Ontdek de omgeving van Lissabon. Vandaag het derde en tevens laatste deel van mijn citytrip Lissabon. In deze blog staat de omgeving van Lissabon centraal, want daar is ook genoeg te beleven!
Pittoreske badplaatsjes
Eerst neem ik je mee langs de kust naar diverse pittoreske badplaatsjes. Surfen op de golven van Carcavelos, flaneren over de boulevard van Estoril en ‘camarão picante com alho’ oftewel pittige knoflookgamba’s waarbij je letterlijk je vingers aflikt, in Cascais.
Palácio da Pena
Daarna reizen we door naar het adembenemende Palácio da Pena, het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. De reis eindigt bij Cabo da Roca; het meest westelijke puntje van het Europese deel van Portugal.
Carcavelos, Estoril en Cascais
De trein naar de badplaatsjes Carcavelos, Estoril en Cascais vertrekt vanaf station Cais do Sodré. De trein rijdt langs de kust, dus onderweg kun je genieten van de zon die op de rivier de Taag schittert en op de Atlantische oceaan.
Carcavelos
De badplaats Carcavelos is zo’n 23 kilometer van Lissabon gelegen en het eerste brede zandstrand dichtbij de stad. Vanuit Lissabon ben je er met de auto binnen 20 minuten en met de trein binnen 30 minuten.
Strand
Op het strand is altijd wat te doen, denk aan een beachvolleybal-toernooi of surfwedstrijd. Neem een surfles bij een van de surfscholen, de golven verlenen zich hier uitstekend voor! Surfmateriaal is te huur bij de scholen.
Op en rondom het strand vind je gezellige restaurantjes en barretjes, waar je lekker kunt eten voor weinig geld. Parasols en zonneschermen kun je huren en er zijn toiletten en douches aanwezig.
Wil je wat anders dan strand? Bezoek dan bijvoorbeeld de ‘Jardim da Quinta da Alagoa’, een mooi groen park om in te wandelen, of het ‘Fortaleza de São Julião da Barra’, een verdedigingsfort uit de 16e eeuw.
Estoril
Estoril is een wat rustiger badplaatsje. Er is ook geen echt winkelcentrum. Veel mensen komen naar Estoril voor hun rust. Ook staat Estoril bekend om haar casino en de tennis- en golftoernooien.
Saboia Hotel Estoril
Een leuk hotel met een goede prijs/kwaliteit verhouding en frisse, sfeervol ingerichte kamers is Saboia Hotel Estoril. Boek een kamer met uitzicht op zee en zwijmelen maar!
Tussen Estoril en Cascais is een wandelpromenade langs de zee aangelegd. Geniet van een zonsondergang vanaf een terras aan de promenade terwijl je hapt in een heerlijk vers visje besprenkeld met citroensap.
Cascais
Cascais is een havenstadje vol pittoreske boutiekjes. Je kunt in Cascais komen met de auto, de trein of via de wandelpromenade vanaf Estoril, waarbij ik de laatste optie aanraad. Het is een prachtig aangelegd promenade vol palmbomen en gezelligheid. De geur van zee, zonnebrand, vis en frituur in je neusgaten, de zon op je huid, een briesje in je haar en af en toe verkoelende druppels water van opspattende golven.
Praiha da Rainha
Plof neer op het terras van Praiha da Rainha voor een weids uitzicht op het strand van Cascais, een koel glas wijn of sangría en een portie verrukkelijke ‘camarão picante com alho’, oftewel pittige knoflookgamba’s.
Santa Marta vuurtoren
Vanuit het centrum loopt je via Avenue Rei Humberto II de Italia naar de Santa Marta vuurtoren ten zuiden van het centrum van Cascais. Deze vuurtoren verlicht de baai van Cascais en de (nieuwe) ‘marina’ (jachthaven) van de stad.
Boca do Inferno
Na de vuurtoren volg je de kustlijn tot aan Boca do Inferno (mond van de hel). Deze rotspartij/klif dankt zijn naam aan de vorm; een kloof die is ontstaan door de natuurlijke instorting van delen van de rots in combinatie met het dreunende geluid waarmee het zeewater binnenin de kloof stukslaat op de rotsen.
Boca do Inferno is gratis te bezichtigen op elk moment van de dag.
Tip: een zonsondergang vanaf dit punt is een heel speciale ervaring, maar houd er rekening mee dat je daarna nog een tijdje terug moet lopen naar het centrum. De weg is niet overal verlicht.
Sintra
Van badplaatsen naar het sprookjesachtige Sintra. Sintra ligt 30 kilometer ten noordwesten van Lissabon. Het Parque da Pena waar Sintra beroemd om is, staat vol paleizen, landhuizen en kasteelruïnes die worden omringd door prachtig onderhouden parken en tuinen.
Een populaire dagtrip, al zou je makkelijk enkele dagen kunnen vullen met al het moois. Je kunt in Sintra komen met eigen vervoer, maar makkelijker nog is om de trein te pakken vanaf treinstation Rossio in het centrum van Lissabon. De trein brengt je in 40 minuten naar Sintra.
Toen ik voor het eerst het station van Sintra binnenreed, vroeg ik mij oprecht af wat er nou zo bijzonder was aan deze plaats. Om de ‘Sintra magie’ te kunnen ervaren, moet je bus 434 en/of bus 435 pakken die achter het treinstation van Sintra vertrekt. Kaartjes koop je bij de buschauffeur, contant geld is handig.
Tuktuk
Een alternatief voor de bus is een tuktuk die je voor 10 euro per persoon naar boven brengt. Dat is flink duurder dan de bus, maar natuurlijk wel een bijzondere ervaring. In de buurt van het treinstation zijn genoeg tuktuks te vinden.
Parque da Pena
Om te beginnen bus 434 die een rondrit maakt door het Parque da Pena; een bosrijk landschap van meer dan 200 hectare groot. De meeste bezienswaardigheden liggen hoog in de bergen en de weg er naartoe is enorm stijl en kent vele haarspeldbochten. Er zijn ook geen echte wandelpaden. Bus 434 stopt onder andere bij Castelo dos Mouros en Palácio Nacional da Pena.
Castelo dos Mouros
Castelo dos Mouros is gelegen op de hoogste berg van Sintra en het oudste kasteel in deze regio. Het stamt uit de 8e eeuw. Tijdens een oorlog is het kasteel deels verwoest, maar toch kun je goed zien hoe het kasteel er in haar oorspronkelijke glorie uitzag. En het uitzicht is natuurlijk spectaculair. Bij helder weer kun je zelfs in de verte de zee zien.
Palácio Nacional da Pena
De volgende stop is het sprookjespaleis Palácio Nacional da Pena dat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ik waarschuw je, het is ERG toeristisch, maar laat dat je niet afschrikken! Koop van tevoren je toegangskaartje online, dat scheelt weer wat tijd 😉
Palácio Nacional da Pena bestaat uit twee gedeelten; de overblijfselen van een 16e eeuws klooster en een nieuwer deel dat erbij is gebouwd in de 19e eeuw. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Koning Ferdinand II, de Duitse echtgenoot van Koningin Maria II van Portugal. Koning Ferdinand beschikte over een rijke fantasie en liet het voormalige klooster omtoveren tot een sprookjesachtig paleis, geïnspireerd op de Duitse Romantische stroming. De bouw was voltooid in 1860, inclusief indrukwekkende tuin.
Na de dood van Koning Ferdinand fungeerde het als zomerverblijf voor de Portugese koninklijke familie. In 1910 brak de Oktoberrevolutie uit en werd de koning afgezet. Sindsdien is het paleis een museum en toeristische trekpleister. Het oorspronkelijke interieur is zo veel mogelijk intact gehouden.
Het decadente bouwwerk bestaat uit diverse bouwstijlen zoals de Moorse en neo-gotische stijl. Het is bovendien in opvallende kleuren geschilderd en de meeste muren zijn betegeld met Azulejos, de traditionele Portugese mozaïektegeltjes. Vanaf de kantelen is het puur genieten qua panoramische uitzichten.
Een uitgebreid bezoek aan Palácio Nacional da Pena is de pittige klim meer dan waard!
Palácio de Monserrate en Quinta da Regaleira
Bij het kopen van buskaartjes kun je ook kiezen voor een combi ticket, bijvoorbeeld voor Estoril en/of Cascais maar ook voor bus 435 die onder andere naar Palácio de Monserrate en Quinta da Regaleira gaat.
Palácio de Monserrate is geïnspireerd op de beroemde kathedraal va Florence, bekend als de ‘Duomo’ (Dom). De adembenemende exotische tuin rondom het paleis bevat een keur aan palmbomen en rozen uit verschillende werelddelen.
European Garden Award
In 2013 won de tuin zelfs de European Garden Award. Bestel een kopje thee en scone bij het theehuisje in de tuin en geniet van al het moois. Aangezien de hovenier destijds de planten indeelde op geografische regio, vind je hier ook een Indiase en Mexicaanse tuin.
Quinta da Regaleira behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Het terrein is vier hectare groot en bevat een woning, park, fonteinen, paviljoenen en een kapel met ondergrondse crypte. Ook zeker een bezoekje waard!
Overige bestemmingen in de omgeving van Lissabon
Cabo da Roca
Als je Sintra bezoekt, mag je het meest westelijke punt van het Europese vasteland niet missen: Cabo da Roca (letterlijk vertaald: ‘rotskaap’). Deze kaap is 140 meter hoog en gelegen aan de Atlantische Oceaan. De kaap ligt op ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon.
Cabo da Roca is een toeristische trekpleister. Je vindt er een vuurtoren, souvenirwinkeltje, restaurant en postkantoor waar je een certificaat kunt kopen als bewijs dat je op deze plek bent geweest. Vanaf Cabo da Roca heb je een panoramisch uitzicht op de Serra (berg) de Sintra en de kust.
Tip: net zoals bij Boca do Inferno, geldt voor Cabo da Roca natuurlijk ook dat deze plek extra speciaal is tijdens zonsondergang…
Porto
Nog niet genoeg van stad? De havenstad Porto (of zoals de Portugezen hun stad noemen: Oporto) is na Lissabon de tweede stad van het land en zelfs iets minder toeristisch dan Lissabon. Porto kent een gezellig oud centrum, Ribeira, dat aan de Douro rivier ligt.
Een fijne sfeer, imposante Middeleeuwse gebouwen, street art, diverse bezienswaardigheden (denk aan de metalen brug Ponte Dom Luís I en het prachtige treinstation van São Bento met zo’n 20.000(!) azulejos in de stationshal), antieke tram, kabelbaan, wirwar van kronkelende steegjes, Franse pleintjes, lekker eten en schilderachtige haventjes met traditionele Porto boten.
Enne, drink vooral een glaasje port (of twee, of…). Ook Porto heeft het dus allemaal en staat daardoor niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees meer over Porto
Kortom, voor wie een combinatie zoekt van stad, cultuur, strand en natuur, is Lissabon en omgeving dé citytrip bestemming! Lees hier mijn 1e blog over deze leuke stad voor een wandelroute langs alle hoogtepunten in het stadscentrum van Lissabon. Lees hier mijn 2e blog voor leuke tapas- en cocktailbarretjes en tips voor jouw bezoek aan onder andere LX Factory, Christo Rei en Belém.
Boa viagem e feliz feriado! Oftewel: goede reis en fijne vakantie!
Deze leuke gastblog over de omgeving van Lissabon is geschreven door Liselotte Heerspink
Citytrip Lissabon?
Wil jij ook het mooie Lissabon bezoeken? Bekijk hier de mogelijkheden!
Meer leuke Lissabon tips
Citytrip Lissabon: bezienswaardigheden, eettentjes en tips!
Weekendje Lissabon? Handige tips voor je eerste bezoek aan Lissabon!
Fotoblog: hierom moet je op stedentrip naar Lissabon!