Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ibiza, zó veel meer dan een partyeiland

Ibiza, zó veel meer dan een partyeiland

Ibiza, zó veel meer dan een partyeiland

Ibiza, zó veel meer dan een partyeiland

Inhoudsopgave

Vraag wat mensen op straat waar ze als eerste aan denken bij het horen van de naam Ibiza. Waarschijnlijk zul je vaak ‘partyeiland’ als antwoord krijgen. We willen niet met de beschuldigende vinger wijzen, maar dat imago heeft Ibiza natuurlijk grotendeels te danken aan de Vengaboys. Door hun hit uit 1999, goed voor 57 miljoen views op YouTube, denken veel mensen dat je op het eiland alleen kunt feesten. Weinig is minder waar, want het heeft véél méér te bieden!

Voordat we beschrijven waarom, eerst een huishoudelijke mededeling. Ibiza spreek je helemaal niet uit als Ibiza, maar als Eivissa. Mogelijk heeft je lokale autodealer geen idee waar je het over hebt als je vraagt naar die tweedehands Seat Eivissa die altijd binnen heeft gestaan, maar we willen het toch gezegd hebben.

Ibiza is werelderfgoed

Maar er is wellicht méér wat je nog niet wist over dit oranjekleurige Spaanse eiland. Want al zongen de Vengaboys ruim twintig jaar geleden over hun feestambities op Ibiza; het eiland is ook zeer geliefd onder liefhebbers van cultuur en biodiversiteit. Ga maar eens kijken op bij Sa Caleta en Puig des Molins. Die archeologische plekken bewijzen dat Ibiza een belangrijke rol speelde in de vroege geschiedenis van de mediterrane economie. En als je toch in de buurt bent: in de stad Alta Vila kun je je vergapen aan de Renaissancestijl. Ibiza staat sinds 1999 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Na één bezoek zul je direct begrijpen waarom.

Es Pou des Lleo

Wil je likes scoren op Instagram? Grijp je smartphone en voer Es Pou des Lleo in als bestemming. Dit is een dromerige baai in het noordoosten van Ibiza, die wordt gemarkeerd door kleine bootjes en hutten. Het heldere, diepblauwe water ziet er zelfs zonder filtertje prachtig uit. En je hoeft er niet alleen naar te kijken, want de ‘Leeuwenbron’ is één van de mooiste plekken om te snorkelen. Daarna kun je heerlijk opdrogen in één van de sfeervolle, toerist-arme restaurantjes in de baai, met een verkoelend of juist verwarmend drankje op je terrastafel.

57 stranden!

Ibiza heeft maar liefst 57 stranden. Je hoeft ze niet na te tellen, want dat hebben wij al voor je gedaan. Het eiland heeft meer dan 210 kilometer aan strand. Ook grote stranden, waar je je getrainde torso of bovenbenen kunt showen aan iedereen die het zien wil. Deze vind je, net als in Nederland, vooral in het westen. Voel je meer voor een klein strand waar je de zee bijna voor jezelf hebt? Deze playas, die niet zouden misstaan in een reclame voor een bekende chocoladereep met kokosvulling, tref je met name in het noorden en oosten van het eiland. Ze zijn vooral bekend bij de locals. Het mooiste strand is het idyllische Aigua Blanques in het noordoosten. Maar hou dit maar tussen ons, oké?

Club Tropicana

Ken je de band Wham! nog? Ze hadden een bescheiden kersthit die in december hooguit 25 keer per dag wordt gedraaid op Sky Radio. Ook niet onbekend is hun chanson ‘Club Tropicana’. De bijbehorende videoclip is opgenomen bij het bekende Pikes Hotel. Let op: anders dan George Michael bezingt, mag je er gewoon afrekenen voor je drankjes. 

Nu we het  toch over stoere mannenmuziek hebben: zanger James Blunt heeft een villa op Ibiza en strijkt daar regelmatig neer. We sluiten niet uit dat zijn grootste hit ‘You’re Beautiful’ geïnspireerd is op de pracht van het eiland.

Cala Benniras

Op Ibiza is alles veel relaxter dan in ons koude landje, waar de wijzers van de klok het ritme van de dag bepalen. Toch kun je de bewoners van Ibiza gevoel voor ritme niet ontzeggen. Elke zondag kun je op het strand van Cala Benniras honderden opgetrommelde percussionisten aan het werk horen terwijl de zon zich laat zakken in de zoute zucht slakende zee (vrij naar BLØF). Een ontroerend en indrukwekkend tafereel!

Huis kopen op Ibiza

We kunnen nog dagen en nachten doorgaan met het beschrijven van de mooiste plekjes van Ibiza, maar je zou het zelf moeten ervaren. Wees evenwel gewaarschuwd: de kans dat je direct verliefd wordt en veel tijd samen met het eiland wilt doorbrengen, is groot. Een appartement of huis kopen op Ibiza? Dat doe je vanaf zo’n € 250.000,- tot € 300.000,-. Huren kan natuurlijk ook.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis