Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

Ontdek Noord-IJsland

Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

Ontdek Noord-IJsland

Inhoudsopgave

Een rondreis door IJsland staat op menig verlanglijstje. Velen trekken er met hun eigen huurauto of –camper op uit. Door de hoeveelheid reizigers in IJsland tref je helaas niet altijd meer het pure IJsland aan. En dat terwijl het land zo ongerept is. Maar wacht, niet getreurd! Er is namelijk een geheim recept waarmee je toch het echte IJsland kunt ontdekken. Benieuwd? Lees het in dit blog en ontdek Noord-IJsland. 

Het pure en ongerepte IJsland vind je in de uithoeken van het land. De meeste reizigers vliegen naar Reykjavík, volgen de Golden Circle, stoppen bij de Blue Lagoon, rijden door naar het gletsjermeer Jökulsárlón of volgen de nationale ringweg die het land omringd.

Wat weinig reizigers doen is een rechtstreekse koers varen richting het noorden. In het noorden staat je namelijk een ongerept natuur te wachten. Een natuur vol borrelende modderpoelen, sensationele vulkanen, ruige kustlijnen, hemelsbrede watervallen en buitenaards landschap. Tel daar de vele zeehonden, walvissen en papegaaiduikers bij op en je pure IJsland rondreis is compleet. Vanaf eind mei 2019 vlieg je met Voigt Travel zelfs rechtstreeks naar Noord-IJsland.

Whale watching
Walvissen spotten

De Diamond Circle

In het zuiden heb je de bruisende Golden Circle, maar in het noorden ligt de sprankelende Diamond Circle. Deze autoroute leid je langs prachtige hoogtepunten, zoals de warmwaterbron Mývatn, de goddelijke waterval Dettifoss, de walvishoofdstad Húsavik en de monsterlijke Asbyrgi rots. Het is een route van 260 kilometer lang en start direct naast de grootste stad van Noord-IJsland Akureyri. Met deze sensationele parels is de Diamond Circle een perfect alternatief voor de Golden Circle.

Ásbyrgi
Ásbyrgi rots

Mývatn

Jaarlijks trekt de Blue Lagoon in IJsland meer toeristen dan inwoners. Reden genoeg om deze, desondanks mooie, warmwaterbron te vermijden. Wil je toch lekker borrelen in een warme geothermale bron? Bezoek dan de Mývatn Nature Baths. Deze natuurlijke hotsprings zijn een stuk rustiger en goedkoper en hebben een net zo geneeskrachtige en helende werking als de Blue Lagoon. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het heerlijk is om na een lange dag in de IJslandse natuur bij te komen in een 38 ºC warm en turkoois gekleurd bad met uitzicht op een vulkanisch landschap.

Mývatn Nature Baths
Mývatn Nature Baths

Askja vulkaan

Ongeveer 15% van IJsland wordt bedekt door het Vätnajokull National Park: een 15.000 m² groot natuurgebied waar water, vuur, aarde en wind samenkomen. Een plek waar je echt helemaal van de gebaande paden af kunt gaan is de Askja vulkaan. Je bereikt Askja alleen met een 4WD auto vanwege de slipperige en rotsachtige wegen. Deze vulkaan maakt je reis spannend en avontuurlijk, want de vulkaan is actief en barste in 2007 voor het laatst uit. Je kunt in de omgeving van Askja wandelen. De echte diehards beklimmen de vulkaan – hij is 1320 meter hoog. Vanaf boven heb je een schitterend uitzicht over het maanlandschap in de omgeving.

4WD auto Noord-IJsland
4WD auto Noord-IJsland

Geothermisch terrein Hveravellir

Een ander avontuurlijk natuurgebied in Noord-IJsland is Hveravellir. Deze ongerepte vlakte bestaat uit vele geothermische bronnen en fumarolen (openingen in de aardkost). De hete gassen die uit de fumarolen dampen, en de felblauwe heetwaterbronnen, geven dit pure stukje moeder aarde een bijzonder en buitenaards karakter. Om dit gebied te ontdekken moet je het moeilijk begaanbare uitgestippelde pad vanaf de ringweg volgen. Je hebt hiervoor een 4WD auto nodig.

De dieren van Noord-IJsland

IJsland is een favoriet land voor tal van diersoorten. Op het vasteland kom je wilde IJslandse paarden, rendieren en schapen tegen. Maar op zee en langs de kust is ook van alles te vinden. Op het schiereiland Vatnsnes leven honderden IJslandse zeehonden. Vanuit het kustdorpje Hvammstangi kun je op zeehondensafari gaan en langs de wilde kust met zeebanken, waar de zeehonden op liggen te luieren, varen.

Je kunt ook met de benenwagen langs de kust wandelen en de zeehonden in de verte zien liggen of zwemmen. Ben je fan van de papegaaiduiker? Ga naar Hafnarhólmi in het noordoosten van IJsland of vaar naar het meest noordelijke punt van IJsland Grímsey. Hier scharrelen en schateren honderden papegaaiduikers tussen de ruige rotsen. Walvisliefhebbers weten al langer dan vandaag dat IJsland een perfecte spot is om walvissen te spotten. Vooral de in Noord-IJsland gelegen stad Húsavik. Vanuit hier vertrekken dagelijks diverse walvistours de zee op richting een voor walvis populair gebied. De vele walvissen die hier ieder jaar terugkomen zien dit gebied als de ideale plek om hun jongen te zogen.

Walvissen spotten
Walvissen spotten

Het pittoreske vissersdorpje Skagafjorður

Tussen twee schiereilanden in, met uitzicht op het Skagafjorður fjord, ligt het kleurrijke gelijknamige vissersdorpje Skagafjorður. Je vindt hier naast de schilderachtige huizen een interessant buitenmuseum: Glaumbær Folk Museum. Tijdens een bezoek aan dit buitenmuseum krijg je een goed beeld van hoe er vroeger in dit gebied werd geleefd, want je treft er eeuwenoude traditionele turfhuizen en gebruiksvoorwerpen aan.

Turfhuizen - Glaumbær
Turfhuizen – Glaumbær

Ook zin gekregen om IJsland te ontdekken?

Wil je deze onbekende plekken en de soms moeilijk begaanbare natuurgebieden van Noord-IJsland ontdekken? Vlieg dan rechtstreeks met Voigt Travel naar Noord-IJsland. Tijdens de comfortabele fly & drives en camperreizen dompel je je onder in de pure wereld van dit bijzondere vulkaaneiland en word je langs de mooiste plekken geleid. Meer informatie? Lees hier meer.

Foto’s en reistips van Voigt Travel. 

Plan je reis door IJsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door IJsland