Zoek
Sluit dit zoekvak.

Salta: een diverse mooie regio in het noorden van Argentinië

Salta – een diverse mooie regio in het noorden van Argentinië

Salta: een diverse mooie regio in het noorden van Argentinië

Salta – een diverse mooie regio in het noorden van Argentinië

Inhoudsopgave

Salta is een regio in het noorden van Argentinië. Het is een bekende plek onder toeristen, want er is veel mooie natuur te vinden. In Salta is het wel nodig om een auto te huren, als je alleen in de regio rondom de stad zelf blijft, mis je een heleboel mooie dingen.

Auto huren in Salta (Argentinië)

Dit is dus ook wat ik en mijn vriendin samen hebben gedaan, een auto huren. Gelukkig was mijn vriendin zo slim om haar rijbewijs niet mee te nemen, dus konden ongeveer alle kilometers (zo’n 1500) in 4 dagen tijd door mij worden gereden. Ik moet zeggen dat ik tijdens mijn reizen zeker heb geleerd om langere stukken te rijden. Als ik in Nederland zo’n afstand afleg dan ben ik al meer dan 2 keer van het noorden naar het zuiden gereden. Dat komt verrassend genoeg niet zo vaak voor.

Rijbewijs

Nu zul je misschien denken: het is Zuid-Amerika, dus het kan misschien geen kwaad om het rijden toch te splitten, ook al heeft een van de twee geen rijbewijs bij. Ik weet niet hoe het met andere landen zit, maar in Argentinië in de regio van Salta is dit echt een no-go.

Politie

We zijn ontzettend veel door de politie gecontroleerd op van alles en nog wat. Een ochtend waren we aan het rijden en hadden we na onze eerste drie kwartier al 7 politiecontroles gehad. Dus hier een paar tips om ondanks al deze controles als toerist zijn géén boete te ontvangen: 

  • Zorg dat je altijd alle papieren bijhebt (van de auto, je rijbewijs etc.)
  • Rijd altijd met de lichten aan (dus ook overdag)
  • Let op met drinken de avond voor je gaat rijden, want ik denk dat mijn vroegste blaastest al rond kwart voor 9 in de ochtend was. Nu was dit wel tijdens de feestdagen, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. 
  • Rijd niet te snel als je een politiecontrole in de verte ziet. Ik heb van veel toeristen gehoord dat ze boetes hebben gekregen voor te snel rijden.

Mocht je nu alsnog worden aangehouden en terecht een boete krijgen, probeer de prijs wat te verlagen want ze vragen vaak veel geld. Ook dit is ons gebeurd. Ook al waren we zo voorbereid door mijn vriendin niet te laten rijden omdat ze geen rijbewijs bijhad, toch kregen we het toch voor elkaar om een controle in te rijden zonder überhaupt één rijbewijs op zak te hebben.

Gelukkig is het mij maar één keer overkomen om ook mijn rijbewijs te vergeten en deze keer liet de agent ons terug naar onze airbnb rijden om mijn rijbewijs te halen.

Jujuy en Tilcara

Jujuy en Tilcara liggen een paar uur rijden van Salta. Sommige mensen slaan deze omgeving over, omdat het een beetje uit de richting ligt. Dit zou ik zeker niet aanraden want ik vind de omgeving van Jujuy en Tilcara het mooiste van alles wat we tijdens onze roadtrip hebben gezien.

Kerst in Jujuy

Wij kwamen op eerste kerstdag in Jujuy aan. We hadden er natuurlijk totaal niet over nagedacht dat op eerste kerstdag alles gesloten is. We hadden dus nogal problemen met een plaats vinden waar we eten konden kopen. Gelukkig was er een marktje open waar we wat groentes konden halen, dus hebben we een hele simpele kerstmaaltijd gemaakt.

Humahuaca

We zijn eerste kerstdag naar Humahuaca gereden. Humahuaca is een dorpje ongeveer 2 uur rijden vanaf Jujuy. Het is een beetje uit de richting, want de meeste bezienswaardigheden in de omgeving van Jujuy liggen rondom ruta 52.

Uitzicht tijdens de rit naar Humahuaca
Uitzicht tijdens de rit naar Humahuaca

El Hornocal (14-kleurenberg)

Toch zijn wij heel blij dat we hierheen zijn gegaan. Bij Humahuaca ligt de 14-kleurenberg El Hornocal. De route vanaf Jujuy naar Humahuaca is ontzettend mooi, maar de 14-kleurenberg is nóg mooier. De route vanaf het dorpje naar de berg is wel wat lastiger te rijden, omdat het een zandpad door de bergen is. 

Het beste bezoekmoment is aan het einde van de middag, want dan schijnt de zon erg mooi op de berg. Toen wij bij het uitzichtpunt stonden, begon het nog te sneeuwen! Uiteindelijk hebben we dus zelfs een witte kerst gehad.

Voor de 14-kleurenberg El Hornocal
Voor de 14-kleurenberg El Hornocal

De Purmamarcaberg

Iets dichterbij Jujuy ligt de Purmamarcaberg. Deze berg heet ook wel de 7-kleurenberg. De berg is ook heel mooi, maar ik was meer onder de indruk van El Hornocal. De 7-kleuren berg ligt recht achter een dorp, waardoor het uitzicht niet zo spectaculair is als het uitzicht bij El Hornocal. Purmamarca ligt aan het begin van ruta 52.

De Purmamarcaberg
De Purmamarcaberg

Salinas Grandes

Als je deze weg een uurtje of 2 langer volgt, kom je bij de Salinas Grandes uit. Ik vond de Salinas Grandes heel mooi, maar ik heb een paar weken eerder de zoutvlaktes van Bolivia bezocht en die zijn toch wel een stuk groter en indrukwekkender.

Uitzicht onderweg naar de Salinas grandes
Uitzicht onderweg naar de Salinas grandes
Salinas Grandes - Zoutvlaktes
Salinas Grandes

Onze tweede avond in deze omgeving zijn we in Tilcara verbleven. Jujuy is meer een stadje en Tilcara is meer een dorpje in de bergen. We verbleven in een heel mooi, groot en rustig huisje: La casa de Uki.

Cafayete

Vanaf Tilcara naar Cafayete is ongeveer 6 uur rijden. Nu vind ik het niet erg om zo’n afstand te rijden, maar het liefst rijd ik dan wel in een mooie omgeving. De eerste 4.5 uur van de rit waren helaas wat minder mooi.

Mountainbiketour over Ruta 68

Gelukkig waren de laatste 1.5 uur op ruta 68 erg mooi. Vanaf Cafayete kun je een mountainbiketour van 50 km over ruta 68 doen. Natuurlijk is dat ontzettend mooi, maar aangezien wij deze route al hadden gereden én het erg heet was, hebben wij dit niet gedaan.

Ruïnes van Quilmes

Cafayete zelf is een gezellig stadje. Buiten ruta 68 loopt ook ruta 40 in de buurt van Cafayete. Ruta 40 is ook een hele mooie weg om te rijden. Langs ruta 40 bevinden zich de ruïnes van Quilmes.

Ruïnes van Quilmes
Ruïnes van Quilmes
Ruïnes van Quilmes in Argentinië
Ruïnes van Quilmes

Wij vonden deze ruïnes niet heel indrukwekkend, omdat we een beetje het idee kregen dat de “ruïnes” nogal gemaakt waren. Ze zagen er iets te perfect uit.

Ruta 40
Ruta 40

Modderstroom

Toen we Cafayete uit wilden rijden richting Salta, moesten we een half uur in het stadje wachten. We hadden geen idee wat er aan de hand was, maar niemand kon het stadje uitrijden. Even later, toen we eindelijk konden rijden, kwamen we erachter dat het hele dorpje bestond uit modder.

Door hevige regenval de nacht ervoor, waren veel bergen ingezakt en was er een grote modderstroom door het dorpje gekomen. Wegen waren niet meer zichtbaar en veel mensen stonden op straat met een schep de modder weg te werken. 

Veel modder op de weg
Veel modder op de weg

Ruta 68

Eenmaal Cafayete uit dachten we dat we eindelijk door konden rijden. Helaas was heel ruta 68 slecht te bereiden doordat bergen waren veranderd in modderstromen over de weg, rotsen van de bergen overal op de weg lagen en soms de wegen door alle modder niet eens meer zichtbaar waren. Dit was dus een redelijk spannende rit, maar gelukkig zijn wij (en de auto) heelhuids in Salta aangekomen.

Veel modder vanwege de hevige regenval - Salta
Veel modder vanwege de hevige regenval

Free walking tour (Salta)

Van maandag t/m zaterdag wordt er om 10 uur in de ochtend een free walking tour gegeven. Deze tour is erg leuk en interessant. Je komt langs veel leuke plekken in Salta, maar je leert ook veel over de stad kennen. Ik vond het zelf heel interessant om te leren over het pleintje midden in de stad.

Bijna elke stad in Zuid-Amerika heeft wel een centraal pleintje, in Peru heet dit “plaza de armas”. Toen de Spanjaarden kwamen, heetten alle pleintjes eigenlijk zo. De Spanjaarden begonnen namelijk met het bouwen van de stad vanuit een centraal plein: de militaire basis. Vanuit daar werd dan een stadshuis en kathedraal om het pleintje heen gebouwd.

Cathedral of Salta - Argentinië
Cathedral of Salta op Plaza 9 De Julio

Plaza 9 De Julio

In Argentinïe hebben deze pleintjes een nieuwe naam gekregen. In Salta heette deze bijvoorbeeld ‘Plaza 9 De Julio’. In Argentinië worden de pleintjes vernoemd naar een bepaalde gebeurtenis, in het geval van Salta onafhankelijkheidsdag.

Het plein van Salta verdeelde vroeger de stad in noord en zuid, lees: rijk en arm. Beiden kanten hadden een eigen kerk. Ik vind dat de kerk van de arme kant er nu veel mooier uitziet. Dit komt doordat deze kerk 3 keer opnieuw is opgebouwd en de laatste keer heeft de bevolking er ongeveer 100 jaar over gedaan om de kerk op te bouwen. Je kunt je dus wel voorstellen dat 100 jaar bouwen een mooi resultaat oplevert.

Mooiste stad van Argentinië?

De bijnaam van de stad Salta is de mooie stad. Dit is zo omdat de (trotse) bevolking van mening is dat Salta ook echt de mooiste stad van Argentinië is. Maar ook omdat Salta vroeger in de taal van de Inka’s een andere klank had, waardoor Salta letterlijk de mooie stad betekende! Als de naam van de stad het al zegt, moet het dus eigenlijk wel waar zijn: zeker de moeite waard om te bezoeken dus!

Deze leuke gastblog over Salta in Argentinië is geschreven door Reni

Rondreizen door Argentinië?

Ook een onvergetelijke rondreis door Argentinië maken? De goedkoopste vliegtickets vind je hier. En de goedkoopste hotels hier.

Plan je reis door Argentinië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Argentinië