Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Gepubliceerd: 19 jul 2019 | Foto: Voor het eerst naar Marokko - Marokko voor beginners

Marokko voor beginners – Al enkele jaren stond Marokko hoog op mijn bucketlist van reisbestemmingen. Deze zomer was het eindelijk zover, ik ging op groepsrondreis door Marokko! Met vijftien andere reizigers en een lokale gids verkenden we per trein, taxi, privébus en kameel Marokko.

Reis door Marokko

De reis startte in Casablanca om vervolgens via Fes, de Sahara en de Hoge Atlas te eindigen in Marrakesh. Elf dagen lang heb ik mij onder laten dompelen in de rijke cultuur en natuur van dit bijzondere land vol contrasten. De komende maanden zal ik jullie meenemen op deze onvergetelijke rondreis. Maar voordat de reis begint, zal ik in deze blog eerst wat algemene, handige informatie geven over Marokko.

Sahara in Marokko
Sahara in Marokko

Taal

De twee officiële talen in Marokko zijn Arabisch en Berbers, maar ook Frans wordt er volop gesproken. In de grote steden en op de toeristische plekken kan je vaak ook met Engels een heel eind komen.

Geld

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham (MAD). De actuele wisselkoers verandert natuurlijk voortdurend, maar als snelle vuistregel om het bedrag in dirham naar euro om te rekenen, kan je het bedrag in dirham delen door 10.

Hygiëne

Over het algemeen vond ik de hygiëne in Marokko erg meevallen, al verschilt het wel sterk per locatie. Let bijvoorbeeld op waar je gaat eten, erg goedkope restaurants zijn vaak onhygiënisch en wees voorzichtig met streetfood.

Kraanwater

Het kraanwater kan de Marokkaanse bevolking gewoon drinken, maar als toerist is de kans erg groot dat je hiervan diarree krijgt. Drink daarom alleen maar flessenwater, maar in principe hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld groenten die met kraanwater gewassen zijn. Was ook regelmatig je handen.

Handen wassen met zeep

Zeker in de zomer krijgen bacteriën door het hete klimaat vrij spel. Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het dus belangrijk dat je sowieso voor het eten en na het toiletbezoek je handen goed wast met zeep. Ook is het aan te raden een flesje desinfecterende handgel mee te nemen, op sommige plekken kan je even niet je handen wassen of is er geen zeep.

Gebruiken

In principe ben je in Marokko net zo vrij als in Nederland om te doen en te dragen wat je wilt. Toch kent het land vele gebruiken en de meeste toeristen willen zich graag respectvol opstellen en zich hieraan aanpassen. Hieronder volgen enkele van de meest opvallende gebruiken die ik heb gezien en ervaren, al ben je geheel vrij of je je hieraan houdt of niet.

Kleding

Het grootste deel van de Marokkaanse bevolking is Islamitisch en daarom dragen de meesten kleding waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Bovendien kan het dragen van meer bedekkende kleding dienen als een goede bescherming tegen de felle zon. Daarnaast kan het voor vrouwen veiliger zijn om hun schouders en knieën te bedekken om de kans op seksuele intimidatie te verkleinen.

Thee

De Marokkaanse groene muntthee is de nationale drank van Marokko. Op veel plaatsen waar je komt (ook in hotels), wordt je ontvangen met deze thee en soms zelfs met koekjes erbij.

Marokkaanse thee met koekje
Marokkaanse thee met koekje

Ook wanneer je een overeenkomst hebt gesloten of een aankoop hebt gedaan, wordt dit regelmatig beschonken met de Marokkaanse groene muntthee. Traditioneel wordt hieraan veel suiker toegevoegd, maar meestal wordt eerst gevraagd of je de thee met of zonder suiker wilt. Daarnaast wordt deze thee op speciale wijze ingeschonken. Het wordt vanuit een Marokkaanse theepot (Berrad) vanaf een hoogte in een klein glaasje geschonken, op deze manier ontstaat er een soort schuimlaagje op de thee.

Fooi

Het is erg gebruikelijk om voor elke dienst een fooi te geven. Natuurlijk ben je hierin geheel vrij, maar het wordt je meestal niet in dank afgenomen als je dit niet doet. Als je voor iets al geld hebt betaald (zoals in restaurants), geldt de gebruikelijke regel van 10% fooi over het totaalbedrag. Voor andere diensten (zoals voor de bagageman) verschilt dit sterk per dienst en moet je zelf de fooi inschatten. Dit kan soms lastig zijn, maar in principe is iets beter dan niets.

Afdingen

Afdingen is de normaalste zaak van de wereld in Marokko. Natuurlijk geldt dit niet in bijvoorbeeld de supermarkt of een restaurant, maar op de markten en in de lokale winkels is het gebruikelijk om af te dingen. Als je het goed aanpakt, kan je er behoorlijk wat geld mee besparen.

Fotograferen

Marokko is met haar prachtige natuur en kleurrijke steden een fotogeniek land. Toch moet je even opletten van wat en van wie je een foto maakt. Zo is het verboden om militaire objecten, de politie en vliegvelden op beeld vast te leggen. Vraag ook altijd even toestemming als je specifiek bepaalde personen wilt fotograferen of filmen. Wel kan je de prachtige natuur gewoon vastleggen. Meer handige tips over Marokko? Neem dan ook op de website Marokkovoorbeginners.nl

Staat Marokko op jouw lijstje?

Laat jouw reactie achter!

Groepsreis door Marokko?

Wil jij ook net als Johanna op groepsreis door Marokko. Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Auteur:

Hi! Ik ben Johanna en schrijf met veel plezier maandelijks een gastblog. Ik ben opgegroeid in het prachtige West-Zeeuws Vlaanderen en momenteel studeer ik in Utrecht. Aangezien ik last heb van een ontembare reislust, ben ik vaak bezig met (dromen over) reizen. Zo organiseer ik bijvoorbeeld de buitenlandse reis voor mijn studievereniging, help ik vrienden bij het plannen van hun vakanties en heb ik zelf ook nog meer dan genoeg reisplannen.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Marokko

Wat te doen in Marrakech? Leuke bezienswaardigheden!

Aan de voet van de Hoge Atlas ligt één van de vier koningssteden, Marrakech. Een stad die bekend staat om...

Taghazout: kustdorp en surf hotspot in het zuiden van Marokko

In het midden van Marokko even ten noorden van Agadir vind je het vissers- en surfdorp Taghazout. Het ligt iets...

Rondreis Marokko: Aït-Ben-Haddou en Hoge Atlas

Hoge Atlas in Marokko - De rondreis door Marokko nadert het eindpunt, Marrakesh. Maar voordat we deze koningsstad gaan verkennen,...

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Na een onvergetelijke nacht in de Sahara vervolgden we onze reis richting de Dadès Kloof en Dadès Vallei. Dit vruchtbare...

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Halverwege mijn rondreis door Marokko was het eindelijk zo ver….we waren aangekomen in de Sahara! Een bijzondere, hete en vooral...

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

De Sahara was één van de hoogtepunten waar ik ontzettend naar uitkeek tijdens mijn rondreis door Marokko. Maar de reis...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy