Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mooie plekken om vanuit Escalante te bezoeken

Mooie plekken om te bezoeken vanuit Escalante - Amerika

Mooie plekken om vanuit Escalante te bezoeken

Mooie plekken om te bezoeken vanuit Escalante - Amerika

Inhoudsopgave

Dit is een piepklein dorpje in het Grand Staircase nationale park. Er zijn een aantal motels en kan ook goed gegeten worden in de diverse restaurants. De hoofdmoot waarom we hierheen gaan is de Hole in the rock road die 5 mile verder ligt dan het centrum. Hole in the rock road is 55.5 mile lang en eindigt aan Lake Powell / Glen Canyon.

Devils Garden

Deze onverharde weg, die redelijk goed is voor elk vervoer tot aan Devils Garden, is de toegang tot heel wat mooie natuur in de vorm van slot canyons, Arches, rotsformaties en andere canyons. Door middel van borden word goed aangegeven waar de zijpaden heen voeren.

Devils garden - Escalante
Devils garden

Hieronder een overzicht hiervan: afstanden in mijlen en geteld vanaf het moment dat je de hole in the rock road op rijdt.

  • 3.5 rechts, hier gaat de Cedar Wash road naar de gelijknamige arch en verder door naar de Covered wagon arch. Deze afslag is alleen met AWD of 4WD te doen.
  • 4.5 links, na het parkeren via de wash naar een van de mooiste slot canyons, Bighorn Canyon.
  • 7.6 links, via een mooie wandeling naar Zebra en Tunnel Canyon, beide slot canyons. De Tunnel staat altijd vol met water meestal zo’n 50 cm hoog.
  • 11.0 links, via de Harris wash naar Joma Valley en Witch Garden. Alleen met AWD.
  • 12.0 rechts, Devils Garden, pure natuur.

Vanaf hier wordt de weg minder goed, bij goede omstandigheden kan met enige voorzichtigheid nog doorgereden worden naar: 

  • 17.0 links afslag naar 25 mile wash.
  • 26.0 links Dry fork of Coyote Gulch. Dit is het begin naar de mooie slot canyons Peekaboo, Spookey en Brimston Gulch. Zijpad is meestal niet in een goede staat.

Wil je verder dan nu alleen nog maar met AWD of 4WD met hoge bodemvrijheid.

  • 30.0 links afslag naar Coyote Gulch 4WD omdat er een hele lastige zandpassage is. 

Of banden aflaten en later weer oppompen. Compressor nodig voor het oppompen

Om dit te doen heb je een hele dag nodig. Je rijdt 2 uur tot aan de trailhead, dan wandel je 2 uur naar de gulch, dan 4 uur door de canyon en dan weer 2 uur naar de auto en 2 uur naar Escalante. (Trailhead is startpunt v.d. wandeling)

  • 43.0 rechts voor Broken Bow Arch en mooie omgeving. Ook dit is een hele dag.
  • 55.5 Hole in the rock

Dit zijn de bestemmingen die wij gedaan hebben, maar er zijn nog meer bestemmingen op de hole, te weten: Dancehall Rock, Willow Gulch en nog enkele.

Hoodoos HW 12
Hoodoos, HW 12.

HW 12: Escalante naar Boulder

Maar behalve deze onverharde weg is het gewoonweg heerlijk om over vanaf Escalante naar Boulder over de HW 12 te rijden. Een lust voor het oog al die geweldige rotsformaties. Op gegeven moment rij je zelfs over een stuk weg met links en rechts de afgronden.

Petrified forest - Mooie bestemmingen vanuit Escalante
Petrified forest

Overigens, volg niet de Backbone, deze is geheel oninteressant.

Nog meer mooie bestemmingen

Verder kan je met elk gewenst voertuig nog naar de volgende bestemmingen:

Petrified Forrest, versteend hout in geweldige kleuren. Dit voor het geval dat je nog niet naar Petrified Forrest National Park in Arizona geweest bent. Neem vooral hier ook Rainbow trail. Is wel wat aan de linke kant vanwege de steile en zandige paden.

Calf Creek, de upper en lower. Vooral de lower is zeer mooi. Moet wel een eind lopen langs de rivier maar dan heb je ook wat. 

Bij de upper moet je oppassen voor Poison Ivy een giftige plant.

Burr trail, via de long canyon naar de switchbacks (haarspeldbochten) de trail start in Boulder en voert langs mooie hoodoos, bergen en enkele slot canyons zoals de Singing Canyon. Ook zijn er diverse stops en korte trails te doen. De weg is grotendeels verhard.

Upper Muley Twist
Upper Muley Twist

Upper Muley Twist

Een van de trails is de Upper Muley Twist. Dit is een afslag naar links als het verharde deel stopt en over is gegaan in goed begaanbaar onverhard weg deel. Wordt met een bord aangegeven. Hier zijn maar liefst 7 mooie arches te zien en de wandeling voert langs mooi natuurschoon en een slot canton. 

Ook is er nog de mogelijkheid om naar een uitzichtpunt te gaan waarbij je heel ver over de prairie kijken kunt. Mocht je dit willen doen dan moet je daar een hele dag voor uittrekken. Wij hebben van deze tocht enorm genoten. Heb je AWD of 4WD dan kan je een stuk van ongeveer 2 km de Twist inrijden. Zonder moet je die 2 km extra op en neer lopen.

Notum Bullfrog

Als je al tot hier gereden bent is het de mogelijkheid om via de haarspeldbochten de Notum Bullfrog op te rijden. Zowel links als rechts af op deze onverharde weg, die goed begaanbaar is, zijn er legio mogelijkheden om slotcanyons te gaan bekijken. We hebben er enkele gedaan, niet na het bezoek aan de Muley Twist want daar is dan geen tijd meer voor. Je zult er helemaal heen moeten rijden en dan kan je er 2,3 of allemaal gaan bezoeken.

Overigens is deze weg ook bereikbaar vanaf Capitol Reef, een ander mooi nationaal park met eveneens veel mogelijkheden er rondom. Hierover later meer als ik de Hanksville bestemmingen aan ga kaarten.

Nu terug naar de slot canyons op deze onverharde weg: 

Surprice Canyon, Burrow Wash, Cottonwood Wash, Sheets Gulch en 5 mile Wash. Als je heel vroeg gaat kan je ze allemaal doen, zijn allemaal circa 4 km lang.

Singing Canyon
Singing Canyon

Burr Trail

Terug naar Burr Trail, want hier is  nog een mogelijkheid om een hele mooie slot canyon te gaan bekijken, of beter gezegd minimaal 2. Maar voor elke heb je een hele dag nodig.

Little Dead Hollow is bereikbaar via Wolverine road, een afslag van Burr Trail. De Neon Canyon met Golden Cathedral gaat over hetzelfde pad maar dan moet er later nog een zijpad genomen worden. Deze laatste is een van de lastigste bereikbare van alle die ik hier vermeld heb. Niet alleen de aanrijroute, nee ook de hike erheen is lastig, je moet het water over en je hebt GPS nodig anders is het moeilijk te vinden.

Tot zover Burr Trail met alle mogelijkheden die er zijn. We gaan terug naar de HW 12, de mooie, geweldige mooie HW 12.

Naast de reeds genoemde hierboven heb je nog de mogelijkheid om naar het Escalante Slot te gaan. 4WD nodig. En langs de rivier kan je ook nog naar Escalante Arch wandelen. Hiervoor moet je dan wel de snel stromende rivier oversteken, te voet.

Als laatste heb ik nog Vulcano in de aanbieding. Heel lastig te vinden zonder GPS of eigenlijk niet te vinden zonder zoals wij ervaren hebben. Het is een zeer wijds gebied waar je al snel de richting verliest.

Zoals je nu hebt kunnen lezen kan je vanuit Escalante 2 weken erop uit trekken. Mocht je geen 4WD hebben, geen probleem, er kan er een gehuurd worden. Ook op pad met een gids naar een of meerdere bestemmingen op de Hole in the rock road zijn mogelijk. Tegen een behoorlijke prijs overigens.

Ik hoop dat je meer inzicht hebt gekregen van de mogelijkheden in dit deel van Amerika. Meer info op www.2loversontour.jouwweb.nl Mijn volgend blog zal gaan over de mogelijkheden vanuit Hanksville.

Deze leuke gastblog over Escalante en omgeving is geschreven door Jos Haffkamp

Reisinfo

Meer Amerika reistips

Zion National Park en andere mooie plekken in omgeving

Bestemmingen om te bezoeken vanuit Page Arizona & Kanab Utah

Ontdek Bryce Canyon en omgeving in het Zuidwesten van Amerika

Bijzondere natuur in het zuidwesten van Amerika

Plan je reis door Verenigde Staten
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Verenigde Staten