Voorbereiden op een wandelvakantie? Hier moet je aan denken!

Gepubliceerd: 23 apr 2020 | Foto: Voorbereiden op een wandelvakantie - Hier moet je aan denken

Steeds meer mensen, zowel jong als oud, vinden het heerlijk om op wandelvakantie te gaan. Deze toenemende populariteit is eenvoudig te verklaren. Veel wandeltochten in het binnen- en buitenland komen langs plekken die je op geen enkele andere manier kunt bereiken. Als je een liefhebber bent van reizen en wat wilt zien van de wereld is een wandelvakantie een absolute must-do.

Voorbereiden op wandelvakantie

Een goede voorbereiding voor een wandelvakantie is essentieel om optimaal te kunnen genieten van je reis. In dit artikel helpen we je hiermee een eindje op weg door een aantal zaken te benoemen die van groot belang zijn bij het voorbereiden op een wandelvakantie.

Waarom steeds meer mensen kiezen om te voet op vakantie te gaan

Wandelen heeft in de loop van de jaren een steeds hipper imago gekregen en zeker in combinatie met vakanties. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te voet op vakantie te gaan. Dit soort reizen kunnen op verschillende manieren worden vormgegeven. Het is immers mogelijk om een wandeltocht te lopen en onderweg in een hotelletje of een trekkershut te overnachten maar je kunt er ook voor kiezen om “back to basic” te gaan en onderweg in een tent te overnachten (outdoor only dus). Op deze manier wordt een wandelvakantie toegankelijk voor iedereen, ongeacht het sportieve niveau.

Uiteraard kun je letterlijk alle kanten op als je op wandelvakantie gaat. Je kunt ervoor kiezen om in Nederland te blijven, waarbij met het Pieterpad en het Roots Natuurpad vele kilometers voor je liggen. Uiteraard kun je ook de grens over voor de mooiste wandelvakanties in bijvoorbeeld Schotland, Oostenrijk of op Madeira. Ook Yellowstone National Park, de Inca Trail of de Everest Base Camp Trek staan bij de zeer ervaren wandelaars hoog op de Bucket-list.

Het voorbereiden op een wandelreis, voorpret of noodzakelijk kwaad?

Er zijn diverse redenen te benoemen om eens op wandelvakantie te gaan. Reizigers die als eens op wandel vakantie zijn geweest, noemen vrijwel unaniem het feit dat je één bent met de natuur, dat je op plekken komt die je op een andere manier niet kunt bereiken en dat je nergens aan hoeft te denken tijdens je wandelvakantie als belangrijkste voordelen van deze reis. Dit laatste punt moet je overigens wel op de juiste manier interpreteren. Je hoeft nergens aan te denken tijdens je vakantie maar wel voor je vakantie.

Het is immers van groot belang dat je goed voorbereid bent op een wandelvakantie. De reden hiervoor is eenvoudig. Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging dat zeker in de buitenlucht (op onverharde wegen en onder verschillende weersomstandigheden) niet altijd even eenvoudig is. Het is daarom wel goed dat je een goede conditie hebt.

Daarnaast moet je over het juiste materiaal (denk alleen maar aan schoeisel en sokken) beschikken en hiermee al wat getraind hebben. Je zou hieruit kunnen concluderen dat het voorbereiden op een wandelreis noodzakelijk kwaad is. Misschien is dat zo maar de voorpret zal er ook niet minder door zijn.

Denk hieraan bij de voorbereiding op een wandelvakantie

Op het moment dat je goed voorbereid op wandelvakantie gaat, zul je optimaal kunnen genieten van je ervaringen. Je voorkomt hierdoor blessures, vermoeidheid, problemen met het materiaal en andere stress tijdens de route. Veel mensen beginnen dan ook maanden van tevoren met de voorbereidingen op een wandelvakantie. De onderstaande punten zijn dan ook essentieel bij de voorbereiding op een wandelvakantie:

  • Goed training om conditie op te bouwen
  • Zorgen voor kwalitatief goed materiaal dat aansluit op de doelstelling van de vakantie
  • Zorgen voor een zorgvuldig uitgestippelde route
  • Overwogen keuze maken met betrekking tot je uitrusting
  • Zorgen voor een goede reisverzekering en voorzieningen voor noodsituaties

Wandelvakantie

Een wandelvakantie is dus een uitstekende optie voor je als je natuurliefhebber, reislustige of buitensporter bent. Je kunt er dus letterlijk alle kanten mee op. Wandelen is een outdoor hobby waarbij je alle gelegenheid hebt om te genieten van het moois wat de natuur ons biedt. Dit brengt ons bij onze laatste tip die je al ter harte moet nemen als je begint met de voorbereidingen voor een wandelvakantie: laat géén sporen na. De mooie natuur waar we doorheen mogen lopen blijft zo mooi als we er zuinig op zijn.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Outdooronly.nl

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs

De leukste dagtrips vanuit Sydney

Er is veel te zien en te doen in en rondom het Australische Sydney. Zo kun je de rijke...

Treinrondreizen door Europa: mooie treinreizen vanuit Nederland!

Treinrondreizen door Europa, een avontuurlijke én milieubewuste manier van reizen. Een rondreis maken met de trein door Europa is ook...

São Bento: een van de mooiste stations ter wereld!

Wie de mooie Portugese havenstad Porto bezoekt mag een bezoek aan São Bento, een van de mooiste treinstations ter wereld...

Is een camper iets voor mij? De voor- en nadelen van een camper!

Het huren van een camper is hot. Steeds meer mensen hebben de smaak te pakken en kiezen voor een camperreis...

City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Prachtige fjorden, indrukwekkende gletsjers en majestueuze bergen, de omgeving van Stavanger in Noorwegen weet menig reiziger enthousiast te maken. Zeker...

Rondreis door Afrika: Malawi, Zambia en Zimbabwe

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy