Interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart

Gepubliceerd: 18 okt 2017 | Foto: Interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart

Interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart
Reisblog Liefde voor Reizen

Regelmatig plaatsen wij op Liefde voor Reizen inspirerende interviews met bekende en onbekende reizigers. Vandaag delen wij het interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart. Veel leesplezier! 

Even voorstellen: wie is Thijs?

Dat ben ik, 34 jaar uit Veghel en sinds 2011 echt begonnen met de wereld te verkennen. Via uitwisselingen via school en werk heb ik inmiddels aardig wat gezien. Behalve reizen hou ik van muziek luisteren, lekker eten en blijf ik graag van alles en iedereen op de hoogte via ’t nieuws, Facebook etc. Ook als ik even niet onderweg ben, ben ik alweer aan het rondkijken naar wat mijn volgende bestemming zou kunnen gaan worden.

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Ik denk dat het er al van kinds af aan heeft ingezeten. Op vakantie met de caravan naar Frankrijk was ik vroeger al degene die de kaart las en de route aanwees. Van 2004-2006 heb ik in Spanje en Macau gewoond als uitwisselingsstudent en kwam het virus echt los. Veel tripjes door Europa volgden en toen ik in 2011 de kans kreeg om Mandarijn te gaan studeren in China hoefde ik niet lang na te denken. 4 maanden uitwisseling werd al snel ruim 1 jaar, en uiteindelijk heb ik oa als reisbegeleider mijn droombaan te pakken.

Thijs van den Tillart

Thijs van den Tillart – Sanjiang, Guangx China

Hoe vaak reis je ongeveer per jaar?

Toen ik nog in Nederland woonde probeerde ik 3-4x per jaar een weekje er tussenuit te gaan. Zo had ik met vrienden de traditie om jaarlijks oud & nieuw in een ander land te vieren. Maar sinds ik in het buitenland woon is het reizen wat minder omdat het vakantiegevoel toch wel heerst. Ook maak ik flink wat reizen als reisbegeleider en dan is het soms ook wel even lekker om gewoon even niets te hoeven doen. T/m februari 2017 heb ik in Thailand gewoond, hierna ben ik naar Singapore, Sulawesi & Bali op vakantie geweest. Hierna heb ik 2 reizen naar China begeleid en ben ik als reisbegeleider van Moskou, via Irkoetsk & Mongolie, naar Beijing gereisd. In Augustus ben ik zelf nog een weekje naar Roemenië geweest. Ruim een 1 week geleden ben ik naar Kakslauttanen in Lapland verhuisd.

Je hebt al 50 landen bezocht, welk land kun je echt aanraden?

China zal altijd mijn favoriet zijn. Het land is zo groot dat er altijd iets unieks te ontdekken is. Van de megasteden tot het prachtige platteland waar de tijd eeuwen stil staat. Maar wat China vooral favoriet maakt is het fantastische eten! Je kunt er een maand vertoeven zonder ook maar een keer hetzelfde te eten. Zo divers! Andere aanraders zijn de minder ontdekte steden in Europa waar het toerisme nog nauwelijks op gang is gekomen zoals Lviv (Oekraïne) en Timisoara (Roemenië).

Momenteel ben je in Finland. Is dit een aanrader?

Van wat ik tot nu toe gezien heb wel. Ik was echter maar 3 dagen in Helsinki en regende het non-stop. Toch heb ik te voet veel van de stad gezien. Het was er gelukkig niet zo dramatisch duur als me verteld werd zolang je maar weg blijft bij de toeristische restaurants maar wat lokaler gaat eten. Met de bus & trein ben ik naar Kakslauttanen (40km onder Ivalo en 250km boven Rovaniemi) gereisd. Het landschap was erg mooi heuvelachtig, veel bomen & meren en leuke dorpjes. Eenmaal hier heb ik het nog vooral druk gehad met mijn nieuwe baan. Ik werk in een groot hotel met glazen iglo’s.

Houten bungalow in Lapland

Houten bungalow in Lapland (verblijf van Thijs)

Wat wordt de volgende reisbestemming?

Mijn plan is tot Maart/April 2018 hier te blijven, want dan komt het toeristenseizoen ten einde. Hopelijk kan ik tzt weer richting Azië om reizen te begeleiden. Behalve wat mooie plekjes in de omgeving van waar ik nu zit heb ik nog geen specifieke plannen.

Je hebt 6 jaar lang in Azië gewoond. Welk(e) land(en) heb je daar bezocht?

Van Oost naar West: Japan, China, Mongolië, Noord Korea, Zuid Korea, Hong Kong, Macau, Vietnam, Laos, Cambodia, Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië, Myanmar, Tibet (officieel geen land maar ’t is zo anders dan China dat ik het toch apart tel), Nepal & India.

In welk Aziatisch land voelde jij je het meest thuis?

China, dat had te maken met de taal die ik een beetje spreek. Maar eigenlijk voel ik me overal heel snel thuis. Of dat nu in een ger is in Terelj National Park in Mongolië, een klein hotelkamertje middenin Hong Kong of in een dorpje waar je 2 dagen naartoe moet trekken om er te komen in het Annapurna gebergte in Nepal. Zolang er iets is om op te slapen vind ik het al snel best.

Ger tent in Mongolië

Ger tent in Mongolië

Wat was voor jou het meest opvallende verschil tussen Azië en Nederland?

In Nederland is iedereen veel meer op zichzelf. Om koffie te gaan drinken met bekenden moet eerst de agenda gepakt worden. Het leven in Azië is een stuk spontaner en er wordt een stuk minder geklaagd, al hebben de mensen het daar (in Westerse ogen) een stuk slechter.

Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?

Niks aparts. Wat kleren, mn tablet, telefoon en mp3 speler.

Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

Ik kan me niet echt een heftig moment ontdekken. Al heb ik wel eens bijna een vlucht of overstap gemist. Wel heb ik heftige plekken bezocht die me altijd bij zullen blijven zoals Auschwitz, Hiroshima & Tsjernobyl.

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Moeilijk te zeggen. De eerste keer dat ik de Chinese muur beklom, de zonsopgang bij Angkor…allemaal geweldige momenten. Ik denk echter dat de treinreis van Moskou naar Beijing één van de mooiste dingen was. Het feit dat je over land een afstand van bijna 8000km overbrugt is bijna niet voor te stellen.

Prachtig uitzicht vanuit de trein in Mongolië

Prachtig uitzicht vanuit de trein in Mongolië

Niet iedereen durft (verre) reizen te maken. Heb je nog tips voor de twijfelaars?

Mijn slogan: Je kunt alleen spijt krijgen van de dingen in je leven die je niet hebt gedaan. Met andere woorden: gewoon gaan! De wereld is zo mooi, en zoveel mooier om alles met eigen ogen te zien dan alleen via internet of foto’s van anderen.

Voor welk gerecht kunnen ze jou wakker maken?

Mijn 3 favoriete gerechten zijn peking eend, Koreaanse bbq en een Frikadel Speciaal. Zelfs in Chiang Mai ging ik elke week een frikadel speciaal eten bij de lokale Nederlandse friettent.

Jianshui, Yunnan, China.

Jianshui, Yunnan, China.

Welke muziek staat er in je playlist tijdens het reizen?

Mijn mp3-speler staat op dit moment vol met Acda & de Munnik, maar zodra ik internet heb luister ik vaak naar webradio’s zoals Veronica’s Top 1000 aller tijden. Ook heb ik een externe harde schijf met enorm veel muziek maar deze ben ik dit keer vergeten.

Wat is jouw favoriete plek in het buitenland?

Yangshuo in Guangxi, China. De omgeving daar met karstbergen is te mooi om te beschrijven en het dorpje is enorm levendig. Ik heb er een paar maanden in een bar gewerkt en dat was een fantastische tijd. Inmiddels is het dorpje wel enorm toeristische geworden maar de mooie uitkijkpunten maken het toch de moeite waard om te blijven bezoeken.

Yangshuo in china

Yangshuo in china

Wat is jouw favoriete plek in Nederland?

Ik vind Amsterdam de mooiste stad van Nederland en vind het altijd leuk hier vrienden op te zoeken als ik in het land ben of om voor het werk naartoe te moeten. Brabant is ook mooi maar heb daar zo lang gewoond dat alles een beetje vanzelfsprekend geworden is.

Op welke reisfoto ben je het meest trots?

Ik ben niet zo’n fotograaf en maak vaak maar een handjevol fotos met mijn telefoon. Mijn mooiste fotos zijn dan vaak ook toevalstreffers. Mijn mooiste of leukste fotos verdienen een plekje op mijn Instagram: Thezke

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Neem niet teveel spullen mee. Je moet toch alles meesjouwen tijdens zo’n reis en alles wat je in Nederland kunt kopen is vaak ook op bestemming te koop. Ook kun je altijd wel ergens je was doen en als dat even niet lukt dan stink je maar… maargoed wie maakt dat iets uit want je reis toch weer verder en niemand die je kent toch?

Interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart

Interview met wereldreiziger Thijs van den Tillart

En mijn andere tip is: plan nooit teveel vooraf. Alles kan ter plekke geregeld worden en het maakt je dus een stuk flexibeler. Tot slot moet je nooit te hoge verwachtingen hebben zodat deze nooit tegen kunnen vallen. Zo zul je nooit teleurgesteld worden.

Meer leuke interviews met reizigers? 

Volg ons ook op Facebook!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs

Reismaatje gezocht en gevonden
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Reismaatje gevonden - Het succesverhaal van Lisa & Chantal
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Interview met Karin van Kaats Keep Going
Openkoffer interviews

“In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Hoe is het om te wonen in Singapore? En wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten? De Brabantse Karin woont al een tijdje met veel plezier in Singapore samen met haar man Willem. Het is niet de eerste keer dat zij samen in het buitenland wonen. Eerder waagden ze de sprong “In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy