Santorini: reistips, ervaringen en bezienswaardigheden
Een Grieks eiland met een welluidende naam: Santorini. Het is net zo mooi als het klinkt. Wij brachten er vorig jaar – toen er van corona nog geen sprake was – een aantal dagen door. En betoverd waren we. Santorini is écht zoals op de paradijselijke foto’s en postkaartjes die je er ongetwijfeld al van zag. Rechtstreeks en zónder filter vanuit de Oikos-reclame ;).
Santorini bereiken
Zelfs het kleine Santorini heeft een luchthaven. Het vliegtuig is dan ook de meest efficiënte manier om naar het eiland te gaan. Je vliegt doorgaans naar Athene om daar over te stappen op een kleiner vliegtuig. Je komt sowieso terecht op de schattigste luchthaven ooit, helemaal in de typische bouwstijl en met het traditionele blauw en wit. Wat op deze luchthaven een ‘gate’ wordt genoemd, is in de werkelijkheid een raam met een poortje ☺.
Verblijven op Santorini
Santorini telt meer hotels, gastenverblijven, huisjes en grotwoningen voor verhuur per vierkante meter dan locals. Een verblijf vinden moet dus zeker lukken ;). Omdat we wat laat waren met boeken, waren de meeste grotwoningen al verhuurd en gingen we daarom voor een hoger gelegen huisje buiten de drukte van de stadjes, met uitzicht op een mooi dorpje en de zee.
Dream Villa Santorini
We kwamen terecht in een schattig, authentiek huisje (Dream Villa Santorini) met enkele typische kenmerken van een grotwoning. De eigenaar was zo mogelijk nog schattiger: elke dag werden we getrakteerd op allerlei Griekse lekkernijen. Zomaar. Als onderdeel van zijn enorme gastvrijheid.
En ik moet zeggen dat we dat overal in Griekenland hebben gevoeld. Grieken behoren voor mij tot de meest gastvrije, lieve en vriendelijke mensen die ik al heb ontmoet. Verder was hij eerder discreet aanwezig, maar stond hij er wel als je iets nodig had. Een aanrader! Lees meer over Dream Villa Santorini
Fira bezoeken
Fira, bekend als de hoofdstad van Santorini, is ook hét toeristische centrum bij uitstek. Het is wat groter dan bijvoorbeeld Oia (spreek uit als ia) en zo mogelijk nóg toeristischer.
Toch doet dat geen afbreuk aan het mooie plaatsje aan het water, met hagelwitte huisjes tegen de bergflanken. In het gezellige centrum met de kronkelende weggetjes vind je een aaneenschakeling van souvenirwinkels, terrasjes en restaurantjes.
De meeste restaurants hebben er een prachtig panoramisch terras en de Griekse keuken stelt niet snel teleur (tzatziki all day every day). Voor wie eens wat anders wil: er is ook een fish spa. Daar doen honderden kleine visjes zich tegoed aan de dode huidcellen op je voeten, terwijl heel wat nieuwsgierige kijklustigen het schouwspel vanop afstand volgen. Een … aparte ervaring!
Ook wie graag wandelt (zónder hoge hakken ☺), is aan het juiste adres in Fira. Je kunt namelijk via de kronkelpaadjes helemaal naar boven wandelen voor een fenomenaal uitzicht over de stad, het water en de bergachtige onbewoonde eilanden op de achtergrond. De klim meer dan waard!
Je kunt ook de omgekeerde beweging doen en naar de kleine haven gaan. Om weer naar boven te gaan, worden ook ezeltjes aangeboden om de loodzware trappen te overbruggen, maar ik raad iedereen af om zulke initiatieven nog te steunen. De dieren zien er allerminst gezond uit en moeten meermaals daags het loodzware traject in de twee richtingen doen.
Oia bezoeken
Niet alleen Fira loont de moeite, ook Oia mag je zeker niet vergeten! Het stadje is weliswaar kleiner dan Fira, maar moet zeker niet onderdoen. Het is vooral bekend door de witte huisjes met blauwe daken, de typische kerkjes, de grotwoningen en … de zonsondergang. De verhouding terrasjes, restaurantjes en souvenirwinkels is er ook wat evenwichtiger.
Wij bezochten Oia voor een tweede keer op onze huwelijksverjaardag en konden niet gelukkiger zijn met die keuze. Het is een plaatsje dat zó mooi, charmant en paradijselijk is dat het bijna onecht lijkt. Alsof je door een filmdecor loopt.
In Oia ontdekten we een superleuk cafeetje waar je ook heerlijke desserts kan eten (traditionele Griekse orange cake). Het cafeetje heeft bovendien een minibalkon van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de grotwoningen. Het rode gebouw duikt bovendien vaak op op postkaartjes van Santorini!
Bij zonsondergang of zelfs ’s nachts kun je ook naar de andere kant van Oia wandelen naar de overblijfselen van een fort, Oia Castle. Van daaruit heb je een mooi uitzicht op het (verlichte) stadje en de huisjes die tegen de bergflank aan zijn gebouwd.
Dat Santorini zo drukbezocht is, heeft natuurlijk ook nadelen. De stad wordt met momenten echt geplaagd door toeristen. En dan vooral door toeristen die hun grenzen niet kennen en op de mooie daken van (privé)gebouwen en kerken klimmen voor die ene foto. Overal zie je dan ook de opschriften met ‘keep out, private’.
De locals vragen de toeristen ook met aandrang om hun thuis en hun rust niet te veel te verstoren, ook al zijn ze met vakantie. Je kunt de locals het meest helpen door respectvol om te gaan met hun thuis, lokaal te kopen en te eten. Maar ondanks alles verliezen ze nooit hun gastvrijheid en daarom heeft het eiland ook zo’n grote aantrekkingskracht.
Ik wens het je van harte toe om het ook zelf eens te ervaren!
Tip: wist je dat er ook leuke boottochten vanaf Santorini vertrekken, zoals de tour naar Nea Kameni. Lees hier meer over de boottochten naar Nea Kameni.