Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips voor een weekendje Schiermonnikoog

Tips voor een weekendje Schiermonnikoog

Tips voor een weekendje Schiermonnikoog

Tips voor een weekendje Schiermonnikoog

Inhoudsopgave

Houd je van rust, ruimte en natuur? En heb je zin om er even lekker tussenuit te gaan? Ga de Waddeneilanden ontdekken en boek een weekendje Schiermonnikoog. Dit schitterende Waddeneiland is een prima optie voor een vakantie in eigen land en is een bijzonder eiland om te zien. Wist je bijvoorbeeld al dat het gehele eiland is benoemd tot een Nationaal Park en dat Schiermonnikoog de breedste zandstranden van Europa heeft? Genoeg reden dus om dit mooie Waddeneiland te bezoeken. In deze blog deel ik mijn tips voor een weekendje Schiermonnikoog.

Bespaartip voor een weekendje weg naar Schiermonnikoog

Voordat we beginnen, wil ik eerst een handige bespaartip met je delen. Als je een weekendje Schiermonnikoog wilt boeken, maar niet te veel wilt uitgeven aan je accommodatie, dan raad ik je aan om te kijken naar last minute aanbiedingen. Een last minute Schiermonnikoog hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Met een beetje speurwerk zijn er zeker buiten het hoogseizoen genoeg leuke opties om een goedkoop appartement of vakantiehuisje te boeken. Vakantieparken zoals Landal Vitamaris hebben namelijk liever dat de appartementen bezocht worden, dan dat ze leeg staan. Probeer hier dus eens naar te kijken. Je doet jezelf en je portemonnee er een groot voordeel mee 😉. 

De boot naar Schiermonnikoog

Goed, daar gaan we dan! Om op Schiermonnikoog te komen raad ik je aan om de boot te pakken vanuit Lauwersoog. Vanaf hier is het slechts 45 minuten varen en met helder weer kun je het eiland in de verte al zien liggen.

De boot naar Schiermonnikoog
De boot naar Schiermonnikoog

Tickets zijn gemakkelijk online te bestellen of te koop in de haven. Als je de boot opstapt zul je merken dat de vakantie daadwerkelijk is begonnen. Je kunt je drukke agenda eindelijk even loslaten en gaat nu echt genieten van een ontspannen weekendje Schiermonnikoog. Het lijkt simpelweg alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Alles gaat relaxt en in een rustig tempo. 

Wat te doen tijdens een weekendje Schiermonnikoog?

Van alle Nederlandse Waddeneilanden is Schiermonnikoog verreweg het rustigste eiland. Je komt hier vooral om te genieten van de rust, de ruimte en de natuur. Zodra je op het Schiermonnikoog aankomt, heb je de mogelijkheid om een fiets te huren bij Soepboer Fietsenverhuur. Zij staan direct bij de haven te wachten met een groot aantal huurfietsen, waaronder elektrische fietsen en tandems. 

Fietsen

Aangezien Schiermonnikoog een heerlijk fietseiland is en er geen toeristische auto’s rijden, raad ik je dan ook zeker aan om een fiets te huren. Dit is wat mij betreft de ideale manier om het eiland te ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen, maar dan doe je er simpelweg een stuk langer over en wordt het lastig om het hele eiland te zien.

Fietsen op Schiermonnikoog
Fietsen op het eiland

Wandelen over de breedste stranden van Europa

Als je met de boot richting Schiermonnikoog vaart zal het je waarschijnlijk al wel opvallen; de brede zandstranden. In totaal is het strand van Schiermonnikoog ruim 18 km lang en op diverse plekken meer dan een km breed. Ideaal dus om een heerlijke strandwandeling te maken. Als je wilt kun je de hele noordkust afwandelen en je kunt zelfs helemaal doorlopen tot de Balg. Dit is een enorme zandplaat aan de oostkant van Schiermonnikoog. 

Zeehonden spotten

Een wandeling naar de Balg is overigens wel een flinke opgave. Daarom kun je wat mij betreft beter een ritje met de Eilander Balgexpres boeken. Dit is een grote tractor met aanhangwagen die je via het strand naar de Balg toe rijdt. En ik kan je vertellen; het is een grappige ervaring om in dit unieke vervoersmiddel plaats te nemen en over het strand te hobbelen. Als je eenmaal bij de Balg aankomt, kun je hier met een beetje geluk zeehonden spotten. Deze schattige beestjes liggen hier heerlijk uit te rusten na een dag hard werken op zee. En vergeet ook zeker niet om goed om je heen te kijken. Want op de Balg kun je de meeste bizarre schelpen vinden. 

Schelpenmuseum

Over schelpen gesproken; op Schiermonnikoog hebben ze ook een Schelpenmuseum. Hier worden schelpen tentoongesteld die op het eiland gevonden zijn. Er is werkelijk van alles te zien. Van krabben, zeesterren en zeepokken tot slakken, zeeappels en olifantstanden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden om Schiermonnikoog. 

Blokarten

Een andere leuke manier om het strand te ontdekken is door te gaan Blokarten. Dit zijn skelters met zeil die door de wind vooruit worden gestuwd. Als er een flinke wind staat is dit echt super gaaf om te doen en bij laag water kun je zelfs langs de zee scheuren. Mocht je willen blokarten, dan kun je deze activiteit boeken bij Reactief Buitensport. Daarnaast kun je hier ook andere uitjes boeken, zoals vliegeren, powerkiten en boerengolf.

Blokarten
Blokarten

De vuurtoren

De rode vuurtoren is het symbool van Schiermonnikoog. Een weekendje op Schiermonnikoog is dus niet compleet als je hier geen leuke foto hebt gemaakt. Zeker bij mooi weer is het absoluut de moeite waard om hier even heen gaan. Als je wilt kun je de vuurtoren ook bezoeken. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op de rest van het eiland. 

De vuurtoren van Schiermonnikoog
De vuurtoren

Waar overnachten tijdens een weekendje weg naar Schiermonnikoog? 

Goed, dat Schiermonnikoog een heerlijk eiland is voor een weekendje weg, dat geloof je nu wel. Maar waar ga je overnachten? Om je weekendje Schiermonnikoog helemaal compleet te maken kun je eens kijken naar een luxe vakantiehuis op Schiermonnikoog. Op het eiland zijn veel toeristisch slaapplekken beschikbaar, maar zeker tijdens de schoolvakanties en het hoogseizoen is het raadzaam om er vroegtijdig bij te zijn. Tijdens deze bizarre coronatijden wordt een weekendje weg naar Schiermonnikoog namelijk steeds populairder.

Deze gastblog is geschreven door Tom van Galekkeropvakantie.nl

Meer leuke tips over Schiermonnikoog? Neem dan een kijkje op de website van de VVV

Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland