Santorini: reistips, ervaringen en bezienswaardigheden

Gepubliceerd: 21 sep 2020 | Foto: Santorini: ervaringen, reistips en bezienswaardigheden

Santorini: ervaringen, reistips en bezienswaardigheden
Reisblog Liefde voor Reizen

Een Grieks eiland met een welluidende naam: Santorini. Het is net zo mooi als het klinkt. Wij brachten er vorig jaar – toen er van corona nog geen sprake was – een aantal dagen door. En betoverd waren we. Santorini is écht zoals op de paradijselijke foto’s en postkaartjes die je er ongetwijfeld al van zag. Rechtstreeks en zónder filter vanuit de Oikos-reclame ;).

Het pittoreske Santorini
Het pittoreske Santorini

Santorini bereiken

Zelfs het kleine Santorini heeft een luchthaven. Het vliegtuig is dan ook de meest efficiënte manier om naar het eiland te gaan. Je vliegt doorgaans naar Athene om daar over te stappen op een kleiner vliegtuig. Je komt sowieso terecht op de schattigste luchthaven ooit, helemaal in de typische bouwstijl en met het traditionele blauw en wit. Wat op deze luchthaven een ‘gate’ wordt genoemd, is in de werkelijkheid een raam met een poortje ☺.

Santorini Airport
Santorini Airport

Verblijven op Santorini

Santorini telt meer hotels, gastenverblijven, huisjes en grotwoningen voor verhuur per vierkante meter dan locals. Een verblijf vinden moet dus zeker lukken ;). Omdat we wat laat waren met boeken, waren de meeste grotwoningen al verhuurd en gingen we daarom voor een hoger gelegen huisje buiten de drukte van de stadjes, met uitzicht op een mooi dorpje en de zee.

Dream Villa Santorini

We kwamen terecht in een schattig, authentiek huisje (Dream Villa Santorini) met enkele typische kenmerken van een grotwoning. De eigenaar was zo mogelijk nog schattiger: elke dag werden we getrakteerd op allerlei Griekse lekkernijen. Zomaar. Als onderdeel van zijn enorme gastvrijheid.

Dream Villa Santorini
Dream Villa Santorini
De pittoreske Dream Villa Santorini
De pittoreske Dream Villa Santorini
Een van de slaapkamers in Dream Villa Santorini
Een van de slaapkamers in Dream Villa Santorini

En ik moet zeggen dat we dat overal in Griekenland hebben gevoeld. Grieken behoren voor mij tot de meest gastvrije, lieve en vriendelijke mensen die ik al heb ontmoet. Verder was hij eerder discreet aanwezig, maar stond hij er wel als je iets nodig had. Een aanrader! Lees meer over Dream Villa Santorini

Zwembad Dream Villa Santorini
Zwembad Dream Villa Santorini
Uitzicht vanuit de villa
Uitzicht vanuit de villa

Fira bezoeken

Fira, bekend als de hoofdstad van Santorini, is ook hét toeristische centrum bij uitstek. Het is wat groter dan bijvoorbeeld Oia (spreek uit als ia) en zo mogelijk nóg toeristischer.

Het prachtige Fira
Het prachtige Fira
De gezellige straatjes in Fira
De gezellige straatjes in Fira

Toch doet dat geen afbreuk aan het mooie plaatsje aan het water, met hagelwitte huisjes tegen de bergflanken. In het gezellige centrum met de kronkelende weggetjes vind je een aaneenschakeling van souvenirwinkels, terrasjes en restaurantjes.

Fira by night
Fira by night

De meeste restaurants hebben er een prachtig panoramisch terras en de Griekse keuken stelt niet snel teleur (tzatziki all day every day). Voor wie eens wat anders wil: er is ook een fish spa. Daar doen honderden kleine visjes zich tegoed aan de dode huidcellen op je voeten, terwijl heel wat nieuwsgierige kijklustigen het schouwspel vanop afstand volgen. Een … aparte ervaring!

Zicht op Fira tijdens de klim
Zicht op Fira tijdens de klim
Gastblogger Valerie in Fira
Gastblogger Valerie in Fira

Ook wie graag wandelt (zónder hoge hakken ☺), is aan het juiste adres in Fira. Je kunt namelijk via de kronkelpaadjes helemaal naar boven wandelen voor een fenomenaal uitzicht over de stad, het water en de bergachtige onbewoonde eilanden op de achtergrond. De klim meer dan waard!

De prachtige uitzichten over Fira
De prachtige uitzichten over Fira
Blik op het haventje van Fira
Blik op het haventje van Fira
Helemaal boven in Fira, ook hier souvenirwinkels
Helemaal boven in Fira, ook hier souvenirwinkels

Je kunt ook de omgekeerde beweging doen en naar de kleine haven gaan. Om weer naar boven te gaan, worden ook ezeltjes aangeboden om de loodzware trappen te overbruggen, maar ik raad iedereen af om zulke initiatieven nog te steunen. De dieren zien er allerminst gezond uit en moeten meermaals daags het loodzware traject in de twee richtingen doen.

Ezeltjes in de straten van Fira
Ezeltjes in de straten van Fira

Oia bezoeken

Niet alleen Fira loont de moeite, ook Oia mag je zeker niet vergeten! Het stadje is weliswaar kleiner dan Fira, maar moet zeker niet onderdoen. Het is vooral bekend door de witte huisjes met blauwe daken, de typische kerkjes, de grotwoningen en … de zonsondergang. De verhouding terrasjes, restaurantjes en souvenirwinkels is er ook wat evenwichtiger.

Het prachtige Oia
Het prachtige Oia

Wij bezochten Oia voor een tweede keer op onze huwelijksverjaardag en konden niet gelukkiger zijn met die keuze. Het is een plaatsje dat zó mooi, charmant en paradijselijk is dat het bijna onecht lijkt. Alsof je door een filmdecor loopt.

Prachtige souvenirwinkels in Oia
Prachtige souvenirwinkels in Oia
Schilderachtige kerkjes in Oia
Schilderachtige kerkjes in Oia

In Oia ontdekten we een superleuk cafeetje waar je ook heerlijke desserts kan eten (traditionele Griekse orange cake). Het cafeetje heeft bovendien een minibalkon van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de grotwoningen. Het rode gebouw duikt bovendien vaak op op postkaartjes van Santorini!

Het paradijselijke Oia
Het paradijselijke Oia
Gastblogger Valerie in Oia
Gastblogger Valerie in Oia

Bij zonsondergang of zelfs ’s nachts kun je ook naar de andere kant van Oia wandelen naar de overblijfselen van een fort, Oia Castle. Van daaruit heb je een mooi uitzicht op het (verlichte) stadje en de huisjes die tegen de bergflank aan zijn gebouwd.

Oia by night
Oia by night

Dat Santorini zo drukbezocht is, heeft natuurlijk ook nadelen. De stad wordt met momenten echt geplaagd door toeristen. En dan vooral door toeristen die hun grenzen niet kennen en op de mooie daken van (privé)gebouwen en kerken klimmen voor die ene foto. Overal zie je dan ook de opschriften met ‘keep out, private’.

De inwoners van Santorini vragen respect
De inwoners van Santorini vragen respect
De hoofdkerk van Oia
De hoofdkerk van Oia

De locals vragen de toeristen ook met aandrang om hun thuis en hun rust niet te veel te verstoren, ook al zijn ze met vakantie. Je kunt de locals het meest helpen door respectvol om te gaan met hun thuis, lokaal te kopen en te eten. Maar ondanks alles verliezen ze nooit hun gastvrijheid en daarom heeft het eiland ook zo’n grote aantrekkingskracht.

Traditionele woningen en molens op Santorini
Traditionele woningen en molens op Santorini
De witte huisjes van Santorini
De witte huisjes van Santorini

Ik wens het je van harte toe om het ook zelf eens te ervaren!

Valerie

Meer Griekenland tips

Hierom moet je dit jaar gaan eilandhoppen in Griekenland

Tinos, onze grootste verrassing tijdens het eilandhoppen in Griekenland

Amorgos, zo mooi, het lijkt wel een film?!

Griekse eiland Naxos: gezellig, culinair & idyllisch

Stadstour & foodsafari in Athene!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Griekenland ook leuk:

Lesbos - de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid
Griekenland

Lesbos: de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Lesbos, ook wel bekend als Lesvos, is het op twee na grootste Griekse eiland en één van de minder bekende eilanden, ondanks dat het de thuisbasis is van Ouzo en je er de verbazingwekkende natuurlijke schoonheid van The Petrified Forest kunt vinden. Lesbos ligt in de Egeïsche zee en de hoofdstad Mytilini is ook het Lesbos: de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

De mooiste plekjes in Griekenland
Griekenland

De mooiste plekjes in Griekenland

Griekenland is een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Dat is niet verrassend, want het land is rijk aan schitterende eilanden, prachtige natuurlandschappen en adembenemende bezienswaardigheden. Helaas is het onmogelijk om alle plekken in Griekenland in één vakantie te bezoeken, dus is het goed om te weten welke plekken een must see zijn. Bovendien is De mooiste plekjes in Griekenland

De mooiste Griekse eilanden
Griekenland

Wat zijn de mooiste Griekse eilanden?

Griekenland is het land van het azuurblauwe water, de idyllische huisjes met blauwe daken, de smaakvolle Griekse keuken en de zeer gastvrije mensen. Wie eenmaal de Griekse eilanden heeft ontdekt wil niets anders meer. Maar dat is ook niet zo gek, Griekenland is het land met de meeste zonuren, minste regendagen en heeft duizenden mooie Wat zijn de mooiste Griekse eilanden?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy