Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interview met Johanna: ‘ik kom uit een reislustig gezin’.

Interview met Johanna - Liefde voor Reizen

Interview met Johanna: ‘ik kom uit een reislustig gezin’.

Interview met Johanna - Liefde voor Reizen

Inhoudsopgave

Johanna is een van de gezichten van ons vaste gastbloggers team. Met haar mooie reisverhalen wist ze de afgelopen maanden veel reizigers te inspireren. Zo deelde ze o.a. haar reiservaringen over Marokko, Hongkong, Brugge en Pompeii. Vandaag is het tijd om Johanna beter te leren kennen. Wanneer is haar liefde voor reizen begonnen? En wat is haar mooiste reismoment tot nu toe geweest.

Even voorstellen, wie is Johanna?

Hi! Ik ben Johanna, 20 jaar en momenteel studeer ik in Utrecht. Ik ben opgegroeid op een boerderij in het prachtige (treinloze) West-Zeeuws Vlaanderen. Hier heb ik de eerste 18 jaar van mijn leven genoten van de ruimte en de frisse lucht. Sinds een paar jaar woon ik in Utrecht, waar ik nog vaak de natuur opzoek. Zo ga ik regelmatig hardlopen en doe ik aan survivalrun, lekker met andere studenten buiten rennen en klimmen.

Als ik in Zeeland ben, fiets ik graag naar de kust en in de zomer neem ik altijd een duik in zee, want ik ben een enorme waterrat. Maar naast al dat sporten, heb ik een grote liefde voor reizen. Zodra ik de kans krijg, ben ik er vandoor! Last-minute een vriendin opzoeken in Cork of een weekend Hongkong ‘gewoon omdat het kan’. Als het op reizen aankomt, is mij werkelijk geen moeite of jetlag te veel 😉

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Dat is bij mij aangeboren. Ik kom uit een reislustig gezin en zolang ik mij kan herinneren, vind ik het fijn om onderweg te zijn. Of ik nou in een auto, trein of vliegtuig zit, er is altijd wel iets moois te zien.

Je bent vaste gastblogger bij ons, wat vind jij het leukste aan bloggen?

Mensen enthousiast maken en informeren over reizen vind ik echt wel het leukste aan bloggen. Het is fantastisch om te zien en te horen dat mensen geïnspireerd raken om naar een plek te gaan waarover ik heb geschreven, of wanneer ze zich herkennen in mijn blogs als ze er al zijn geweest.

Welk land kan jij iedereen aanraden?

Slovenië! Je kan er vanuit Nederland met de auto, de trein of het vliegtuig naartoe. Het land heeft een prachtige natuur, van hooggebergte tot een stukje kust. Daarnaast zijn de mensen erg vriendelijk en spreken veel Slovenen goed Engels, van een taalbarrière heb je dus ook geen last. 

Welke landen staan hoog op jouw bucketlist? En waarom juist deze landen?

Bhutan, Japan, Maleisië, Thailand, Zuid-Afrika, Peru, en nog veel meer. Deze landen staan zo hoog op mijn bucketlist, omdat ze allemaal een hele andere cultuur of natuur hebben. Op reis vind ik het altijd fijn om andere dingen te ontdekken.

Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?

Sporttape, dat spul is echt heel handig! Zo’n rolletje neem je makkelijk mee en het is me al vaak goed van pas gekomen. Staat er een lange wandeling op het programma, dan plak ik mijn voeten ermee af om blaren te voorkomen. Ineens een gat in je tas, plak het af met sporttape en je haalt de avond wel 😉

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Theedrinken in een authentiek theehuis in Hongkong. We hadden al een erg leuke dag achter de rug en wilden even rustig thee drinken in het theehuis. Hier vielen we met onze neus in de boter, want er werd net een huisconcert gegeven. Eigenlijk mochten er op dat moment geen mensen binnenkomen, maar voor ons maakte de gastvrouw een uitzondering.

Theehuis in Hongkong
Theehuis in Hongkong

Terwijl we genoten van de heerlijk verse thee, kregen we dus ook nog een muziekvoorstelling. Verschillende Chinese muziekinstrumenten werden bespeeld en tussendoor werd er uitleg gegeven. Hiervan verstonden we geen woord, maar blijkbaar was het erg inspirerend en grappig. Juist dit moment vind ik zo mooi, omdat het echt als een verrassing kwam. We wilden even thee drinken, maar werden onverwacht helemaal ondergedompeld in de Chinese cultuur.

Op welke reisfoto ben je het meest trots?

De foto op Mala Osojnica in Slovenië. Hier heb ik net een mooie klim achter de rug en kijk ik uit over het Meer van Bled met de Julische Alpen op de achtergrond. Niet alleen is deze foto gewoon heel mooi, het laat precies zien hoe ik graag reis. Lekker actief met een combinatie van stad en natuur, en dat alles badend in de zon.

Mala Osojnica in Slovenië
Mala Osojnica in Slovenië – interview met Johanna

Over welk land zou je graag een blog willen schrijven? 

Maleisië. Zeer waarschijnlijk ga ik in 2021 een semester in Maleisië studeren. Ik ben erg benieuwd hoe het is om in zo’n andere cultuur te leven, in plaats van er alleen op vakantie te gaan. Bloggen over deze nieuwe ervaringen lijkt me dan ook erg leuk.

Welk land viel achteraf een beetje tegen?

Ik heb niet per se een land dat tegenviel, landen zijn zo groot en veelzijdig dat er altijd wel iets moois te zien is. Een stad die wel tegenviel was Venetië. De stad op zich is best mooi, maar het is zo overspoeld met toeristen en ontzettend opgehyped, dat ik het nogal vond tegenvallen. 

Wat is het gekste reismoment tot nu toe geweest? 

Dat was een gesprek aan een streetfoodkraampje in Hongkong. Hier stond ik ’s avonds aan een stalletje met allemaal speciale soorten thee. Aangezien het in Hongkong ’s avonds nog 20 graden is, waren mijn schouders niet bedekt. Naast reisfanaat ben ik ook fanatiek sporter, hierdoor heb ik nogal brede schouders.

Terwijl ik van de heerlijke thee dronk, begon één van de verkopers ineens te lachen en naar mij  te wijzen. Hij zei iets in het Chinees, maar dat kon ik niet verstaan en hij sprak geen Engels. Ik vroeg dus aan zijn collega, die enkele woorden Engels sprak, waarom er zo verbijsterd naar mij gewezen werd. De man begon te lachen en zei: ‘You muscle! You gym?’ Hierop begon ik ook te lachen en zei: ‘No, I swim.’ Dit alles werd natuurlijk weer vertaald in het Chinees en de mannen lieten duidelijk merken onder de indruk te zijn. Blijkbaar hadden ze nog niet veel vrouwen gezien die fanatiek sporten…

Als je morgen zou kunnen vertrekken, welk land zou jij kiezen dan?

Bhutan. Het lijkt mij zo’n onwijs indrukwekkend land, ze hebben daar echt een andere kijk op het leven. Erg fascinerend dat ze bijvoorbeeld welvaart meten in geluk in plaats van geld.

Welke reizen staan er op de planning?

Binnenkort heb ik nog geen reizen op de planning staan, al zal mijn reislust daar vast snel verandering in brengen. Wel ga ik waarschijnlijk volgend jaar een half jaar in Maleisië studeren, dus op de lange termijn staat heel Zuid-Oost Azië op de planning!

Hou je meer van steden of van de natuur?

Ik vind vooral een combinatie van stad en natuur erg leuk, maar als ik echt moet kiezen dan hou ik meer van natuur. Lekker fietsen, wandelen of zwemmen om vervolgens te genieten van prachtige uitzichten. In de natuur kan ik zowel mijn energie kwijt als tot rust komen.

Wat is je favoriete stad in Nederland? En buiten Nederland?

In Nederland is mijn favoriete stad Utrecht. Ik woon er ondertussen twee jaar en heb er een mooi sociaal leven opgebouwd. Daarnaast vind ik het ook een erg gezellige stad. Al die grachten zorgen voor een echte Nederlandse sfeer. Het is vooral leuk om ’s avonds langs deze mooi verlichte grachten lopen, of er doorheen te kanoën.

Kanoën in Utrecht - interview met Johanna
Kanoën in Utrecht – interview met Johanna

Buiten Nederland is mijn favoriete stad Brugge. Brugge voelt een beetje als mijn ‘hometown’. Hier heb ik veel mooie herinneringen, zoals gezellig shoppen of naar de bioscoop gaan met vriendinnen. Maar ik vind de stad op zich ook prachtig. Je wandelt er nog over de eeuwenoude kasseinstraten en de grachten en bruggetjes maken het middeleeuwse karakter helemaal af. Als kers op de taart is het ook nog eens de stad van de chocola, en laat dat nou toevallig mijn favoriete tussendoortje zijn!

Rozenhoedkaai in Brugge - interview met Johanna
Rozenhoedkaai in Brugge – interview met Johanna

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Zelf vind ik het altijd leuk om naar de lokale/landelijke radio te luisteren. Zo schrijf ik momenteel een deel van dit interview op het vliegveld van Cork, terwijl ik naar Red FM Cork luister. Op het eerste ‘oor’ een gewoon radiostation, maar af en toe wordt er Iers in plaats van Engels gesproken. Dan word je er op een leuke manier aan herinnerd dat je op reis bent en sommige dingen net even iets anders zijn.

Wat ook erg leuk is, is af en toe gewoon eens kijken waar je uitkomt. Toen ik in Kinsale nog even moest wachten tot Charles Fort geopend was, ging ik een eindje wandelen. Zo liep ik door de oude gracht langs het fort. Voordat ik het wist, stond ik aan het water met prachtige uitzichten op de inham, het fort en Kinsale in de verte.

Wandelen langs het water (Fort en Kinsale op de achtergrond)
Wandelen langs het water (Fort en Kinsale op de achtergrond)

Even uit nieuwsgierigheid om de hoek kijken, kan je soms aangenaam verrassen en je houdt er vaak de mooiste herinneringen aan over.

Jouw reisverhalen delen?

Heb jij ook zin om geïnterviewd te worden? Stuur ons gerust een berichtje. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort wel op Liefde voor Reizen.

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis