Nieuw-Zeeland is volgens reisfanaten het mooiste land ter wereld. Dat zijn we roerend met ze eens. Ongerepte natuur, schitterende berglandschappen, 10.000 kilometer kustlijn, prachtige fjorden en eeuwenoude regenwouden. Maar wist je dat Nieuw-Zeeland ook the place to be is voor de fijnproevers?
Nieuw-Zeeland heeft een wereldreputatie voor het produceren van bekroonde, lokaal geteelde producten. Dankzij het ideale klimaat voor wijnbouw, zijn er zes grote druiventeeltgebieden die allemaal worden omgeven door aantrekkelijke landschappen.
Bezoek tijdens jouw rondreis door Nieuw-Zeeland bekroonde wijnmakerijen, boerenmarkten, verfijnde restaurants, gezellige café’s en kraampjes langs de weg. De unieke keuken van de Maori zal ook zeker je smaakpapillen prikkelen. Nieuw-Zeeland is bovendien bekend om zijn heerlijke verse zeevruchten en ook om ’s werelds beste oesters. Een droom voor de fijnproever en wijnkenner.
Ben jij klaar voor je foodie rondreis door Nieuw-Zeeland, maar wil je eerst weten wanneer nu eigenlijk beste reistijd is? Dat lees je hier.
Centraal Otago en Queenstown
Central Otago neemt je mee op een culinaire reis. Met wijnen van wereldklasse, waaronder enkele van ’s werelds beste Pinot Noirs, is deze regio een toevluchtsoord voor wijnliefhebbers. Binnen 40 minuten rijden van Queenstown vind je meer dan 200 wijnmakerijen. Queenstown zelf is een pittoresk stadje, gelegen naast Lake Wakatipu en omgeven door ruige bergen. Deze speciale plek biedt een aantal van de beste restaurants en bars in Nieuw-Zeeland. Queenstown is een droom voor de echte fijnproever.
Kaikoura
Kaikoura is een kleine badplaats, gelegen in de regio Canterbury. Veel toeristen komen hier voor het spectaculaire walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen. Echter is Kaikoura veel meer dan dan alleen het spotten van wildlife. De naam Kaikoura zegt het al. In het Maori betekent ‘Kai’ voedsel en ‘koura’ rivierkreeft. De stad doet zijn naam eer aan en heeft de beste rivierkreeften ter wereld. Je kunt genieten van heerlijke, vers gevangen rivierkreeften uit een lokale foodtruck of in een restaurant met uitzicht op de Stille Oceaan.
Martinborough
Martinborough is een charmant wijndorp, gelegen in het hart van de Nieuw-Zeelandse wijnroute, op het zuidelijke deel van het Noordereiland. Dit kleine stadje heeft veel karakter en produceert enkele van de beste premium wijnen van Nieuw-Zeeland.
Er zijn meer dan 20 wijnhuizen om uit te kiezen. Velen zijn kleine producenten en familiebedrijven, wat ze nog specialer maakt. Veel mensen komen hier maar voor een dag, maar we raden aan om een paar dagen door te brengen om deze bijzondere plek echt te ervaren.
Bay of Islands
De Bay of Islands bestaat uit 144 paradijselijke eilanden. Door het fijne klimaat en de korte afstand van Auckland is het in de zomer een favoriete plek onder de lokale bevolking. Maar ook als een echte foodie ben je hier aan het juiste adres!
Van fish and chips tijdens een prachtige zonsondergang aan het strand, tot verfijnde restaurants, lokale pubs en cafés. Er is voor ieder wat wils. De Bay of Islands heeft een mediterraan klimaat, waardoor er wijnmakerijen zijn in overvloed. Probeer hier de Chardonnays, Pinot Gris of de Viogniers.
Waipara Valley
Waipara Valley is een paradijs voor liefhebbers van eten en wijn. De regio heeft een breed scala aan wijngaarden, bekroonde restaurants en een verscheidenheid aan unieke lokale voedselproducenten, waaronder olijf- en truffeltelers. Ontmoet de lokale bevolking in de pub en geniet van een klassieke pubmaaltijd, of probeer eens de lokale koffie in een van de gezellige café’s. Geniet van een wijnproeverij en bewonder de eindeloze uitzichten. Waipara Valley is een fantastische plek voor lekker eten en wijn.
Dit artikel over culinaire plekken in Nieuw-Zeeland is geschreven door de redactie van TravelEssence, voor meer tips over Nieuw-Zeeland klik je hier.