Zoek
Sluit dit zoekvak.

Valkenburg, een stukje buitenland in het binnenland

Valkenburg, een stukje buitenland in het binnenland

Inhoudsopgave

Tijd voor een weekendje weg, maar waar ga je heen? Wij (reporters Bert & Marloes) nemen je mee naar Valkenburg gelegen in Zuid-Limburg, de provincie met de zogenoemde vla(ai) en het dialect.

Wij beginnen ons weekendje met een dagje Maastricht.

Maastricht

Maastricht, wat kan je hier nu precies over vertellen? Onze ervaring is allereerst dat de stad een goede stad is om eens flink te winkelen. Je hebt er de welbekende winkelketens, maar zoek je wat verder in de zijstraatjes kom je andere wat meer unieke winkels tegen. Verder is het een stad met bezienswaardigheden zoals:

  • – Vrijthof, dit is het plein van Maastricht, hieraan staat de grote St. Servaasbasiliek, een groot uitbundig gebouw
Maastricht
Maastricht – Vrijthof
  • – Heilpoort, dit is de oudste stadspoort van Nederland, deze stamt uit 1229
  • – Stadhuis op de markt, dit stadhuis is gebouwd in de jaren 1659-1664

Helaas hebben wij niet alles gezien, vanwege het slechte weer zoals je op de foto kunt zien. Wel hebben we een heerlijke dag gewinkeld en een aantal van de Maastrichtse hoogtepunten meegepikt, want dit is iets wat de stad je sowieso meegeeft!

Het is voor ons tijd om Valkenburg te gaan verkennen.

Valkenburg

Valkenburg is een klein plaatsje vol gezelligheid. Dat er carnaval is gevierd is te zien aan de straten die nog vol met confetti ligt. Valkenburg deed voor ons aan als een rustig plaatsje met een boel historie om te verkennen. Wij hebben in 1 dag zowel de grot als de ruïne bekeken.

Valkenburg
Valkenburg

De Kasteelruïne

Als je in zo’n historisch stadje als Valkenburg bent, dan kan een bezoekje aan de Kasteelruïne niet ontbreken! De Kasteelruïne is een gebouw uit de middeleeuwen die in 1672 is verwoest en is grotendeels gemaakt van mergelstenen, dit is goed te zien omdat veelal verpulvert is. Wanneer je de ruïne bezoekt ben je vrij om rond te lopen en de route te volgen die je langs allerlei elementen van het kasteel leidt. Met een beetje verbeelding kom je al een heel eind en voor je het weet ga je als een ridder de tocht beleven.

Kasteelruïne
Kasteelruïne – reporter Bert
Gang door de ruïne
Gang door de ruïne

De ruïne kan je combineren met een bezoek aan de Fluweelengrot, maar als je moet kiezen zouden wij de Gemeentegrot aanraden.

De Gemeentegrot

De gemeentegrot is een grot die door mensenhanden is ontstaan. De mergel werd gewonnen om gebouwen mee te bouwen. De grot heeft zo’n 70km aan kronkelpaden en hier wil je dus niet verdwalen! We doen de tocht om deze reden met een gids. Eenmaal in de grot ben je blij dat de gids er is, het is aardedonker en de wegen kronkelen door het duister. Onderweg is er prachtige kunst te zien en wordt duidelijk hoe deze grot als schuilkelder gebruikt is of gebruikt zou kunnen worden.

Tekening na einde WOII
Tekening na einde WOII
Gemeentegrot
Gemeentegrot
Gemeentegrot
Gemeentegrot

Het is ook erg bijzonder om te bedenken dat deze tunnels door mensenkracht is ontstaan, aangezien je voor 1 bouwblok 4 uur kwijt bent om deze te winnen. De tocht duurt +/- 45 minuten en we kunnen daarna genieten van een lichtshow.

Lichtshow in de Gemeentegrot
Lichtshow in de Gemeentegrot

Drielandenpunt – Vaals

Tijdens je verblijf in Valkenburg kan je het drielandenpunt gelegen in Vaals makkelijk bereiken met de auto. Het drielandenpunt is een bijzonder punt, omdat zoals de naam al zegt er drie landen verbonden zijn op een punt. Het gaat om de landen Nederland, België en Duitsland. Het is een vrij toeristisch plekje, maar wel leuk om even bezocht te hebben als je er toch in de buurt bent,

Reporter Bert bij het Drielandenpunt
Reporter Bert bij het drielandenpunt

Hoogste punt van Nederland

Wanneer je het drielandenpunt bezoekt, dan ben je een maar een paar meter verwijderd van het hoogte punt van Nederland. Dat betekent even een foto maken en even erbij stilstaan dat dit het hoogste punt is en weer verder de omgeving verkennen…

Hoogste punt van Nederland
Hoogste punt van Nederland – Vaals

Kasteel Neubourg

Tijdens het verkennen van de omgeving van Valkenburg waadt je je echt even in het buitenlandse gevoel, je rijdt over de groene heuvels en het bourgondische gevoel van de middeleeuwen bereikt je. We rijden zo een stukje door het heerlijke landschap die er nog ruiger uitziet door de forse wind en regen, ineens zien we een prachtig kasteel! Even tijd nemen voor een foto en genieten van het ruige weer, want we weten dat het hierna weer tijd is om naar huis te gaan! Voor meer informatie over Kasteel Neubourg verwijs ik naar de website van VVVLimburg.

Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg
Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg

En na deze foto is het zeker, we moeten terug naar huis en terug naar onze eigen realiteit!

Sfeerimpressie / sfeervideo Valkenburg en omgeving

Geniet nog even met ons mee door middel van dit filmpje.

YouTube video

Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland