Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Gepubliceerd: 19 jul 2019 | Foto: Voor het eerst naar Marokko - Marokko voor beginners

Voor het eerst naar Marokko - Marokko voor beginners
Reisblog Liefde voor Reizen

Marokko voor beginners – Al enkele jaren stond Marokko hoog op mijn bucketlist van reisbestemmingen. Deze zomer was het eindelijk zover, ik ging op groepsrondreis door Marokko! Met vijftien andere reizigers en een lokale gids verkenden we per trein, taxi, privébus en kameel Marokko.

Reis door Marokko

De reis startte in Casablanca om vervolgens via Fes, de Sahara en de Hoge Atlas te eindigen in Marrakesh. Elf dagen lang heb ik mij onder laten dompelen in de rijke cultuur en natuur van dit bijzondere land vol contrasten. De komende maanden zal ik jullie meenemen op deze onvergetelijke rondreis. Maar voordat de reis begint, zal ik in deze blog eerst wat algemene, handige informatie geven over Marokko.

Sahara in Marokko
Sahara in Marokko

Taal

De twee officiële talen in Marokko zijn Arabisch en Berbers, maar ook Frans wordt er volop gesproken. In de grote steden en op de toeristische plekken kan je vaak ook met Engels een heel eind komen.

Geld

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham (MAD). De actuele wisselkoers verandert natuurlijk voortdurend, maar als snelle vuistregel om het bedrag in dirham naar euro om te rekenen, kan je het bedrag in dirham delen door 10.

Hygiëne

Over het algemeen vond ik de hygiëne in Marokko erg meevallen, al verschilt het wel sterk per locatie. Let bijvoorbeeld op waar je gaat eten, erg goedkope restaurants zijn vaak onhygiënisch en wees voorzichtig met streetfood.

Kraanwater

Het kraanwater kan de Marokkaanse bevolking gewoon drinken, maar als toerist is de kans erg groot dat je hiervan diarree krijgt. Drink daarom alleen maar flessenwater, maar in principe hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld groenten die met kraanwater gewassen zijn. Was ook regelmatig je handen.

Handen wassen met zeep

Zeker in de zomer krijgen bacteriën door het hete klimaat vrij spel. Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het dus belangrijk dat je sowieso voor het eten en na het toiletbezoek je handen goed wast met zeep. Ook is het aan te raden een flesje desinfecterende handgel mee te nemen, op sommige plekken kan je even niet je handen wassen of is er geen zeep.

Gebruiken

In principe ben je in Marokko net zo vrij als in Nederland om te doen en te dragen wat je wilt. Toch kent het land vele gebruiken en de meeste toeristen willen zich graag respectvol opstellen en zich hieraan aanpassen. Hieronder volgen enkele van de meest opvallende gebruiken die ik heb gezien en ervaren, al ben je geheel vrij of je je hieraan houdt of niet.

Kleding

Het grootste deel van de Marokkaanse bevolking is Islamitisch en daarom dragen de meesten kleding waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Bovendien kan het dragen van meer bedekkende kleding dienen als een goede bescherming tegen de felle zon. Daarnaast kan het voor vrouwen veiliger zijn om hun schouders en knieën te bedekken om de kans op seksuele intimidatie te verkleinen.

Thee

De Marokkaanse groene muntthee is de nationale drank van Marokko. Op veel plaatsen waar je komt (ook in hotels), wordt je ontvangen met deze thee en soms zelfs met koekjes erbij.

Marokkaanse thee met koekje
Marokkaanse thee met koekje

Ook wanneer je een overeenkomst hebt gesloten of een aankoop hebt gedaan, wordt dit regelmatig beschonken met de Marokkaanse groene muntthee. Traditioneel wordt hieraan veel suiker toegevoegd, maar meestal wordt eerst gevraagd of je de thee met of zonder suiker wilt. Daarnaast wordt deze thee op speciale wijze ingeschonken. Het wordt vanuit een Marokkaanse theepot (Berrad) vanaf een hoogte in een klein glaasje geschonken, op deze manier ontstaat er een soort schuimlaagje op de thee.

Fooi

Het is erg gebruikelijk om voor elke dienst een fooi te geven. Natuurlijk ben je hierin geheel vrij, maar het wordt je meestal niet in dank afgenomen als je dit niet doet. Als je voor iets al geld hebt betaald (zoals in restaurants), geldt de gebruikelijke regel van 10% fooi over het totaalbedrag. Voor andere diensten (zoals voor de bagageman) verschilt dit sterk per dienst en moet je zelf de fooi inschatten. Dit kan soms lastig zijn, maar in principe is iets beter dan niets.

Afdingen

Afdingen is de normaalste zaak van de wereld in Marokko. Natuurlijk geldt dit niet in bijvoorbeeld de supermarkt of een restaurant, maar op de markten en in de lokale winkels is het gebruikelijk om af te dingen. Als je het goed aanpakt, kan je er behoorlijk wat geld mee besparen.

Fotograferen

Marokko is met haar prachtige natuur en kleurrijke steden een fotogeniek land. Toch moet je even opletten van wat en van wie je een foto maakt. Zo is het verboden om militaire objecten, de politie en vliegvelden op beeld vast te leggen. Vraag ook altijd even toestemming als je specifiek bepaalde personen wilt fotograferen of filmen. Wel kan je de prachtige natuur gewoon vastleggen. Meer handige tips over Marokko? Neem dan ook op de website Marokkovoorbeginners.nl

Staat Marokko op jouw lijstje?

Laat jouw reactie achter!

Groepsreis door Marokko?

Wil jij ook net als Johanna op groepsreis door Marokko. Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Geschreven door:

Hi! Ik ben Johanna en schrijf met veel plezier maandelijks een gastblog. Ik ben opgegroeid in het prachtige West-Zeeuws Vlaanderen en momenteel studeer ik in Utrecht. Aangezien ik last heb van een ontembare reislust, ben ik vaak bezig met (dromen over) reizen. Zo organiseer ik bijvoorbeeld de buitenlandse reis voor mijn studievereniging, help ik vrienden bij het plannen van hun vakanties en heb ik zelf ook nog meer dan genoeg reisplannen.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!
Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Aan de voet van de Hoge Atlas ligt één van de vier koningssteden, Marrakech. Een stad die bekend staat om haar vele scooters, katten en toeristen. Dat laatste is niet zo gek, want Marrakech leent zich perfect voor een citytrip of een hele vakantie. Ontdek Marrakech Het culturele en culinaire aanbod is gigantisch én de Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko
Marokko

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

In het midden van Marokko even ten noorden van Agadir vind je het vissers- en surfdorp Taghazout. Het ligt iets minder dan 300 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh en is uitstekend te bereiken over verschillende wegen. Taghazout Het dorpje heeft meer dan 5000 inwoners waaronder een groot deel Europeanen. Dit zijn overgebleven hippies die hier Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

Rondreis Marokko - Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas
Marokko

Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Hoge Atlas in Marokko – De rondreis door Marokko nadert het eindpunt, Marrakesh. Maar voordat we deze koningsstad gaan verkennen, dompelen we ons nog twee dagen onder in de verscheidenheid aan natuur en cultuur van dit prachtige land. Weg van 1000 Kasbah’s  Vanaf de Dadès Kloof tot Aït-Ben-Haddou loopt de zogenaamde Weg van 1000 Kasbah’s. Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy