Beste reistijd Australië – Wanneer kan ik het beste Australië bezoeken?

Gepubliceerd: 14 jul 2019 | Foto: Beste reistijd Australië – Wanneer kan ik het beste Australië bezoeken?

Beste reistijd Australië – Wanneer kan ik het beste Australië bezoeken?
Reisblog Liefde voor Reizen

Wat is de beste reistijd voor Australië? Wanneer Australië je droombestemming is en je een rondreis wilt gaan maken in dit grote land, dan is het verstandig om je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende klimaten in Australië voordat je je reis plant.

Heel groot land

Australië is een groot land, namelijk bijna 8mln vierkante kilometer. Europa is ruim 10mln vierkante kilometer. En in vergelijking met Nederland is Australië 158 keer zo groot.

Verschillende klimaten

Subtropen in het Noorden

Doordat het land zo groot is kun je ook met verschillende klimaten te maken krijgen. Zo heb je in het noorden een subtropisch klimaat, in het zuiden en oosten een zeeklimaat en in het midden een woestijnklimaat omringd met een grote zone warm steppeklimaat.

De tropen in Darwin
De tropen in Darwin | beste reistijd Australië

In het subtropisch gedeelte heb je te maken met het hele jaar warm weer rond de 32 graden Celcius. Hier heb je dus niet de 4 seizoenen, zoals we in Nederland kennen, maar wordt het jaar opgesplitst in twee seizoenen, welke het droge seizoen(van mei/juni t/m oktober/november) en het natte seizoen (van oktober/november t/m mei/juni).

Zeeklimaat in het zuiden en oosten

In het zuiden en oosten heb je een zeeklimaat en wordt het jaar wel opgesplitst in 4 seizoenen(lente, zomer, herfst en winter). Hoe zuidelijker je komt, hoe kouder het kan worden. Hoe noordelijker, hoe warmer het gemiddeld is over het algemeen.

In Melbourne kan het aardig fris zijn in de winter
In Melbourne kan het aardig fris zijn in de winter

Winter en zomerseizoen

Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Australië winter en als wij winter hebben in Nederland, is het zomer in Australië. Dit is het gevolg van de ligging van Australië onder de evenaar, terwijl Nederland boven de evenaar ligt.

Kans op extreem weer

In de zomers in Australië kan het warm tot zeer heet worden. Met name in het midden en zuiden zijn er extremen. In de zomermaanden moet je ook rekening houden met orkanen, ook wel tropische cyclonen genoemd. Het orkaanseizoen duurt over het algemeen van januari tot en met maart en vooral het noordoosten en noorden hebben veel met deze cyclonen te maken.

Kans op extreem weer in Australië - beste reistijd Australië
Kans op extreem weer in Australië

Zoals je ziet kan het alle kanten op met het weer. Zeker wanneer je van noord naar zuid of vice versa gaat reizen.

De seizoenen in Australië

De beste reistijd heeft natuurlijk niet alleen met het weer te maken, maar ook met het feit dat het hoog- midden of laagseizoen is. Hier kan veel verschil in zitten qua prijzen en drukte.

Hoogseizoen (december t/m februari): in deze maanden is het zomer in Australië en dus de beste reistijd voor Australië. Let er wel op dat het druk kan zijn omdat ook veel locals vakantie vieren en dat de prijzen hoger kunnen zijn. In dit seizoen zijn er veel leuk buiten activiteiten, zoals concerten en festivals.

Middenseizoen (mrt – mei & sept – nov): deze maanden vallen net na en voor het hoogseizoen. Het weer in deze maanden is vaak nog mooi. Een groot voordeel van reizen in het middenseizoen is dat de prijzen een stuk lager zijn en het ook een stuk rustiger is. Wie in de herfst wil gaan reizen raden wij Victoria, Tasmanië en het zuiden aan.

Laagseizoen (juni t/m augustus): de maanden juni t/m augustus vormen het laagseizoen. Deze dagen zijn vaak koel en regenachtig in het zuiden en mild en zonnig in het noorden. Reizen is in deze maanden een stuk goedkoper en ook is het dan een stuk rustiger. Voor deze periode vind je ook vaak mooie aanbiedingen.

Het plannen van je reis door Australië

Maar plan je reis niet alleen o.b.v. het weer, in Australië zijn natuurlijk ook diverse evenementen, die de moeite van het bezoeken waard zijn en je reis op aan te passen.

Oud & Nieuw in Sydney

Zo heb je natuurlijk het Oud en Nieuw vuurwerk in Sydney wat geweldig is om mee te maken, als je toch in Australië bent rond die tijd. Het is op dat moment zomer in Sydney, dus de temperatuur is dan ook nog eens erg lekker, wat ook bijzonder is om mee te maken tijdens de jaarwisseling. Lees meer over New Years Eve in Sydney

Oud en Nieuw Sydney - beste reistijd Australië
Oud & nieuw in Sydney | beste reistijd Australië

Mardi Gras

In Sydney heb je ook het jaarlijks terugkerende Mardi Gras, wat in 2020 gepland staat voor 29 februari 2020. Dit is één van de grootste Gayprides ter wereld met een spectaculaire parade, die door de stad trekt en de stad is dan één grote feestlocatie.

Henley on Todd Regatta

In Northern Territory heb je in Alice Springs in augustus de Henley on Todd Regatta, een bootwedstrijd op een droge rivier voor het goede doel. Het is een en al gekkigheid, maar ook een competitie voor beste en leukste groep/boot.

Australiërs houden van gekke dingen en het is een feestje om mee te maken. Alice Springs ligt wat meer in het midden van Australië en in het midden van Australië vind je bijvoorbeeld ook de Uluru, wat een iconische rots is in Australië.

Evenementen en markten

In het noorden van Australië zijn tijdens het droge seizoen heel veel evenementen en markten. Het droge seizoen is sowieso het beste jaargetijde om het subtropisch gebied te bezoeken. In dit gebied liggen ook schitterende nationale parken zoals Litchfield National Park en Kakadu National Park(grootste nationale park van Australië).

Litchfield National Park in Australie - beste reistijd Australië
Litchfield National Park in Australie | beste reistijd Australië

Australian Open en Formule 1

In Melbourne heb je diverse sportieve grote evenementen zoals de Australian Open (tennis) of de eerste Formule 1 race van het seizoen. Maar ook voor een mooie voetbalwedstrijd, Australian Football, Cricket, of paardenraces kun je hier prima terecht. Zo is begin november de Melbourne Cup, “the race that stops a nation”. Heel Australië leeft naar deze dag toe en waagt een gokje op de paarden, die die dag lopen. Wie weet verdien je hier je vakantie wel terug!

Afhankelijk van welk weer je zoekt en welke evenementen je niet wilt missen kun je dus op verschillende momenten naar Australië. Het Noorden is tussen mei en november volgens ons de beste tijd en in het zuiden en oosten zouden wij tussen november en mei eerder aanraden.

Onze favoriete plekken in AustraliëReisblogger Martin

Auteur:

Hoi ik ben Martin, tegenwoordig woonachtig in Darwin(Australië). Als een echte finance man ben ik de budgetcoach van Liefde voor Reizen. In mijn dagelijks werk ben ik dus vooral bezig met financiële zaken, waardoor ik privé ook vaak probeer de zaken zo voordelig mogelijk te regelen. Hier komen mijn budgettips dan ook uit voort. Zo veel mogelijk comfort voor zo min mogelijk geld!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Australië ook leuk:

Wat te doen op Tasmanië
Australië

Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Tasmanië, door de locals ook wel Tassie genoemd, is een eiland in het zuidoosten van Australië wat bekend staat om haar unieke en kwetsbare ecosysteem. Het eiland is het thuis van de zeldzame Tasmaanse Duivel en is geliefd onder reizigers vanwege de wijngaarden, de schitterende wandelgebieden en de mooie skigebieden. Maar ook om te vissen Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Pan Pacific Perth
Australië

Pan Pacific Perth: zeer comfortabel overnachten in Perth

Het gebeurt niet vaak dat ik vanwege een hotel terug wil naar een plek. Maar na onze rondreis door West-Australië denk ik nog vaak terug aan Pan Pacific Perth. Wij verbleven hier de laatste 2 nachten in Perth voordat wij weer terug vlogen naar huis. Lees nu mijn ervaringen en waarom ik dit hotel in Pan Pacific Perth: zeer comfortabel overnachten in Perth

Wat is het mooiste deel van Australië?
Australië

Wat is het mooiste deel van Australië?

Wat is het mooiste deel van Australië? Een vraag die misschien lastig te beantwoorden is, aangezien elke staat van Australië bijzonder is. Maar toch zit er wel veel verschil tussen de Australische staten. De afgelopen jaren heb ik bijna alle staten, op ACT (het Australian Capital Territory) na bezocht. Tijd om mijn ervaringen en tips Wat is het mooiste deel van Australië?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy