Reizen en koffiebonen

Reizen en koffiebonen; een combinatie die niet echt bij elkaar past, zou je op het eerste gezicht zeggen, maar toch is er een link te maken.

De koffieplant wordt verbouwd in bijna alle landen rondom de evenaar, een soort koffiegordel, denk aan Latijns-Amerika, Afrika, Indonesië en Azië. Menig reiziger heeft daarom vast wel een keer koffieplantage bezocht. Maar hoe werkt het proces van plant naar boon nu precies? Dat zal ik je vertellen:

Koffieplanten

Koffieplanten worden op de plantage gesnoeid tot struiken, omdat de plant kan groeien tot een hoogte van 6 tot 18 meter hoog en dat maakt het oogsten erg moeilijk. De plant groeit in de natte periode. Er worden dan takken, bladeren en bloemknoppen gevormd. In de daarop volgende droge tijd neemt de plant rust.

In de struik ontstaan bloemen waaruit de koffiebes wordt gevormd. De bloem is ongeveer 18 mm lang. Na de bevruchting van de bloem vormt zich langzaam de groene koffiebes in een periode van 6 tot 14 weken. Aan het eind van deze periode beginnen tevens de zaden (=de uiteindelijke koffiebonen) te groeien. In de 20e week is de vrucht volgroeid. De volgende 8 weken groeien de koffiezaden verder en krijgen ze hun kenmerkende (koffieboon-)vorm. De bes begint daarna te rijpen en krijgt dan een rode tot violetrode kleur. De zaden van de bes zijn dus de koffiebonen waarin men is geïnteresseerd. Als de koffiebessen zijn geoogst, kunnen de bonen op verschillende manieren uit de bes worden gehaald. Er is een droge en een natte methode.

Koffiesoorten

Er zijn veel koffiesoorten, maar voor de koffiecultuur zijn er twee echt belangrijk: de Coffea Arabica en de Coffea Robusta. De Arabica is niet van Arabische maar van Abessijnse afkomst. De Arabica-koffie wordt het meest verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Robusta-koffie wordt het meest verbouwd in Afrika en Azië.

Ik zou zeggen ga bij je volgende reis ook eens bij een koffieplantage kijken, het is zéker de moeite waard!

AltijdKoffie

Vanuit mijn passie voor lekkere koffie en het ontdekken van koffie over de hele wereld ben ik 2,5 maand geleden een webshop gestart met het verkopen van koffiebonen, zie www.altijdkoffie.nl. Daarbij verkoop ik vers gebrande koffiebonen die wereldwijd verbouwd zijn. Het unieke aan AltijdKoffie is dat de koffie die op jouw deurmat valt, altijd een paar dagen geleden pas gebrand is. En dat vers gebrande, dat proef je zéker!! Neem dus een kijkje op de website en bestel heerlijke koffiebonen zal ik zeggen.

Geschreven door: Carolien Goudriaan – Altijdkoffie.nl

Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?