Interview met blogger en fotografe Yvonne van der Laan

Gepubliceerd: 13 nov 2017 | Foto: Interview met blogger en fotografe Yvonne van der Laan

Interview met blogger en fotografe Yvonne van der Laan
Reisblog Liefde voor Reizen

Het is vandaag weer tijd voor een inspirerend interview. Vandaag delen wij het interview met blogger en fotografe Yvonne van der Laan. Wat zijn haar mooiste reismomenten, wat zijn de beste bestemmingen om naartoe te reizen met kids, wat is haar favoriete plek in Nederland en wanneer is haar liefde voor reizen begonnen?

Even voorstellen, wie is Yvonne?

Reizen is wat ik het liefste doe. Lang geleden stapte ik voor het eerst in een vliegtuig. Helemaal alleen ging ik naar Barcelona, omdat er niemand anders mee kon of wilde op dat moment. De verwondering die ik voelde om het vliegtuig in te stappen en een paar uurtjes later op een zó andere plek er weer uit te stappen heb ik nog steeds, maar inmiddels deel ik die ervaring met mijn man en 2 kids. Samen zien we de wereld en verbazen we ons over bizarre landschappen, bijzondere culturen, mooie dieren en de ervaringen die we onderweg opdoen. Ver weg tijdens een rondreis of dichter bij huis tijdens een weekendje weg.

Yvonne in Georgië

Yvonne in Georgië – Foto: Yvonne van der Laan

Je deelt jouw reiservaringen op je reisblog Yvonnevanderlaan.nl, hoe lang blog je al?

In 2001 maakte mijn man mijn allereerste reiswebsite voor me. Die site van toen bestaat nog altijd, maar is hopeloos verouderd. In 2015 besloot ik dat het beter was opnieuw te beginnen, met een fris en modern blog. Na een paar maandjes uitproberen kwam ik in een vast ritme van 3 keer per week een blog schrijven, maar vanwege mijn drukke agenda heb ik dit inmiddels terug geschroefd naar 2 keer per week.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Die eerste website begon ik om mijn verhalen te delen met de wereld. Het woord bloggen was toen nog niet uitgevonden, maar ik vond het heerlijk om te schrijven over alles waar we ons onderweg over verbaasd hadden en om de foto’s die daarbij hoorden te delen. Toen we van 2007 tot 2009 een lange reis maakten door Azië en het Midden-Oosten was mijn website ineens erg handig om het thuisfront op de hoogte te houden van onze belevenissen. Mijn oude verhalen lees ik graag terug. Veel dingen vergeet je door de jaren heen en met het lezen van de verhalen komt de herinnering meteen terug.

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Die eerste keer in m’n uppie naar Barcelona denk ik. Uren door de straten dwalen en achter elke hoek een nieuwe verrassing vinden, tapas eten, mensen ontmoeten en de prachtige bouwwerken van Gaudi. Ik vond het geweldig. Nog steeds ga ik zo nu en dan graag even een uurtje alleen op pad, met mijn camera op zoek naar leuke verhalen.

Je reist veel met je gezin, welke bestemmingen kan je aanraden om naartoe te reizen met kids?

Eigenlijk kan je met kinderen bijna overal naartoe. Als jij het leuk vindt en je weet je enthousiasme over te brengen op je kinderen kan je het voor hen ook interessant en de moeite waard maken. Bestemmingen op hele grote hoogte, met een groot malariarisico of met erg lange reisafstanden laten we nu ze klein zijn even links liggen, maar verder doen we echt veel met ze. Afgelopen zomer waren we in Georgië, een land zonder speciale kinderactiviteiten, waarover ze toch nog steeds vragen of we nog een keertje terug gaan. We hebben er gewandeld, paard gereden in de bergen, ritjes in de kabelbaan gemaakt, gezwommen, met de trein gereisd en vooral veel avonturen beleefd.

Hoe vaak reis je ongeveer per jaar?

De afgelopen 2 jaar zijn we elke maand weg geweest. Van weekendjes naar Duitsland en België tot citytrips naar bijvoorbeeld Tallinn en Valencia, weekjes naar de zon in Portugal of de Canarische eilanden en rondreizen door onder andere India, Zuid-Afrika, Sri Lanka en Marokko.

Wat was je laatste reis?

Vorige maand zijn we naar Malta geweest. Het was voor ons doen erg relaxt, want we woonden een week lang op dezelfde plek en maakten dagtripjes over het eiland en ook naar het eiland Gozo. Erg ongewoon voor ons gingen we ook vrijwel elke dag naar het strand en ontdekten dat Malta echt prachtige stranden heeft, ondanks dat je vaak leest en hoort dat je voor een strandvakantie niet naar Malta hoeft te gaan. Vanzelfsprekend ging mijn eerste blog dan ook over de stranden van Malta.

Strand van Malta - Foto: Yvonne van der Laan

Strand van Malta – Foto: Yvonne van der Laan

Wat wordt de volgende reisbestemming?

In de Kerstvakantie gaan we naar Tenerife en La Gomera, nog even de zon opzoeken, want de winter duurt zo lang. In februari gaan we ons geluk beproeven in de Algarve. Meestal kies ik in die periode juist voor zon-zekere bestemmingen, maar we willen al jaren eens naar de Algarve en het kwam er maar niet van. Hopelijk zit het weer dan een beetje mee en kunnen we lekker op pad in de omgeving. Ook gaan we komend jaar weer een verre reis maken. In de zomer gaan we ruim een maand rondreizen in Indonesië.

Welk land kan je iedereen aanraden?

India! Dit land heeft ons hart veroverd en elke keer als we er geweest zijn zeggen we als we naar huis vliegen: “zo, dit was eventjes de laatste keer”. En elke keer, zodra we weer in Nederland staan, willen we eigenlijk meteen weer terug. De kleuren, de geuren, de mensen, het mooie licht in de winter in India… alleen de geluiden, die kunnen we soms wel missen als we er zijn. 😉 Bijvoorbeeld midden in de nacht, als er vanuit het niets een verkeersopstopping, inclusief toeterende vrachtwagens, voor ons raam ontstaat.

Yvonne met haar gezin in India

Yvonne met haar gezin in India – Foto: Yvonne van der Laan

Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?

Eigenlijk pak ik altijd zo licht mogelijk in. Met gemak past alles van ons vieren in 2 backpacks als we een rondreis gaan maken. Voor reizen binnen Europa reizen we altijd met alleen handbagage, dat bevalt prima. Veel heb je niet nodig en alles wat je vergeten bent verkopen ze ter plekke ook wel. Hoewel we zelden iets missen.

Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

We hebben eigenlijk altijd veel geluk gehad op reis *klopt af! Wat me te binnen schiet zijn een busrit van Chiang Rai naar Chiang Mai, waarbij de buschauffeur een beetje TE veel haast had en we bergafwaarts reden op 2 wielen in de bocht. De banden gierden en we roken het verbrande rubber. Eén van mijn meest angstige ritjes ooit. Net als die nachtbus in Myanmar, waarbij de chauffeur in dichte mist onverminderd hard door racete en we uit het niks iets raakten. Het bleek een verkeersbord te zijn en iedereen was ongedeerd. Toch flink schrikken.

Verder vind ik echte armoede heel heftig om te zien. Kindjes die al heel jong op straat lopen om te bedelen en die al maanden niet gewassen lijken. Hoewel het reizen door India met onze eigen kinderen me heeft doen inzien dat kinderen er al vrij snel zo uit gaan zien. 😉

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Er zijn er zo veel! Wat zeker in de top 3 staat is onze vlucht met een heel klein propellorvliegtuigje van Pokhara naar Jomsom, in Nepal. We zouden daar onze trekking starten en vlogen in de vroege ochtend. Ik was eerst licht nerveus, omdat ik nog nooit in zo’n klein vliegtuigje had gevlogen en omdat het ook nog wel eens mis gaat in Nepal. Zodra we opstegen was ik die zorgen echter vergeten. We zaten pal achter de piloot en hadden door de voorruit zicht op de majestueuze, besneeuwde toppen van de Himalaya. Niet lang daarna zagen we ook door de zijraampjes, op korte afstand, imposante sneeuwbergen. Onvergetelijk, zo mooi.

Maar samen met onze oudste dochter uit het raam hangen van de trein in Sri Lanka, met de wind in onze haren, was ook fantastisch, net als onze eerste keer een neushoorn spotten in Zuid-Afrika.

Rondreis door Marokko

Rondreis door Marokko – Foto: Yvonne van der Laan

Voor welk gerecht kunnen ze jou wakker maken?

Slapen doe ik erg graag en eigenlijk kan je me beter helemaal niet wakker maken, haha. Maar mijn favoriete keuken is de Indiase. Een goede Navratan Korma… of een lekkere curry… mmmm.

Wat is jouw favoriete plek in Nederland?

Ons eigen huis! Waar we heerlijk tot rust kunnen komen, tussen onze reizen in en waar elke reis begint en eindigt. Ik ben erg blij met ons huis en de fijne tuin die we erbij hebben. Het is zeker niet het grootste of meest luxe huis, maar wel het allerbeste, want het is ons thuis.

Op welke reisfoto ben je het meest trots?

Lange tijd heeft deze foto, van een Nepalees jongetje dat op de rug van zijn moeder in een draagdoek hing aan onze muur gehangen. Ik vind de kleuren en de uitdrukking van het jochie heel mooi en ben blij met hoe scherp hij is geworden. De sfeer waarin ik meteen ben bij het zien van de foto, hoog in de Himalaya, maakt de foto voor mij extra bijzonder.

Jongetje in Nepal

Jongetje in Nepal – Foto: Yvonne van der Laan

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Heb je de kans? Ga op reis. Het verbreedt je horizon en laat je dingen vanuit een nieuw perspectief zien. Voor mij zoveel waardevoller dan een nieuwe auto of de hipste kleding. Als we een financiële meevaller hebben hoeven we nooit lang na te denken. Een nieuwe reis is dan snel geboekt. En we hebben nog nooit spijt gehad.

Meer weten over Yvonne van der Laan?

Neem dan een kijkje op haar eigen reisblog Yvonnevanderlaan.nl

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs

Reismaatje gezocht en gevonden
Reisverhalen

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Reismaatje gevonden - Het succesverhaal van Lisa & Chantal
Reisverhalen

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Interview met Karin van Kaats Keep Going
Reisverhalen

“In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Hoe is het om te wonen in Singapore? En wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten? De Brabantse Karin woont al een tijdje met veel plezier in Singapore samen met haar man Willem. Het is niet de eerste keer dat zij samen in het buitenland wonen. Eerder waagden ze de sprong “In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy