Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Slot Canyons: informatie, hints en tips!

Alles over slot canyons

Slot Canyons: informatie, hints en tips!

Alles over slot canyons

Inhoudsopgave

In het zuid westen van USA, daar waar de vele rotsformaties zijn, komen vaak ravijnen voor. Grotere die dan b.v. de Grand Canyon vormen of kleinere en vooral smallere uitvoeringen die we dan Slot Canyon noemen.

De kloven of geulen die ontstaan door erosie en/of door waterlopen in de vorm van een rivier of beek,(b.v. Willis Creek en Kanara falls) maar veelal gewoon door slijtage na heftige regenval. Ze kunnen zo smal zijn dat je er nauwelijks doorheen lopen kunt.

De canyons in de zandsteen zullen veranderen in de loop van de tijd, de canyons in rotsgesteente hebben hier minder last van. Hier blijft de waterloop bij regen of bij het hebben van een rivier hetzelfde. Alleen kan het verder uitgediept worden daar waar het zachte gedeelte zit.

Indrukwekkend om een slot van dichtbij te zijn - Slot Canyons
Indrukwekkend om een slot van dichtbij te zijn

Verschillen in slots

Meestal zijn de slots tussen de 1 en 2 meter breed. De ene keer zeer hoge wanden, tot wel 100 meter, dan weer slechts 2 meter hoog.

Met andere woorden de ene slot is de andere niet. Vandaar dat het zo mooi is om ze te bezoeken. Verder verschillen ze in lengte (20 meter tot 18 km) en kleur (door het soort gesteente) De vormen zijn zo mooi, de vele bochten erin, ja het is een belevenis om het te ontdekken steeds weer opnieuw.

Let op:

GA GEEN CANYON IN ALS ER REGEN VERWACHT WORDT WANT BIJ EEN FLASHFLOOD KOMT ER IN KORTE TIJD ZOVEEL WATER DAT HET LEVENS BEDREIGEND IS.

Maar het is niet altijd eenvoudig om een slot te bewandelen. Er kunnen hoogteverschillen zijn die tot enkele meters hoog kunnen zijn. Dit noemen we de dryfall (oftewel daar waar voorheen een waterval was)

Onderaan de dryfall is er vaak een pothole. Dit is een gat in de bodem geslagen door het vallende water. Ze kunnen behoorlijk diep zijn en de diameter is ook zeer verschillend.

Wil je een slot in?

Dit betekent dat je altijd eerst moet kijken of je de dryfall of de pothole ook wel weer verlaten kunt of dat je weer terug kunt. (soms zijn er ladders en dat is handig) Potholes kunnen vol met water staan, dus eerst de diepte meten voordat je erin springt. Ook belangrijk is dat je vooraf weet wat je te wachten staat m.b.t. de tijd die je nodig hebt. Hoe lang is de canyon? Kan je er op een andere plaats uit of moet je weer terug naar het beginpunt?

Bereid je altijd goed voor voordat je een slot in gaat
Bereid je altijd goed voor voordat je een slot in gaat

Verschillende hoogtes

Er zijn gelukkig ook vele slots die geen hoogteverschillen hebben of maar geringe dryfalls. En daardoor ook geen potholes. Dit zijn de eenvoudige slots die in de meerderheid zijn.

De slots met hoge dryfalls zijn voor ons gewone mensen moeilijk toegankelijk, je moet dan abseil spullen bij je hebben om deze te kunnen overwinnen.

In mijn latere opsomming van de slots die er zoals zijn komen alleen maar die voor die voor iedereen met een goede conditie toegankelijk zijn. Tot zover de maten en uitvoeringen en tips.  

Dan nog wellicht het meest belangrijke:

HET WEER en de route te rijden en lopen naar de canyons.

Een goede voorbereiding

De meeste canyons liggen in de desert en in het zuid westen is het bijna altijd erg warm. Dus veel water, eten en goede huidbescherming is belangrijk. Ook belangrijk is een kompas of een GPS want je bent in the middle of nowhere en helemaal alleen. Althans veelal zeker als je voor de minder bezochte exemplaren gaat.

Dit geld dus niet voor de Antelope canyon want daar ga je met 30 man tegelijk in. Ook de Buckskin Gulch, Little wild horse, Spookey en Peekeboo of de Zebra canyon worden vaak bezocht dus daar zijn minder gevaren. Hoewel ook hier al ongelukken gebeurd zijn door de flashfloods.

 Buckskin Gulch - Slot Canyons - informatie over slot canyons
Buckskin Gulch – informatie over slot canyons

Diverse canyons zijn redelijk eenvoudig te bereiken (dicht bij de openbare weg of via een goed te berijden dirt road) Rij je een brugje over dan is de kans aanwezig dat je over een slotcanyon gaat.

Dirt roads

Maar het overgrote deel zijn alleen maar te bereiken via de zogenaamde Dirt roads. Deze onverharde paden kunnen zeer eenvoudig te berijden zijn maar ook zeer moeilijk. En moeilijk is dan met gaten of erger met los zand. De gaten zijn met enige voorzichtigheid nog wel te doen maar los zand is zeer gevaarlijk. Je blijft steken en dan is er geen weg meer voor of achteruit mits je de banden hebt afgelaten en een compressor bij je hebt.

Auto met AWD of 4WD

Wat je in ieder geval nodig hebt om de canyons te bereiken is een auto met AWD Of 4WD met hoge bodemvrijheid. Vele mid-side SUV hebben deze voorziening.

Heb je uiteindelijk al rijdend het doel bereikt dan bestaat de mogelijkheid dat er nog een fiks stuk gewandeld moet worden om bij de kloof te komen. Dit kan eenvoudig en kort zijn maar ook het tegenover gestelde zoals de tocht naar en door de Cotote Gulch. 2 uur via dirt road rijden, 2 uur door de woestijn lopen, dan 4 uur door de kloof en dan weer 2 uur lopen en 2 uur rijden.

Maar gelukkig is dit meer een uitzondering dan een regel. Wij hebben heel veel canyons bezocht en hebben er volop van genoten ook na een lange rit of wandeling want de natuur in dit deel van dit land is zo mooi dat je vergeet dat je lang onderweg bent. Vaak zijn er onderweg ook nog mooie bergen of formaties te zien (meer hierover op een van mijn volgende blogs) waardoor de tijd vliegt.

Heb jij wel eens een canyon bezocht?
Heb jij wel eens een canyon bezocht?

De benamingen van een slot canyon:

Canyon, wash, gulch, creek, gorge, en draw achter een naam zijn de meest gebruikte benamingen. Maar niet elke canyon, wash of gulch hoeft een slot te zijn. Canyon bijvoorbeeld, de Grand Canyon is een kloof, Bryce Canyon is dat niet.

Wil je eerst eens meemaken hoe een slot is dan zou je de Antelope Canyon (upper & Lower) in Page kunnen gaan bezoeken. Kost wel een aardige duit en je bent met vele andere mensen maar dan weet je of je het mooi vindt en andere slots wilt gaan ontdekken.

Indien je nu geïnteresseerd bent in dit soort natuur en je wilt weten waar je de canyons vinden kunt, hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en nog veel meer info. Ga dan naar www.2loversontour.jouwweb.nl

Deze leuke gastblog over Slot Canyons is geschreven door Jos Haffkamp

Meer reistips over Amerika:

Badlands & Hoodoos in het zuidwesten van USA

Wat je moet weten en regelen voor een reis naar USA

Reisinfo

Plan je reis door Verenigde Staten
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Verenigde Staten