Wat te doen in Sluis in West-Zeeuws Vlaanderen

Wat te doen in Sluis in West-Zeeuws Vlaanderen

Gepubliceerd: 30 jul 2020 | Foto: Wat te doen in Sluis in West-Zeeuws Vlaanderen

Sluis is een stadje in West-Zeeuws Vlaanderen dat verrassend veel te bieden heeft voor haar grootte. Het ligt in een prachtige omgeving en heeft een rijke geschiedenis die zelfs teruggaat tot 1260.

Bezienswaardigheden

Wie een bezoek aan dit plaatsje brengt, zet bijna letterlijk een stap terug in de tijd. Maar ook als je meer van natuur, winkelen of lekker eten houdt, schiet Sluis zeker niet tekort. Kortom, een ideaal dagje weg in Nederland.

Belfort

Verreweg het bekendste bouwwerk in Sluis is het Belfort, dat overigens het enige belfort in Nederland is. Dit rechthoekige gebouw met een opvallende klokkentoren is al vanaf 1386 gebouwd en meerdere keren gerestaureerd.

Belfort wat tegenwoordig dient als stadhuis
Het Belfort, wat tegenwoordig dient als stadhuis

Tegenwoordig doet het dienst als stadhuis en museum. Ook kun je de klokkentoren beklimmen voor een mooi uitzicht. De klokken worden nog elk kwartier geluid door het beeld van Jantje van Sluis.

Klokkenluider Jantje van Sluis
Klokkenluider Jantje van Sluis

Volgens de legende zou Sluis dankzij hem niet veroverd zijn door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Jantje was namelijk klokkensteller, maar had op de kermis een biertje te veel gedronken. Hierdoor liet hij zijn zoon en neef de klokken opwinden, maar dit deden zij te strak waardoor de klokken niet luidden. De Spanjaarden vertrouwden de situatie niet en besloten Sluis daarom niet binnen te vallen. We weten niet precies wat er van dit verhaal waar is, maar mooi is het in ieder geval wel!

Stadswallen

Rondom Sluis liggen nog steeds de stadswallen die eeuwenlang als verdedigingswerk hebben gediend. Tegenwoordig kun je er prachtig overheen fietsen of wandelen, want vanaf hier heb je mooi uitzicht op het stadje en de polders rondom Sluis. Waarschijnlijk kom je ook nog wat Schotse Hooglanders tegen die op een deel van deze stadswallen grazen.

Uitzicht op de polders
Uitzicht op de polders
Stadswallen met Schotse Hooglanders
Stadswallen met Schotse Hooglanders

Stadspoorten

Op enkele plekken worden de stadswallen onderbroken door stadspoorten, drie ervan zijn nog grotendeels intact en elk van hen is uniek. Zo heb je vanaf de Zuidpoort goed zicht op de molen, de Oostpoort ligt naast een hertenkamp met mooi uitzicht op de polders, en de Westpoort (ook wel Steenen Beer) is prachtig gelegen langs De Damse Vaart.

De Zuidpoort
De Zuidpoort

De Damse Vaart

Wie graag in de natuur is, kan in de omgeving erg goed fietsen en wandelen. Zo ligt er een mooi pad langs De Damse Vaart, die van Sluis helemaal tot aan Brugge loopt.

Langs De Damse Vaart
Langs De Damse Vaart

Een erg leuke manier om deze vaart over te steken, is met het veerpontje ‘Kobus’. Je vaart jezelf namelijk naar de overkant door aan een wiel te draaien. De veerpont ligt overigens zo’n twee kilometer buiten Sluis, net over de grens met België. Zo wordt een dagje Sluis makkelijk een internationale uitstap 😉

Veerpont Kobus - Sluis
Veerpont Kobus

Fun facts

Doordat Sluis al eeuwenlang een levendige plaats is, heeft het aardig wat leuke weetjes verzameld. Hier staan er een aantal voor jullie op een rijtje:

  • Sluis is de geboorteplaats van Johan Hendrik van Dale, bekend van het woordenboek ‘De Dikke Van Dale’.
  • In Sluis is het al ruim een eeuw lang de normaalste zaak van de wereld om op zondag te winkelen. Vanaf 1908 mogen de winkels ook op zondag geopend zijn.
  • Sluis is de winkelstad met de meeste meters hoofdwinkelstraat van Zeeland. Natuurlijk dankzij het feit dat winkels al jaren op zondag geopend zijn en daarmee veel dagjesmensen trekken.
  • Een museum met alleen maar bizarre uitvindingen? Ja, het bestaat echt! In het Bizarium kan je bijvoorbeeld een vliegfiets, haargroeihelm of zwemparaplu bewonderen. Dat is eens iets anders dan een schilderij 😉
  • Tot 2013 was in Sluis één van de beste restaurants van Nederland gevestigd, genaamd Oud Sluis. Chef-kok en eigenaar Sergio Herman sleepte met dit restaurant vele prijzen in de wacht, waaronder drie Michelinsterren! Niet getreurd als je denkt een gastronomisch hoogstandje gemist te hebben. In het pand van Oud Sluis heeft Sergio’s broer, Michel Herman, De Eetboetiek opgezet. Hier kun je niet alleen terecht voor heerlijk eten en de beste koffie, in het bijbehorende boetiekje kun je ook veel lifestyleproducten kopen. 
  • De Damse Vaart wordt ook wel het Napoleonkanaal genoemd. Dit komt doordat Napoleon met dit kanaal een verbinding wilde maken tussen de Westerschelde en Brugge. Toch eindigt dit kanaal midden in Sluis, want tijdens de aanleg ervan werd Napoleon verslagen.

Lees meer over deze mooie plek in West-Zeeuws Vlaanderen

Met liefde geschreven door:

Hi! Ik ben Johanna en schrijf met veel plezier maandelijks een gastblog. Ik ben opgegroeid in het prachtige West-Zeeuws Vlaanderen en momenteel studeer ik in Utrecht. Aangezien ik last heb van een ontembare reislust, ben ik vaak bezig met (dromen over) reizen. Zo organiseer ik bijvoorbeeld de buitenlandse reis voor mijn studievereniging, help ik vrienden bij het plannen van hun vakanties en heb ik zelf ook nog meer dan genoeg reisplannen.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy