Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werken in het buitenland: de voor- en nadelen

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland: de voor- en nadelen

Werken in het buitenland

Inhoudsopgave

Ben je helemaal klaar met het koude wisselvallige weer in Nederland? En droom je erover om bijvoorbeeld in het zonnige Valencia of op het paradijselijke Zakynthos te wonen en werken? Wonen en werken in het buitenland is een toffe ervaring die je carrière en persoonlijke groei kan bevorderen. Maar hoe vind je nou die ene droombaan in het buitenland? Jesper heeft in 2008 zelf ook een half jaar in het buitenland gewerkt en in deze blog vertellen wij de voor- en nadelen van werken in het buitenland en hoe je op een snelle manier die droombaan kunt vinden.

Voordelen van werken in het buitenland

Ervaring opdoen

Zo kun je tijdens het werken in het buitenland internationale ervaring op doen en daarmee je cv versterken en aantrekkelijker maken voor werkgevers. Werkervaring in het buitenland is altijd een pluspunt bij het solliciteren naar een nieuwe baan in Nederland.

Nieuwe vaardigheden

Tijdens het werken in het buitenland leer je nieuwe vaardigheden. Een totaal nieuwe omgeving met nieuwe culturele normen en waarden en andere werkmethoden. Het is altijd goed om weer kennis te maken met andere normen en waarden en werkmethoden. De verbreding in je vaardigheden kun je wellicht weer toepassen wanneer je terug bent in Nederland.

Het leren van een nieuwe taal

Ook biedt het werken in het buitenland je de kans om een nieuwe taal te leren. Altijd al eens Spaans, Portugees of misschien wel Chinees willen leren, dan is dit dé kans! Het leren van een nieuwe taal is niet alleen nuttig op werkgebied, maar wellicht ook in je persoonlijke leven.

Nieuwe mensen leren kennen

Wanneer je een job hebt in het buitenland leer je snel nieuwe mensen kennen. Veel van je collega’s zullen in het zelfde schuitje zitten en vinden het fijn om leuke contacten te hebben en kennis te kunnen delen. Je netwerk is dan ook zo uitgebreid, als je eenmaal begonnen bent bij je nieuwe job in het buitenland.

Zelfontwikkeling

Een van de belangrijkste punten is misschien wel de zelfontwikkeling. Je bent (zeker in het begin) helemaal op jezelf aangewezen. Het is misschien in het begin even een spannende stap, maar eenmaal gesetteld en begonnen aan je nieuw baan in het buitenland zul je merken dat je grote stappen maakt in je zelfontwikkeling. Je zelfvertrouwen krijgt een boost en je komt met heel veel nieuwe ervaringen terug.

Reizen

Nog een groot pluspunt van werken in het buitenland is de kans op het ontdekken van nieuwe plekken. Wanneer je een vrije dag hebt of in de weekenden kun je heerlijk op avontuur gaan en de omgeving ontdekken. Aangezien de bestemming totaal nieuw voor je is heb je veel nieuwe plekken om te ontdekken. Misschien ga je wel samen met je nieuwe collega’s op pad en maak je een onvergetelijke rondreis.

Nadelen van werken in het buitenland

Afstand van familie en vrienden

Wonen en werken in het buitenland bekent dat een bakkie koffie drinken met familie of vrienden er even niet in zit. De afstand is daarvoor te groot. Houd hier rekening mee als je deze stap maakt.

Taalbarrières

Afhankelijk van het land dat je kiest kun je tegen taalbarrières aanlopen. In het buitenland kan het ook lastiger zijn om je gevoel of emotie exact over te brengen vanwege de taal.

Kosten

De kosten van levensonderhoud kunnen in het land waar je wilt gaan wonen hoger zijn dan in je thuisland. Hierbij gaat het voornamelijk om huisvesting, zorgverzekering en andere uitgaven.

Cultuurschok

Je kan last hebben van een cultuurschok. Het aanpassen aan de nieuwe cultuur en gewoonten kunnen lastig voor je zijn, vooral als er grote verschillen zijn met je thuisland.

Visumbeperkingen

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Soms kan het door visumbeperkingen lastiger zijn om langdurig in een land te blijven of dat je kansen op werk worden beperkt.

Onzekerheid

Thuisblijven geeft je houvast aan alles wat je nu hebt. Het tijdelijk wonen en werken in het buitenland geeft je meer onzekerheid. Zo blijft het bijvoorbeeld spannend of je baan gaat bevallen en of je wel tijdelijk kunt aarden in het land.

Hoe vind ik mijn droombaan in het buitenland?

En dan die ene belangrijke vraag. Hoe vind je eigenlijk die droombaan in het buitenland?

Je kunt natuurlijk het hele internet afstruinen en zelf opzoek gaan, maar gelukkig zijn er ook handige websites die je hierbij kunnen helpen. Yobbers is zo’n website waarop je eenvoudig een droombaan in het buitenland kunt vinden. Op Yobbers vind je verschillende vacatures van bedrijven binnen en buiten Europa. Selecteer of je op zoek bent naar vast werk, vrijwilligerswerk of vakantiewerk en de sector waar je in wilt werken. Kies het aantal werkuren en je taal niveau en je zult in een oogopslag zien welke banen er allemaal voldoen aan jouw criteria. Probeer het zelf maar eens!

Deze blog bevat affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis