Tessa aan de Stegge is trendwatcher, ondernemer in hart en nieren en heeft veel liefde voor reizen. Wat heeft Tessa de afgelopen jaren allemaal gedaan voor de reisbranche en wat kunnen wij dit jaar van haar verwachten. Een inspirerend en leerzaam interview waarbij ze haar bucketlist deelt, vertelt welke reistrends wij dit jaar kunnen verwachten en haar visie deelt over de toekomst van reizen.
Even voorstellen, wie is Tessa?
Ah, dat is altijd een lastige vraag! Ik ben een nieuwsgierig mens, trendwatcher en ondernemer met een flinke dosis nuchterheid dankzij m’n Twentse afkomst. Reizen, filosofie, ondernemen, Yoga Nidra, dansen en bedrijven en landen helpen om op een creatieve manier in de spotlight te komen, is wat ik het liefst doe. Met ‘Tessa.’ komt alles wat me op werkgebied gelukkig maakt samen!
Je bent trendwatcher, welke trends kunnen we dit jaar verwachten?
We hebben steeds meer behoefte aan écht op een plek zijn, in plaats van highlights hoppen. Reizen als een hippie, langzaam, spontaan en zonder uitgekiend plan, is daarom terug van weggeweest. Camperroadtrips horen daar helemaal bij. Ook de ‘fitcation’ is hot want we willen onze gezonde levenstijl ook meenemen op vakantie of zelfs nog gezonder maken. Denk aan met vrienden een berg beklimmen of hardlopen tijdens je citytrip. De belangrijkste trend is dat we meer inhoud zoeken in vakanties en reizen. Het luieren en genieten zonder rekening te houden met de natuur, cultuur, mensen en dieren, is voor veel mensen passé. De reistrend ‘purpose travel’, oftewel betekenisvol reizen, draait om iets leren of overwinnen voor jezelf, én tegelijkertijd een positieve voetafdruk achterlaten in het land waar je te gast bent. Aangezien we de komende twintig jaar dubbel zoveel gaan vliegen (7,8 miljard mensen nemen het vliegtuig), heeft dit een enorm effect op de natuur en mensen. Niet meer vliegen vind ik zeker geen optie: het helpt mensen zich persoonlijk te ontwikkelen en 22 van de 48 armste landen ter wereld afhankelijk van toerisme. Laten we onze reizen gebruiken als ‘’a force for good’!
Welke landen gaan het volgens jou helemaal worden in 2018?
Ik zie dat bestemmingen onderhevig worden aan wat mensen willen doen tijdens hun vakantie en met wie. Stel je wilt een keer alleen reizen als vrouw: dan kies je waarschijnlijk voor een bestemming waar het relatief veilig is, je makkelijk contacten legt en de taal spreekt. Ben je een fanatiek amateur-chef en hou je van koken en eten? Dan is lokale gastronomie belangrijk. Natuurlijk zijn er altijd bestemmingen in opkomst. Ik denk dat verre bestemmingen als Cambodja, Colombia, Namibië, Polen, Myanmar en Belize in 2018 op veel reizigers uit Nederland mogen rekenen. In Europa denk ik dat we gaan roadtrippen door meerdere landen, Oost-Europa biedt een combi van rauwe rantjes en romantiek met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Scandinavië is een hemel voor natuurliefhebbers, waarvan Noorwegen mijn absolute favoriet is. Overigens gaat 53% van de Nederlanders elk jaar op vakantie in Duitsland, België, Frankrijk of Spanje, dus het is helemaal niet gek als je niet ver weg gaat! Zelfs als je in Nederland een nano-tripje maakt, kan je even helemaal weg zijn.
Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?
Al heel jong! Ik kan me nog goed herinneren dat mijn ouders een glazen pot hadden waar ze geld uit vreemde landen in bewaarden. Ik kon uren wegdromen met die pot in m’n handen. Twente, waar ik vandaan kom, voelde als kind te klein voor mij. De wereld had meer voor me in petto, was dan ook mijn motto. Ik ben daarom al vroeg uit huis gegaan, werkte in Frankrijk op een camping, studeerde in Engeland en liep stage in Chili. Mijn passie reizen heb ik daarna ook altijd met mijn werk gecombineerd.
Je bent naast trendwatcher ook oprichter van pr & influencer bureau Cherry LAB, wanneer ben je dit gestart?
Cherry LAB is opgericht eind 2011. Ik ben begonnen op m’n zolderkamer waar ik bedolven onder knipsels wilde bewijzen dat pr ook op een onconventionele manier succesvol kan zijn. Dat is gelukt en inmiddels is Cherry LAB veel meer dan alleen pr en veel meer dan ik alleen. Samen met experts, influencers en journalisten zetten we de tofste campagnes op voor lifestyle & travel merken. Ik ben er trots op dat we veel mooie merken een toffe kickstart hebben gegeven!
Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag er voor jou uit?
Geen dag is hetzelfde, soms wou ik dat het anders was. Het is altijd of/of. Of ik ben aan het rennen en vliegen voor een presentatie of workshop, of reizen, of op een stille plek zonder prikkels onderzoek doen, of op kantoor cocoonen om met mijn team plannen te bedenken en uit te voeren. Tussendoor vind ik het belangrijk om minimaal 2 keer per week af te spreken met mensen die mij zakelijk inspireren, en hopelijk doe ik dat andersom ook!
Wat was de eerste reis die je gemaakt hebt?
Mijn ouders hebben me al vroeg alle hoeken van Europa laten zien. Omdat mijn vader vliegangst heeft, legden we enorme afstanden af met de auto. En toen had je nog geen airco hè? In de reisherinneringen uit mijn jeugd spelen zelfopgenomen cassettebandjes luisteren in de auto, de grote bak LEGO op de achterbank waar m’n broertje en ik mee speelden en krabben en visjes vangen met een netje, een grote rol.
De eerste echte verre reis die ik maakte staat ook nog vers in m’n geheugen. Na mijn afstuderen ben ik met mijn (inmiddels ex-)vriend gaan trekken door Bolivia, Peru, Argentinië en Brazilië. Dat intense gevoel van vrijheid, de ‘latin vibes’, zonder bijna iets van bagage: heerlijk.
Welke landen staan hoog op je bucketlist? En waarom juist deze landen?
Ik wil dolgraag de gorilla’s spotten in de bergen van Rwanda of Oeganda. Oog in oog met zulke enorme dieren waar wij zo op lijken, dat moet innemend zijn. Terug naar India is ook een must: 10 jaar geleden vond ik het heel heftig, inmiddels denk ik me spiritueel verder te hebben ontwikkeld en ben ik benieuwd hoe ik India opnieuw ervaar. Tot slot: ooit wil ik nog eens meerijden met een lange paardentocht in ‘the southern states’.
Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?
Mijn eigen thee en sinds kort ook een fijne bodyspray voor de ontspannen momenten, zo voel ik me overal thuis.
Je organiseert ook het Storymakers Event, wat houdt dit event precies in?
Storymakers Event is een jaarlijks terugkerend event waar Cherry LAB de 250 professionals samen brengen om de nieuwste trends te horen, te netwerken en samenwerkingen op te zetten. Aanwezig zijn de top 100+ bloggers/influencers en circa 40 merken in lifestyle & travel. Elk jaar een feestje om dit met mijn team te doen!
Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?
Sommige plekken zijn zo mooi dat mij tot tranen toe ontroeren. Ik kan er niet een kiezen! De Salar de Uyuni in Bolivia is zo’n plek. Een enorme zoetvlakte met een eiland met 20 meter hoge cactussen. Of de Indiase Taj Mahal, gebouwd uit liefde en intens groot en indrukwekkend. Afgelopen oktober deed ik een trekking naar La Cuidad Perdida, de verloren stad in Noord-Colombia. De uitputtende tocht door de jungle, de schoonheid van die plek en de spirituele aanwezigheid, hebben me geëmotioneerd. Galopperen op een paard samen met m’n broer langs koffieplantages op Cuba, heeft me ook geraakt. Een verrassend hoogtepunt voor mij was een campertrip met m’n vriend. Samen in een rijdend hippiehuisje richting de zon. Barbecueën, fikkie stoken, sterren kijken, spelletjes doen: ik denk dat een ‘vanlife’ leven prima bij me zou passen!
Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?
Een maand trekken door India vond ik een vrij heftige ervaring. Niet per se negatief, wel enorm indrukwekkend. De uitgesproken geuren, kleuren, geluiden, indringende blikken, spiritualiteit, muziek, pittig eten, armoede en rijkdom, de dood die je overal tegenkomt en letterlijk langs wandelt op straat. Ik kan me herinneren dat ik me op sommige dagen wel flink upside down heb gevoeld.
Welk land kan je iedereen aanraden? En waarom is dit land zo speciaal voor je?
Oei. Smaak is zo persoonlijk! Niet iedereen houdt van hitte, avontuur of gekkigheid. Mijn tip aan iedereen is om ooit naar Noorwegen te gaan. Ik heb het geluk gehad dat ik twee jaar voor dit prachtige land marketing mocht doen en er tientallen keren ben geweest. De fjorden moet je gezien hebben, en, met veel geluk, het noorderlicht als toetje.
Voor welk gerecht kunnen ze jou wakker maken?
Patat is mijn guilty pleasure. Speciaal met curry.
Welke muziek staat er in je playlist tijdens het reizen?
Nog zo’n guilty pleasure. Reggeaton toch wel, dat houdt me op de been ook al heb ik een jetlag. Voor ’s avonds Yoga Nidra playlisten, om al mediterend in slaap te vallen.
Wat is jouw favoriete plek in het buitenland?
Overal in Latijns-Amerika: viva la vida.
Wat is jouw favoriete plek in Nederland?
Twente: de natuur en mentaliteit van m’n geboortegrond geeft me rust.
Wat wordt de volgende reisbestemming?
Madeira met mijn vriend Rogier. Ik kan niet wachten. Al jaren prijkt slapen in een oud plantagehuisje aan het strand op m’n wensenlijst.
Op welke reisfoto ben je het meest trots?
De foto in Colombia met twee aapjes op m’n schouder waar ik 100% ontspannen ben en niets hoef van mezelf. Een persoonlijke overwinning die maar zelden voorkomt.
Als we een kijkje nemen in de toekomst, hoe reizen we dan over 20 jaar volgens jou? (Hoe ziet de reisbranche eruit?)
Door de technologische ontwikkelingen gaan we nog makkelijker en spontaner reizen. Iedereen shopt dan z’n eigen vakantie bij elkaar via apps en social media, geïnspireerd door experts, veelal locals. Augmented & virtual reality laten onze ervaringen al voorbeleven, of geven een extra dimensie als we ergens zijn. Veiligheid is een steeds belangrijke topic: onrust zal altijd blijven en hopelijk blijft het grootste deel van de wereld een veilige plek. Zo niet, dan zullen we het dichterbij huis gaan zoeken. Ik vraag me af hoe we over twintig jaar aankijken tegen vliegen. Wordt dat het nieuwe roken, of vlees eten, gezien de enorme vervuiling? En doen we dat dus minder? Hopelijk schieten ze op met de ‘hyperloop’-plannen waarmee je in de grond door in buizen je snel kunt verplaatsen ☺ Of verduurzaamt de luchtvaart ineens exponentieel en kunnen we zonder schuldgevoel hybride of zelfs geheel elektrisch vliegen? Ik hoop het laatste!
Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?
Ja. Geniet volop van al je reizen, maar probeer ook iets te doen voor de lokale natuur, cultuur, dieren en mensen. Dat wordt steeds gemakkelijker dankzij apps en initiatieven. Mijn tips zijn: zoveel mogelijk bij lokale mensen verblijven, eten, activiteiten doen en souvenirs kopen. Koopjesjagen binnen de perken houden: wat voor jou een kleinigheid is, is voor sommige mensen een maaltijd met hun hele gezin. Kies van de gebaande paden boven highlights: zo heb je een uniekere vakantie en zorg je ervoor dat de lokale natuur & cultuur niet verdwijnen. Ga voor een eco-accommodatie, leer ecologisch boeren via WWOOF en neem een dopper mee op reis in plaats van constant plastic flesjes te kopen. Tot slot, als je vliegt, doe dat dan met CO2-compensatie. Het maakt je uitstoot niet goed maar je doet voor die paar euro goed op een ander plekje ergens in de wereld.
Meer weten over Tessa?
Neem dan een kijkje op haar eigen website