Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Interview met Mister and Mississippi

Interview met Mister and Mississippi

Inhoudsopgave

Mister and Mississippi, ooit begonnen als schoolproject van de Herman Brood Academie en uitgegroeid tot één van de meest populaire bandjes van dit moment. Momenteel touren ze met hun prachtige nieuwe album ‘We Only Part to Meet Again’ door Nederland en landen in Europa. De band bestaat uit (foto v.l.n.r.) Tom Broshuis, Danny van Tiggele, Maxime Barlag & Samgar Lemuël. Welkom bij Liefde Voor Reizen en leuk dat jullie onze vragen willen beantwoorden.

Na het grote succes van jullie debuut album is daar dan eindelijk het tweede album ‘We Only Part to Meet Again’. Was het voor jullie een lange weg om tot dit album te komen?

Tom: In het begin was het natuurlijk spannend als je begint aan een nieuwe plaat. Staan de neuzen nog wel de zelfde kant op? Maar we wisten alle 4 heel goed wat we anders wilden doen ten opzichte van de eerste plaat en we lagen daarin heel erg op 1 lijn. We zijn na de release van de eerste plaat gelijk gaan schrijven. Al gauw ontstonden de eerste liedjes (Shape Shifter, Southern Comfort, In Between). Tussen de drukke tourschema’s door planden we af en toe schrijfsessies. Het schrijf proces verliep erg goed en de sfeer in de studio was heel fijn!

YouTube video

Wie zijn jullie grootste voorbeelden in de muziek en waar halen jullie inspiratie vandaan?

Tom: We komen alle 4 uit vrij verschillende hoeken muzikaal gezien. Ik luister veel naar Post-Rock en Ambient. Denk aan bands zoals Sigur Ros, Godspeed You! Black Emperor etc. Danny, de andere gitarist, is bijvoorbeeld weer meer van de Indie, Folk en de 60’s. Die combinatie van verschillende stijlen is denk ik erg belangrijk voor onze sound. Maar we hebben ook veel raakvlakken met elkaar. Zoals: Bon Iver, Fleet Foxes, The National, Radiohead, Sufjan Stevens, Wilco.

De albumhoes van jullie tweede album is echt prachtig. Hoe is deze tot stand gekomen?

Tom: Die is afkomstig van een Turkse fotograaf, Sakir Yildirim. We waren opzoek naar artwork en kwamen deze foto tegen. De foto sprak ons vieren erg aan en besloten dat dit hem moest worden.

Jullie toeren ook regelmatig door Europa. Wat zijn jullie favoriete landen om te spelen?

Tom: We vinden het altijd heel leuk om in Duitsland te spelen. Nederlanders kunnen nog wel eens veel lullen tijdens een show, vooral als er een bar is. Duitsers zijn vaak erg fijn publiek om voor te spelen. Ze luisteren aandachtig en stil maar zijn ook erg enthousiast. En het is natuurlijk een mooi land!

Tijdens een toer maken jullie ook aardig wat kilometers. Welke muziek luisteren jullie zelf om de tijd door te komen?

Tom: Lost In The Dream van The War On Drugs hebben we afgelopen jaar veel opgehad in de bus. Een erg fijne on the road plaat. Maar als ik me soms even wil afzonderen klinkt er vaak Godspeed You! Black Emperor door mijn koptelefoon.

YouTube video

Ook hebben jullie waarschijnlijk regelmatig te maken met buitenlands eten. Wat zijn jullie favoriete buitenlandse gerechten?

Tom: In Austin Texas heb ik echt heerlijk gegeten. Op elke hoek van de straat zit wel een Mexicaans of BBQ restaurant. Lekkerste wraps en spare ribs die ik ooit heb gehad!

Hoe gaan jullie het liefst op vakantie? (Hotel, vakantiehuis, caravan, tentje, camper, etc.) en waarom?

Tom: Ik vind het wel fijn om een appartementje te hebben. Dan heb je toch iets meer je eigen plekje. Ik ben niet echt van de ‘all-inclusief aan het strand hangen’ vakanties. Dus vind het wel fijn om na een lange dag dingen gedaan te hebben een soort thuis komen gevoel te hebben.

Net zoals het eerste album heeft het tweede album ook een internationale sound. In welke landen zouden jullie het liefst willen doorbreken? en waarom juist die landen?

Tom: Op dit moment gaat het steeds beter in Duitsland. We zouden het heel tof vinden om hier ook echt door te breken. Het publiek is heel fijn en je hebt er veel toffe zalen om te spelen. Maar het lijkt ons ook heel tof om naar Frankrijk te gaan.

interview-met-mister-and-mississippi-liefde-voor-reizen2
Mister and Mississippi – Fotografie © Sanja Marusic

Wat zijn jullie favoriete vakantiebestemmingen?

Tom: Ik vond Budapest en Praag echt hele mooie steden. En snorkelen in Egypte zou ik ook niet snel vergeten. Maar ik vond Austin ook heel bijzonder. Niet perse een hele mooie stad maar ik vind Amerika gewoon zo’n bijzonder land. Zou daar heel graag nog eens naar toe willen gaan. Mijn grootste droom is om ooit een keer naar IJsland te gaan.

Budapest
Sfeerfoto van Budapest

Wat nemen jullie altijd mee in je koffer? (1 ding noemen)

Tom: Schone onderbroeken.

Bijna iedereen heeft wel een bijzonder moment tijdens het reizen meegemaakt die hij later linkt aan een speciaal nummer. Hebben jullie ook zulke momenten en welke nummers zitten daaraan gekoppeld?

Tom: De eerste keer dat ik naar Praag ging begon ik de plaat Takk van Sigur Ros te ontdekken. Het sprookjesachtige van Praag past perfect bij die plaat. Het liedje Svo Hljott heb ik toen echt grijsgedraaid.

Stel een andere grote band of artiest mailt jullie voor een samenwerking, welke band of artiest moet dat dan zijn?

Tom: We zijn alle vier erg gecharmeerd van de productie van de laatste 3 platen van The National. Die platen klinken zo prachtig. Ik denk dat het ons alle vier wel heel tof lijkt om met hen een dagje in de studio door te brengen.

YouTube video

Wat is het mooiste moment wat jullie als band hebben meegemaakt tijdens het toeren?

Tom: De show in Schwäbisch Hall was heel bijzonder. Schwäbisch Hall is een klein middeleeuws sprookjesachtig stadje in Duitsland. De show was uitverkocht en we hebben wel iets van drie toegiften gedaan omdat de mensen er maar geen genoeg van kregen. Op de een of andere manier hing er een hele speciale sfeer die avond. Maar ook het grote avontuur om in Amerika te spelen was heel tof.

Sprookjesachtig stadje: Schwäbisch Hall in Duitsland
Sprookjesachtig stadje: Schwäbisch Hall in Duitsland

Wat is het gekste dat jullie ooit op reis hebben meegemaakt?

Tom: Tijdens onze tweede Duitse tour liet onze tourmanager de sleutel van de bus per ongeluk in een put vallen. Toen wisten we niet zo goed of we heel erg moesten lachen of huilen. Maar heel toevallig parkeerde er opeens een loodgieter naast ons die een haak had waarmee we de sleutel zo uit de put konden vissen.

Als jullie een plek mogen uitkiezen om nieuwe nummers te mogen schrijven voor een nieuw album, in welk land of welke stad zou dit dan plaatsvinden?

Tom: IJsland lijkt me echt een heel inspirerend land. Zo veel ruimte en uitgestrekte vulkanische landschappen. Volgens mij heb je echt het idee dat je op een andere planeet staat als je daar bent.

Op welk nummer van het nieuwe album zijn jullie het meest trots?

Tom: For Us To Remember is mijn persoonlijke favoriet. En dan vooral het einde waar alle strijkers en blazers los barsten. Ook echt een heerlijk nummer om live te spelen.

YouTube video

Kunnen jullie al vertellen wat de volgende single gaat worden?

Tom: Nee haha! 

Het favoriete nummer van Liefde Voor Reizen van het nieuwe album is ‘The Filthy Youth’:

YouTube video

De band is momenteel genomineerd voor een 3FM Award in de categorie ‘Best Alternative’.

Helaas kan er niet meer gestemd worden.

Fotografie © Sanja Marusic

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je nieuwe reis