Werken in het buitenland: de voor- en nadelen

Gepubliceerd: 14 apr 2023 | Foto: Werken in het buitenland

Werken in het buitenland
Reisblog Liefde voor Reizen

Ben je helemaal klaar met het koude wisselvallige weer in Nederland? En droom je erover om bijvoorbeeld in het zonnige Valencia of op het paradijselijke Zakynthos te wonen en werken? Wonen en werken in het buitenland is een toffe ervaring die je carrière en persoonlijke groei kan bevorderen. Maar hoe vind je nou die ene droombaan in het buitenland? Jesper heeft in 2008 zelf ook een half jaar in het buitenland gewerkt en in deze blog vertellen wij de voor- en nadelen van werken in het buitenland en hoe je op een snelle manier die droombaan kunt vinden.

Voordelen van werken in het buitenland

Ervaring opdoen

Zo kun je tijdens het werken in het buitenland internationale ervaring op doen en daarmee je cv versterken en aantrekkelijker maken voor werkgevers. Werkervaring in het buitenland is altijd een pluspunt bij het solliciteren naar een nieuwe baan in Nederland.

Nieuwe vaardigheden

Tijdens het werken in het buitenland leer je nieuwe vaardigheden. Een totaal nieuwe omgeving met nieuwe culturele normen en waarden en andere werkmethoden. Het is altijd goed om weer kennis te maken met andere normen en waarden en werkmethoden. De verbreding in je vaardigheden kun je wellicht weer toepassen wanneer je terug bent in Nederland.

Het leren van een nieuwe taal

Ook biedt het werken in het buitenland je de kans om een nieuwe taal te leren. Altijd al eens Spaans, Portugees of misschien wel Chinees willen leren, dan is dit dé kans! Het leren van een nieuwe taal is niet alleen nuttig op werkgebied, maar wellicht ook in je persoonlijke leven.

Nieuwe mensen leren kennen

Wanneer je een job hebt in het buitenland leer je snel nieuwe mensen kennen. Veel van je collega’s zullen in het zelfde schuitje zitten en vinden het fijn om leuke contacten te hebben en kennis te kunnen delen. Je netwerk is dan ook zo uitgebreid, als je eenmaal begonnen bent bij je nieuwe job in het buitenland.

Zelfontwikkeling

Een van de belangrijkste punten is misschien wel de zelfontwikkeling. Je bent (zeker in het begin) helemaal op jezelf aangewezen. Het is misschien in het begin even een spannende stap, maar eenmaal gesetteld en begonnen aan je nieuw baan in het buitenland zul je merken dat je grote stappen maakt in je zelfontwikkeling. Je zelfvertrouwen krijgt een boost en je komt met heel veel nieuwe ervaringen terug.

Reizen

Nog een groot pluspunt van werken in het buitenland is de kans op het ontdekken van nieuwe plekken. Wanneer je een vrije dag hebt of in de weekenden kun je heerlijk op avontuur gaan en de omgeving ontdekken. Aangezien de bestemming totaal nieuw voor je is heb je veel nieuwe plekken om te ontdekken. Misschien ga je wel samen met je nieuwe collega’s op pad en maak je een onvergetelijke rondreis.

Nadelen van werken in het buitenland

Afstand van familie en vrienden

Wonen en werken in het buitenland bekent dat een bakkie koffie drinken met familie of vrienden er even niet in zit. De afstand is daarvoor te groot. Houd hier rekening mee als je deze stap maakt.

Taalbarrières

Afhankelijk van het land dat je kiest kun je tegen taalbarrières aanlopen. In het buitenland kan het ook lastiger zijn om je gevoel of emotie exact over te brengen vanwege de taal.

Kosten

De kosten van levensonderhoud kunnen in het land waar je wilt gaan wonen hoger zijn dan in je thuisland. Hierbij gaat het voornamelijk om huisvesting, zorgverzekering en andere uitgaven.

Cultuurschok

Je kan last hebben van een cultuurschok. Het aanpassen aan de nieuwe cultuur en gewoonten kunnen lastig voor je zijn, vooral als er grote verschillen zijn met je thuisland.

Visumbeperkingen

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Soms kan het door visumbeperkingen lastiger zijn om langdurig in een land te blijven of dat je kansen op werk worden beperkt.

Onzekerheid

Thuisblijven geeft je houvast aan alles wat je nu hebt. Het tijdelijk wonen en werken in het buitenland geeft je meer onzekerheid. Zo blijft het bijvoorbeeld spannend of je baan gaat bevallen en of je wel tijdelijk kunt aarden in het land.

Hoe vind ik mijn droombaan in het buitenland?

En dan die ene belangrijke vraag. Hoe vind je eigenlijk die droombaan in het buitenland?

Je kunt natuurlijk het hele internet afstruinen en zelf opzoek gaan, maar gelukkig zijn er ook handige websites die je hierbij kunnen helpen. Yobbers is zo’n website waarop je eenvoudig een droombaan in het buitenland kunt vinden. Op Yobbers vind je verschillende vacatures van bedrijven binnen en buiten Europa. Selecteer of je op zoek bent naar vast werk, vrijwilligerswerk of vakantiewerk en de sector waar je in wilt werken. Kies het aantal werkuren en je taal niveau en je zult in een oogopslag zien welke banen er allemaal voldoen aan jouw criteria. Probeer het zelf maar eens!

Deze blog bevat affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs

Huur een camper in IJsland of Noorwegen
Reistips

Huur een camper in IJsland of Noorwegen voor de ultieme vakantie!

Ben je op zoek naar een vakantie-ervaring die anders is dan anders? Overweeg dan eens om een camper te huren en de vrijheid te ervaren die deze manier van reizen met zich meebrengt. Of je nu kiest voor het prachtige IJsland of het adembenemende Noorwegen, een camperreis biedt je de mogelijkheid om op je eigen Huur een camper in IJsland of Noorwegen voor de ultieme vakantie!

Overnachten in Nieuw-Zeeland
Reistips

Overnachten in Nieuw-Zeeland: onze favoriete accommodaties

Wat een droomreis was onze road trip door Nieuw-Zeeland. Van adembenemende gletsjers tot idyllische strandjes. We genieten nog steeds na. Tijdens onze rondreis door Nieuw-Zeeland hebben wij op verschillende mooie plekken overnacht. Wil jij ook overnachten in Nieuw-Zeeland? Onze favoriete plekken en accommodaties vind je terug in deze blog. Lees nu onze ervaringen en waarom Overnachten in Nieuw-Zeeland: onze favoriete accommodaties

Maak een vakantieglossy
Reistips

Maak een vakantieglossy met je mooiste reisherinneringen

Wie droomt er niet van om op de voorpagina van een magazine te staan. Met het maken van een vakantieglossy wordt dit realiteit. Verzamel je mooiste reiskiekjes, schiet een knallende portretfoto voor op de voorkant en beschrijf je mooiste reismomenten. Met de software van My glossy is dit in een handomdraai geregeld. Hoe het maken van een Maak een vakantieglossy met je mooiste reisherinneringen

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy