Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ring of Beara, de mooiste streek van Ierland per fiets

Ring of Beara - De mooiste fietsstreek van Ierland

Ring of Beara, de mooiste streek van Ierland per fiets

Ring of Beara - De mooiste fietsstreek van Ierland

Inhoudsopgave

Het is nog vroeg in de ochtend als ik op mijn gehuurde fiets door het stadje Kenmare fiets. Mijn backpack heb ik bij het hostel achtergelaten; alleen een klein rugzakje met de benodigde spullen voor de komende twee dagen gaat mee. Mijn doel? De Ring of Beara per fiets! Het is een flinke fietstocht met de nodige hoogtemeters maar het is fantastisch om hier te fietsen!

Kenmare Bay

Aan de rand van Kenmare fiets ik de brug over, die mij aan de overkant van Kenmare Bay brengt. Het eerste stuk fiets ik over de wat drukkere weg maar heb zo ’s ochtends vroeg alle tijd om op de prachtig bloeiende rododendrons op te merken die links en rechts van de weg fleurig bloeien. Zo af en toe vang ik een glimp op van de zee, die hier vlak naast ligt. Als ik dichter langs het water fiets, tuur ik of ik ergens een zeehondje zie, maar helaas…niets te zien!

Ik negeer de kustweg naar Tuosist (die is voor de terugweg) en begin de flinke klim over de heuvel voor Lauragh. Deze pas heeft geen naam maar is behoorlijk steil! Gelukkig volgt er een even steile afdaling en voor ik het weet ben ik bij de afslag naar de Healy Pass. Deze pas is aangelegd in 1847, tijdens de Grote Hongersnood, als een stukje werkverschaffing. Het is een prachtige route maar op de fiets wel steil! De zon schijnt fel en het is ongewoon warm voor Ierland. Heel gestaag klimt de route en wordt het uitzicht weidser. Dit is prachtig! Ik zie de Caha Mountains liggen en diep beneden in het dal ligt Glanmore Lake. Een van de kleine witte stipjes naast het meer moet het hostel van Glanmore zijn maar ik kan zo niet onderscheiden welke het is.

Heuvels van Kerry

Ik hoor schapen blaten, een roofvogel schreeuwt hoog in de lucht en in de verte zie ik de groengrijze heuvels van Kerry wat wazig, met Kenmare Bay op de voorgrond. Het is hier prachtig!! De laatste kilometer is even afzien want nu wordt het echt steil maar dan ben ik ook op de top. Aan de andere kant van de pas zie ik de weg grillig naar beneden slingeren. Even pauze bovenop, een slokje water en wat foto’s maken en dan zet ik de afdaling in. Handen aan de remmen want er lopen veel schapen op de weg en voor je het weet loopt er een onverwachts de weg op. De haarspeldbochten zijn scherp maar als ik wat lager kom, ligt de weg kaarsrecht voor me en kan ik de fiets laten lopen zonder nog bij te hoeven trappen.

Ring of Beara - Mooie fietstocht in Ierland! Ring of Beara – Prachtige fietstocht in Ierland!

Castletownbere

Bij Adrigole bereik ik de kustweg aan de andere kant van het schiereiland en deze volg ik tot het stadje Castletownbere, het havenstadje en levendigste stadje van Beara. Bij een pub midden in het dorp even een kop soep met een broodje en dan snel weer door; ik heb nog een stukje te gaan!

De weg slingert en stijgt en daalt, maar dan fiets ik toch eindelijk de laatste heuvel over en zie voor me een weids panorama. De blauwe zee, het witte Ballydonegan strand, de fleurige huisjes van Allihies en de laatste bergen van de Slieve Mishkishreeks op de achtergrond, waar nog een paar verlaten kopermijnen te ontwaren zijn. Het is al tegen zessen dus de zon hangt wat laag en geeft een prachtige gloed op de zee. Het ruikt naar vers gemaaid gras, en ook hier hoor ik de geluiden van het platteland. Via smalle landweggetjes daal ik steil af naar Allihies.

Ardgroom

In Allihies breng ik de nacht door in het prettige hostel. Het is hier erg rustig dus ik heb een slaapzaal voor mij alleen. In de naastgelegen pub is livemuziek en dat zorgt voor een leuke avond! De volgende morgen alweer vroeg op want ik heb de lange terugweg voor de boeg. Het eerste stuk na Allihies is fantastisch! Blauwe zee met witte schuimkoppen waar het water op de groene kliffen beukt! Dit is Ierland op haar best! Het is behoorlijk zwaar om te fietsen; de kilometers van gisteren nog in de benen en het klimt hier behoorlijk. Hijgend fiets ik de ene na de andere steile klim op, tot ik in Ardgroom ben. Even tijd voor een lunchstop, bij het café dat bij een tankstation hoort. Veel meer is er in dit dorp niet en ze hebben heerlijke broodjes!

Het laatste stuk van de fietstocht

Het laatste stuk is zwaar, echt zwaar, want ik heb er in totaal nu bijna 130 kilometer op zitten. Iets voorbij Lauragh kies ik nu wel voor de Coast Road naar Tuosist en krijg daar geen spijt van! Wat een prachtige route! Opnieuw veel rododendrons, maar ook fuchsia en gele brem en nog altijd het prachtige uitzicht over Kenmare Bay. Bij Kilmackillogue Pier is de pub open en helpt een koude frisdrank me om nog even op te laden voor de laatste kilometers.

Bij elk routebordje kijk ik wanhopig naar het resterende aantal kilometers maar dan rol ik toch eindelijk de brug voor Kenmare weer over en daal ik af, het stadje in. Ik heb het gehaald! En dat geeft toch wel een euforisch gevoel!

Praktische info: 

De route:
De totale route is ca. 140 km. Op dag 1 fiets je 75 km, op dag 2 ca. 70 km, afhankelijk of je de kustweg ten westen van Ardgroom neemt.

Fietshuur:
Fietshuur is mogelijk bij Finnegans Corner in Kenmare. Niet het vriendelijkste adres maar wel de enige fietsverhuur in Kenmare. De fiets die ik huurde was ook niet zonder gebreken; de ketting liep er eenmaal af en terugschakelen naar het kleinste verzet lukte niet. Controleer de fiets dus goed voor je hem huurt!

Tip:
Finnegans Corner opent pas om 10 uur (in de praktijk vaak om kwart over 10). Je hebt een lange tocht voor de boeg dus probeer te regelen dat je de fiets de avond ervoor al mag ophalen.

Accommodate:
Het hostel in Allihies is erg prettig en netjes. Geef je de voorkeur aan een B&B? Reserveer dan van tevoren! Er zijn slechts enkele B&B’s in Allihies dus de kans dat ze vol zitten is aanwezig.

B&B Beachview is aan te raden, meer informatie: www.beachviewbandb.com

Auteur: Anne Treur
Weblog: www.ditisierland.nl

Plan je reis door Ierland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Ierland