Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Toledo, een Spaans middeleeuwse stad die je gezien moet hebben

Toledo, een Spaans middeleeuwse stad die je gezien moet hebben

Toledo, een Spaans middeleeuwse stad die je gezien moet hebben

Toledo, een Spaans middeleeuwse stad die je gezien moet hebben

Inhoudsopgave

Op ongeveer een uur van de Spaanse hoofdstad Madrid bevindt zich het middeleeuwse Toledo. Toledo is niet zomaar een historisch stadje. Voordat in 1561 Madrid de hoofdstad van Spanje werd, was Toledo de belangrijkste stad van het land. Toledo wordt door velen ook wel het ontbrekende stuk van Madrid genoemd. Van de vele plekken die ik in Spanje gezien heb, is dit kleine historische stadje één van mijn favorieten. In dit blog vertel ik je er meer over.

Straatje in Toledo
Straatje in Toledo

Stad Toledo

Toledo telt ruim 80.000 inwoners en ligt ten zuidwesten van Madrid. Ben je in Madrid of ben je aan het rondreizen door Spanje, dan is Toledo zeker een bezoek waard. Toledo is gebouwd op een heuvel en ligt aan de rivier de Taag. In de middeleeuwen lag deze stad erg strategisch. De binnenstad van Toledo is van grote historische waarde en staat daarom op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Heuvelachtig Toledo
Heuvelachtig Toledo

Toledo ligt op een heuvel en is niet de makkelijkste stad om te bezichtigen. In de kleine straatjes moet je veel klimmen, dus trek makkelijke schoenen aan. Maar al dat ge-klim is zeker de moeite waard. Doordat de stad vele nauwe straatjes heeft, lijken deze allemaal op elkaar. Houd dus zeker een kaart of Google Maps bij de hand om niet te verdwalen.

Smalle (idyllische) straatjes
Smalle (idyllische) straatjes in het Spaanse Toledo

Geloofsgebouwen in Toledo

Toledo heeft een groot aantal bezienswaardigheden en vooral veel geloofsgebouwen. In deze stad hebben lange tijd drie geloven samengeleefd: het Christendom, het Jodendom en de Islam. De sporen van deze drie geloven zijn nog goed terug te zien in de stad. Er zijn veel kerken, moskeeën en synagogen te vinden. Eén van de grootste en belangrijkste kerken van Spanje (!) is de Kathedraal van Toledo

Kathedraal van Toledo 
Kathedraal van Toledo 

Daarnaast is het bijzonder om een bezoek te brengen aan de Mezquita Cristo de la Luz. Wat oorspronkelijk gebouwd is als Moskee, maar later door Christenen is omgebouwd tot katholieke kerk. Beide geloven zijn terug te zien in dit gebouw en dat maakt het erg bijzonder.

Ook het Jodendom heeft zijn sporen in Toledo achtergelaten. De Synagoge de Santa María la Blanca is in 1180 gebouwd en ook deze is door de christenen omgebouwd tot een kerk. Op vele plekken in Spanje is te zien dat geloofsgebouwen door christenen zijn omgebouwd tot kerken.

Synagoge de Santa María la Blanca
Synagoge de Santa María la Blanca

Maar het mooie is, is dat deze christenen niet alle sporen van het geloof hebben uitgewist. Ze hadden ook respect voor het andere geloof en hielden dan een gedeelte van het geloofsgebouw intact. Het is erg indrukwekkend om deze gebouwen te zien en te zien dat de geloven elkaar met respect behandelden.

Synagoge de Santa María la Blanca
Synagoge de Santa María la Blanca

‘Puentes’ bruggen in Toledo

Naast de geloofsgebouwen heeft Toledo ook enkele ‘puentes’ (bruggen) die de moeite waard zijn om te bezoeken. Puente de Alcántara en Puente de San Martín. Het uitzicht is waanzinnig; de historische gebouwen op de achtergrond, de stromende rivier en de mooie omgeving eromheen. Voor mij voelde het onwerkelijk; alsof ik in een ansichtkaart stond.

Bezoek de prachtige  ‘puentes’ (bruggen) van Toledo
Bezoek de prachtige ‘puentes’ (bruggen)

Over de Taag naast Puente de San Martín bevindt zich een Kabelbaan. Leuk om te doen als je geen angsten kent! Voor 10 euro kun je met deze Kabelbaan over de rivier heen slingeren.

Panoramisch uitzicht

Wat ook een bezoekje waard is, is het Panorama van Toledo. Dit panoramapunt bevindt zich aan de zuidkant van Toledo en heeft een prachtig uitzicht op de stad. Vanuit het centrum van Toledo vertrekt een bus naar deze plek, want het is lopend te ver weg.

Panoramisch uitzicht op Toledo
Panoramisch uitzicht

Traditioneel Spaans eten

Toledo is erg Spaans en voor eet- en drinkgelegenheden kom je vaak al snel bij een klein Spaans restaurant terecht waar je de traditionele Spaanse tapas kunt eten of een grote pan Paella kunt bestellen. De restaurants zijn erg toeristisch, maar daar ontkom je niet aan, want de hele stad is toeristisch.

Middeleeuwse stad met indrukwekkende gebouwen
Middeleeuwse stad met indrukwekkende gebouwen

Houd jij van historie, kleine middeleeuwse straatjes en van Spanje? Dan is een bezoek aan Toledo meer dan de moeite waard. Ik heb enorm genoten van deze stad en het voelde echt alsof ik aan het rond wandelen was in een ansichtkaart.

Staat Toledo op jouw bucketlist?
Staat het Spaanse Toledo op jouw bucketlist? 🙂

Overnachten in deze stad is makkelijk, het aanbod van hotels en accommodatie is groot in Toledo. Ontdek het middeleeuwse Spanje! Bezoek Toledo!

Deze leuke gastblog over Toledo is geschreven door Lara

Enthousiast geworden over Toledo?

Staat het middeleeuwse Toledo nu ook op jouw lijstje? Laat jouw reactie achter! Meer leuke reistips over Spanje lezen? Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte!

Plan je reis door Spanje
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Spanje