Een andere plek waar de dag van de doden ook heel traditioneel wordt gevierd is bijvoorbeeld Morelia. Op 31 oktober in de avond is er al super veel te doen. Het lijkt wel een combinatie van halloween en día de muertos.

Tijdens deze dagen is er veel te zien in de stad: parades, marktjes, versierde straten, huizen etc. Wat ik zelf ontzettend indrukwekkend vond, is dat bij veel restaurants of huizen een soort altaartje staat met foto’s van de overledenen erop zodat ze worden herinnerd. Ook zie je op heel veel plaatsen de oranje bloem (cempasúchil), die hoort bij het feest van día de muertos.

Versierde begraafplaatsen

Wat ook zeker een aanrader is, is om een begraafplaats te bezoeken. Alle graven zijn mooi versierd. Daarnaast is het bijzonder om te ervaren hoe het is om op een begraafplaats te lopen terwijl er meer een feestelijke sfeer dan een verdrietige sfeer hangt. Er stonden mensen om graven heen te zingen en te drinken, om te vieren dat de geesten van de overledenen en de levenden verenigd zijn.

Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos
Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos

Coco

Voor alle mensen die de film Coco hebben gezien: hoe de Mexicanen de dag van de doden vieren lijkt echt precies op de film. Voor alle mensen die deze film nog niet hebben gekeken, is het zeker een aanrader om je alvast warm te maken om Mexico in deze tijd te bezoeken!

Ik vond het zelf heel mooi hoe hier de dood meer wordt omarmd en hoe de mensen zich elk jaar weer een soort van “herenigd” voelen met de overledenen op deze dag. Ik had het er nog met vriendinnen over: in Westerse landen besteden wij toch eigenlijk relatief weinig aandacht aan de dood, terwijl het toch niet niks is.

Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos
Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos

In Mexico wordt de dood juist echt een soort van omarmd en gevierd: er hangt een compleet andere sfeer om de dood en dus ook om bijvoorbeeld begraafplaatsen. Persoonlijk vind ik dat wij wat dat betreft nog wel wat van de Mexicanen kunnen leren!

Versierde graven
Versierde graven

Monte Alban en Hierve al Agua

Wat verder nog leuk is aan Oaxaca, is dat Monte Alban en Hierve al Agua in de buurt zijn. Monte Alban zijn ruïnes en Hierve Al Agua zijn een soort natuurlijke waterbaden. Ik heb deze allebei niet bezocht, omdat ik het veel te gezellig en indrukwekkend vond om in de stad blijven. Het is natuurlijk wel leuk om deze bezienswaardigheden na Oaxaca te bekijken!

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een van de bovengenoemde steden te bezoeken met Día de Muertos: er zijn nog veel meer steden waar Día de Muertos heel uitgebreid en traditioneel gevierd wordt! Even aan de babbel met een aantal locals en je weet zo waar je het beste naartoe kunt gaan! Lees meer over Dag van de Doden

Deze gastblog over Día de Muertos in Mexico is geschreven door Reni van den Hurk.

Plan je reis door Mexico
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Mexico