Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Franse Provence: Op en rond het Lac de St. Croix

Lac de St. Croix vanaf het terras in Sainte-Croix-du-Verdon

De Franse Provence: Op en rond het Lac de St. Croix

Lac de St. Croix vanaf het terras in Sainte-Croix-du-Verdon

Inhoudsopgave

Wie het gigantische Lac de St. Croix in Zuid-Frankrijk ziet liggen, kan zich niet voorstellen dat er een tijd was dat hier geen meer was, maar gewoon akkerbouw en zelfs een compleet dorp. Les-Salles- du-Verdon lag ooit op de plek waar nu het prachtige blauwe water van het Lac spiegelt en werd als compleet dorp een paar honderd meter verder herbouwd. Rond dit meer is genoeg te zien en te doen! Reis je mee?

Toegegeven, in de zomermaanden is het behoorlijk toeristisch rond het stuwmeer. Wil je een boot huren, dan kun je gerust een uur lang in de brandende zon moeten wachten voor je überhaupt geholpen wordt en een tijd toegewezen krijgt. Maar o, wat is dit plekje in de Franse Provence mooi! Niet alleen het bizar blauwe water, maar ook de uitgestrekte lavendelvelden, de Gorges du Verdon en de oude stadjes in de omgeving zijn een bezoek waard.

Moustiers-Sainte-Marie

Dit is een heel idyllisch stadje, waar je niet uitgekeken raakt! Overal mooie straatjes, leuke winkeltjes en smalle doorkijkjes. Houd de camera maar paraat want je blijft foto’s schieten! Hoog boven het dorp zie je de 12e eeuwse kapel van Moustiers liggen, wat een populair bedevaartsoord is. In Moustiers vind je veel winkeltjes met het bekende aardewerk, dat lokaal gemaakt wordt. De prachtig geschilderde attributen vinden gretig aftrek bij de vele toeristen. Er is zelfs nog een museumpje gewijd aan dit keramiek: het Musée de La Faïence.

Je vindt in Moustiers leuke terrasjes en restaurantjes; het is dus aan te raden om ’s middags Moustiers in te gaan, zodat je ’s avonds op één van de idyllische terrasjes kunt dineren! Een Franse wijn er bij…genieten!

Uitzicht op Moustiers
Uitzicht op Moustiers

Sainte-Croix-du-Verdon

Het mooiste van dit stadje is eigenlijk de ligging, strak aan de oevers van het blauwe Lac de St. Croix. In Sainte-Croix-du-Verdon zelf is niet heel bijzonder veel te zien, behalve een paar leuke toeristenshops en een prachtig terras, vanaf waar je een magnifiek uitzicht hebt over het meer. Alleen al voor dit terras (en de prachtige fotolocatie die je daar hebt!) kan ik de klim omhoog aanraden! Een troost: aan het einde van de wandeling naar boven wacht je een heerlijk verkoelend drankje met perfect uitzicht!

Een bootje huren

Ik noemde het al: een bootje huren om op het Lac te varen. Vanuit Sainte-Croix-du-Verdon gaan de wat luxere motorbootjes, hiervoor kun je terecht bij Le Petit Port. Ik raad je wel aan om vooraf even te bellen (liefst twee dagen van tevoren) zodat je een boot naar wens kunt reserveren! Het zijn niet de goedkoopste boten maar wat zijn ze leuk! En niets is fijner dan vanaf de boot in het helderblauwe water te springen voor wat afkoeling!

Ben je meer van de actieve vakanties, dan kun je aan de overzijde van het meer terecht, vlakbij de ingang van de Gorges du Verdon, de bizar mooie kloof die vanuit het Lac richting Castellane loopt. Met kleine bootjes en kayaks vaar je zo de kloof in, om de hoge rotswanden boven je te zien verrijzen. Een bijzondere ervaring, al was het maar de belevenis om met (voor je gevoel) honderden bootjes tegelijk op een rivier te dobberen… Je begrijpt het al: dit is een héél toeristisch plekje en daar moet je van houden! Desondanks is het wel een trip die de moeite waard is want het is hier prachtig!

Lavendelvelden rond Valensole

Vlakbij het Lac de St. Croix vind je de enorme lavendelvelden van de hoogvlakte rond Valensole: schitterend! Als je tussen de paarse struiken staat snuif je de geur van de lavendel op en geniet je enorm van de prachtige natuur! De bergen van de Verdon vormen een prachtig panorama op de achtergrond en dit is echt een heel idyllisch plekje! Op de 3e zondag van juli vindt in Valensole het jaarlijkse Lavendel Festival plaats.

Lavendelvelden bij het Lac de St. Croix - Franse Provence
Lavendelvelden bij het Lac de St. Croix – De Franse Provence

Verdon

Geniet vooral van de magnifieke omgeving van de Verdon. Dit is zo’n prachtig gebied in Frankrijk dat je niet uitgekeken raakt! Probeer de massaal toegestroomde massa toeristen (en veel Nederlanders!) te negeren en vooral naar het mooie landschap te kijken, want het is zeker de moeite waard!

Het Lac de St. Croix ligt in de Franse Provence, zo’n 75 km. vanaf de kust van de Middellandse Zee. Het klimaat is hier heel prettig: ’s zomers erg warm en zonnig! Met zo’n 300 zonnige dagen per jaar zit je hier als zonliefhebber goed!

Ook een keertje naar de Provence in Frankrijk? Bekijk hier de mogelijkheden! En ontdek de goedkoopste hotels in de Provence!

Liefde voor Europa?

Anne Treur schrijft regelmatig nieuwe blogs over haar liefde voor Europa. Volg ook haar persoonlijke reisblog ‘Ditisanne.nl‘. Als eerste op de hoogte zijn van een nieuw reisitem van Anne? Volg Liefde Voor Reizen dan op Facebook!

Plan je reis door Frankrijk
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Frankrijk