Marokko voor beginners – Al enkele jaren stond Marokko hoog op mijn bucketlist van reisbestemmingen. Deze zomer was het eindelijk zover, ik ging op groepsrondreis door Marokko! Met vijftien andere reizigers en een lokale gids verkenden we per trein, taxi, privébus en kameel Marokko.
Reis door Marokko
De reis startte in Casablanca om vervolgens via Fes, de Sahara en de Hoge Atlas te eindigen in Marrakesh. Elf dagen lang heb ik mij onder laten dompelen in de rijke cultuur en natuur van dit bijzondere land vol contrasten. De komende maanden zal ik jullie meenemen op deze onvergetelijke rondreis. Maar voordat de reis begint, zal ik in deze blog eerst wat algemene, handige informatie geven over Marokko.
Taal
De twee officiële talen in Marokko zijn Arabisch en Berbers, maar ook Frans wordt er volop gesproken. In de grote steden en op de toeristische plekken kan je vaak ook met Engels een heel eind komen.
Geld
In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham (MAD). De actuele wisselkoers verandert natuurlijk voortdurend, maar als snelle vuistregel om het bedrag in dirham naar euro om te rekenen, kan je het bedrag in dirham delen door 10.
Hygiëne
Over het algemeen vond ik de hygiëne in Marokko erg meevallen, al verschilt het wel sterk per locatie. Let bijvoorbeeld op waar je gaat eten, erg goedkope restaurants zijn vaak onhygiënisch en wees voorzichtig met streetfood.
Kraanwater
Het kraanwater kan de Marokkaanse bevolking gewoon drinken, maar als toerist is de kans erg groot dat je hiervan diarree krijgt. Drink daarom alleen maar flessenwater, maar in principe hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld groenten die met kraanwater gewassen zijn. Was ook regelmatig je handen.
Handen wassen met zeep
Zeker in de zomer krijgen bacteriën door het hete klimaat vrij spel. Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het dus belangrijk dat je sowieso voor het eten en na het toiletbezoek je handen goed wast met zeep. Ook is het aan te raden een flesje desinfecterende handgel mee te nemen, op sommige plekken kan je even niet je handen wassen of is er geen zeep.
Gebruiken
In principe ben je in Marokko net zo vrij als in Nederland om te doen en te dragen wat je wilt. Toch kent het land vele gebruiken en de meeste toeristen willen zich graag respectvol opstellen en zich hieraan aanpassen. Hieronder volgen enkele van de meest opvallende gebruiken die ik heb gezien en ervaren, al ben je geheel vrij of je je hieraan houdt of niet.
Kleding
Het grootste deel van de Marokkaanse bevolking is Islamitisch en daarom dragen de meesten kleding waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Bovendien kan het dragen van meer bedekkende kleding dienen als een goede bescherming tegen de felle zon. Daarnaast kan het voor vrouwen veiliger zijn om hun schouders en knieën te bedekken om de kans op seksuele intimidatie te verkleinen.
Thee
De Marokkaanse groene muntthee is de nationale drank van Marokko. Op veel plaatsen waar je komt (ook in hotels), wordt je ontvangen met deze thee en soms zelfs met koekjes erbij.
Ook wanneer je een overeenkomst hebt gesloten of een aankoop hebt gedaan, wordt dit regelmatig beschonken met de Marokkaanse groene muntthee. Traditioneel wordt hieraan veel suiker toegevoegd, maar meestal wordt eerst gevraagd of je de thee met of zonder suiker wilt. Daarnaast wordt deze thee op speciale wijze ingeschonken. Het wordt vanuit een Marokkaanse theepot (Berrad) vanaf een hoogte in een klein glaasje geschonken, op deze manier ontstaat er een soort schuimlaagje op de thee.
Fooi
Het is erg gebruikelijk om voor elke dienst een fooi te geven. Natuurlijk ben je hierin geheel vrij, maar het wordt je meestal niet in dank afgenomen als je dit niet doet. Als je voor iets al geld hebt betaald (zoals in restaurants), geldt de gebruikelijke regel van 10% fooi over het totaalbedrag. Voor andere diensten (zoals voor de bagageman) verschilt dit sterk per dienst en moet je zelf de fooi inschatten. Dit kan soms lastig zijn, maar in principe is iets beter dan niets.
Afdingen
Afdingen is de normaalste zaak van de wereld in Marokko. Natuurlijk geldt dit niet in bijvoorbeeld de supermarkt of een restaurant, maar op de markten en in de lokale winkels is het gebruikelijk om af te dingen. Als je het goed aanpakt, kan je er behoorlijk wat geld mee besparen.
Fotograferen
Marokko is met haar prachtige natuur en kleurrijke steden een fotogeniek land. Toch moet je even opletten van wat en van wie je een foto maakt. Zo is het verboden om militaire objecten, de politie en vliegvelden op beeld vast te leggen. Vraag ook altijd even toestemming als je specifiek bepaalde personen wilt fotograferen of filmen. Wel kan je de prachtige natuur gewoon vastleggen. Meer handige tips over Marokko? Neem dan ook op de website Marokkovoorbeginners.nl
Staat Marokko op jouw lijstje?
Laat jouw reactie achter!
Groepsreis door Marokko?
Wil jij ook net als Johanna op groepsreis door Marokko. Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.
Meer leuke reisblogs over Marokko
Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes
Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis
Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!
Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!
Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!
Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen