Valkenburg, een stukje buitenland in het binnenland

Gepubliceerd: 21 feb 2016 | Foto: Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg

Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg
Reisblog Liefde voor Reizen

Tijd voor een weekendje weg, maar waar ga je heen? Wij (reporters Bert & Marloes) nemen je mee naar Valkenburg gelegen in Zuid-Limburg, de provincie met de zogenoemde vla(ai) en het dialect.

Wij beginnen ons weekendje met een dagje Maastricht.

Maastricht

Maastricht, wat kan je hier nu precies over vertellen? Onze ervaring is allereerst dat de stad een goede stad is om eens flink te winkelen. Je hebt er de welbekende winkelketens, maar zoek je wat verder in de zijstraatjes kom je andere wat meer unieke winkels tegen. Verder is het een stad met bezienswaardigheden zoals:

  • – Vrijthof, dit is het plein van Maastricht, hieraan staat de grote St. Servaasbasiliek, een groot uitbundig gebouw
Maastricht
Maastricht – Vrijthof
  • – Heilpoort, dit is de oudste stadspoort van Nederland, deze stamt uit 1229
  • – Stadhuis op de markt, dit stadhuis is gebouwd in de jaren 1659-1664

Helaas hebben wij niet alles gezien, vanwege het slechte weer zoals je op de foto kunt zien. Wel hebben we een heerlijke dag gewinkeld en een aantal van de Maastrichtse hoogtepunten meegepikt, want dit is iets wat de stad je sowieso meegeeft!

Het is voor ons tijd om Valkenburg te gaan verkennen.

Valkenburg

Valkenburg is een klein plaatsje vol gezelligheid. Dat er carnaval is gevierd is te zien aan de straten die nog vol met confetti ligt. Valkenburg deed voor ons aan als een rustig plaatsje met een boel historie om te verkennen. Wij hebben in 1 dag zowel de grot als de ruïne bekeken.

Valkenburg
Valkenburg

De Kasteelruïne

Als je in zo’n historisch stadje als Valkenburg bent, dan kan een bezoekje aan de Kasteelruïne niet ontbreken! De Kasteelruïne is een gebouw uit de middeleeuwen die in 1672 is verwoest en is grotendeels gemaakt van mergelstenen, dit is goed te zien omdat veelal verpulvert is. Wanneer je de ruïne bezoekt ben je vrij om rond te lopen en de route te volgen die je langs allerlei elementen van het kasteel leidt. Met een beetje verbeelding kom je al een heel eind en voor je het weet ga je als een ridder de tocht beleven.

Kasteelruïne
Kasteelruïne – reporter Bert
Gang door de ruïne
Gang door de ruïne

De ruïne kan je combineren met een bezoek aan de Fluweelengrot, maar als je moet kiezen zouden wij de Gemeentegrot aanraden.

De Gemeentegrot

De gemeentegrot is een grot die door mensenhanden is ontstaan. De mergel werd gewonnen om gebouwen mee te bouwen. De grot heeft zo’n 70km aan kronkelpaden en hier wil je dus niet verdwalen! We doen de tocht om deze reden met een gids. Eenmaal in de grot ben je blij dat de gids er is, het is aardedonker en de wegen kronkelen door het duister. Onderweg is er prachtige kunst te zien en wordt duidelijk hoe deze grot als schuilkelder gebruikt is of gebruikt zou kunnen worden.

Tekening na einde WOII
Tekening na einde WOII
Gemeentegrot
Gemeentegrot
Gemeentegrot
Gemeentegrot

Het is ook erg bijzonder om te bedenken dat deze tunnels door mensenkracht is ontstaan, aangezien je voor 1 bouwblok 4 uur kwijt bent om deze te winnen. De tocht duurt +/- 45 minuten en we kunnen daarna genieten van een lichtshow.

Lichtshow in de Gemeentegrot
Lichtshow in de Gemeentegrot

Drielandenpunt – Vaals

Tijdens je verblijf in Valkenburg kan je het drielandenpunt gelegen in Vaals makkelijk bereiken met de auto. Het drielandenpunt is een bijzonder punt, omdat zoals de naam al zegt er drie landen verbonden zijn op een punt. Het gaat om de landen Nederland, België en Duitsland. Het is een vrij toeristisch plekje, maar wel leuk om even bezocht te hebben als je er toch in de buurt bent,

Reporter Bert bij het Drielandenpunt
Reporter Bert bij het drielandenpunt

Hoogste punt van Nederland

Wanneer je het drielandenpunt bezoekt, dan ben je een maar een paar meter verwijderd van het hoogte punt van Nederland. Dat betekent even een foto maken en even erbij stilstaan dat dit het hoogste punt is en weer verder de omgeving verkennen…

Hoogste punt van Nederland
Hoogste punt van Nederland – Vaals

Kasteel Neubourg

Tijdens het verkennen van de omgeving van Valkenburg waadt je je echt even in het buitenlandse gevoel, je rijdt over de groene heuvels en het bourgondische gevoel van de middeleeuwen bereikt je. We rijden zo een stukje door het heerlijke landschap die er nog ruiger uitziet door de forse wind en regen, ineens zien we een prachtig kasteel! Even tijd nemen voor een foto en genieten van het ruige weer, want we weten dat het hierna weer tijd is om naar huis te gaan! Voor meer informatie over Kasteel Neubourg verwijs ik naar de website van VVVLimburg.

Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg
Kasteel Neuborg in de omgeving Valkenburg

En na deze foto is het zeker, we moeten terug naar huis en terug naar onze eigen realiteit!

Sfeerimpressie / sfeervideo Valkenburg en omgeving

Geniet nog even met ons mee door middel van dit filmpje.

Reisblogger Marloes

Auteur:

Ik ben reporter Marloes, geboren in 1989. Als kleine meid met twee broers en lieve ouders was ik al veel buiten en kampeerden we al veel in de bossen en in het buitenland. Ik heb een enorme interesse in reizen en geniet van elke reis die ik maak!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Nederland ook leuk:

Doen in Rotterdam
Nederland

10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

Zin in een weekendje weg in Nederland? Wat dacht van je een weekendje Rotterdam? Tijdens jouw bezoek aan deze leuke stad in Zuid-Holland hoef je je sowieso niet te vervelen. Deze stad heeft namelijk veel leuke plekken om te bezoeken. In deze blog delen wij 10 leuke dingen om te doen in Rotterdam tijdens een 10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden
Nederland

7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Sinds een paar jaar is het Markermeer een eilandengroep rijker. De Marker Wadden zorgen voor een rijkere biodiversiteit in het gebied en bieden nieuwe broedplaatsen aan diverse soorten vogels. Een interessante bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars dus. Wil je ook kennismaken met dit bijzondere natuurgebied? Met deze tips voor een bezoek aan de Marker Wadden 7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Natuuractiviteiten - geniet nog intenser van de Nederlandse natuur
Nederland

Activiteiten in de natuur: geniet nog intenser van de Nederlandse natuur

Nog nooit eerder konden we zo intens genieten van de natuur als nu. Met de komst van het vakantiehuisjes platform Natuurhuisje.nl in 2009 wisten oprichters Luuk en Tim van Oerle zich te onderscheiden in de vakantiehuizen markt. Met een speciaal platform puur gericht op huisjes in de natuur, werd het voor natuurliefhebbers een stuk makkelijker Activiteiten in de natuur: geniet nog intenser van de Nederlandse natuur

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy