Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 must do’s in Nieuw Zeeland

10x must do’s in Nieuw Zeeland

10 must do’s in Nieuw Zeeland

10x must do’s in Nieuw Zeeland

Inhoudsopgave

Er is zo ontzettend veel te doen in Nieuw Zeeland, dus hoe kan je ooit een keuze maken? Om je te helpen heb ik 10 dingen op een rijtje gezet waarvan ik vind dat je ze echt moet doen in Nieuw Zeeland.

1. Ervaar de Maori cultuur

Het mooie aan reizen vind ik het ontdekken van andere culturen, om te zien hoe andere mensen leven. De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland en hebben een bijzondere cultuur. Tijdens het reizen zie je deze cultuur nog in de kunst, in musea en op evenementen maar om het echt te ervaren raad ik aan om een culturele avond te doen.

Mitai Maori Village - 10 must do’s in Nieuw Zeeland!
Mitai Maori Village

Tijdens zo’n avond wordt je naar een Maori village gebracht waar je hun eten kunt proberen, van hun zang en dans kan genieten, de bekende Maori legendes kan horen en meer. De beste plek om dit te doen is in Rotorua

2. Adrenaline activiteiten

Nieuw Zeeland staat bekend als dé plek waar je veel adrenaline activiteiten kan doen en dan vooral in Queenstown. Dat is zeker waar, maar het blijft niet beperkt tot alleen maar Queenstown. Overal in Nieuw Zeeland heb je de kans om te bungy jumpen, skydiven, raften en veel meer.

Skydive
Skydive – 10 must do’s in Nieuw Zeeland!

Heb je wel eens een Jet Boat tour gedaan? Deze boten hebben een straalmotor aan de achterkant, waardoor ze heel hard kunnen, dit is dus zeker geen relaxte boottocht! Jetboaten wordt meestal gedaan op smalle rivieren waar veel scherpe bochten in zitten en waar 360° rondjes worden gedraaid. Dit is niet geschikt voor mensen die snel misselijk worden! Daarnaast kan je ook nog rodelen, tokkelen of bijvoorbeeld white water sledging. Genoeg activiteiten om je hartslag flink omhoog te brengen!

Raften in Nieuw Zeeland - 10 must do’s in Nieuw Zeeland!
Raften in Nieuw Zeeland

3. Hiken

Hiken is de beste manier om van de prachtige natuur in Nieuw Zeeland te genieten. Het is ook nog eens perfect voor mensen met een klein budget want het is helemaal gratis. Er zijn ontzettend veel hikes te vinden op zowel het Noorder- als het Zuidereiland.

Tongariro crossing - Hiken in Nieuw Zeeland - 10 must do’s in Nieuw Zeeland!
Tongariro crossing – Hiken in Nieuw Zeeland

Er zijn korte wandelingen van 20 of 30 minuten, lange wandelingen van meerdere dagen en alles ertussen in. Ben je op zoek naar een uitdagende hike voor meerdere dagen, lees dan over de Great Walks. Dit zijn 10 routes die je het “echte” Nieuw Zeeland laten zien. 3 van de Great Walks zijn te vinden op het Noordereiland, 6 op het Zuidereiland en eentje op Stewart Island. Benieuwd naar andere leuke hikes? Lees hier over mijn 5 favorieten daghikes in Nieuw Zeeland.

Tongariro crossing
Tongariro crossing

4. Boottocht

Boottochten, ze zijn letterlijk overal in Nieuw Zeeland te vinden, je kan het bijna niet ontlopen. Je kan bijvoorbeeld een boottour nemen om dolfijnen of walvissen te spotten in Kaikoura, om een actieve vulkaan in de Bay of Plenty te zien of om het prachtige Milford Sound te ontdekken.

Coromandel Sunset - Maak een boottocht in Nieuw Zeeland
Coromandel Sunset – Maak een boottocht in Nieuw Zeeland

Ook zijn er veel veerboten naar de verschillende eilanden zoals Waiheke Island en Stewart Island. Uiteraard is er ook een bootservice om van het Noorder- naar het Zuidereiland te reizen. Boottochten zijn een geweldige manier om het land te verkennen en de mooiste panorama’s te zien.

5. Bezoek Milford Sound

Waarschijnlijk heeft iedereen wel van Milford Sound gehoord en al helemaal mensen die naar Nieuw Zeeland gaan reizen. Dit bekende fjord is ontzettend mooi en moet echt op de lijst staan als je naar Nieuw Zeeland gaat. Milford Sound bevindt zich in het zuidwesten van het Zuidereiland in het Fiordland National Park.

Milford sound
Milford sound – 10 must do’s in Nieuw Zeeland

Het fjord is makkelijk te bereiken met de auto (of met de bus door middel van een tour). Dit is overigens het enige fjord in Nieuw Zeeland dat zo makkelijk te bereiken is. Eenmaal aangekomen kan je met door middel van een boottocht, helikoptertocht, vliegtuigtour, duikend of met de kajak het fjord verkennen.

Milford sound
Milford sound

6. Gloeiwormen bewonderen

Gloeiwormen, zoals de naam al zegt, zijn wormen die gloeien in het donker. In Nieuw Zeeland zijn in veel grotten deze wormen te bewonderen. Als het goed donker is, geeft dit een magisch effect, wat lijkt op een sterrenhemel. Voor veel mensen is de tour naar de Waitomo Caves een hoogtepunt van hun reis, dit is dan ook de populairste plek om ze te zien. Maar de gloeiwormen zijn op nog veel meer plekken te vinden. Een andere bekende plek zijn de grotten in de buurt van Te Anau, aan de andere kant van het meer.

Waitomo Caves Nieuw Zeeland
Waitomo Caves – 10 must do’s in Nieuw Zeeland!

Zelf heb ik ze gezien in de Clifden Limestone Caves op het Zuidereiland. Dit is een openbare grot waar je heen kunt gaan zonder tour. Het was erg avontuurlijk aangezien we soms moesten kruipen, springen of klimmen om door de grot te komen We hebben hier ontzettend veel gloeiwormen gezien maar in de laatste kamer hebben we er echt de tijd voor genomen. We hebben de zaklampen uitgedaan en gewacht tot de lichtjes te voorschijn kwamen. Hoe langer het donker is, hoe meer gloeiwormen oplichten. Het was een erg indrukwekkende ervaring en ik raad het iedereen aan!

7. Sterren kijken

Nieuw Zeeland is een geweldige plek om sterren te kijken. Er is erg weinig lichtvervuiling waardoor  de nachten erg donker zijn. Nieuw Zeeland heeft zelfs drie erkende plaatsen waar je veel sterren kunt zien. Dit zijn Great Barrier Island, Stewart Island en het Aoraki MacKenzie gebied (hier vallen onder andere Mt Cook en Tekapo onder).

Daarnaast zijn er meerdere observatoria verspreid over het land, hier kan je meer te weten komen over de sterren en planeten en door middel van telescopen ze nog beter zien. Ook is het mogelijk om het zuiderlicht te zien, dit is mij helaas niet gelukt. Ga tijdens je reis in Nieuw Zeeland er sowieso één nacht op uit om de sterrenhemel te bewonderen, je zal er geen spijt van krijgen!

8. Kamperen

Met de camper Nieuw Zeeland verkennen is onwijs populair en dat is helemaal terecht! Er zijn heel veel prachtige plekken waar je kan kamperen en wakker kan worden met een prachtig uitzicht. Je kan het kamperen zo avontuurlijk maken als je zelf wilt. Zo kan je op betaalde campings staan die alle voorzieningen hebben, je kan “wildkamperen” of iets er tussen in.

Camping Wanaka - 10 must do’s in Nieuw Zeeland!
Camping Wanaka – 10 must do’s in Nieuw Zeeland

Wildkamperen kan niet overal en je moet wel een eigen wc aan boord hebben maar het geeft je veel meer vrijheid. Er zijn ook veel gratis campings of hele goedkope waar wel wc voorzieningen zijn (een gat in de grond), dit is een goeie manier om geld te besparen.

Als je gaat kamperen raad ik altijd de “Campermate” app aan, deze app laat zien waar de campings zich bevinden en hoe duur ze zijn. Ook toont de app bezienswaardigheden, openbare wc’s en douches, tankstations en nog veel meer. Lees hier alles over een camper huren in Nieuw Zeeland.

9. Bezoek de gletsjers

De Franz Josef en Fox Glaciers zijn twee van de meest toegankelijke gletsjers ter wereld. Beide zijn te bereiken door middel van een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Helaas verkleinen deze gletsjers met zo’n 4 meter per dag tegenwoordig, dit is ongekend snel voor gletsjers.

Franz Josef Glacier - 10 must do’s in Nieuw Zeeland!
Franz Josef Glacier

Onderweg naar Franz Josef Glacier wordt door middel van borden langs de weg op een indrukwekkende manier getoond hoe groot de gletsjer was door de jaren heen en hoe snel de omvang vermindert. Dit betekent ook dat de wandeling naar de gletsjers steeds langer wordt. De gletsjers liggen maar een half uurtje rijden uit elkaar en zijn daarom makkelijk te combineren op één dag.

10. Vogels kijken

Nieuw Zeeland is een paradijs voor vogelaars. Er zijn ontzettend veel inheemse vogels die je kan zien tijdens hikes of roadtrips. De bekendste inheemse vogel is de Kiwi, maar er zijn er nog veel meer. Zo heb je bijvoorbeeld de Kea, dit is een papegaai die veel mensen tegenkomen tijdens het reizen op het Zuidereiland, helemaal in de buurt van Milford Sound en in Arthur’s Pass. De Kea is de enige papegaaiensoort die in alpine gebieden leeft.

De Kea vogel - Nieuw Zeeland
De Kea vogel – 10 must do’s in Nieuw Zeeland

De Tui is een andere bekende vogel in Nieuw Zeeland. Deze vogel is voornamelijk bekend vanwege de geluiden die ze maken, deze zijn namelijk heel ongewoon. Mensen omschrijven het geluid als fluiten, kakelen, gorgelen, hoesten, grommen of piepen. Deze slimme vogels kunnen ook het geluid van andere vogels nadoen.

De vogels leven allemaal in verschillende gebieden maar in Zealandia kan je veel van de inheemse vogels zien. Zealandia is een gigantisch reservaat waar veel inheemse dieren in het “wild” leven. Zo kan je tours doen om specifiek naar bepaalde dieren te gaan zoeken, zoals een avondtour om de bekende kiwi te zien. Zealandia bevindt zich in Wellington, op ongeveer 10 minuten rijden vanaf het centrum. Benieuw welke vogels je nog meer kan zien in Nieuw Zeeland, en waar precies, lees het hier.

Deze toffe gastblog over Nieuw Zeeland is geschreven door Nadeche.

Meer leuke Nieuw Zeeland tips:

Meest indrukwekkende plekken in Nieuw Zeeland

10x gratis activiteiten in Taupo, Nieuw Zeeland

Mooiste dagtrips vanuit Auckland

Plan je reis door Nieuw-Zeeland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nieuw-Zeeland