Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reis mee naar het indrukwekkende Java & Bali, Indonesië

Ontdek het bijzondere Indonesië!

Reis mee naar het indrukwekkende Java & Bali, Indonesië

Ontdek het bijzondere Indonesië!

Inhoudsopgave

Als ik iets graag wilde ontdekken dan was het Azië wel. Ik hoorde veel goede geluiden om mij heen wat mij steeds nieuwsgieriger maakte over Azië. Maar welk land ga je dan kiezen? Als eerste dacht ik aan Thailand, wat ook nog steeds hoog op mijn bucketlist staat. Uiteindelijk ben ik na veel surfen op internet en overleg gegaan voor het prachtige Indonesië. Samen met mijn broer reisde ik in 2010 richting Jakarta om vanaf daar te beginnen aan onze bijzondere groepsrondreis door Java en Bali. 

Deze route heb ik afgelegd

Op het vliegveld zagen wij een deel van de groep al wachten en was het tijd voor een kennismaking. Het klikte vanaf het eerste moment eigenlijk al goed en dat maakte de reis des te leuker. Het mooie aan deze reis was, dat ik reporters Bert en Marloes heb ontmoet, zij zaten namelijk in onze reisgroep. Nog iets bijzonders was dat ook de huidige Burgermeester van Utrecht ‘Jan van Zanen’ bij ons in de groep zat. Hier kwamen we door zijn bescheidenheid pas achter in de laatste week van de reis.

De reis naar ons eerste verblijf in Jakarta duurde zoals ze in Indonesië wel gewend zijn een stuk langer dan verwacht. Maar omdat wij net aangekomen waren vonden we dat niet erg omdat er genoeg nieuwe indrukken waren en de reis voor ons gevoel zo voorbij was. Na de busreis was het tijd om te gaan installeren in ons hotel in Jakarta.  Prachtig hotel, waar we 1 nacht verbleven.

Het ontdekken van Jakarta!
Het ontdekken van Jakarta!
Drukte op de wegen rond Jakarta
Drukte op de wegen rond Jakarta

Overnachten in Jakarta

Jakarta is een stad wat erg chaotisch oogt, maar wel echt gezien moet worden. Ik had echt zin om Jakarta te gaan ontdekken. Al snel merkte ik in de stad dat wij wel een hele attractie zijn voor de Indonesiërs, 2 (lange) Nederlandse gasten, dat is natuurlijk wel interessant.  In de stad was het regelmatig oppassen geblazen aangezien er geen goede stoep is en je aan het slalommen bent langs de enorme gaten die in de grond zitten. Hier wil je echt niet invallen, sommige gaten zijn namelijk een paar meter diep. Iets wat mij echt is bijgebleven is het oversteken, dat is echt een hele opgave. Je moet hier niet bij nadenken en gewoon lopen, dan komt het helemaal goed, haha!

Indonesische man installeert zijn eettentje!
Indonesische man installeert zijn eettentje!

Terwijl de rest van de groep ’s avonds in het hotel bleef, zijn mijn broer en ik nog even de stad in gegaan, niet dat wij echt een doel hadden, maar we wilde gewoon ontdekken wat er zowel in de avond te beleven is in Jakarta. Ok, we hadden ook wel zin om nog een drankje te doen. Op zoek naar een leuk cafétje! Na lang hebben rondgelopen kwamen we uit bij een karaokebar, ja echt waar, een karaokebar. Een luguber tentje, dat wel, maar we hebben er uiteindelijk 1 gevonden. Wij met iets wat trillende beentjes naar binnen, waar een man ons vriendelijk verwelkomt. De tent staat blauw van de rook en is gevuld met mannen die om de beurt een nummer zingen.  Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden, het is in ieder geval wel een nieuwe ervaring. Maar de tent zelf spreekt mij absoluut niet aan. Terwijl de man vriendelijk vraagt of wij een biertje willen, kijken wij elkaar aan en denken precies hetzelfde, we moeten hier weg. Nog even snel een foto maken en daar gaan we weer. Het was een bijzondere avond met hier en daar wat spannende momenten. Jakarta: CHECK!

Bogor & Bandung

De volgende dag was het tijd om de koffers te pakken en verder te reizen richting Bogor, een stad in West-Java met ongeveer 750.000 inwoners. Hier hebben wij door middel van een stop de omgeving verkent, want onze volgende overnachtingen vonden plaats in Bandung. Bandung is de hoofdstad van de provincie West-Java. Leuk om te weten: de bijnaam van Bandung is bloemenstad. Ik vond het zelf een prachtige stad met hele leuke unieke plekjes.

Tijdens het reizen kwamen we meerdere keren prachtige plantages tegen!
Tijdens het reizen kwamen we meerdere keren prachtige plantages tegen!

Trein van Bandung richting Kroya

In Bandung verbleven we 2 nachten en hebben we overdag de omgeving goed verkent. Stiekem keek ik al heel erg uit naar de treinreis richting Kroya die ons te wachten stond.

Treinreis van Bandung naar Kroya
Treinreis van Bandung naar Kroya

Op televisie en in boekjes zag ik het zulke treinreizen vaak voorbij komen en dacht ik altijd: dat wil ik ook! Ik kan je wel vertellen dat het zelf meemaken zoveel keer leuker is. Wat een bijzondere ervaring was dat. Regelmatig was het tijd voor een stop waarbij wij de mogelijkheid hadden om foto’s te maken van de leuke perrons en bijzondere Indonesiërs die zich daar bevonden. Op een gegeven moment maakte wij ook stop en kwam er een groep dames met kinderen aanrennen.

Dames komen aanrennen op het perron!
Dames komen aanrennen op het perron!

De dames wisten natuurlijk dat de trein weer vol zat met toeristen en gingen daarom snel naar de ingang van de trein om te kijken of er nog wat te halen valt. Aangezien het WK in Zuid Afrika er net op zat had ik nog een paar ‘Albert Heijn beesies’ bij me, je weet maar nooit. Op dat moment kon ik er een meisje heel blij mee maken.

Indonesisch meisje blij met Albert Heijn beesie!
Indonesisch meisje blij met Albert Heijn beesie!

Zo mooi om te zien hoe die kinderen daar zo snel tevreden zijn en gelukkig met zoiets kleins. Hele bijzondere ervaring. Dit beeld zal ik nooit meer vergeten! Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Prachtig uitzicht vanuit de trein!
Prachtig uitzicht vanuit de trein!

Borobudur & Yogyakarta

Na de treinreis reden we met de bus vanaf Kroya richting Wonosobo waarbij we ook weer een overnachting hadden. Vanaf Wonosobo is weer een prima uitvalsbasis om richting de Borobudur te gaan. De Borobudur is boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van de stad Yogyakarta, in de provincie Midden-Java.

Borobudur - Java
Borobudur – Java

Wat een prachtige locatie is dit. Hier heb ik werkelijk waar honderden foto’s geschoten. De mooiste zal ik met jullie delen. Sla de Borobudur echt niet over, dan mis je echt namelijk iets!

Borobudur - Java
Borobudur – Java

Na de Borobudur was het tijd om richting Yogyakarta te vertrekken, waar we in een prachtig hotel verbleven. Onze reisgids vertelde ons dat de volgende locatie een stuk verder ligt dan we gewend waren en we dus een flinke busreis in het vooruitzicht hadden. Ons plan was daarom om zo moe mogelijk te worden en er een lange avond van te maken. En of dat gelukt is! 😉 Er was namelijk in de avond een liveband in het hotel. Jesper en livebands is een hele goede combinatie, vooral als ze ook nog eens je favoriete nummers spelen. Na een paar biertjes vond ik het tijd worden dat ik ook maar eens mee ging doen. Ik naar de band toe met de vraag, spelen jullie ook Mr. Brightside. En jawel, ze hadden het in hun repertoire zitten. Ik het podium op en op mijn best Mr. Brightside van The Killers gezongen.

YouTube video

Wat een mooie avond was dit! Als afsluiter ook nog Sweet Child O’ Mine van Guns N’ Roses gezongen en helemaal voldaan naar bed. Tijdens de busreizen kom je regelmatig prachtige landschappen tegen.

Prachtige landschappen op Java!
Prachtige landschappen op Java!

Batu & Bromo vulkaan

Zoals ik al zei stond die hele lange busreis op de planning. Vanaf Yogyakarta reden we helemaal naar Batu, een bergstadje in Oost-Java. Ik heb ontzettend veel geslapen omdat ik natuurlijk een lange vermoeiende avond achter de rug had. Batu is een gezellig plaatsje waar je prima kunt overnachten als je richting de Bromo vulkaan wilt gaan.

Bromo vulkaan!
Bromo vulkaan!

De tocht naar de Bromo vulkaan was best pittig te noemen. Ik ging namelijk net als het grootste gedeelte van de groep gewoon lopend naar boven. Ik vond het zelf niet nodig om te paard te gaan. Het was een aardig klim met uiteindelijk een prachtig uitzicht over de Bromo vulkaan.

Bromo Vulkaan!
Bromo Vulkaan!

De zwavel kwam je echt tegemoet tijdens de klim en vooral bij het bereiken van de vulkaan merkte je dat het zwavelgehalte erg hoog is. Maar ook dit is weer echt een aanrader! Ook al is het zeer toeristisch, het is zeker de moeite waard!

Bali

Als toetje stond bij ons het eiland Bali op het programma. Na 2.5 week rondgereisd te hebben door Java waren we allemaal wel toe aan even niks. Bali kwam daarom voor mijn gevoel op het juiste moment. We zaten met ons hotel in Kuta, wat niet de mooiste stad is om te verblijven, kwamen we later achter. Kuta is erg toeristisch en niet echt mooi te noemen. Toch hebben wij ons hier prima vermaakt. Ons hotel zat precies aan het strand, waarbij het ook mogelijk was om te zwemmen, surfen of andere watersporten te doen. Ga je naar Indonesië plan dan aan het eind van je vakantie een eiland, waar je heerlijk kunt bijkomen. Zo kom je toch nog uitgerust terug van een toch wel intensieve rondreis.

De apen verwelkomen ons op Bali!
De apen verwelkomen ons op Bali!

Indonesië heeft echt mijn hart gestolen. Het is een land met veel verrassingen en veel mooie plekken om te ontdekken. De mensen zijn er super vriendelijk en geven echt het gevoel dat je meer dan welkom bent. Waarschijnlijk ga ik binnen nu en 10 jaar weer een keer terug en ga ik weer andere plekken ontdekken. Sumatra en andere delen van Bali staan hoog op mijn lijstje.

Ook zin om naar Indonesië te gaan? Bekijk dan ook deze mooie rondreizen door Indonesië.

Hele vriendelijke mensen, Indonesiërs!
Hele vriendelijke mensen, Indonesiërs!

Bekijk ook onze sfeervideo:

YouTube video

Ook een keer het mooie Indonesië ontdekken?

Waar wacht je nog op!? De goedkoopste vliegtickets op een rijtje! Liever een georganiseerde reis boeken? Ik heb zelf hele goede ervaringen met ANWB. Ga je zelf een route uitstippelen, bespaar dan op je vliegtickets. Lees onze tips hoe je zelf eenvoudig kunt besparen op je vliegtickets.

Andere backpackers ontmoeten?

Andere backpackers ontmoeten die door Indonesië reizen? Word nu lid van onze Indonesië Backpackers NL groep.

Meer leuke reisblogs over Indonesië

Bali tour: Sekumpul Waterfall en eten bij locals!

Paradijselijk Bali: snorkelen, culinair genieten en cultuur snuiven

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Alchemy in Ubud, Bali

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis