Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interview met Stephanie van Expeditie Aardbol

Stephanie in India

Interview met Stephanie van Expeditie Aardbol

Stephanie in India

Inhoudsopgave

Regelmatig plaatsen wij inspirerende interviews met bekende en onbekende reizigers. Vandaag delen wij het interview met Stephanie van de reisblog Expeditie Aardbol. 

Even voorstellen, wie is Stephanie?

Sinds ik in 2010 een studiereis maakte naar Brazilië heeft het reisvirus mij definitief in zijn greep. Ik vind het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en daarover te schrijven. Niet zo gek dus dat ik daar mijn werk van heb gemaakt. Ik ben freelance reisjournalist voor verschillende online platforms en in het verlengde daarvan heb ik mijn blog.

Je deelt jouw reiservaringen op je reisblog Expeditieaardbol.nl, hoe lang blog je al?

Ik blog sinds de zomer van 2014 op Expeditie Aardbol, maar ik heb altijd een sterke drang gehad om online verhalen te maken. Al op mijn 14de knutselde ik met html bij Geocities en ik heb heel wat Wordpress-accounts versleten. Expeditie Aardbol heb ik vanaf het begin een stuk professioneler aangepakt en ik haal er zoveel plezier en energie uit. Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik dit project ben begonnen.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Expeditie Aardbol is ontstaan uit een behoefte om mijn creatieve ei kwijt te kunnen. Ik schreef destijds voor verschillende kranten en magazines, en was constant bezig om mijn reisverhalen te verkopen. Dat kostte heel veel energie, vooral omdat ik me altijd moest schikken naar een bepaalde opdrachtgever. Dat leidde maar tot weinig publicaties waar ik echt trots op was en toen ontstond het idee om een eigen blog te beginnen. Op Expeditie Aardbol heb ik alle vrijheid om dingen uit te proberen, verhalen te schrijven én om op mijn bek te gaan. Heerlijk.

Laos
Laos – (foto: Stephanie, Expeditie Aardbol)

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Mijn ouders namen mij vroeger elk jaar mee naar Zuid-Frankrijk en ik ben opgegroeid met lange autoritten en kampeertrips. Ik weet nog hoe teleurgesteld ik was toen we één keer een zomervakantie in eigen land doorbrachten en denk daarom dat de reislust er altijd al wel in heeft gezeten.

Hoe vaak reis je per jaar?

Sinds ik blog en schrijf over reizen ga ik zeker 10 tot 15 keer per jaar weg. Dat zijn niet alleen privéreisjes, ik word ook wel eens uitgenodigd om naar een bepaalde stad of regio te komen voor een verhaal.

Wat is jouw favoriete plek in het buitenland?

Ik ben gek op Frankrijk en Italië. Ik houd van de mooie steden, het lekkere eten en de Mediterrane sfeer. Daarnaast heb ik een zwak voor Azië. Ik ben er al zo vaak geweest en zou zo weer een ticket kunnen boeken. Mijn favoriete land is Japan. Het is er zo gestructureerd en je kunt er ontzettend comfortabel reizen, daarnaast vind ik de cultuur erg interessant.

Wat is jouw favoriete plek in Nederland?

Utrecht is mijn favoriete stad in Nederland. Ik heb er gestudeerd en bijna 12 jaar met heel veel plezier gewoond. Sinds een paar maanden ben ik verhuisd naar een gemeente verderop. Het is een stuk kleiner en minder dynamisch dan Utrecht, maar ik woon pal aan de bosrand en met 2 minuten sta ik tussen het groen. Daar kan ik ook enorm van genieten.

Waar ging de laatste reis naar toe?

Ik maakte deze herfst een road trip over Sicilië en dat was ontzettend leuk. Sicilië is een heel divers eiland, met mooie stranden, oude steden en heel veel afwisselende landschappen. Het hoogtepunt was wat mij betreft Palermo, want ik had niet verwacht dat deze stad zoveel te bieden heeft.

Sicilië
Sicilië – (foto: Stephanie, Expeditie Aardbol)

Wat wordt de volgende reisbestemming?

In januari vlieg ik voor de derde keer in korte tijd naar Marokko. Ik maakte eerder al een stedentrip naar Marrakech en een road trip langs de Koningssteden en door de Atlas. Dit keer combineer ik Marrakech met Essaouira aan de kust. Marokko ligt op slechts 3 uurtjes vliegen van Nederland en je waant je er in een compleet andere wereld, dat is toch geweldig?

Welk land kan je iedereen aanraden?

Ik vond China heel erg bijzonder. Een land van extremen en zo groot dat je er maanden kan rondreizen. Je hebt er fascinerende cultuur, schitterende natuurparken, eeuwenoude steden en tegelijkertijd lopen ze op sommige vlaken jaren voor op de Westerse wereld.

Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?

Een notitieboekje en mijn camera. Ik ben als de dood dat mijn herinneringen vervliegen, dus leg ik altijd alles vast.

Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

Tijdens het backpacken door India ben ik aangerand in New Delhi. Ik kwam net van het vliegveld en was een beetje van mijn apropos door de jetlag, de hitte en de stank op straat. Een makkelijke prooi voor de jongen die mij toen bij mijn borsten pakte. Een hele nare ervaring en een nare start van je reis. Ik durfde de eerste week nauwelijks de straat op en heb de rest van de reis met mijn armen voor mijn borstkas gelopen, uit angst dat het nog een keer zou gebeuren.

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Dat zijn er een aantal! Mijn ontmoeting met orang-oetans op Sumatra was onvergetelijk, net zoals de nacht die ik doorbracht op een kleedje in de woestijn in India. Ook bijzonder: de keer dat ik een wandeling maakte door de dwarrelende bloesem in Japan.

Bloesem in Japan
Bloesem in Japan – (foto: Stephanie, Expeditie Aardbol)

Voor welk gerecht kunnen ze jou wakker maken?

Noodlesoep! Of het nou uit Japan, Indonesië, Vietnam of Singapore komt, ik kan elke dag wel een kom noodlesoep eten. Ramen uit Japan is ontzettend lekker, maar ik kan ook genieten van pho of laksa.

Welke muziek staat er in je playlist tijdens het reizen?

Urenlange busritten overleef ik met muziek van onder andere Alt-J, Oscar and the Wolf en The XX. Ik zet een album op repeat en leun gewoon rustig achterover. Slapen lukt me sowieso niet in een hobbelende bus, dus dan maar genieten van fijne muziek en de mooie omgeving.

Op welke reisfoto ben je het meest trots?

Ik heb twee harde schijven vol met digitale reisfoto’s, maar het leukst vind ik de serie die ik in India maakte met mijn analoge spiegelreflex. Ik was een beetje huiverig om dure apparatuur mee te nemen, dus ging ik op pad met een oude Canon AE-1 en een tas vol fotorolletjes. Een verfrissende manier van werken, want je bent veel minder aan het klikken. Deze foto’s koester ik.

Stephanie in India
Stephanie in India (foto: Stephanie, Expeditie Aardbol)
Mooiste reisfoto
Mooiste reisfoto (foto: Stephanie, Expeditie Aardbol)

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Mensen zeggen vaak tegen mij: wat fijn dat je zoveel kan reizen. Maar reizen is een keuze die iedereen kan maken. Het is een kwestie van prioriteiten stellen op het gebied van geld en tijd. Toen ik nog studeerde ging ik minstens 6 keer per jaar naar het buitenland, dus ook met een klein budget en strak werk- of studieschema kan je de wereld zien. Sommige mensen gaan elk weekend naar de kroeg, geven veel geld uit op festivals of aan kleren. Ik koop liever een vliegticket en vul mijn vrije tijd met reizen.

Meer weten over Stephanie, neem dan een kijkje op haar eigen reisblog Expeditie Aardbol

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis