Hoe maak je de beste reisfoto? Tips + mijn favoriete reisfoto’s!

Gepubliceerd: 22 sep 2020 | Foto: Hoe maak je de beste reisfoto's?

Reisfoto’s, je komt ze overal tegen. Op social media, aan muren, in magazines en natuurlijk op reisblogs. Met meer dan 6 jaar blogervaring en een leven vol liefde voor reizen kan ik je vertellen dat mijn computer uitpuilt van de reisfoto’s. Elke keer als ik op pad ga kom ik weer met een memoriestick vol met reisfoto’s terug, waarvan de mooiste reisfoto’s een plekje krijgen op de website.

Reisfotografie tips

Het leuke aan fotografie vind ik dat elke fotograaf zijn eigen manier heeft van fotograferen. Ook ik heb bepaalde dingen waar ik altijd op let bij het maken van mijn reisfoto’s. Vandaag geef ik een kijkje in de keuken. Vandaag deel ik mijn fotografie tips met jou en mijn favoriete foto’s van de afgelopen 6 jaar Liefde voor Reizen. Ik maak trouwens mijn reisfoto’s tijdens de reizen met een Samsung telefoon, een Panasonic Lumix G7 camera en de GoPro Hero 8.

1 – Neem de tijd

Een van de belangrijkste dingen bij fotograferen is de tijd nemen. Hoewel je niet altijd veel tijd hebt op reis, is het wel aan te raden om eerst even goed om je heen te kijken. Hoe ziet de omgeving eruit, waar staat de zon, wat zijn de mooiste gebouwen? Etc. Bij bewegende beelden, zoals bijvoorbeeld bij dieren en mensen is het wel slim om snel in actie te komen. Hierbij kun je het beste veel foto’s achter elkaar schieten en dan thuis de mooiste eruit vissen.

Op deze plek in Schotland nam ik alle tijd om deze prachtige herfstbomen erop te krijgen
Op deze plek in Schotland nam ik alle tijd om deze prachtige herfstbomen erop te krijgen

2 – Verander van perspectief

In elk land heb je wel bekende iconische gebouwen. Van die plekken waar mega veel toeristen op af komen. Hoewel het misschien een beetje afgezaagd is, wil je (nu je toch op die plek bent) dit iconische gebouw erop zetten. Probeer eens vanuit een ander perspectief naar dit gebouw te kijken. Staat er een mooie boom voor of een ander bijzonder gebouw, neem deze gerust mee in je foto. Vaak krijg je op deze manier de meest bijzondere foto’s, die je later ook trots kunt delen met iedereen.

Zonder deze kleurrijke bloemen was deze foto van een strand op Phillip Island in Australië een stuk saaier geweest - Beste reisfoto
Zonder deze kleurrijke bloemen was deze foto van een strand op Phillip Island (Australië) een stuk saaier geweest.

3 – Kies de juiste lichtinval

Verkeerde lichtinval is de meest gemaakte fout bij fotograferen. De mooiste foto’s krijg je als je de zon in je rug hebt, maar soms kan een beetje eigenwijs zijn en tegen het licht in fotograferen bijzondere reisfoto’s opleveren. Helemaal wanneer de zon precies achter een element verdwijnt en je op dat moment profiteert van het licht ervan. Speel hier wat mee en kijk wat het met je foto doet. Maak ook meerdere foto’s, zodat je thuis kunt kijken wat de mooiste is, je bent tenslotte vaak maar 1 keer in je leven op die plek.

Tegen de zon in fotograferen hier levert het een mooi plaatje op - Beste reisfoto
Tegen de zon in fotograferen, hier levert het een mooi plaatje op

4 – Ga voor spontaniteit

Spontaniteit is iets wat de afgelopen jaren enorm is afgenomen bij reisfotografen en dat vind ik echt jammer. Helemaal door de populariteit van Instagram zie je steeds meer mensen de meest gekke poses doen. Zeg nou eens zelf, de meest leuke foto’s van jezelf zijn toch de spontane foto’s? Ben je samen met je partner / vriend of vriendin aan het reizen, maak dan eens onverwachts een foto zonder dat ze het merken. Ze zullen je later dankbaar zijn, want zo’n leuke foto hadden ze nog niet van zichzelf. En vraag ook aan je reismaatje of ze af en toe foto’s willen maken van je, maar ga er niet voor poseren.

Een spontaan kiekje - personeel zwaait The Ghan uit
Een spontaan kiekje: personeel zwaait The Ghan uit – hoe maak je de beste reisfoto

5 – Kies voor de juiste nabewerking

Het nabewerken van je foto’s kun je tegenwoordig op allerlei manieren doen. Je kunt zoals de meeste fotografen gebruik maken van Photoshop, maar er zijn ook handige apps zoals bijvoorbeeld Snapseed.

Ik gebruik op mijn desktop Photoshop en op mijn smartphone Snapseed. En speel eigenlijk alleen met de lichtinval en het contrast in de foto. Ik ben zelf echt heel allergisch voor filters (ook wel presets genoemd). Hiermee geef je de foto zo’n andere sfeer en is het niet meer gelijk aan de realiteit. Alle foto’s gaan dan ook allemaal op elkaar lijken en dat is echt zonde.

Heb je een vraag over deze 5 fotografie tips of zelf een handige fotografie tip om te delen? Laat dan je reactie achter.

Mijn 10 favoriete foto’s op dit moment

Jeetje, wat was dit lastig. Maar ik denk dat ik eruit ben. Dit zijn mijn favoriete reisfoto’s van de afgelopen 6 jaar Liefde voor Reizen, op volgorde van oud naar nieuw.

Deze foto is gemaakt op java tijdens mijn rondreis door Indonesië.
Indonesische dames op Java – beste reisfoto

Deze foto is gemaakt op java tijdens mijn rondreis door Indonesië.

Tijdens het eilandhoppen in Griekenland heb ik deze foto op Amorgos gemaakt. Een typisch Grieks straatje met oude dametjes die de dag doornemen
Griekse vrouwtjes op Amorgos

Tijdens het eilandhoppen in Griekenland heb ik deze foto op Amorgos gemaakt. Een typisch Grieks straatje met oude dametjes die de dag doornemen.

Ook deze foto is gemaakt op het Griekse eiland Amorgos, tijdens de zonsondergang.
Zonsondergang op Amorgos

Ook deze foto is gemaakt op het Griekse eiland Amorgos, tijdens de zonsondergang.

Tijdens onze roadtrip door Schotland heb ik deze foto gemaakt. Een prachtig Schots landschap.
Schots landschap

Tijdens onze roadtrip door Schotland heb ik deze foto gemaakt. Een prachtig Schots landschap.

Samen met mijn ma ontdekte ik het prachtige Sardinië. Hier maakte ik stiekem een foto van haar in Golfo Aranci.
Golfo Aranci op Sardinië

Samen met mijn ma ontdekte ik het prachtige Sardinië. Hier maakte ik stiekem een foto van haar in Golfo Aranci.

Tijdens onze tour met Toko Travel op Bali, maakte ik deze bijzondere foto van zeezout makers.
Zeezout makers op Bali

Tijdens onze tour met Toko Travel op Bali, maakte ik deze bijzondere foto van zeezout makers.

Deze foto vind ik heel bijzonder. Gemaakt tijdens het natte seizoen in Darwin. Die rode kleur van de bloesem is zo schitterend, net een schilderij.
Boom in rode bloesem in Darwin – beste reisfoto

Deze foto vind ik heel bijzonder. Gemaakt tijdens het natte seizoen in Darwin. Die rode kleur van de bloesem is zo schitterend, net een schilderij.

Deze foto heb ik gemaakt bij East Point in Darwin. Toevallig zat er een hele groep wallabies die poseerden voor ons.
Groep Wallabies in Darwin – beste reisfoto

Deze foto heb ik gemaakt bij East Point in Darwin. Toevallig zat er een hele groep wallabies die poseerden voor ons.

Beste reisfoto - Tijdens ons bezoek aan Adelaide reden wij langs een hele woonwijk met straten vol met deze prachtige bloesem bomen. Nog steeds kan ik ervan genieten als ik deze foto bekijk.
Bloesembomen in Adelaide – beste reisfoto

Tijdens ons bezoek aan Adelaide reden wij langs een hele woonwijk met straten vol met deze prachtige bloesem bomen. Nog steeds kan ik ervan genieten als ik deze foto bekijk.

Beste reisfoto - Tijdens een wetlands cruise op de Mary River in Northern Territory kwamen wij deze prachtige zilverreiger tegen. Met de mooie achtergrond en zijn pose is het een prachtige foto geworden.
Zilverreiger gespot tijdens de wetlandcruise op de Mary River

Tijdens een wetlands cruise op de Mary River in Northern Territory kwamen wij deze prachtige zilverreiger tegen. Met de mooie achtergrond en zijn pose is het een prachtige foto geworden.

Wat vind jij de beste reisfotos?

Laat jouw reactie achter.

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken...

5 leuke vakantietips voor het najaar zonder het vliegtuig te pakken

Een vakantie in het najaar is soms nog leuker dan tijdens de grote vakantie. Nog even lekker weg en helemaal...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures...

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy