Hanzestad Deventer, vooruitstrevend historisch!

Deventer in de spotlights

Deventer in de spotlights

Stadstour Deventer – Deventer is één van de oudste Nederlandse steden. Zo vind je in Deventer het oudste stenen huis van Nederland en het oudste stadspark van Nederland (het Worpplantsoen). Deventer ligt aan de IJssel en is een Hanzestad.

Een echte handelsstad

De ligging van Deventer heeft ervoor gezorgd dat het in vroeger tijden een echte handelsstad was, waardoor de stad belangrijk werd in Nederland. Hierdoor werd de stad ook een Bisschopsstad, waar nu nog een aantal kenmerken van zijn terug te vinden, zoals de grote en/of Lebuïnuskerk, de Hofstraat en de Korte en Lange Bisschopstraat. Dat het een handelsstad was zie je terug aan de vele ‘markten’ die je in de stad terugvind. Zo heb je in en rond de binnenstad bijvoorbeeld de Beestenmarkt, de Stromarkt en de Botermarkt.

Hanzestad Deventer

Stadstour door Hanzestad Deventer

Rondleiding door historisch Deventer

Een stad met zoveel historie, daar kun je niet om de oudheden en geschiedenis heen, dus starten wij onze rondleiding door Deventer bij de Deventer Koekwinkel. Dé lekkernij waar Deventer algemeen bekend om staat is er in diverse smaken en wij hebben er een aantal geproefd onder het genot van een kop koffie van de Deventer koffiebranderij Ten Have. Wij worden rondgeleid door stadsgids Sophie van Nimwegen, die met veel enthousiasme en passie ons het mooie Deventer laat zien. De rondleiding door Deventer begint al in de Deventer Koekwinkel. De Deventer Koekwinkel is gevestigd op de Brink, het grootste stadsplein van Deventer dat omringd is door café’s en restaurants en diverse statige oude panden.

Deventer Koekwinkel op de Brink

Deventer Koekwinkel op de Brink

Ten Have Koffie en Deventer Koek

Ten Have Koffie en Deventer Koek

De Deventer Koekwinkel - Start van onze tour door Deventer!

De Deventer Koekwinkel – Start van onze tour door Deventer!

De waag

Op het eind van de Brink staat De Waag. Dit is een oud handelshuis waar alle handelsgoederen werden gewogen om de prijzen te bepalen van de handelswaar, die op de warenmarkten verkocht moest worden. In Deventer waren in het verleden een aantal jaarmarkten, waarvan nu de Goede Vrijdagmarkt er nog één is en de kermis begin juni een ander evenement is wat hieruit voortkomt.

De Waag in Deventer

De Waag

Zaterdagmarkt op De Brink!

Zaterdagmarkt op De Brink!

Vanaf De Brink loop je zo het Bergkwartier in waar je een veelheid aan oude panden en gevels kunt bezichtigen, Het Bergkwartier is een wijk, die door samenwerking tussen ondernemers, bewoners en overheid heel veel panden in oude stijl zijn hersteld, waardoor je je terug waant in vroeger tijden. In het Bergkwartier vind je o.a. de Munttoren, wat een prachtige verborgen plek is in Deventer, die zeer de moeite waard is om te bezoeken.

De Munttoren in Deventer - Een verborgen plek

De Munttoren in Deventer – Een verborgen plek

Bergkwartier Deventer

Bergkwartier

Al lopende door het Bergkwartier zien we een grote diversiteit aan soorten gevels, van klok- en trapgevels tot halsgevels en nog veel meer. Stadsgids Sophie neemt ons ook mee naar Galerie Kiek-Kus, waar hedendaagse kunst te bewonderen is in een prachtig middeleeuws pand. We komen ook langs de Bergkerk, die zijn naam dankt aan de positie bovenop een ‘berg’, wat meer een heuvel is, maar hierdoor torent de dubbele toren van de kerk wel mooi boven de stad uit. In deze kerk zijn regelmatig concerten en tentoonstellingen. Buiten bij de kerk zit aan de muur een miniatuur van de kerk met brailleteksten. Dit soort miniaturen zijn bij alle belangrijke gebouwen door de stad aangebracht, gefinancierd door de Rotary.

Verschillende mooie gevels te spotten in Deventer!

Verschillende mooie gevels te spotten in Deventer!

Let in de stad ook eens op details!

Let in de stad ook eens op details!

Genoeg te ontdekken in Deventer

Genoeg te ontdekken in Deventer

Na de wandeltocht door het Bergkwartier, waar in december het Dickensfestijn plaatsvindt in deze sfeervolle omgeving, wandelen we door de leuke binnenstad met een grote diversiteit aan winkel(tje)s. Van vingerhoedjeswinkel tot stripboekenwinkel en van wolwinkel tot spellenwinkel.

Dickens Festijn 2014 - Deventer

Dickens Festijn 2014 – Liefde voor Reizen tijdens het Dickens Festijn 2014

Hanzestadslogement de Leeuw

Uiteindelijk komen we aan bij Hotel Hanzestadslogement de Leeuw/Hanzemuseum/snoepwinkel & schenkerij. Dit bijzondere pand in de Nieuwstraat bevat meerdere hotelkamers, een snoepwinkel, een schenkerij en museum met diverse oude gebruiksgoederen die te maken hebben met de bakkerij die hier vroeger gevestigd zat.

otel Hanzestadslogement de Leeuw/Hanzemuseum/snoepwinkel & schenkerij.

Hanzestadslogement de Leeuw/Hanzemuseum/snoepwinkel & schenkerij.

Snoepwinkel van Hotel De Leeuw!

Snoepwinkel van Hotel De Leeuw!

Genoeg te bewonderen!

Genoeg te bewonderen!

Zo is er een verzameling historische speculaasplanken te bewonderen, waarvan je niet wist dat er zoveel soorten en maten waren. Ook als je een liefhebber bent van koffiemolens of blikken, kun je hier je ogen flink uitkijken. En voor liefhebbers van authentiek snoepgoed ben je hier ook helemaal op de juiste plek. Het snoep is zelfs nog per stuk te koop, net als vroeger.

Zo is er o.a. een verzameling historische speculaasplanken te bewonderen

Zo is er o.a. een verzameling historische speculaasplanken te bewonderen

Snoepwinkel

Snoepwinkel

Binnentuin van Hotel de Leeuw!

Binnentuin van Hotel de Leeuw!

Vlakbij Hotel De Leeuw op de hoek van de Engestraat en de Stromarkt zit sinds kort Banketbakkerij Lentelink gevestigd. We hebben hier genoten van een heerlijke lunch. De keus was niet makkelijk, want alles op de kaart en in de vitrines is heerlijk! De banketbakkerij is gevestigd in een oud winkelpand, maar deze is recent volledig verbouwd tot de bakkerij en lunchroom, die het nu is. Een stukje oud Deventer, maar in een nieuw jasje.

Bakkerij Lentelink in Deventer

Bakkerij Lentelink

bakkerij-lentelink-deventer3

Bakkerij Lentelink

Heerlijke gezonde broodjes!

Heerlijke gezonde broodjes!

Bakkerij Lentelink!

Bakkerij Lentelink! – Mmmm, heerlijke gebak!

Bakkerij Lentelink in Deventer

Bakkerij Lentelink

Het Havenkwartier

Een mooi bruggetje naar de volgende locatie, die we gaan bezichtigen: Het Havenkwartier! Zoals de naam al zegt, is deze buurt in de haven van Deventer. Ongeveer 10 tot 15 minuten lopen vanuit de stad. In het Havenkwartier stonden voorheen met name bedrijfspanden, die leeg waren komen te staan. Om dit gebied een nieuw leven in te blazen is er gekozen voor een ‘Vlaams model’ waarmee het gebied een heel vrije ontwikkeling kreeg en minder gestuurd ontwikkeld is dan veel andere gebieden. In dit oude stukje Deventer is een compleet nieuwe wijk ontstaan met vooruitstrevende ideeën en concepten.

Het Havenkwartier van Deventer!

Het Havenkwartier

Plattegrond Havenkwartier Deventer

Plattegrond Havenkwartier

Fooddock

Een icoon in deze buurt is de Zwarte Silo, waar nu Fooddock gevestigd zit. Dit is de eerste foodhal buiten de randstad en wij vinden het waarschijnlijk de mooist ontwikkelde. De combinatie van oud en nieuw is schitterend verwerkt in dit pand en het is dan ook knus, modern en retro tegelijk. Daarnaast staat nog de grijze silo, die boven de wijk uittorent. Hierin worden nog ruimtes gecreëerd waar bedrijven zich kunnen vestigen.

Oude silo Havenkwartier Deventer

Oude silo Havenkwartier

Fooddock in Deventer

Fooddock in Deventer

Fooddock in Deventer

Fooddock in Deventer

Fooddock Boot!

Fooddock Boot – Een fijne en gezellige plek om met mooi weer te eten!

Fooddock Deventer

Fooddock

Eten, drinken en slapen  bij het Havenkwartier

Een ander icoon van het havenkwartier bestaat uit 3 bizarre hotelkamers van Lucy in the Sky. En in de zomer is de mobiele bar van Piknik een trekpleister waar je heerlijk kunt genieten van lekkere biertjes/drankjes, een hapje eten en goede muziek, maar vooral een super relaxte sfeer.

Fijn sfeertje bij Piknik! Photo by: Piknik Deventer

Fijn sfeertje bij Piknik! Photo by: Piknik Deventer

Piknik - Havenkwartier Deventer

Piknik – Havenkwartier Deventer

Photo by: Piknik Deventer!

Photo by: Piknik Deventer!

Het hele jaar door kun je voor je hapje, drankje, muziek en ontspanning terecht bij DOKH2O, een havenloods die omgebouwd is tot gezellige (retro) kroeg/ontmoetingsplek. Daarnaast zit er nog een kunstenlab en een smartlab waar in het havenkwartier waar je van kunst en wetenschap kunt proeven.

Kunstenlab / Smartlab

Kunstenlab / Smartlab

In de rest van het havenkwartier werken en wonen mensen bij elkaar en is vooral de diversiteit van de ondernemers en huizen opvallend te noemen. Alles bij elkaar een erg geslaagde nieuwe ontwikkeling van een oude wijk.

Lucy in the sky, Deventer!

Lucy in the Sky, bijzonder overnachten in Deventer!

Dokh2o

DOKH2O

Stadsbrouwerij Davo

Om de dag goed af te sluiten zijn wij geëindigd bij Stadsbrouwerij Davo. Deze stadsbrouwerij is in 2016 geopend in een oud historisch pand tussen De Brink en het Havenkwartier in(iets dichter bij De Brink). Het pand is erg mooi verbouwd en heeft de oude stijl behouden, maar met een moderne twist en goede uitstraling van het merk Davo.

Stadsbrouwerij Davo in Deventer!

Stadsbrouwerij Davo in Deventer!

In het pand is de bierbrouwerij gevestigd aan de ene zijde en daarnaast is het proeflokaal met de bar en een eigen keuken. Achter het pand is een gigantisch terras/tuin, waar je in de zomer heerlijk buiten in het zonnetje van je biertje(s) kunt genieten.

Proeflokaal - Stadsbrouwerij Davo in Deventer

Proeflokaal – Stadsbrouwerij Davo

De bierbrouwerij is opgericht door 4 vrienden, die elkaar kennen uit de kroeg van het samen biertjes drinken en proeven en hierdoor op het idee zijn gekomen om zelf bier te gaan maken. Nadat ze zelf een aantal goede bieren hadden ontwikkeld is het idee voor de eigen brouwerij ontstaan en uiteindelijk met behulp van crowdfunding waarheid geworden.

Reporter Martin begint zometeen aan de bierproeverij!

Reporter Martin begint zometeen aan de bierproeverij!

Wij hebben een aantal bieren geproefd bij de brouwerij en een uitleg van het brouwproces bijgewoond en het was lekker, interessant en vooral een erg leuke beleving. In onze ogen een nieuwe hotspot voor Deventer.

Bierproeverij bij Davo in Deventer

Bierproeverij bij Davo in Deventer

Davo: dé nieuwe hotspot van Deventer!

Davo: dé nieuwe hotspot van Deventer!

Neem een rondleiding en leer meer over het brouwproces van Davo Bier!

Neem een rondleiding en leer meer over het brouwproces van Davo Bier!

Davo heeft ook een gezellig buitenterras!

Davo heeft ook een gezellig buitenterras!

En vergeet de Davo shop niet te bezoeken. Leuk als aandenken aan het prachtige Deventer!

En vergeet de Davo shop niet te bezoeken. Leuk als aandenken aan het prachtige Deventer!

Liefde voor Deventer

Deventer staat vooral bekend om zijn grote evenementen, zoals het Dickens Festijn, de grootste boekenmarkt van Europa en Deventer op Stelten. En natuurlijk is Deventer bekend van voetbalclub Go Ahead Eagles, waarvan wij het eerste team nog tegenkwamen tijdens onze tour door Deventer. Allemaal leuke evenementen, maar Deventer is dus nog veel meer dan alleen deze evenementen. Een oude stad met vooruitstrevende nieuwe ontwikkelingen! 

Meer informatie?

Wil je meer informatie of hotspots over Deventer, zoek dan verder op onze website of kijk op de website van VVV Deventer. Tip: vergeet niet om hieronder onze uitgebreide sfeervideo te bekijken!

We zien je snel in Deventer!

We zien je snel in Deventer!

Bekijk ook onze uitgebreide sfeervideo van onze tour

Meer leuke stadswandelingen?

Lees ook: Hier(om) moet je een stadswandeling doen!

Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    Ik ben Martin Brinkman, 40 jaar, woonachtig in Deventer. Ik ben de budgetcoach van Liefde Voor Reizen, want ik ben in het dagelijks leven Financieel Manager bij leasemaatschappij XLLease te Apeldoorn en ik hou van reizen! Die combinatie zorgt ervoor dat ik graag probeer zoveel mogelijk te doen voor zo min mogelijk geld, maar wel met het nodige comfort.