Berlijn bruist! Deze Duitse hoofdstad beschikt over ontzettend veel gezellige restaurantjes, leuke winkeltjes en mooie straatjes. Een groot verschil met de twintigste eeuw toen Berlijn lange tijd een verscheurde stad was, verdeeld tussen West en Oost. Dit contrast tussen het heden en het verleden is eigenlijk nergens zo goed te bewonderen als in deze Europese stad. In deze blog deel ik 10 highlights die je zeker niet over mag slaan tijdens een bezoekje aan het indrukwekkende Berlijn.
East Side Gallery
Na 28 lange jaren werd in 1989 de Berlijnse Muur afgebroken en daarmee de grens tussen West- en Oost-Berlijn opgeheven. Kleine delen van deze Muur zijn nog steeds te bewonderen en dan vooral bij de East Side Gallery. Hier staat nog een deel van ca. 1300 meter muur welke in 1990 door verschillende (kunst)schilders beschilderd is. De werken zijn zeer interessant omdat er altijd wel een bepaalde boodschap over bijvoorbeeld de (politieke) situatie in Duitsland in verwerkt zit.
Checkpoint Charlie
Toen Berlijn verdeeld was tussen West- en Oost-Berlijn was er maar één grensovergang waar je van het ene naar het andere deel kon reizen: Checkpoint Charlie. Het wachthuisje is destijds vernietigd, maar in 2000 nagebouwd. Je kan er nu onder meer met ‘wachters’ op de foto en vlakbij zit een museum waar je alles leert over Berlijn tijdens de Koude Oorlog en de DDR-tijd. Deze laatste is zeker een aanrader.
Brandenburger Tor
Tijdens je bezoek aan de Duitse hoofdstad mag een bezoek aan de Brandenburger Tor echt niet ontbreken. Aan het einde van de straat Unter den Linden vind je deze (als enige overgebleven) stadspoort omringd door gezellige terrasjes. Op de poort zelf staan verschillende momenten uit de Duitse geschiedenis afgebeeld.
Unter den Linden
Unter den Linden is het bruisende hart van Berlijn. De straat dankt zijn naam aan de lindebomen die langs de weg geplant staan. Gezellige terrasjes en leuke (souvenir)winkeltjes bepalen tezamen met bekende bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor het straatbeeld.
Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm, afgekort ook wel Ku’damm genoemd is de grootste winkelstraat van Berlijn. Hier zitten de bekende en grote ketens, en tevens ook de wat duurdere merken gevestigd. Voor een echte Duitse ‘Pommes mit Currywurst’ hoef je niet ver te zoeken, want deze straat barst van de eettentjes. Aan het einde van de Ku’damm staat één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, namelijk de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Aan de Breitscheidplatz ligt de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Je vindt de Breitscheidplatz aan het einde van de Kurfürstendamm. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar de overgebleven toren werd later opgeknapt en doet nu dienst als oorlogsmonument welke je vanbinnen kan bekijken.
Holocaust Monument
In 2005 werd het ‘Holocaust Monument’ gebouwd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bevindt zich in het stadsdeel ‘Mitte’ tussen de Brandburger Tor en de Potsdamer Platz. Over ca. 19.000 vierkante meter staan 2711 rechthoekige blokken met elk een ander formaat. Het is mogelijk om tussen de blokken door te lopen wat een gevoel van isolement en desoriëntatie kan oproepen. Hetgeen de Joden tijdens de oorlog ook gevoeld moeten hebben. In het ondergrondse informatiecentrum kun je meer informatie vinden over de Jodenvervolging en de bijbehorende verschrikkingen.
Concentratiekamp Sachsenhausen
Deze indrukwekkende ‘highlight’ ligt niet in Berlijn zelf, maar op ongeveer 35 kilometer ten noorden van de stad. Desalniettemin een aanrader om te bezoeken. Met het openbaar vervoer is het kamp vanaf het stadscentrum van Berlijn goed te bereiken.
Tussen 1936 en 1945 deed deze plek bij de plaats Oranienburg dienst als concentratiekamp. Tienduizenden mensen kwamen hier om het leven. Nu is het een gedenkplaats met museum en een documentatiecentrum met gratis toegang tot het voormalige kamp.
Reichstag
Eén van de bezienswaardigheden die je ook zeker niet mag overslaan is de Reichstag, de plek in Berlijn waar het Duitse parlement is gezeteld. Het gebouw beschikt over een grote futuristische koepel met een prachtig uitzicht die gratis te bezoeken is.
Alexanderplatz
In voormalig Oost-Berlijn ligt de Alexanderplatz met zijn beroemde Fernsehturm. Tevens is dit één van de belangrijkste verkeersknooppunten van Berlijn. Hier vind je geen gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes, maar vanwege zijn geschiedenis is dit plein een bezoekje waard. Overal zie en vind je hier restanten van de DDR-tijd.
Hopelijk word je na het lezen van deze blog net zo enthousiast over Berlijn als ik en kan je niet wachten om een stedentrip naar de Duitse hoofdstad te maken!
Deze blog over Berlijn is geschreven door gastblogger Annelies
Berlijn bezoeken?
Heeft Annelies je enthousiast gemaakt over Berlijn? Regel je stedentrip naar Berlijn eenvoudig via de website van De Jong Intra vakanties