Excursie naar Theth (Albanië)

Excursie naar Theth (Albanië)

Excursie naar Theth (Albanië)

Een ca. 25-jaar oud oranje Mercedes-busje komt ’s morgens de camping in Skohder oprijden. Op het dak zijn een tafel, een stapel plastic schroten en diverse kratten vastgesjord.In het interieur zitten behalve de chauffeur zo’n 12 Albanezen. Ingeklemd tussen de zwetende Albanezen gaan we op weg naar Theth. In een duizelingwekkend aantal haarspeldbochten draaien en slingeren we twee uur lang naar boven, waarbij de potige chauffeur er geen been in zit om al draaiend aan het stuur met zijn andere hand een gesprek met zijn mobiel te voeren. Want hoe hoog we ook zullen klimmen en hoe onherbergzaam de bergen ook op ons neerkijken, de mobieltjes blijven bereik houden!

Boven op de bergrug staat een groot kruis en twee Albanese vrouwen in ons gezelschap slaan eerbiedig een kruisje voor het vervolg van de tocht. Na het kruis begint namelijk de eigenlijke pas en houdt het asfalt op. Wat blijft is een met stenen bezaaid smal pad langs de bergwand, terwijl rechts het ravijn ons aangaapt. Grommend in de eerste versnelling zwoegt het busje zich hobbelend door de bochten over de pas en naar beneden. Het uitzicht is letterlijk en figuurlijk adembenemend. Zo komen we na een tocht van zo’n 3,5 uur in Theth. Daar wandelen we in de omgeving en naar het eigenlijke dorp, niet meer dan een handjevol huizen en een kerkje. De bergen rijzen met scherpe, grijze kammen aan alle kanten op. De natuur is prachtig, majestueus en ruw en grimmig tegelijk. Hoe afgelegen Theth ook ligt, in ons simpele guesthouse met witgekalkte muren, een planken vloer, een peertje aan het houten plafond staat de hele dag de TV aan. Een ook al onophoudelijk bellende chauffeur met een 4×4 jeep brengt ons de volgende dag weer terug naar de camping. We zijn een onvergetelijke ervaring rijker.

Deze shortstory is geschreven door: 

Trudy van Slakopreis.nl

Ook een shortstory plaatsen? 

Plaats je shortstory nu op reisblog Liefde voor Reizen!

 

Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!