Lamu. Zanzibar’s onontdekte zusje.

Shortstory - Lamu. Zanzibar's onontdekte zusje.

Shortstory - Lamu. Zanzibar's onontdekte zusje.

Lamu. In de Indische Oceaan voor de kust van Kenia ligt op nog geen 10 uur vliegen het eilandje Lamu. Op dit vrijwel onbekende eilandje met Arabisch-Islamitische inslag waan je je voor even terug in de tijd. Alsof je figurant bent in het sprookje van 1001 nacht.

Geen auto’s, geen verharde wegen. Geen straatverlichting. Gesluierde, Arabisch-Islamitische vrouwen worden in de smalle steegjes en het straatbeeld afgewisseld met breedlachende Afrikaanse vissers. De bevolking loopt vaak op blote voeten. Een aantal bewoners van het eiland heeft daardoor voeten net zo breed als dat ze lang zijn. Schoenen zouden ze niet aan kunnen. Al zouden ze dat ook niet eens willen schat ik zo in.

Bij aankomst op het luchthaventje van Lamu, een landingsbaantje aan de rand van de lagune, word ik opgehaald door Salim. Salim, een plaatselijke visser met voeten als berenklauwen, brengt mij naar zijn bootje vanwaar ik vertrek naar de overkant van de lagune. Bestemming: Bananahouse in Shela. Het enige dorpje dat het eiland rijk is.

De 1500 inwoners van het dorpje zal ik in de twee weken dat ik bij Monica in haar fantastische guesthouse verblijf, vrijwel allemaal wel een keer tegen komen. Reden van verblijf is een zonvakantie in combinatie met een yoga en Art of Living Course van Sri Sri Ravi Shankar die Monica jaarlijks organiseert. De accomodatie is geweldig. Evenals de guesthousekamers, de maaltijden en de ongelooflijke vriendelijke en goedlachse bediening.

Shela is een wirwar van kleine, zanderige steegjes. Bij kleine toko’s valt van alles te kopen. De slimmerik die een TV en satelietschotel heeft aangeschaft, zendt in zijn schuurtje die omgedoopt is tot stadion, voetbalwedstrijden uit. Voor vijftig eurocent mag ik naar binnen. Ik lig die avond samen met veertig lachende, stralend-witte gebitjes op de grond voetbal te kijken naar een wedstrijd uit de Premier League. De ene Lamu-boy naast mij is voor Liverpool, de andere voor Manchester City.

Naast dit dorpje ligt op drie kwartier lopen het stadje Lamu. Een smeltkroes van diverse culturen. Afrikaans, Arabisch, Indiaas. Wat dan ook terug te zien is is de vele verschillende gelaatstrekken. Mooi. Het leeft en het bruist op straat en in het haventje is het de gemoedelijke chaos van een stadje aan zee.

Lamu. Een uniek eiland als verlengstuk van je safari in Kenia. Maar ook voor een dag of tien naar de zon. Lamu is even terug in de tijd. Met zon, zee, strand, cultuur en vooral chillen. Heel veel chillen.

Auteur: Bart Kouwenberg

Ook een shortstory schrijven?

Stuur je zelfgeschreven shortstory op via de volgende pagina

 

Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!