Zoek
Sluit dit zoekvak.

Menorca; azuurblauw water, natuur en gezellige stadjes

Menorca; azuurblauw water, natuur en gezellige stadjes

Menorca; azuurblauw water, natuur en gezellige stadjes

Menorca; azuurblauw water, natuur en gezellige stadjes

Inhoudsopgave

Voor parelwitte stranden en azuurblauw water hoef je helemaal niet heel ver te reizen. Deze mooie stranden kun je ook gewoon in Europa vinden, oftewel op het prachtige Spaanse eiland Menorca. Afgelopen zomer verbleef ik een week op dit mooie eiland. In deze blog neem ik je mee naar Menorca.

De Balearen

Menorca, een prachtig Spaans eiland dat deel uitmaakt van de Balearen in de Middellandse zee. Het kleine eilandje heeft veel te bieden; lange zandstranden, rotsstranden, oude idyllische stadjes en beschermde natuurgebieden. Het is daarnaast een ideaal eiland om te duiken en te snorkelen.

Afgelopen zomer was ik voor het eerst op dit eiland. Toen ik hoorde dat het mooie stranden, diverse natuurgebieden en schattige dorpjes had, dacht ik direct aan een toeristisch eiland. Maar tot mijn grote verbazing, heeft Menorca helemaal niet veel toeristen. Natuurlijk zijn er vakantiegangers te vinden, want die heb je overal, maar er is geen massatoerisme. Dat maakt het eiland voor mij nog nét een stukje mooier.

Stranden en azuurblauw water

Als ik terug denk aan Menorca denk ik allereerst aan het blauwe zeewater. Het eiland heeft verschillende soorten stranden, van lange zandstranden tot aan rotsstranden. Deze afwisseling vond ik leuk. We hadden een auto gehuurd (wel echt een aanrader op dit eiland) en gingen zo iedere dag een ander strandje ontdekken. De top 4 stranden die je gezien moet hebben zijn:

  1. Cala Macarelleta
  2. Cala del Pilar 3
  3. Cala Mitjana and Mitjaneta
  4. Cales Coves
Mooie bezienswaardigheden Menorca
Calas Coves
Cales Coves

Naast de mooie stranden heeft Menorca nog meer te bieden. Ik houd ontzettend van het strand, maar een week lang aan zee liggen, vind ik niks. Ik moet iets doen en zien. Op Menorca kan dat zeker. Er zijn veel leuke steden en dorpjes te bezoeken: Ciutadella de Menorca, de hoofdstad Mahón en het dorpje Es Mercadal is ook zeker een bezoekje waard.

Markt in Es Mercadal

Iedere donderdag van 19:00 uur tot 23:00 uur is in Es Mercadal een markt. Een echte aanrader als je op het eiland bent. Er is muziek, veel lokale bevolking en er worden veel steekproducten verkocht. Heel Spaans en erg gezellig.

Markt in Es Mercadal - Menorca
Markt in Es Mercadal
Kaas op de Markt in Es Mercadal - Menorca
Kaas op de Markt in Es Mercadal

Hoofdstad Mahón

De hoofdstad van Menorca heeft een mooie haven. Deze haven is 5 kilometer lang en loopt door deze stad heen. Het is leuk om mee te gaan op een boot, zo zie je nog meer mooie plekken van het eiland.

De haven van Mahón
De haven van Mahón

Daarnaast heeft deze stad veel leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en het heeft leuke plekken om uit te gaan, zoals Paput (iedere avond een ander themafeest).

Hoofdstad Mahón, gezellige restaurantjes
Hoofdstad Mahón, gezellige restaurantjes

Arabisch stad Ciutadella

Ciutadella is na Máhon de grootste stad van het eiland. De Arabieren hebben lang de macht gehad in deze stad en dat is ook terug te zien in veel details van de stad. Ciutadelle heeft een mooie kathedraal, een haven en mooie pleinen met historische gebouwen.

Ciutadella, de op een na grootste stad van Menorca
Ciutadella, de op een na grootste stad van Menorca
Historische gebouwen in Ciutadella
Historische gebouwen in Ciutadella

Natuurgebieden die behoren tot de wereld erfgoed

Naast de mooie stranden en steden heeft Menorca ook veel natuur. Het heeft zelfs een natuurgebied dat behoort tot de Wereld Erfgoed van UNESCO. Eén van deze gebieden op het eiland is Salbufera Des Grau Natural Park. Een prachtig park met verschillende natuur, flora, fauna en er zijn veel dieren te spotten.

Salbufera Des Grau Natural Park
Salbufera Des Grau Natural Park

Prehistorische overblijfselen

En wie naast de stranden en de natuur ook nog wat geschiedenis wil zien, is op Menorca ook op de goede plek. Het eiland heeft een aantal prehistorische overblijfselen. De meest bekende monumenten van het binnenland zijn: Talayot (een tempel) Taula, Naveta d’es Tudons (megalitische grafkamer).

Naveta d’es Tudons
Naveta d’es Tudons

Ik ben een weekje op dit prachtige eiland geweest en het was voor mij echt een top vakantie. Het eiland heeft van alles te bieden en is niet heel toeristisch. Tip! Het is verstandig om een auto te huren. Met het openbaar vervoer kun je ook goed reizen, alleen gaan de bussen vaak maar 3 keer per dag en hierdoor heb je weinig vrijheid.

Mooie zonsondergang op Menorca
Mooie zonsondergang op Menorca

Ben jij op zoek naar een heerlijke zonvakantie, met strand, natuur, cultuur en leuke Spaanse dorpjes? Dan moet je zeker kennis maken met Menorca. Dit buureiland van de bekende eilanden Ibiza en Mallorca is meer dan een bezoekje waard.

Lara in een straatje op Menorca
Lara in een straatje op Menorca

Deze leuke gastblog over Menorca is geschreven door Lara

Staat Menorca op jouw lijstje?

Enthousiast geworden over Menorca? Ontdek dit mooie Spaanse eiland ook zelf. Bekijk nu de mogelijkheden!

Plan je reis door Spanje
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Spanje