Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Gepubliceerd: 02 apr 2020 | Foto: Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca
Reisblog Liefde voor Reizen

Toen ik het weekend voor de dag van de doden in Mexico-stad was, was er al veel te doen rondom deze feestdag. De Mexicanen vieren de daadwerkelijke dag van origine op 2 november, maar eigenlijk is het de hele week ervoor en zelfs op sommige plekken een aantal dagen erna al feest. Zo wordt het door de Mexicanen namelijk ook gezien: een groot feest!

Het eren van de doden

Het draait allemaal om het vieren en eren van de doden. In Mexico-stad heb ik natuurlijk meegedaan met de lokale bevolking en mijn gezicht op straat laten schminken. Hier betaal je toch wel al snel 200 peso voor, vaak is het in hotels (die het aanbieden) wel goedkoper. Nóg goedkoper is natuurlijk om zelf in de winkel wat schmink te halen en elkaar te schminken.

Onze gezichten geschminkt
Onze gezichten geschminkt

Oaxaca

Vanaf 31 oktober tot en met 3 november ben ik in Oaxaca geweest. Een andere plek waar de dag van de doden ook heel traditioneel wordt gevierd is bijvoorbeeld Morelia. Op 31 oktober in de avond is er al super veel te doen. Het lijkt wel een combinatie van halloween en día de muertos.

Tijdens deze dagen is er veel te zien in de stad: parades, marktjes, versierde straten, huizen etc. Wat ik zelf ontzettend indrukwekkend vond, is dat bij veel restaurants of huizen een soort altaartje staat met foto’s van de overledenen erop zodat ze worden herinnerd. Ook zie je op heel veel plaatsen de oranje bloem (cempasúchil), die hoort bij het feest van día de muertos.

Versierde begraafplaatsen

Wat ook zeker een aanrader is, is om een begraafplaats te bezoeken. Alle graven zijn mooi versierd. Daarnaast is het bijzonder om te ervaren hoe het is om op een begraafplaats te lopen terwijl er meer een feestelijke sfeer dan een verdrietige sfeer hangt. Er stonden mensen om graven heen te zingen en te drinken, om te vieren dat de geesten van de overledenen en de levenden verenigd zijn.

Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos
Kaarsje aansteken tijdens Día de Muertos

Coco

Voor alle mensen die de film Coco hebben gezien: hoe de Mexicanen de dag van de doden vieren lijkt echt precies op de film. Voor alle mensen die deze film nog niet hebben gekeken, is het zeker een aanrader om je alvast warm te maken om Mexico in deze tijd te bezoeken!

Ik vond het zelf heel mooi hoe hier de dood meer wordt omarmd en hoe de mensen zich elk jaar weer een soort van “herenigd” voelen met de overledenen op deze dag. Ik had het er nog met vriendinnen over: in Westerse landen besteden wij toch eigenlijk relatief weinig aandacht aan de dood, terwijl het toch niet niks is.

Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos
Kaarsjes branden tijdens Día de Muertos

In Mexico wordt de dood juist echt een soort van omarmd en gevierd: er hangt een compleet andere sfeer om de dood en dus ook om bijvoorbeeld begraafplaatsen. Persoonlijk vind ik dat wij wat dat betreft nog wel wat van de Mexicanen kunnen leren!

Versierde graven
Versierde graven

Monte Alban en Hierve al Agua

Wat verder nog leuk is aan Oaxaca, is dat Monte Alban en Hierve al Agua in de buurt zijn. Monte Alban zijn ruïnes en Hierve Al Agua zijn een soort natuurlijke waterbaden. Ik heb deze allebei niet bezocht, omdat ik het veel te gezellig en indrukwekkend vond om in de stad blijven. Het is natuurlijk wel leuk om deze bezienswaardigheden na Oaxaca te bekijken!

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een van de bovengenoemde steden te bezoeken met Día de Muertos: er zijn nog veel meer steden waar Día de Muertos heel uitgebreid en traditioneel gevierd wordt! Even aan de babbel met een aantal locals en je weet zo waar je het beste naartoe kunt gaan! Lees meer over Dag van de Doden

Deze gastblog over Día de Muertos in Mexico is geschreven door Reni van den Hurk.

Redactie van Liefde voor Reizen

Geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over Mexico

6x bijzondere plekken in Mexico
Mexico

6x bijzondere plekken in Mexico

Mexico is een waanzinnig groot land, ruim 47 keer zo groot als Nederland, en heeft daardoor veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger. Van de spectaculaire Copper Canyon in het noorden van Mexico tot aan koloniale steden in centraal Mexico, Maya-ruïnes en de azuurblauwe zee met witte stranden en wuivende palmbomen. Natuur, cultuur en avontuur… 6x bijzondere plekken in Mexico

Wat te doen in Yucatán in Mexico
Mexico

Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!

Yucatán is een toeristische regio in het oosten van Mexico. In Yucatan bevinden zich veel bekende badplaatsen, zoals Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Het hele toeristische Cancun trekt mij niet zo, dus bij aankomst in Cancun ben ik meteen met de bus door naar Tulum gegaan. Tussen Tulum en Cancun bevindt zich ook nog Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!

Chiapas in Zuid-Mexico
Mexico

Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer!

Chiapas in Zuid-Mexico – De regio van Chiapas is een regio in het zuiden van Mexico. Ik ben met vriendinnen samen door deze regio gaan roadtrippen. We zijn in Palenque begonnen. Palenque is makkelijk te bereiken per bus of per vliegtuig. Er is een vliegveld bij Palenque, maar via Villerahermosa vliegen en per bus naar Chiapas in Zuid-Mexico: ruïnes, watervallen, jungle en nog veel meer!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy