New Mexico: mooie bezienswaardigheden om te bezoeken

New Mexico: mooie bezienswaardigheden om te bezoeken

Gepubliceerd: 07 sep 2020 | Foto: New Mexico: mooie bezienswaardigheden om te bezoeken

De laatste blog over de bestemmingen in het zuidwesten van USA gaat over de staat met de meeste badlands: New Mexico. Maar ook ghosttowns, cliff dwellings en andere mooie bestemmingen komen aan bod. De bezienswaardigheden liggen helaas niet bij elkaar, althans de meeste niet. Behalve die vanuit Farmington waar je een paar dagen zou kunnen gaan verblijven.

Bestemmingen vanuit Farmington

En laat ik dan ook maar meteen beginnen met de bestemmingen vanuit Farmington. Dit is een grote plaats met diverse motels en restaurants dus eten en slapen is hier geen probleem. Hoelang je blijft hangt mede af van het voertuig dat je op dat moment hebt.

Beschik je over een AWD of 4WD dan kan je de diverse badlands gaan bezoeken waarmee het aantal dagen dan uitgebreid kan worden. Maar ook met elk ander vervoer kan je hier toch goed 2 dagen blijven.

Bisti Badlands

Bisti Badlands liggen redelijk dichtbij de openbare weg (550). Er zijn diverse mogelijkheden hier te weten het deel waar je de auto parkeert. Dit gebied  noem ik de kinderafdeling omdat er diverse figuren te ontdekken zijn waar je een 2 of 3 uur mee bezig zou kunnen zijn.

Bisti
Bisti

Dan Bisti hoofdingang. Dat is gepakt met GPS of kompas door de wildernis lopen op zoek naar de hoodoos. Elk jaar verandert het hier omdat het allemaal zand en klei is, en door de regen en wind verandert het landschap in een rap tempo. Maar geen nood er is altijd wat moois te zien als je genoeg tijd neemt om rond te dwalen.

Tip: Maar denk aan eten en drinken, jezelf goed beschermen met kleding en hoed en goed insmeren want er is vrijwel geen schaduw in dit gebied.

Bisti North

En dan hebben we nog Bisti North, links gelegen gezien vanaf de parkeerplaats. Volgens de laatste berichten zou dit deel afgesloten zijn maar misschien ook niet dus kijk of je erheen kunt als je naar Bisti gaat. Het loont de moeite mits je de hitte en droogte kunt overwinnen.

Bisti North
Bisti North

Niet ver van Bisti, maar alleen maar met AWD, liggen nog diverse mooie badlands te weten:

 • Ah Shi Sle Pah
 • Valley of Dreams
 • King of Wings
 • De Na Zin
 • Burnham

Elk van deze heeft ontzettend mooie hoodoos in de aanbieding maar ook hier geldt dus dat het er heet is dus weer mijn raad opvolgen zijnde eten drinken enz.

Arches

Noordelijk van Farmington is er verder nog een walhalla aan bogen (arches) in een gebied niet ver verwijderd van Aztec. Maar zonder GPS moet je er niet aan beginnen. Wij hebben het met routebeschrijvingen en kompas gedaan. Dan vind je het ook wel, maar het neemt dan ontzettend veel tijd in beslag. Dit is eveneens allemaal onverhard dus ook hier een AWD met hoge bodemvrijheid om het te bezoeken. Kijk eens op www.ontdekamerika.nl, daar uitgebreide beschrijvingen naar de bogen in de Cox Canyon. Met de GPS erbij.

In Aztec is het ook nog mogelijk om het Aztec Ruin National Monument te bezoeken. Tenslotte is er nog La Plata, eveneens een badland waarvoor ook AWD nodig is. Tot zover de bestemmingen vanuit Farmington.

Route 550

Neem je de route 550 naar het zuiden dan kom je bij Cuba uit. Daar zijn wederom badlands te bezoeken en wel San Jose en Lybrook. Jaja weer met AWD. Vooral San Jose is erg mooi en kleurrijk en redelijk compact gelegen hetgeen het zoeken eenvoudig maakt.

Lybrook in New Mexico - Amerika
Lybrook

Zak je nog verder zuidelijk over de 550 dan zou je nog de Carbonzonroad kunnen nemen die ook weer naar mooie en kleurrijke badlands voert. Ja helaas met AWD. Eigenlijk moet je gewoon een AWD huren als je naar New Mexico gaat.

En dan ben je in of rond Rio Rancho / Albequerque waar alweer mooie badlands op je wachten. Deze zijn helaas wat minder goed te vinden, althans wij hadden er moeite mee maar we hadden dan ook geen GPS. Zo is daar Rio Rancho en Rio Blanco.

Bezienswaardigheden vanuit Albequerque of Santa Fe

Ben je in Albequerque of Santa Fe dan heb je weer enkele mooie bestemmingen die bezocht kunnen gaan worden.

 • Bandelier NM is een gebied met grotwoningen en een heel scala aan wandelroutes door mooi natuurgebied. Wat de meeste mensen vergeten is de Tsankawi section die enkele kilometers verder (of eerder al, ligt eraan waar je vandaan komt) langs de 4 liggen. Het ligt in ieder geval oostelijk van de hoofdingang.
 • Volg je later de 4 in westelijke richting dan kan je een stop maken bij de Soda dam. Door het vele zout dat in de rivier zit hoopt zich dit op tot een dam. Leuk om er naar te gaan kijken.
 • Plaza Blanca is nog maar weer eens een mooi badland waar je enige uren vertier kunt beleven.
Plaza Blanca
 • Pecos National Historic Park herbergt ook nog bewoning uit de jaren 1400.
 • De laatste mooie bestemming vanuit Santa Fe of omgeving is Kasha Katuwe Tent Rocks NM. Mooi park met kegelvormige rotsformaties. Er zijn 2 mooie trails te weten Cave Loop trail en Canyon trail.
Kasha Tent Rocks
Kasha Tent Rocks
 • De volgende 2 bestemmingen zou je op een dag kunnen uitvoeren. Gila Cliff Dwelling NM en City of Rocks. De cliff welling is een zeer mooie grote grot en omvat diverse kamers en een gemeenschappelijke ruimte. De city of rocks zijn los liggende rotsen die er gewoon leuk uitzien. Voor de overnachting zou je Silver City kunnen nemen.
City of Rocks
City of Rocks – New Mexico
 • De Catwalk National Recreation Trail of White Water Canyon, zoals de officiële naam luid, is een bezoek waard als je in de buurt ervan bent. Het water in deze kloof is kunstmatig hiernaartoe geleid omdat er hier vroeger goud en zilver gewonnen werd.
 • Niet ver van Mexico en El Paso ligt een enorm wit gebied genaamd White Sands NM. Maar het is geen zand maar gipskristallen. Het is heel erg wit en een zonnebril is echt nodig.
 • Taos Pueblo is een nog in gebruik zijnde nederzetting stammend uit 1400. Er moet wel entree betaald worden maar ik zou het zeker gaan bekijken. Zien hoe de indianen hier gewoond en geleefd hebben en nog steeds doen.
Taos Pueblo
Taos Pueblo
 • Shiprock ligt op de route naar of van Farmington naar Arizona. Een enorm rotsblok dat nog een hoofdrol speelt in de film Lone Ranger met Johnny Depp.
Shiprock - New Mexico
Shiprock – New Mexico
 • San Lorenzo Canyon met AWD voert je langs mooie gekleurde rotsformaties. Sorocco omg.
 • El Morro National Monument brengt je terug in de tijd.
 • Moggolon is een ghosttown met nog aardig wat oude gebouwtjes, oude voertuigen en een tankstation.
 • Venus en Cleopatra zijn 2 enorme en hele mooie zogenaamde needles. Zie mijn blog hierover.
 • Window Rock is niet in New Mexico maar in Arizona maar als je naar Venus en Cleopatra gaat ben je er vlakbij. De route van en naar deze beide bestemmingen is een hele mooie met veel rotsformaties.
 • Dan zijn er nog diverse mooie hoodoos te zien bij de Pinedale en Lyme hoodoos. Ondanks dat het daar onverhard is kan er met elk gewenst voertuig gereden worden.
 • White Rocks en Red Rock State Park tenslotte zijn eveneens een bezoek waard. Ze liggen redelijk dicht bij elkaar, dus op enkele uren samen te doen.

Een uitgebreide lijst zoals je ziet en van alles wat. Alleen al deze staat in Amerika staat garant voor enige weken reisplezier.

Reistips over Amerika

Dit was alles over USA dat wij hebben meegemaakt en gezien hebben. Maar er is nog veel meer, niet alleen in de 6 zuidwest staten. Nee ook vele andere staten hebben heel veel natuur te bieden die we in de komende jaren nog hopen te gaan ontdekken. Inmiddels is onze to do list aan het uitpuilen.

Kijk maar eens op pinterest onder de naam Josh dan kan je daar wellicht ook alweer ideeën opdoen. Voor alle verdere informatie verwijs ik graag naar www.2loversontour.jouwweb.nl

Ik hoop dat ik met alle blogs je een beetje op weg geholpen heb naar een of meerdere mooie vakanties in het zuid westen van USA.

Deze blog over mooie bezienswaardigheden in New Mexico is geschreven door Jos Haffkamp

Reisinfo

Meer reistips over Amerika

Wat je moet weten en regelen voor een reis naar USA

Mooie plekken om vanuit Hanksville (Utah) te bezoeken

Mooie plekken om vanuit Escalante te bezoeken

Ontdek Bryce Canyon en omgeving in het Zuidwesten van Amerika

Bijzondere natuur in het zuidwesten van Amerika

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy