Duurzaam reizen

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Gepubliceerd: 20 jul 2022 | Foto: Duurzaam reizen

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures geeft ons daarom 7 tips over hoe we bewuster en groener op reis kunnen gaan. Duurzamer reizen is makkelijker dan je denkt!

1. Ga met de trein op vakantie

De trein is duur en met de trein ben je lang onderweg zijn veelgehoorde reacties op treinreizen. Maar wist je dat treinreizen juist een groot avontuur is? Door met de trein op vakantie te gaan kom je ontspannen aan op plaats van bestemming.

Negen van de tien keer kom je aan in het centrum van de stad, geen gezeur meer met de juiste bus zoeken die je van het vliegveld naar de stad brengt. Je hebt geen bagage limieten en als je met de nachttrein reist heb je zelfs een bed. Dat is pas een relaxte manier van treinreizen.

Duurzamer reizen? Ga met de trein op vakantie
Met de trein op vakantie

Wist je dat een treinreis gemiddeld acht keer minder belastend is dan een vliegreis. Dat is toch super tof!

2. Kies een alternatieve bestemming

Je hebt zin een zonvakantie, dat kan! Maar je hoeft daarvoor niet altijd naar Bali of Sint-Maarten te vliegen. Heb je al eens aan de Algarve of Kroatië gedacht?

Liever een vakantie naar de ruige natuur. Laat Canada links liggen en ga richting Roemenië, Zweden, Noorwegen of Slovenië. Hele toffe natuur en veel dichter bij huis. 

Heb je helemaal nog geen idee voor jouw volgende vakantie. Blijf eens in de buurt. Ga eens op onderzoek uit en kijk op welke bestemmingen je allemaal kunt komen binnen 5 uur reizen vanaf huis.

3. Ga langer op vakantie

Besluit je toch buiten Europa op vakantie te gaan. Ga dan voor minimaal drie weken. Op deze manier kun je misschien minder vaak op vakantie maar je verplaatst jezelf ook niet zo vaak.

Ik ben sowieso fan van minimaal drie weken op vakantie, op deze manier leer je de cultuur en omgeving van je vakantie bestemming nog beter kennen.

Ga langer op vakantie
Ga langer op vakantie

4. Slaap lokaal

Leuk al die grote resorts en all-inclusive hotels. Maar die zijn echt super slecht voor het milieu. Wil je een unieke en duurzame ervaring ga dan op zoek naar een homestay. Bij een homestay slaap je vaak bij mensen thuis of in een klein pension. Op deze manier weet je dat je geld ten goede komt. Er weinig tot geen eten wordt verspild en je hebt een unieke ervaring waarbij je vaak nog tips krijgt voor de leukste lokale activiteiten.

Wist je trouwens dat kamperen ook een leuke en super groene manier van reizen is.

Duurzamer reizen? Ga kamperen
Kamperen

5. Neem je eigen waterfles mee

De makkelijkste tip van allemaal, neem je eigen waterfles mee. Tijdens een weekje vakantie koop je toch al snel 30 flesjes water die allemaal op de plastic berg belanden. Door je eigen fles mee te nemen voorkom je dit. Ga je naar een land waar het kraanwater niet te drinken is, neem dan ook een waterfilter mee.

6. Laat je huis energie zuinig achter

Naast bewuster op vakantie gaan kun je er ook op letten dat je je huis duurzaam achter laat als je weg bent. Zorg ervoor dat je alle stekkers uit het stopcontact haalt. Ook als een apparaat uit staat gebruikt hij vaak stroom. 

Ga je in de winter weg zet de kachel op 15 graden, zonde om het huis te verwarmen als je er toch niet bent. Naast de kachel uitzetten kun je ook de CV-ketel uitzetten. Warm water heb je toch niet nodig als je niet thuis bent. 

Vergeet daarnaast niet om je koelkast zo ver mogelijk leeg te eten, de gas en waterkraan dicht te draaien.

7. Compenseer je CO2-uitstoot

Je bent op vakantie geweest en hebt een geweldige tijd gehad. Je bent uitgerust en ontspannen en hebt heerlijk gegeten en de leukste activiteiten gedaan. Dan is het nu tijd om je CO2-uitstoot van jouw vakantie te compenseren. Let er op, CO2-uitstoot compenseren is een goede bijkomstigheid, maar het belangrijkste is dat we onze reis en levensstijl aanpassen op een groenere manier. Hier kom je alles te weten over het compenseren van CO2-uitstoot tijdens je vakantie.

Ben jij al klaar voor een groenere vakantie?

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy